Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 142Święta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta(...)pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę należy dodawać do mąki stopniowo cały czas zagniatając ciasto. Na początku łyżką, żeby się nie poparzyć. Dodajemy trochę wody i zagniatamy. Kiedy cała mąka będzie już posklejana dodajemy 1-2 łyżki oliwy i zagniatamy ciasto ręcznie. Im dłużej
Kulinarna Patilogia
Pierogi z kiszoną kapustą 124Pierogi z kiszoną kapustą to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok, chociaż śmiało takie pierożki możemy również przygotować w inne dni, nie tylko na święta. Ciasto z tego przepisu na pierogi jest miękkie i elastyczne, a farsz aromatyczny i bardzo smaczny. Gwarantuję, że te pierogi z kiszoną(...)kapustą posmakują każdemu bez wyjątku! Polecam również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na pierogi ruskie . PIEROGI Z KISZONĄ KAPUSTĄ – PRZEPIS Składniki (na ok. 50 sztuk) mąka pszenna – 0,5 kg masło – 50 g jajko – 1 sztuka żółtka – 2 sztuki letnia woda – 3/4 szklanki sól – 1 łyżeczka Farsz: kiszona kapusta
Alle Dobre!
Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka 181Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka Lokalizacja: Wola Jasienicka, Gmina Jasienica Rosielna Jeśli lubicie kaszankę, z pewnością docenicie ten prosty sposób na jej wykorzystanie jako farsz do pierogów. Wystarczy podsmażyć ją z cebulką, doprawić i farsz gotowy. Pierogi łatwo jest zlepić, ponieważ usmażona kaszanka jest zwarta. Pierogi z kaszanką podajemy okraszone masłem, skwarkami albo podsmażone na patelni(...)Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jasienickiej i został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów kulinarnych pt. "Smaki Ziemi Brzozowskiej". Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 niecała szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz
Trzeci talerz
PIEROGI RUSKIE 174Pierogi ruskie, czyli pierogi galicyjskie, popularne zarówno w Polsce jak i na Ukrainie, czyli dawnej Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Swą nazwę zawdzięczają więc nie Rosji jak można by sądzić, a Rusi. (wikipedia) Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli, a wypełnia farszem z potłuczonych ziemniaków, z dodatkiem sera i podsmażonej cebulki. Po ugotowaniu polewa się je tłuszczem(...)podsmażoną cebulką. I choć przeraziła mnie początkowo ilość użytej cebuli, przygotowałam jej zdecydowanie mniej, to w efekcie końcowym musiałam ją dosmażać 🙈 Moje dziecko zajadające do niedawna tylko krawężniki z pierogów (czyli falbanki z ciasta🙊), nie mogło się nimi najeść, nie wiedziała, że pierogi mogą być tak pyszne... Zajadała je 3 kolejne dni... 😂 Ostatnio przekonała się też do pierogów
Smaczne Zdrowe
Pierogi z kapustą i grzybami 125Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody(...)Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Moja rada: Często robiąc pierogi przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje je krócej
KuchniaWeDwoje.pl
MINI PIEROŻKI Z MIĘSEM MIELONYM 162Mini pierożki z mięsem mielonym są świetną propozycją obiadową. Tym razem postanowiłam przetestować nowy gadżet w kuchni jakim jest pierożnica i dlatego też powstały pierogi w wersji mini. Idealne na jeden kęs. Najczęściej pierogi z farszem mięsnym podaję z przesmażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą. Proste w wykonaniu pierożki z wyśmienitym mięsnym farszem. Pychota :) Jednak zanim przejdę do przepisu(...)mini pierożki to opowiem Wam kilka słów o pierożnicy. Jest to forma do przygotowania pierogów, która sprawdzi się doskonale w każdej kuchni. Przyznam Wam, że ten gadżet znacznie ułatwia mi lepienie pierogów czy uszek z farszem grzybowym do barszczu. Oprócz czasu spędzonego na wyrabianiu ciasta na pierogi to ich nadziewanie i lepienie zajęło mi około 30 minut
Zrób to smacznie
Szybkie pierogi z mięsem 172Pierogi z mięsa mielonego to prosty przepis na szybki obiad. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI FARSZ : 600g mięsa mielonego drobiowego 1 duża cebula 1 czosnek 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta pieprzu SKŁADNIKI CIASTO : 500 g mąki 300 ml gorącej wody 4 łyżki oleju do ciasta(...)farszu i sklejamy zaczynając od środka w kierunku jednego brzegu, następnie w kierunku drugiego brzegu. Dodatkowo dociskam sklejenie widelcem. 5. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy pierogi na gotującą wodę partiami po 10-12 sztuk. Czas gotowania to 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową i gotujemy kolejną porcję pierogów. Gotowe
karolgotuje
Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego 225Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem, idealne do czerwonego barszczu. Świetny pomysł na obiad i na nadchodzące święta. Przepis na drożdżowe pierogi z pieczarkami jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania. Wyrasta właściwie w czasie, gdy wy przygotowujecie farsz(...)takich chwilach, gdy zależy mi na czasie, ale też i smaku (!) sięgam po pyszny barszcz czerwony Profi . Bez konserwantów i barwników! Pyszny i szybki w przygotowaniu. Zrób szybkie pierogi drożdżowe, podgrzej barszcz i #WyluzujNaŚwięta Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru
Słodkie okruszki
Pierogi z kapustą i pieczarkami 173Moja rodzina uwielbia pierogi. Jemy je bardzo często, z różnymi nadzieniami. Te, które tradycyjnie znajdują się na moim wigilijnym stole to te z kapustą i pieczarkami. Zazwyczaj wykonuje je właśnie na początku grudnia, gdyż samodzielnie zrobione pierogi zabierają trochę czasu. Smak jednak wynagradza zabrany na ich wykonanie czas. Łatwo je zamrozić - w wigilię odmrażam i już cieszę się(...)znów smakiem. Pod koniec postu napiszę Wam jak najlepiej mrozić pierogi, żeby się nie sklejały. Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - pół kilo pieczarek - łyżka masła - 1 kg mąki - ok.500 ml ciepłej wody - sól, pieprz, majeranek, mielony kumin do smaku Na początek siekam kapustę kiszoną - w ten sposób farsz będzie się ładnie nakładał. Pieczarki obieram i kroję
Kuchnia Pełna Emocji
Pierogi z kapustą i grzybami 198Pierogi domowej roboty to jedna z głównych potraw pojawiająca się na stołach wigilijnych w polskich domach. Najczęściej decydujemy się na te, które w środku mają farsz z kapustą i grzybami. To tradycyjne danie, które przygotowuje się na Wigilię od dawien dawna. Przepis na pierogi jest naprawdę łatwy, dlatego też z pewnością poradzi sobie z nim każda pani domu(...)Miękkie i pyszne ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem sprawi, że wszyscy domownicy będą się nimi zajadać ze smakiem. Pierogi można podgrzać na patelni w każdej chwili, dlatego też możesz przygotować je nawet kilka dni przed wigilią. Podana niżej lista składników starczy na około 40 sztuk pierogów. Sprawdź przepis na Domowe pierogi ruskie Składniki 250 g kapusty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami 146naszym stole. Problem w tym, że zwykle za dużo się jej ugotuje i wtedy trzeba sprytnie ją wykorzystać. U nas oczywiście placki, ale ile można jeść placki?! Zatem powstały pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ale żeby nie był suchy dodałam fety. Mało, czegoś brakowało. W domu zawsze mam suszone pomidory i oliwki (absolutny must have naszej kuchni(...)oliwki nasze dzieci nawet posprzątają ;). No to dodałam moje ulubione suszone pomidory i wyszła rewelacja! Zwykłe pierogi nabrały niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku. Młody oczywiście miał wspaniałą zabawę przy lepieniu tychże pierogów, a mamusia po wszystkim niezły aerobik w kuchni, ale i tak warto było :D Szczerze polecam takie pierożki. Pierogi z kaszą gryczaną, fetą
Na kulinarnym poligonie
Pierogi drożdżowe z jagodami 133innego w lodówce nie miałam. I wymyśliłam, że... zrobię ciasto normalne i ciasto drożdżowe. Nie pytajcie o minę mojego męża, kiedy powiedziałam co zamierzam zrobić! Partia pierogów z klasycznego ciasta poszła na pierwszy rzut, dzieci pojadły, w tym czasie wyrosło ciasto drożdżowe i poszło sprawniej, niż myślałam. Nie wiedziałam do końca jak zachowa się wrzucone na wrzątek(...)się te pierogi nie posklejają, czy dobrze polepiłam. Zdążyłam zrobić kilka zdjęć na szybko, bateria w aparacie była już na wyczerpaniu, więc nie znajdziecie tu pięknej stylizacji, ani rewelacyjnej jakości, ale same pierogi to miód malina. Ciasto jest delikatne jak puch. Czuć, że drożdżowe, do tego jagody i trochę kwaśnej śmietany. Jejku jak mi to smakowało
bistro mama
Pierogi z kapustą i grzybami 173następnie ugniatamy ciasto ręcznie. Gotowe odstawiamy przykryte na 30 minut. 4. Ciasto kawałkami musimy rozwałkować wg. uznania może być grubsze lub cienkie. Wycinamy nasze kręgi i nakładamy farsz. Pierogi sklejamy wg. swojej ulubionej metody ja polecam najprostszą czyli widelec;) 5. Wrzucamy do wrzącej nieosolonej i bez dodatku oleju (olej dodawaliśmy do ciasta) wody i od momentu wypłynięcia gotujemy około(...)minuty. Idealne ciasto na pierogi nie jest aż tak straszne;) Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Pierogi z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu
karolgotuje
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 194pierogów. W dzisiejszych towarzyszy mu ser feta, który pokroiliśmy na dosyć dużą kostkę, żeby jego gęsta konsystencja w czasie jedzenia uwalniała bardzo przyjemny, lekko słonawy smak. Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdecydowanie warte są czasu spędzonego w kuchni. Składniki na pierogi ze szpinakiem i serem feta Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki(...)resztę przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało. Część ciasta rozwałkować na cienki placek, wykrawać szklanką kółka, nałożyć szpinakowe nadzienie i zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Pierogi ze szpinakiem i serem feta wyjmować łyżką cedzakową i wykładać
niecodziennikpary
Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone 176Dziś zabieram Was w podróż do słonecznego Turkmenistanu. Mieszkałam tam przez 12 cudownych lat, i jako dziecko uwielbiałam te pyszne pierogi pieczone, kształtem przypominające czebureki. Wiem, że pierogi te również są popularne w Turcji. Może próbowaliście coś podobnego będąc tam na wakacjach? Jeśli nie, to polecam wypróbować ten przepis, ponieważ te pierogi są przepyszne Składniki: – 500g(...)duża cebula (u mnie czerwona) – 1/2 kubka wrzątku – sól i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, papryka słodka) – jajko + kurkuma do posmarowania pierogów – sezam do posypania Do ciepłej wody dodać jajko i sól i wymieszać dokładnie. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wodę z jajkiem, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne
Smaki Armine