pierogi - 9067 przepisów (strona:41/605)

Wigilijne pierogi z kutią 63

Pyszne pierogi z kutią to moja propozycja na wigilijny stół. Pierogi podałam udekorowane białą czekoladą i cukrową posypką w kształcie śnieżynek. Wyszło tak ładnie i świątecznie. Takie pierogi na słodko są pyszne. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Polecam spróbować. Pysznych inspiracji Wam życzę.             Potrzebujemy:   Na ciasto: 3 szklanki mąki(...)kutii z bakaliami od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy 5 dag białej czekolady cukrowa posypka według uznania ( u mnie białe śnieżynki )      Wykonanie pysznych pierogów z kutią:   1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy

Izabelawkuchni
Pierogi z ciecierzycą i marchewką 62

Pierogi z ciecierzycą i marchewką, doprawione chili i kminem rzymskim. Pomysł na bezmięsny obiad. Pierożki są pyszne i proste do przygotowania. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 2 średnie marchewki 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego szczypta(...)Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Domowe pierogi z kurkami 61

Domowe pierogi z kurkami to bardzo dobre sezonowe jedzenie. Zazwyczaj jest przygotowane jesienią, kiedy w lasach pojawią się grzyby. Możecie również kupić kurki w sklepie, ale oczywiście największa przyjemność jest zebrać je samemu. Trzeba jednak uważać i zbierać tylko te grzyby, których jesteśmy pewni, że będą dobre i nie będą trujące. Zanim zaczniemy przygotowywać pierogi, kilka cennych(...)Myślę, że dzięki temu Wasze pierogi będą jeszcze smaczniejsze. Podczas duszenia grzybów, warto robić to na wolnym ogniu, tak aby cały płyn z nich wyparował. Zaklejając pierogi warto sobie pomagać widelcem, tak aby brzegi były jeszcze lepiej i dokładniej sklejone. Składniki na ciasto 300g mąki 200ml gorącej wody szczypta soli Składniki na farsz 500g kurek 1 łyżka masła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z mięsem po gotowaniu rosołu. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa. PRZEPIS 75

Najpierw rosół, a na drugie lub kolejnego dnia pierogi z mięsem. Bardzo lubimy jedno i drugie, przy okazji sprytnie wykorzystujemy mięso z gotowania rosołu. Przepis na pierogi z mięsem Składniki: około 700 gramów gotowanego mięsa dokładnie oddzielonego od kostek i chrząstek – w przypadku drobiu można użyć także skórek, wołowinę pozostawiamy razem z tłuszczykiem – 2 cebule(...)ząbki czosnku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić pierogi z mięsem? Przygotuj porcję ciasta na pierogi według tego przepisu . Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju aż się zrumieni, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę, dodaj do mięsa, dopraw pieprzem, a jeśli trzeba, także solą. Składniki farszu zmiel w maszynce lub rozdrobnij przy pomocy blendera albo malaksera. Ciasto

Kulinarna Polska
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami 46

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie farszu nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy ugotować soczewicę i zmiksować ją z suszonymi pomidorami na gładką masę. Dodać zrumienioną cebulkę, doprawić i wymieszać. Proste, prawda? A w smaku pierożki są naprawdę przepyszne. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody(...)Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić. Podawać ze zrumienioną cebulką. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może

Oryginalny smak
Kluski – pierogi leniwe kładzione 90

Sprawdzony przepis na pyszne kluski – pierogi leniwe widelcem kładzione. Bardzo proste w wykonaniu, mięciutkie kluseczki kładzione z twarogiem na słodko lub na słono. Jak zrobić kluski kładzione? Jak zrobić pierogi leniwe? Potrzebne są tylko proste składniki. Są przygotowane tylko z twarogu, mąki, jajek oraz odrobiny soli. Kluski leniwe lub pierogi leniwe to doskonały pomysł na dość(...)Być może, ale smak tamtych klusek leniwych był inny, ponieważ produkty były bliżej natury. Jak się robi kluski leniwe kładzione? Leniwe przygotowuje się z tych samych składników, co tradycyjne pierogi z twarogiem/białym serem. Wszystkie składniki miesza się razem w misce, zagniata, formuje i tnie na kawałki. Tak powstają tradycyjne kluski leniwe. Kluski – pierogi leniwe kładzione przygotowuje

Kuchnia Na Wypasie
Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą 50

Kurczę, trochę żałuję, że do farszu nie dodałam mięty. Zrobię tak następnym razem, jestem przekonana, że to będzie strzał w dziesiątkę. Pierogi jak zwykle wyszły pierwsza klasa. Czym częściej je robię, tym większą mam ochotę to robić. Jak człowiek nie ma wprawy, nie wychodzi mu, to się zniechęca. Myślę, że za 5 lat będę je lepić hobbystycznie. Na początku(...)miałam ochotę na pierogi z jagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. I bardzo dobrze, że zmieniłam zdanie. Baaardzo dobrze. Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu. Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz

Kardamonovy
Pierogi z perliczką podane z pak choi i fasolką szparagową 71

Według mnie najlepsza terapia manualna na odstresowanie to lepienie pierogów. Zwłaszcza jeśli się zna przepis na doskonałe ciasto na pierogi, bo nie ma nic gorszego niż klejąca się do dłoni mieszanka mąki i wody. Tym razem postanowiłam, że farszem stanie się upieczona wcześniej perliczka, grillowany bakłażan i papryka. Duszony pak choi jako sałatka z fasolką szparagową też się(...)właśnie zawdzięcza. Niewątpliwie bliskie memu sercu kiełki groszku również robią dużą część smaku- cała lekkość i świeżość to właśnie ich zasługa w tym daniu.  Składniki (na około 25 pierogów): 110 g mąki pszennej  55 ml gorącej wody  szczypta soli  30 g masła  Farsz: 200 g upieczonego mięsa z perliczki  1 szalotka

Mango Papaja
Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 75

pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić. Na patelni uprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać masło i miód. Chwilkę(...)smażyć, aż masło z miodem się połączą. Następnie polać ugotowane pierożki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pierogi z makiem → Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym → Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano → Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem → Smażone pierogi z wołowiną na ostro → Sałatka z gruszką

Oryginalny smak
Pszenno orkiszowe pierogi z drobiowym farszem 109

Uwielbiamy pierogi i dlatego bardzo często goszczą na naszym stole. Ostatnio przygotowuję je z ciastem pszenno-orkiszowym. Uważam, że jest to najlepsze ciasto do pierogów. Pierogi z nadzieniem mięsnym są pyszne, pachnące i sycące. Macie ochotę na takie pierogi? Zróbcie :) Smacznego życzę :)   Potrzebujemy: Na farsz: 50 dag fileta z kurczaka 2 średnie cebule 2 duże(...)ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 cebule masło do smażenia sól do gotowania świeża natka pietruszki do dekoracji Wykonanie pysznych pierogów: 1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej

Izabelawkuchni
Pierogi z jagodami i śmietanką, jak u babci! 130

rzecz, jaka może nam się przydarzyć latem. Ciasto na pierogi z jagodami musi być delikatne, miękkie i cieniutkie, a sam pieróg wypełniony po brzegi jagodami. Dzisiaj podsuwam Wam bardzo szybki i prosty sposób na ciasto na pierogi, takie które zawsze wychodzą! CIASTO NA PIEROGI: - 420 g mąki pszennej typ 500 - 240 do 260 ml wrzątku(...)dłońmi, ma być elastyczne. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut. Stolnicę oprósz mąkę ciasto podziel na 4 części i z każdego formuj blat wałkiem, wykrawaj i nadziewaj pierogi. nadzienie: - pół litrowy słoik jagód leśnych - cukier wedle upodobań - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku budyniowego o smaku waniliowym (możesz zastąpić go mąką ziemniaczaną) w/w wymieszaj delikatnie

SMYKWKUCHNI
Pierogi z łososiem 122

nogi. Życzę wiary, nadziei i miłości. I życzę zdrowia.  Pierogi z łososiem to bardzo mała wariacja. Prosty farsz z łososia świeżego, wędzonego, kopru i ricotty. Ugotowane pierogi podsmażone na maśle z dodatkiem karmelizowanej szalotki i creme fraiche. Skropione cytryną, z koprem smakują niebotycznie nieziemsko.  Widzimy, czytamy i słyszymy się w Nowym Roku. Wszystkiego dobrego(...)Składniki (na kilkadziesiąt pierogów ale mniej niż 30): Ciasto doskonałe: 220 gramów mąki pszennej typ 550  110 ml wrzątku  30 gramów masła  płaska łyżeczka soli  Farsz doskonały: 150 gramów świeżego łososia  75 gramów łososia wędzonego  dużo świeżego kopru  dwie łyżki ricotty  sok z cytryny  dwa żółtka  sól, biały pieprz

Mango Papaja
Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem 98

czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto(...)Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki 2 łyżki masła Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów 4 łyżki oliwy 1 1/2 łyżeczka suszonych drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 9-10 łyżek cieplej wody Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu

Niedzielny kucharz