Pierogi z truskawkami 115Czas czytania: 2 min Ostatnim rzutem w tym sezonie zapraszam na pierogi z truskawkami i twarogiem. Ostatnie truskawki… musiałam zrobić z nich pierogi! Do farszu dodałam twaróg, który w połączeniu z owocami naprawdę smakuje wspaniale, pierogi podałam ze śmietaną, cukrem trzcinowym i siekaną miętą wyszły pyszne! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować takiej kompozycji truskawek(...)twarogiem, to koniecznie wypróbujcie. Pierogi z takim nadzieniem smakują dzieciom i dorosłym, dobre są na obiad, podwieczorek i kolację! Pierogi można zrobić w większej ilości, a po ugotowaniu i ostudzeniu zamrozić. Porcja z zamrażalnika zawsze przyda się na nagły i wielki głód, pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i dotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut
SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi babuni z jagodami i twarogiem. Najlepsze ciasto na pierogi. 161przepisu babuni. Jeszcze nie dorównuje tym co robi babunia, ale się staram. Jeszcze muszę trochę bardziej rozwałkować ciasto. Lepienie cieniutkich jak bibułka pierożków to mistrzostwo świata. Wykonanie ciasta na pierogi patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-jagodami-przepis-od-babuni/ Wykonanie nadzienia – twaróg dokładnie zmielić razem z jagodami. Dodać cukru do smaku i wymieszać. Gdyby masa była za gęsta dodać śmietanę kremówkę(...)kwaśną. Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko. Tak jak Wam się uda najbardziej. Dużą szklanką wycinać koła. Nałożyć masę twarogową i zlepić pierogi. Pierogi położyć na lekko obsypanej mąką stolnicy. Do gotującej się osolonej wody wrzucić pierogi. Partiami. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. ( 2-4 minuty) Wyjąć pierogi
Kuchnia Pokoleń
Pierogi z kapustą i grzybami 243Opis Pierogi z kapustą i grzybami: Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami, które najczęściej goszczą na naszych stołach w Wigilię. Takich pierogów nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami(...)choinką, a jeszcze innym właśnie ze smakiem pierogów z kapustą i grzybami. Ja jednak polecam te klasyczne pierogi w naszej codziennej kuchni. Możemy z całą pewnością podać je na codzienny obiad dla rodziny, czy też na przyjęcia dla naszych gości. Uwielbiają je wszyscy więc na pewno nikt nie wyjdzie od Was głodny. Oczywiście i takie pierogi możecie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z serem i truskawkami 198serem w ciasto pierogowe i ugotowane we wrzącej wodzie. Domowe pierogi z serem i truskawkami , pomimo prostoty dania, były dobrym pomysłem na zakończenie sezonu na truskawki. Składniki na pierogi z serem i truskawkami Ciasto na pierogi: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka masła 1 / 2 łyżeczki soli Serowo-truskawkowe nadzienie(...)sera białego półtłustego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 18% 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 400 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, dodać masło i szczyptę soli, wymieszać. Powoli wlewać wodę i zagniatać ciasto, powinno być elastyczne i miękkie. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 minut. Serowo-truskawkowe nadzienie
niecodziennikpary
Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano 146Pomysłów na pierogi jest mnóstwo. Każdy z nas ma swoje ulubione, do których często wraca. Osobiście wolę te na słono niż na słodko, z wyjątkiem pierogów z makiem Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską, czyli pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano. To dowód na to, że w prostocie tkwi smak. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki(...)solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić. Na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić pierogi i wymieszać. Następnie
Oryginalny smak
Pierogi wiejskie z pysznym farszem 170Pierogi wiejskie z pysznym farszem Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Gotowe pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem lub po wystudzeniu podsmażyć na rumiano na masełku(...)wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na patelni *** *** Gdy cebula się
Blog z Apetytem
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BOBEM 214Pierogi z bobem są polskim daniem tradycyjnym, charakterystycznym dla regionów Podkarpacia, skąd pochodzę. I dowiaduje się o tym dopiero teraz! W moim domu rodzinnym królowały pierogi ruskie i nie było miejsca na inne 😉 Farsz na tradycyjne pierogi z bobu zawiera gotowany bób, cebulę oraz podsmażony boczek. Ale u mnie w pierogach takiego farszu nie znajdziecie... Moje(...)pierogi z bobem to tylko i wyłącznie moja inwencja twórcza. Są to pierogi w wersji wegetariańskiej, wykonane z mąki pełnoziarnistej, dzięki temu są bogatsze w składniki odżywcze. Farsz jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne! Składniki: (na około
Kuchnia MagdaLeny
Przepis na pierogi ruskie 145Przepis na pierogi ruskie Kto ma ochotę na pyszne domowe pierogi? U mnie dziś ruskie czyli wypełnione farszem z ziemniaków, sera i cebulki. Niebo w ustach! Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 0,5 kg białego sera(...)wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Ziemniaki gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę lub mielimy *** *** Dodajemy rozgnieciony widelcem ser (lub przyduszony
Blog z Apetytem
Pierogi z mięsem z rosołu 182Pierogi z mięsem z rosołu Często po niedzielnym rosołku zostaje nam niewykorzystane mięso, więc w moim dzisiejszym wpisie podrzucam ciekawy pomysł na jego przetworzenie. Pierogi ze zmielonym i dobrze doprawionym gotowanym mięsem są smaczne, delikatne i bardzo aromatyczne. Ważne aby farsz był dość wilgotny i wyrazisty w smaku. W tym celu do mięsa dodajemy podsmażoną na masełku cebulkę(...)wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowane mięso mielimy lub blendujemy razem
Blog z Apetytem
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BOBEM 227Pierogi z bobu są polskim daniem tradycyjnym, charakterystycznym dla regionów Podkarpacia, skąd pochodzę. I dowiaduje się o tym dopiero teraz! W moim domu rodzinnym królowały pierogi ruskie i nie było miejsca na inne 😉 Farsz na tradycyjne pierogi z bobu zawiera gotowany bób, cebulę oraz podsmażony boczek. Ale u mnie w pierogach takiego farszu nie znajdziecie... Moje(...)pierogi z bobem to tylko i wyłącznie moja inwencja twórcza. Są to pierogi w wersji wegetariańskiej, wykonane z mąki pełnoziarnistej, dzięki temu są bogatsze w składniki odżywcze. Farsz jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne! Składniki: (na około
Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem 219nawet zgrzytam zębami na wigilijne z kapustą i grzybami. Ale każdy inny wsad do ciasta pierogowego i owszem, bardzo chętnie. Od tygodnia „chodziły za mną” pierogi z bobem i to był strzał w dziesiątkę. Wszyscy solidarnie wciągaliśmy dzisiejszy pierogowy obiad, zachwycając się smakiem. Będę nieskromna – dla nas NIEBO W GĘBIE Składniki(...)pierogów: CIASTO: To wg mnie najlepsze ciasto na pierogi. Elastyczne, delikatne, dające się wałkować na dowolną grubość (w moim przypadku „cienkość”): 300 g mąki pszennej tortowej (typ 450) szczypta soli 200 ml wrzącej wody 30 g masła dodatkowa mąka do posypywania stolnicy Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. We wrzącej wodzie rozpuszczamy masło
gutfut
Pierogi a’la kebab 341Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pierogi a’la kebab Pierogi a’la kebab to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z rewelacyjnym farszem warzywno – mięsnym. Brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu podane np. z sosom czosnkowym, ale równie dobre są na drugi(...)dzień po odgrzaniu. Z podanej porcji wyjdzie Wam spora ilość pierogów, które możecie również zamrozić i wyjąć w razie potrzeby Pierogi a'la kebab Drukuj przepis Składniki Ciasto: -1 kg mąki pszennej -1 kostka drożdży (100 g) -2 szklanki mleka (500 ml) -100 g masła lub margaryny -1 jajko -łyżka cukru -1 łyżeczka soli
Marta Gotuje
Pierogi z gotowanym kurczakiem – doskonałe dla maluchów 480Pierogi z gotowanym kurczakiem to świetne danie dla maluchów. Dzieci mogą wygodnie chwytać pierożki w rękę i samodzielnie delektować się pysznym jedzeniem. Do przygotowania takich pierogów możecie wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, lub ugotować wcześniej np. kawałek piersi kurczaka. Takie pierogi można podać dziecku, które skończyło 8 miesiąc życia. Składniki na farsz: gotowana ćwiartka kurczaka (może(...)rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem
Dieta bez mleka
PIEROGI Z MIĘSEM - DOMOWE, NAJLEPSZE 241jakimś trafem zawsze wychodzą idealne. Przygotowałam jednak dla was moją recepturę, która mam nadzieję będzie od teraz przez was często wykorzystywana J Nie wiem jak wy, ale ja lubię pierogi na cienkim, sprężystym cieście. Nie lubię się objadać samym ciastem, a poczuć równowagę zarówno farszu, jak i jego otoczki. Uważam, że te należą do najlepszych, a wierzcie mi , jestem(...)bądź maszynki do pierogów. Na każde kółko dodawać po łyżeczce farszu (nie za dużo, żeby pierogi dobrze się skleiły przy brzegu i nie za mało, aby pieróg jednak był pierogiem J Gotować na średnim ogniu, ok. 5-7 minut, wyciągać cedzakiem, nie za pomocą sitka, gdyż mogą się rozpaść. Polewać pierogi roztopionym masłem, wraz z przesmażoną
Calzonella.com