pierogi - 9424 przepisów (strona:32/629)

Najlepsze pierogi z jagodami 62

  Na zakończenie sezonu jagodowego wchodzą pierogi. Najlepsze! Cienkie ciasto, jagodowe nadzienie, które barwi język:) a jeśli przypadkiem zabarwi bluzkę, wystarczy polać plamę wrzątkiem, zejdzie bez

Obiad gotowy
Pierogi z kaszanką i kaszą gryczaną – smak tradycji 52

Pierogi z kaszanką i paloną kaszą gryczaną Uwielbiam wracać do smaków dzieciństwa, ale z własnym twistem. Dziś pierogi z kaszanką – danie, które pachnie wiejską kuchnią, dymem

RafalCook
Pierogi z mięsem z rosołu 78

Pierogi z mięsem z rosołu to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka i przygotowanie pysznego, domowego obiadu. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz sprawiają, że to danie smakuje całej rodzinie. Czas przygotowania:  1 godzina Trudność przygotowania:  średnie Ilość porcji:  3-5 osób SKŁADNIKI CIASTO: 500 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju(...)odstawiamy na 20 minut. 3. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka (np. szklanką). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. 4. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (około 2-3minuty). Wyławiamy łyżką cedzakową. Pierogi z mięsem z rosołu można podawać

karolgotuje
Pierogi z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 98

czym najczęściej jadacie pierogi? U mnie króluje klasyka, czyli pierogi z mięsem z rosołu, a latem pierogi z jagodami. Ale ostatnio odkryłam bardzo fajne nadzienie z kurczaka, suszonych pomidorów i mozzarelli. Całość jest bardzo smaczna, ale warto wszystkie składniki pokroić najdrobniej jak tylko się da. Przepis na ciasto na pierogi mam od lat jeden ulubiony(...)żółtko. Wyrabiamy dłońmi przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy na lekko podsypany mąką blat, przykrywamy miską. Po około 15-20 minutach możemy zacząć przygotowanie pierogów. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na cienki placek. Za pomocą foremki wycinamy okrągłe kształty. Nakładamy przestudzony farsz. Zlepiamy pierogi. Pierogi

Smaki Na Talerzu
Pierogi odgrzewane w air fryer 164

Pierogi odgrzewane w air fryerze to kolejne danie jakie przygotowałam w nowej maszynie. Ostatnio na święta pod choinkę dostałam frytkownicę powietrzną zwaną popularnie airfryerem. Jak się domyślacie radość u mnie wielka i urządzenie w użyciu non stop. Codziennie wypróbowuję w nim swoje pomysły kulinarne, dokumentując je by móc tutaj podzielić się z wami swoimi spostrzeżeniami, wnioskami i przepisami(...)odgrzać pierogi ? Jak wy lubicie? Odgrzewane w wodzie, odgrzewane na patelni, odgrzewane w piekarniku? Ja najbardziej lubię pierogi smażone na patelni, dlatego przygrzewając na obiad pierogi z serem, które rodzinnie kleiliśmy kilka dni wcześniej, koniecznie chciałam wypróbować air fryer. Świetny efekt powstał – trochę smakowały jak smażone a trochę jak pieczone – chrupiące na zewnątrz i miękkie

Dorota Smakuje
Proste ciasto na pierogi 125

Proste ciasto na pierogi dzisiaj bo zaczął się truskawkowy sezon i oczywiście pierogi z truskawkami to obowiązkowe danie latem! Lubicie pierogi? A lubicie lepić pierogi? Ja muszę przyznać, że nie bardzo Rodzina duża, lepienie zajmuje godziny a zjadają wszystko w 5 minut No ale ponieważ kocham ich to lepię, bo oni kochają pierogi Ten przepis(...)proste ciasto na pierogi pasuje do wszystkich rodzajów pierogów i na słono i na słodko. PRZEPIS PROSTE CIASTO NA PIEROGI Składniki: 500g mąki 1 łyżeczka płaska soli 5 łyżek oleju lub oliwy 1 szklanka 250ml wrzątku Jak zrobić proste ciasto na pierogi: Do misy wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy olej, mieszamy. Dodajemy wrzątek i wyrabiamy

Dorota Smakuje
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 94

znam nikogo, kto by nie lubił pierogów. Można nie lubić jakiegoś konkretnego farszu, ale ogólnie pierogi wszystkim smakują. W moim domu rodzinnym zawsze jadło się pierogi z serem na słodko, ze śmietanką z cukrem. W dzieciństwie nie znałam więc smaku ruskich pierogów i gdy pierwszy raz je konsumowałam, po prostu mi nie niesmakowały. Teraz za nimi(...)przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują mi z kolei takie z kiszoną kapustą. Nie ukrywam, że pierogi są bardzo pracochłonne, u nas w domu goszczą więc bardzo

To co kocham
Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka 113

Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Czarnorzeki, gmina Korczyna, powiat krośnieński  Świeże grzyby to w dzisiejszych czasach prawdziwy rarytas. Sezon na nie trwa dość krótko, a ich dostępność nie jest też tak oczywista. Znajomość lokalnych lasów i umiejętność rozróżniania gatunków grzybów nie są już tak powszechne, jak dawniej. Być może właśnie dlatego dania ze świeżymi grzybami(...)smakują. I wbrew pozorom nie jest to tylko sos grzybowy, czy marynowane grzyby. Dzisiaj zapraszam na pierogi z grzybami i mięsem według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Czarnorzekach. Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanych i mielonych grzybów oraz z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład takiego, na którym gotowany był rosół. Do farszu dodaje się sporo podsmażonej cebulki

Trzeci talerz
PIEROGI Z WIŚNIAMI I JAGODAMI! PYSZNY OBIAD NA UPAŁY! 119

Polskie pierogi nie bez powodu zawojowały świat, z czym my Polacy ich nie robimy? Smak mojego dzieciństwa to pierogi z jagodami, pierogi z serem na słodko i właśnie pierogi z wiśniami!  Przepisem na pierogi z jagodami, dzieliłam się z Tobą ostatnio, te wykonujemy dokładnie tak samo, zmieniamy tylko nadzienie.  Wiśnie dryluję i układam(...)sitku, pod spód podstawiam talerzyk, sok, który spłynie będzie idealny do polania gotowych pierogów. PIEROGI Z WIŚNIAMI Wiśnie około 2 duże kubki, łącze z 1/2 kubka świeżych jagód, dodaje 5 łyżek cukru trzcinowego, 3 szczypty cynamonu, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, całość mieszam i mam nadzienie gotowe. Ciasto na pierogi znajdziesz we wpisie PIEROGI Z JAGODAMI Pierogi

SMYKWKUCHNI
Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka 160

Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Żurawica, gmina Żurawica, powiat przemyski Regionalna kuchnia pełna jest niespodzianek. Kryją się one zwykle w prostych składnikach i ciekawych sposobach ich wykorzystania. Jedną z takich smacznych niespodzianek są pierogi z marchewką. Podgotowana marchew starta na tarce i podsmażona z cebulką doskonale sprawdza się w roli farszu do pierogów. Doprawiona solą(...)pieprzem jest pełna smaku, choć nadal pozostaje świeża i lekko słodka. Pierogi z marchewką to rewelacyjne danie, które warto wypróbować i ugotować dla bliskich. Przepis Stowarzyszenia „Razem jest łatwiej” z Żurawicy pochodzi z publikacji pt. „Przepisy kulinarne naszych przodków”, wydanej przez LGD „Ziemia Przemyska”. Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Składniki na około

Trzeci talerz
Kakaowe pierogi z borówkami 110

Niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu pierogi w nowej odsłonie. Kto raz ich spróbuje, będzie chciał więcej. Kakaowe pierogi z borówkami są słodkie, ale jednocześnie sycące. Łatwo się je robi i gwarantuje, że staną się hitem w Twoim domu. Kakaowe pierogi wyglądają nietuzinkowo, a co najważniejsze świetnie smakują. Idealnie sprawdzą się na obiad, deser, lub kolację. Zapraszam(...)wypróbowania przepisu na pyszne, kakaowe pierogi z borówkami. Domownicy na pewno będą zachwyceni! PRZEPIS NA KAKAOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI Składniki na około 120 sztuk Ciasto : 1000 g mąki 400 ml wrzącej wody 3 jajka 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka oleju szczypta soli Nadzienie: 750 g borówek cukier Przygotowanie 1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto na pierogi

Alle Dobre!
Domowe pierogi gyoza. Jak zrobić pierożki gyōza 137

Domowe pierogi gyoza. Jak zrobić pierożki gyōza . Przygotowując te pierożki inspirowałam się przepisem z tego bloga. Lubię lepić pierogi , więc lepienie pierogów gyōza było dla mnie pewnym wyzwaniem, ale lepienie pierogów np. z twarogiem wędzonym też nie było klasyczne.. Gyoza to małe, japońskie pierożki, nie są podobne do naszych pierogów. Ich nadzienie tradycyjnie składa(...)się z mielonego lub siekanego mięsa i warzyw. Przygotowuje się je zazwyczaj na trzy sposoby: gotuje, jak nasze pierogi, gotuje na parze lub podsmaża i lekko gotuje na parze. Ja wybrałam tę trzecią metodę! Ze względu na sposób lepienia są dosyć pracochłonne, to czasem warto zafundować je sobie na obiad. Polecam przygotować ich więcej i zamrozić.. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 153

Pierogi leniwe z batatem to danie wegetariańskie i bezglutenowe. I jest zdrowe, ponieważ batat to jedno z najzdrowszych warzyw. Plus pesto z jarmużem. A jarmużu to już chyba nie trzeba przedstawiać. Czas : 50 minut Poziom trudności : Wymagające Liczba porcji: 2 Pierogi leniwe z batatem z pesto z jarmużu wyglądają niecodziennie, bo pomarańczowe kluseczki zwracają uwagę – i świetnie(...)smakują. W Niedzielnym Kucharzu znajdziesz przepis na gniocchi z batatów , ale pierogi leniwe z batatem to jednak inna historia. Gniocchi robiliśmy z dodatkiem mąki pszennej, leniwe są totalnie gluten free. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że są bardziej miękkie niż gniocchi. No i, jak to leniwe, zawierają ser, dodający jeszcze większej miękkości i przyjemnego kremowego smaku. Trzeba sobie powiedzieć jasno

Niedzielny kucharz
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka 183

Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka Podkarpacka kuchnia może się pochwalić wieloma unikalnymi daniami, które znane są jedynie w niektórych zakątkach kraju. Wyjątkowość tych dań doceniana jest nie tylko przez lokalnych mieszkańców, ale również podczas licznych kulinarnych konkursów związanych z kultywowaniem lokalnych tradycji. Takim kulinarnym unikatem są pierogi z Nawsia (gmina Wielopole Skrzyńskie), gotowane z farszem(...)startych surowych ziemniaków, które podsmaża się na boczku i cebuli. Trudno ten wyjątkowy smak porównać z jakimikolwiek innymi pierogami i pewnie dlatego pierogi z Nawsia zyskują coraz większą sławę i licznych wielbicieli, podczas gdy mieszkańcy Nawsia znają je od około 100 lat. Podobne danie gotuje się na Podlasiu, gdzie jest równie lubiane i cenione. Strażniczkami lokalnych tradycji kulinarnych

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania