pierogi - 9067 przepisów (strona:55/605)

Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami 103

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi pieczone i dziś polecam wypróbować przepis narodowej kuchni tatarskiej. Elesz- to pierogi w formie okrągłych koszyczków z nadzieniem z mięsa z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Są bardzo soczyste, sycące i po prostu przepyszne. Idealnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 185g(...)filmiku. Gotowe elesz wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem

Smaki Armine
Pierogi z wiśniami 69

wiśni. Poprzednio zrobiliśmy z nich zupę owocową , czas więc na drugie danie – pierogi z wiśniami . Z dodatkiem roztopionego masła bardzo szybko zniknęły z naszych talerzy. Składniki na pierogi z wiśniami 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 750 g wiśni 5 łyżek cukru pudru(...)również oprószyć i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać szklanką krążki, przed nałożeniem nadzienia delikatnie je porozciągać, na środek wyłożyć wiśnie, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerz posmarowany masłem. Pierogi z wiśniami

niecodziennikpary
Keto empanady z kurczakiem (Paleo, LowCarb) 104

zasmakowało, a obiecałam też, że będę przerabiać dania warsztatowe na wersje zgodne z dietą ketogeniczną , dzisiaj prezentuję to, co udało mi się wykreować bazując na składnikach oryginalnych warsztatowych pierogów. Tutaj zaś znajdziecie keto wersję risotto dyniowego. Pierogi czy empanady? Oto jest pytanie! Oczywiście jeśli komuś zależy na smaku i konsystencji bardziej zbliżonych do prawdziwych pierogów, to zachęcam(...)wypróbowania ciasta na pierogi z tego przepisu . Zapewniam, że będą pyszne! 😀 Jednak należy pamiętać, że nie będzie to danie zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej . Głównym jego składnikiem jest bowiem mąka z manioku , która do niskowęglowodanowych nie należy. Ja tutaj też pobawiłam się w sklejanie, ale ciasto składało się z mąki kokosowej i łupin babki jajowatej . Pierogi, a raczej

Modern Cave Girl
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci (pszenne lub orkiszowe) 87

spisany i opublikowany przeze mnie. Te ze zdjęcia robiłyśmy wspólnie. Gdy tylko jestem w domu zawsze przy nich pomagam, chociaż przeważnie robimy ruskie. Spróbujcie tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej (jeżeli jest bardzo kwaśna to należy ją delikatnie opłukać) 400 g pieczarek (super jest dodać kilka(...)złoty kolor. Pieczarki, kapustę i cebulę łączymy ze sobą i ponownie podsmażamy. Jeżeli farsz jest bardzo mokry dodajemy łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą pieprzem. Farsz studzimy.  Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej (typ ok. 500) 1 i 1/4 szkl. mleka wymieszanego z wodą (50/50) 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego  Mleko

Czarnawisienka
IDEALNE PIEROGI RUSKIE 79

Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką lub boczkiem. Idealne na obiad nie tylko od święta. Moja rodzina je uwielbia, w sumie to nie znam chyba żadnej osoby, która nie lubiłaby pierogów. Fakt, ich przygotowanie jest czasochłonne i pracochłonne, ale smak wynagrodzi wszystko :) Składniki na ciasto pierogowe: * 2 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około 1 szklanki ciepłej wody * 2 żółtka(...)płaska łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto do pierogów łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Składniki na farsz: * 500 g sera białego sera półtłustego * 500 g ziemniaków * sól do smaku * 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego * 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów

Zrób to smacznie
CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 117

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad(...)Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek

Kuchnia MagdaLeny
CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 117

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad(...)Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI POMIDOROWE Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I BAZYLIĄ 112

Pierogi to zawsze jest doskonały pomysł na obiad dla całej Rodziny... 👪  Bo któż nie kocha pierogów?! To tradycyjne, polskie danie, które uwielbiają wszyscy - mali, i duzi... 💕 Zapraszam Was dziś więc na moją popisową wersję - pierogi pomidorowe... nadziane śmietankową ricottą oraz świeżym szpinakiem i bazylią, z dodatkiem czosnku i cebuli oraz odrobiny gałki muszkatołowej... 🍅 Sekretem ich cudnego(...)intensywnie pomarańczowego koloru jest Koncentrat Pomidorowy Pudliszki - soczysty, przygotowywany z najlepszych pomidorów długo dojrzewających w słońcu, niezawodny w każdej kuchni... Ale Słoiczek koncentratu dodany do ciasta na pierogi, nadaje im nie tylko cudnego koloru, lecz przede wszystkim pysznego aromatu! Pierogi smakują genialnie: wyrazisty, pomidorowy smak łączy się idealnie z delikatną ricottą i dobrze doprawionym szpinakiem z bazylią oraz

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami 147

rosołu to najsmaczniejszy sposób wykorzystania mięsa rosołowego. Smaczniejsze kawałki można po prostu wyłowić i podać z sosem chrzanowym lub musztardowym (prosty przepis na sos musztardowy znajdziesz tutaj ). Z pierogami nieco więcej pracy, ale za jednym zamachem przygotujesz obiad przynajmniej na 2 dni. Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu. Warto na rosół kupić mięso z tłuszczykiem(...)poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej. Ekonomiczny, tani i pyszny obiad. Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody solidna szczypta soli 1 łyżeczka masła/oleju Składniki na farsz: 250 g ugotowanego mięsa z rosołu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kapustą i grzybami II wersja elastyczne ciasto 433

grzybami. Co prawda jeden, bardzo podobny przepis jest już na blogu, jednak ten różni się ciastem, które jest bardzo miękkie, elastyczne i bez problemu się je rozwałkowuje. Po ugotowaniu pierogi rozpływają się w ustach :)    Ciasto:   600g mąki pszennej,  2 średnie jajka,  230ml wrzątku,  40g masła,  1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać na stolnicę(...)podsmażyć na odrobinie oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę mannę, wymieszać.   Rozwałkować ciasto na pierogi, szklanką lub specjalnym przyrządem do lepienia pierogów wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, składać kółka na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów. Odkładać na deskę oprószoną mąką. Gotować

Z miłości do słodkości
Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem 113

znikną w mgnieniu oka Farsz to gotowana kapusta kiszona z kminkiem i zrumieniony boczek z cebulką. Prostota w najlepszym wydaniu. Podałam je z podsmażoną cebulką. U mnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem(...)minut aby odpoczęło. Następnie rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować

Oryginalny smak
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 119

najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Najbardziej smakują tradycyjne potrawy, na które czekamy przez cały rok. Do takich typowo świątecznych potraw zaliczamy pierogi z kapustą i grzybami. Ja jednak dzisiaj proponuję pierogi świąteczne w słodkiej wersji. Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym mogą stanowić świetny deser.  Przy okazji chciałam Was zachęcić do zajrzenia na stronę Ambition ( klik) , gdzie znajdziecie(...)mnóstwo inspiracji na świąteczne dania oraz propozycje wyjątkowej zastawy stołowej, która będzie pięknie prezentowała się na świątecznych stołach . PIEROGI z MAKIEM i SOSEM POMARAŃCZOWYM Składniki: (24 szt.) pierogi: ciasto: 2 szkl mąki 3/4 szkl gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 300 g masy makowej 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej sos: 3 łyżki cukru 1/2 szkl soku

Bon appetit mon amie
Pierogi z borówką amerykańską 157

Składniki: 500g mąki 350-400ml gorącej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 300g borówki amerykańskiej  Jogurt naturalny  ew. cukier trzcinowy do posypania  Sposób przygotowania pierogów : Borówki myjemy i przerzucamy do miski, osuszamy.  Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wodą, dodajemy oliwę. Mieszamy a następnie ugniatamy. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka wielkości dużej(...)szklanki. Na jedno kółko nakładamy na środek jedną łyżeczkę borówek i zagniatamy boki tworząc półksiężyce.  Dla mniej wprawionych polecam przyrząd do lepienia pierogów - fajny gadżet, bardzo pomocny.  Jeżeli planujemy mrozić pierogi, surowe pierogi układamy na desce, pokrytej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika. Po 15 minutach przekładamy je do pojemniczka/torebki do mrożenia i zamykamy. Następnie

Słodkie Przyjemności
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 110

Kuchnia lubelska obfituje w pierogi. Dziś spróbowałam specjału z tamtych stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1  cebula(...)grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.  Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogiPierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już miękkie odławiając jednego pieroga łyżką

Fiołkowe Talerze
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 145

Kuchnia lubelska obfituje w pierogi. Dziś spróbowałam specjału z tamtych stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1  cebula(...)grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.  Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogiPierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już miękkie odławiając jednego pieroga łyżką

Fiołkowe Talerze