Nigdy dotąd nie robiłam własnoręcznie pierogów. Za pierogami nie przepadam, a smaki męża i córki w tym zakresie świetnie zaspokaja moja mama fundując im od czasu do czasu pierogową ucztę:) Tymczasem znów z wielkim zdziwieniem odkryłam u siebie nowy smak: smak na pierogi, haha. Ale na pierogi z jakimś mniej klasycznym farszem i oczywiście(...)mąki pełnoziarnistej. Jak odkryłam, tak i szybko wpadłam na przepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam sobie, że podobne wątpliwości miałam kiedyś co do naleśników
Zdrowa Kuchnia SowyPierogi z makiem to u wielu jest jedna z 12 potraw wigilijnych. Może i Wy się skusicie na taką pyszną tradycję jedzeniową? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/pierogi-z-makiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/pierogi-z-makiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/pierogi-z-makiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 szklanki m\u0105ki,\r","3\/4 szklanki wody(...)szklanka mleka,\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a,\r","2-3 \u0142y\u017cki miodu,\r","gar\u015b\u0107 drobno pokrojonych orzech\u00f3w,\r","gar\u015b\u0107 pokrojonych rodzynek"],"name":"Pierogi z makiem","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Z m\u0105ki, wody i soli wyrobi\u0107 ciasto. Wyrabia\u0107 kilka minut na stolnicy
Bardzo Gruby SmokKeto leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem - smaczna alternatywa dla tradycyjnych klusek Nachodzi Cię czasem ochota na kluchy...? U mnie pojawia się bardzo rzadko, ale jednak się zdarza. To chyba za sprawą faktu, że jako dziecko jadłam tego dość sporo. Keto leniwe pierogi to niskowęglowodanowa adaptacja tradycyjnego przepisu. Co ciekawe, chyba nigdy nie miałam okazji ich robić(...)oryginale... :D Nie do końca wiem zatem jak powinny smakować, ale mogę zapewnić, że te wyszły bardzo udane! :) W mojej głowie utarło się przekonanie, że pierogi leniwe je się tylko na słodko, więc podałam je ze śmietaną i cynamonem oraz borówkami . Jednak moim zdaniem perfekcyjnie nadadzą się jako dodatek do dań mięsnych, np. gulaszu. I tak właśnie mam zamiar
Modern Cave GirlPierogi. To moje ulubione danie. Mogłabym je jeść z powodzeniem codziennie. Tak, jak moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś(...)razem z twarogiem przez maszynkę. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do ziemniaków i twarogu. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie
Raj dla PodniebieniaPierogi. To moje ulubione danie. Mogłabym je jeść z powodzeniem codziennie. Tak, jak moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś(...)razem z twarogiem przez maszynkę. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do ziemniaków i twarogu. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie
Raj dla PodniebieniaPierogi z truskawkami i ricottą to jedno z moich ulubionych dań, które kojarzą mi się z wakacjami. Ciepło, słońce, bezchmurne niebo to czas kiedy możemy zapomnieć chociaż na chwilę o wszystkim i łapać te beztroskie chwile. Wakacje kojarzą mi się z pysznymi, czerwonymi i pachnącymi truskawkami. Od czasu do czasu mam ochotę wrócić do tych chwil i właśnie(...)tego powodu postanowiłem przygotować pierogi z truskawkami. Odrobina włoskiego serka ricotta sprawi, że nadzienie będzie miało delikatnie kremowy, aksamitny smak. Całość możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego i szczyptą cynamonu. Wiele osób uważa, że przygotowanie pierogów to jest nie lada wyzwanie, robi je się długo, mozolnie… nic z tych rzeczy. Pierogi przygotujemy w kilka chwil
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno, ponieważ spotkaliśmy się z co najmniej trzema rodzajami tego dania. Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonej kiełbasy i boczku, pierogi z ziemniakami i boczkiem, oraz z ziemniakami, serem i kiełbasą(...)właśnie te ostatnie postanowiliśmy przygotować. Pomysł okazał się niewątpliwie strzałem w 10! Pierogi z tym rodzajem farszu są naprawdę wyjątkowo smaczne i aromatyczne. A jeszcze bardziej po podsmażeniu. Dlatego to właśnie w wersji podsmażonej zdecydowaliśmy się je przedstawić i polecić. Nadzienie pięknie przechodzi zapachem wędzonki, którą zaskakująco dobrze, przejmuje też ser. Wszystkie smaki i aromaty doskonale się uzupełniają
Kuchnia Na WypasieCzas czytania: 3 min Ruskie pierogi to w zasadzie nasz narodowy specjał, choć nazwa może zmylić. Mimo że to nasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść dobre pierogi w restauracji, trzeba mieć niesłychanie dużo szczęścia! Lepiej więc przygotować je w domu. Podaję dziś przepis na fantastyczne ciasto pierogowe, które oczywiście nadaje się do każdego rodzaju nadzienia, nie tylko(...)Nadzienie jest równie pyszne, lekko kwaśny twaróg , ziemniaki i dużo podsmażonej cebulki , która nadaje cudowny smak. Wszystko solidnie doprawione świeżo mielonym pieprzem. To, co może być najgorsze w ruskich pierogach, to mdły i nijaki smak. Wyśmienicie smakują podane ze szklanką maślanki lub zsiadłego zimnego mleka. Spróbujcie również pierogów odsmażanych, są rewelacyjne . Polecam! Print Ruskie pierogi .wprm-recipe
SprawdzonaKuchnia.plPierogi to najpopularniejsze danie kuchni polskiej. Można powiedzieć, że są znane na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Najbardziej znane to pierogi ruskie (z farszem ziemniaczano-serowym) oraz pierogi z kapustą i grzybami. Tymi drugimi najczęściej zajadamy się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jednak pierogi możemy jeść nie tylko od święta. Można je przygotować(...)postawiłam na farsz wytrawny. Jest to szpinak z pieczarkami. W moim przypadku jest to szpinak świeży, ale może on być też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem wędzonym smakują jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki
Danka PichciCzymże byłby wigilijny stół bez pierogów z kapustą i grzybami? U nas absolutna konieczność, pierogi z wody podawane z przysmażoną cebulką, a w kolejnych dniach odsmażane, o ile zostaną. Do tej pory nie było przepisu na blogu ponieważ dla mnie pierogi czy uszka najlepsze są lepione w Wigilię, na świeżo. A to zdecydowanie nie pora na zaprzątanie(...)sobie głowy robieniem zdjęć :) Poza Świętami pierogów z kapustą i grzybami nie lepię. W tym roku w Wigilię idę do pracy, więc pierogi lepiłam wczoraj i zamroziłam. W farszu suszone grzybki w dużej ilości, ponieważ tak lubimy. Farszu zawsze przygotowuję więcej i mam wtedy również do krokietów , a jak zostaje to sobie zamrażam. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto
Kocham..lubię..gotuję..można rozwałkować je naprawdę bardzo cienko. Nigdy mnie nie zawiodło, dlatego z ręką na sercu mogę je Wam polecić. Równie bardzo polecam przepis na wegańskie, żytnie ciasto na pierogi , które również jest przeze mnie nieraz sprawdzone ( klik ). Z podanych proporcji w tym roku wyszło mi około 60 uszek i 55 pierogów. Składniki: – 1kg mąki pszennej(...)uszkach dodatkowo, zlepiamy oba końce ze sobą), układamy na desce obok. JEŻELI GOTUJEMY NA JUŻ: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (ok. 10 sztuk) lub uszek (ok. 20 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierożki lub uszka przez ok. 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia
Be Fit Be StrongPierogi z kaszą gryczaną i kurkami – to danie nastraja już jesiennie, bo grzyby, bo węglowodany, bo ciepłe, sycące na długo, poprawiające humor danie. Do przygotowania tych pierogów użyłam mąki pełnoziarnistej – wybrałam pszenną graham typ 1850 bo ciasto z niej świetnie się skleja i nie jest zbyt wilgotne, bo smakuje dobrze, bo jest zdrowa no i sycąca(...)dużo dłużej niż mąki jasne. Do przygotowania pierogów z kaszą gryczaną i kurkami można użyć białej kaszy gryczanej lub ciemnej palonej – to w zależności od naszych upodobań smakowych – ta ciemna bo wyraźniejszy smak, biała jest delikatniejsza. Pierogi świetnie się mrożą (zobacz poradnik Jak mrozić pierogi ), dlatego warto za jednym posiedzeniem przygotować ich więcej
Dorota Smakujemoja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz(...)zrumienić drobno posiekaną cebulę. Ugotowane mięso obrać z kości. Następnie zmielić z ugotowaną marchewką i pietruszką. Dodać majeranek i usmażoną cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej
Oryginalny smakmoja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz(...)zrumienić drobno posiekaną cebulę. Ugotowane mięso obrać z kości. Następnie zmielić z ugotowaną marchewką i pietruszką. Dodać majeranek i usmażoną cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej
Oryginalny smak