pojawią się inne przepisy z jagodami w roli głównej, m.in. lody, desery,... ... latem u mnie po prostu nie może zabraknąć jagodowych pierożków Składniki: (na 3 porcje po 16 średnich pierogów) Na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 jajko 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Na farsz: 2 1/2 szklanki jagód 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (czubate(...)łyżeczka cukru Do podania: ulubione dodatki: mleko zagęszczone / jogurt / śmietana + cukier + osolona woda do gotowania pierogów Przygotowanie: Do dużej miski (lub na stolnicę) wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajko oraz dodajemy wodę (nie może być gorąca!). Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, odchodzące od rąk. Jeśli takie nie jest można dodać odrobinę mąki lub wody
Słodkie okruszkiWczoraj na obiad znów postanowiłam dogodzić mężusiowi i nalepiłam całą michę pierogów. Tym razem były to pierogi z mięskiem, kapustą kiszoną i grzybami. Uwielbiam te pierogi na równi z ruskimi! Nie dość, że są pyszne, to wspaniale się je lepi. Ciasto swą cudowną miękkością spowija mięsne kulki farszu, który w trakcie lepienia jest zbity, nie kruszy(...)Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami . Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego
Rozpustne gotowanieNajpierw zrobiłam pierogi bezglutenowe i zachęcona dobrym efektem wzięłam się za kolejne tym razem z razowej mąki orkiszowej. Ciasto jest inne, nie jest tak delikatne jak w standardowych pierogach, czuć, że są to pierogi razowe, ale są smaczne :) Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Uprawiany był już w starożytności (był wtedy bardzo popularny). Obecnie uprawia się go rzadziej(...)badacze i fani orkiszu nie kłamią ;) Z tego powodu do ciasta pierogowego postanowiłam dodać siemię lniane, dzięki temu jest ono bardziej elastyczne i lepiej wiąże wodę. Wracamy więc do pierogów ;) Składniki (ponad 20 pierogów) 150 g mąki orkiszowej razowej pół łyżeczki soli 125 ml wrzątku łyżka siemienia lnianego Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól Do wrzątku
pyszne zdrowościciastem i orzeźwiającym, lekkim sosem szpinak smakował mi jeszcze bardziej, niż zwykle. Pycha! Boczniaki także świetnie odnalazły się w jego towarzystwie – teraz taki farsz będę robić znacznie częściej. Pierogi w wersji pieczonej są trochę mniej pracochłonne, ponieważ są większe od tych tradycyjnych i nie trzeba wkładać dużo siły w wałkowanie – ciasto nie musi być bardzo cienkie. Część(...)średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz Ciasto na pieczone pierogi: 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant (7-8 g) 1 duże
Poezja smakuIngalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami(...)ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na wodę, ja je nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :) Proszę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasto na pierogi. Idealnie się rozwałkowuje, nadaje się do zamrażania. Po ugotowaniu ciasto jest elastyczne i nie rozwala się podczas gotowania. Polecam z czystym sumieniem. 'ciasto na pierogi' Składniki: (na 40 sztuk dużych pierogów) * 3 szklanki mąki (przesianej) * 3/4 - 1 szklanki wrzątku * 1 jajko (rozm. L) * 3/4 łyżeczki soli * 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić(...)Wycinać z ciasta krążki, nadziewać ulubionymi dodatkami i skleić. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Mój sposób na mrożenie pierogów. Pierogi zamrażam na "płasko", czyli surowe pierogi kładę na tacy i w takiej postaci zamrażam, min 2h w zamrażalce. Jeśli pierogi będą zamrożone, można podzielić na porcje
CookYourselfświęta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się, że to nie jest takie skomplikowane. Podstawą jest ciasto. Dla mnie najlepsze jest tylko z wody, mąki i odrobiny masła(...)wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania, świetnie się zlepia i nie wysycha. Druga rzecz, to oczywiście farsz. Ilość suszonych grzybów, zależy od tego jak bardzo aromatyczne mają być pierogi. Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki
Pełny talerzpropozycja na pierogi inaczej:) Danie zainspirowane przepisem Małgorzaty Puzio zamieszczonym w książce "Domowy wypiek chleba". Danie poza kształtem i tym że jest nadziane niewiele ma wspólnego tradycyjnymi pierogami, za to jest doskonałe zarówno na ciepło jako obiad jak i na zimno jako przekąska. SKŁADNIKI: ciasto 2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania 200 gram masła(...)rozwałkowuję na podsypanej mąka stolnicy. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ja wałkowałam na 4-5 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki o średnicy 8 cm, jak na tradycyjne pierog. Na każdy krążek nakładam farsz i sklejam brzegi tak jak przy pierogach. Gotowe pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę 35 minut w piekarniku nagrzanym
Magiczna kuchnia DariiPierogów ruskich nauczyłam się robić nie w domu rodzinnym, bo u nas mama chętniej robiła pierogi na słodko, ale nigdy nie zapomnę kobiety, która pokazała mi jak je robić. Do dziś mam małą, już zniszczoną, kartkę z przepisem i sposobem ich wykonania. Teraz mam swoją rodzinę i mój mąż jest wielkim fanem tych pierogów, także mam nadzieję(...)kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Sposób przyrządzenia pierogów: Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie
upichcicOtrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum (Triticum durum). Robiłam już wiele pierogów ale nie w połączeniu z tą mąką. Nie była bym sobą gdybym tego nie połączyła. Pierogi wyszły PRZEPYSZNE, ciasto sprężyste, leciutkie i i lekko słodkawe. Wedle mnie najlepsze ciasto. Tym razem zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną w połączeniu serkiem ricotta. Do pogłębienia smaku dodałam(...)pszennej (użyłam 405) - 1 szklankę semoliny - 1 szklanka gorącej wody - 0,5 szklanki zimnej wody - 1 jajko - 2 łyżki oliwy' - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 1 szalotka do posypania na pierogi - masło do polania FARSZ - 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej - 0,5 opakowania serka ricotta - świeży rozmaryn lub ziarna czarnuszki (można pominąć) - 1 szalotka - 2 łyżki masła SPOSÓB WYKONANIA - mieszamy
Basia w kuchniWiecie, moja mama robi najlepsze pierogi pod słońcem , pewnie jak większość Waszych mam- one już tak mają ;) Dzwonię więc do mamy- "Mamo, możesz podać mi przepis na pierogi?" "Oj dziecko, wiesz, ja to tak na oko, na ciasto trochę tego i tamtego, farsz taki i taki, dosmakować, no przecież tyle razy widziałaś jak to robię " :D W ięc(...)radą mamy zrobiłam pierogi na oko lub na tzw "czuja", jak kto woli :)) Muszę powiedzieć, że jestem zadowolona, bo ciasto dobre, nie za twarde, nie za miękkie, tylko farsz mogłam mocniej do prawić, ale jak na pierwsze spotkanie z pierogami, to myślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno
Czerwona Porzeczkatyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschlo . Wykrawamy kolka (podsypujemy stolnice maka by nam sie kolka nie przykleily ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... W miedzyczasie gotujemy wode z lyzka oleju i sola ( nie solimy nigdy wody kiedy juz sie gotuje ale wczesniej) Czekamy az woda sie zagotuje i wrzucamy pierogi na gotujaca sie wode, przykrywamy i czekamy az wyplyna. Od wyplyniecia... to zaledwie 3 minutki gotowania... Ja sie wzielam na sposob . Najpierw robie pierogi, wszystkie, ukaldam je na posypanych obficie maka deskach, tacach itd..przykrywam scierkami...a dopiero potem je wszystkie gotuje, bo wtedy oszczedzam na prawde duzo czasu i sie "nie zarobie" :-) Trzeba sobie ulatwiac zycie
Z Kuchni Do Kuchnilipcu nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Przyznam, że w lesie jeszcze nie byłam, ale za to samozbiory jagody kamczackiej zaliczyłam już trzykrotnie i za każdym razem miałam na nie pomysł. Ugotowałam dżem, zrobiłam koktajl, zamroziłam, zrobiłam pierogi... Właściwie pierogi z jagodą kamczacką w ciągu 2 tygodni lepiłam już kilka razy i ciągle mam niedosyt! Oprócz pierogów(...)nazbierać;) Jagoda kamczacka to niezwykle zdrowy owoc. Można długo rozpisywać o jej dobroczynnych właściwościach, ale jagody są przede wszystkim bardzo smaczne! Więc żeby nie umniejszać im walorów zdrowotnych, ulepiłam pierogi z mąki pełnoziarnistej. A to, że robiłam je już kilka razy, niech będzie dodatkową zachętą dla Was! Pełnoziarniste pierogi z jagoda kamczacką Składniki
Obiad gotowyPierogi z truskawkami – aż mi się wierzyć nie chce! Prowadzę tego bloga już 15 rok, opublikowałam tu ponad 5 tysięcy przepisów i do tej pory nie znalazł się ten! Przecież pierogi z truskawkami to totalna klasyka polskiej kuchni a my robimy je rok rocznie w sezonie! Naprawiam więc dziś szybko to niedopatrzenie i publikuję ten pyszny przepis(...)letni obiad na słodko. Lubicie pierogi z owocami? Zapraszam was też po inne przepisy z truskawkami PRZEPIS NA PIEROGI Z TRUSKAWKAMI Składniki: truskawki cukier 500g mąki 1 łyżeczka płaska soli 5 łyżek oleju lub oliwy 1 szklanka 250ml wrzątku Jak zrobić pierogi z truskawkami: Truskawki myjemy (zobacz jak) , pozbawiamy szypułek, osuszamy i kroimy w drobne kawałki
Dorota SmakujeGruzińskie Chinkali to pomysł na obiad w dobrym stylu. Jest to jeden z obowiązkowych punktów programu, jeśli planujecie odwiedzić Gruzję. Chinkali to tradycyjny gruziński pieróg, który może być wypełniony wołowiną, wieprzowiną lub jagnięciną. Ja swoje pierożki przygotowałem na bazie miesa wieprzowego. Jest to bardzo popularne danie w Gruzji i można je znaleźć w wielu restauracjach. Słowo „chiinkali” pochodzi(...)gruzińskiego słowa oznaczającego „pieróg” i jest uważane za jedno z najpopularniejszych dań w Gruzji. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest trudne. Składa się z przepisu na ciasto pierogowe, tylko w trochę inny sposób zawiniętego. Najlepsze pierogi chinkali to takie, gdzie w środku mamy odrobinę rosołu, albo bulionu i mięso nie jest aż tak suche. Na moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!