pierogi - 9067 przepisów (strona:26/605)

Krokiety a la ruskie pierogi 146

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierogi z mięsem 201

wydaje mi się, że zlepiłam już z tysiąc i zostanie spora porcja do zamrożenia, a pod koniec dnia nie ma ani jednego... Ale tak to już jest, że wielbicieli pierogów jest więcej, niż chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym(...)osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy naprawdę cieniutkie. Wycinam wykrawaczką o średnicy 7 cm. Jeżeli wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego

Pełny talerz
Gruzińskie pierogi chinkali 394

Niedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej

Tanio szybko zdrowo
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 229

Juz dluzszy czas "chodzily" za mna leniwe pierogi.Rzadko je robie,bo za bardzo nie wiadomo,czy to deser czy pozycja obiadowa.Gdy jednak ujrzalam w telewizji kucharza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 181

jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Natalii ( http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ ) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi(...)jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)! Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli

UgotujmyTo.pl
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 359

Cabbage rolls Składniki. 37,5 dag mąki 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 6 łyżek wody 2 dag grzybów suszonych 1 cebula 25 dag

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z jagodami 212

Pierogi z jagodami... Idealnie miękkie i puszyste ciasto. Soczyste jagody otulone cukrem. Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem. Niebo w gębie! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g świeżych jagód; 5 łyżek białego cukru(...)przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane śmietaną

Gospodyni Miejska
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 228

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą... Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz. Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g ziemniaków; 300 g serka topionego(...)gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ciepłe, ewentulanie

Gospodyni Miejska
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 193

Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki

Truskawkowa Fiesta
Pierogi meksykańskie 148

zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pewnie niejedna osoba się nad tym zastanawia. Naszym pierwszym pomysłem były pierogi z mięsem, ale po chwili rozmowy postanowiliśmy zrobić pierogi meksykańskie . Niestety nie znaleźliśmy wśród przypraw chilli con carne, jednak spora ilość kolendry, kminku, ostrej oraz słodkiej papryki pozwoliły nam uzyskać oczekiwany smak pierogów meksykańskich . A przy okazji muszę(...)wspomnieć, że Mój Mężczyzna jest niezastąpiony do rozwałkowywania ciasta na pierogi. Udostępnij Składniki na pierogi meksykańskie Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Nadzienie: 350 g mięsa (z rosołu lub mielonego) 1 / 2 puszki kukurydzy 1 / 2 puszki czerwonej fasoli 1 / 2 puszki białej

niecodziennikpary
Pierogi z mięsem i kapustą - kuchnia podkarpacka 37

Pierogi z mięsem i kapustą - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Borowa, powiat mielecki Farsz do pierogów z mięsem wymaga specjalnych dodatków. Samo mięso byłoby zbyt suche, dlatego zwykle łączy się je z gotowanymi warzywami, a czasem również z kaszą. Dzięki temu farsz jest bardziej wilgotny, ale mięso nadal odgrywa w nim główną rolę. Rodzaj mięsa również ma znaczenie. Pierogi z mięsem drobiowym są bardziej delikatne w smaku, niż pierogi z mięsem wołowym. A właśnie takie pierogi robi się w gminie Borowa. Ugotowane i zmielone mięso wołowe łączy się z ugotowaną kapustą, a całość dodatkowo podsmaża się z cebulą. Pierogi z takim farszem smakują doskonale okraszone podsmażoną cebulką. Po cichu dodam, że mieszanie mięsa z warzywami

Trzeci talerz
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka 77

Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Nowa Wieś, Gmina Trzebownisko, powiat rzeszowski Sezon na kurki wciąż trwa, więc jeśli macie ochotę wykorzystać je inaczej niż do sosu kurkowego zachęcam do ugotowania pierogów. Farsz z kurek i białego sera jest smaczny i łatwy w przygotowaniu, a pierogi w takim wydaniu są rzadkością, więc na pewno(...)zaskoczą Waszych domowych smakoszy :) Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nr 1 w Nowej Wsi (gmina Trzebownisko) proponują, żeby pierogi z kurkami i serem podać ze skwarkami z boczku, albo ze śmietaną. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania Eurogalicja”. Znajdziecie ją na stronie LGD Eurogalicja. Pierogi z kurkami

Trzeci talerz
Pieczone pierogi z drobiowym farszem 73

Pieczone pierogi z drobiowym farszem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Takie pieczone pierogi są nie tylko smaczne, ale też proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Ciasto na pierogi nie wymaga wyrastania, a sam farsz można przygotować w kilka chwil, jeśli skorzystacie z mojego dzisiejszego pomysłu. Takie pieczone pierogi można śmiało podać na obiad(...)pszennej + do podsypania 8 g suszonych drożdży szczypta cukru mała szczypta soli 40 g miękkiego masła lub margaryny niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M + 1 jajko do posmarowania pierogów opcjonalnie sezam do posypania Szybki farsz (zamiennie farsz z tego przepisu ): pół pasztetu z kurnej półki Cedrob (prosty skład!) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła

Słodkie okruszki
Pieczone pierogi z warzywami 68

razem przepis dość czasochłonny, ale pierogi są tego warte 😄 Pierogi to danie znane chyba na całym świecie - znajdziemy je w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej oraz afrykańskiej. Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego, dobrze zlepiającego się ciasta napełnionego rozmaitymi farszami i poddanego obróbce termicznej - może być gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone lub grillowane. Choć obecnie zarówno wielu(...)Polaków, jak i cudzoziemców uważa pierogi za typowo polską potrawę, to pomysł faszerowania kawałków ciasta i ich gotowania, smażenia czy pieczenia najprawdopodobniej pochodzi jednak z Chin, skąd przez Ruś dotarł do Polski, a następnie rozpowszechnił się dalej na zachód Europy. Podobno pierogi w Polsce znane były już w XIII wieku i przygotowywane były wtedy na specjalne okazje, takie

Z notatnika dietetyka
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka 89

Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka Pierogi w lanym cieście to pierogi ruskie dla wszystkich tych, którzy nie mają miejsca na wałkowanie ciasta, czasu na lepienie pierogów albo po prostu mają ochotę na małą odmianę. Dobrze znany smak farszu z ziemniaków i białego sera zaskakująco dobrze komponuje się ze smakiem ciasta naleśnikowego. Tak przygotowane pierogi smażone są na tłuszczu i podawane na gorąco. Podobnie jak w przypadku klasycznych pierogów, te w lanym cieście również można odsmażać lub odgrzewać w piekarniku. Przepis na pierogi w lanym cieście pochodzi z Przedmieścia Dubieckiego (gmina Dubiecko). Zaprezentowano go w ciekawej regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz