pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:37/133)

Ruskie pierogi z komuny 150

sklepach. Robiłyśmy je na sposób typowy we wschodniej Polsce, czyli wałkowane były kulki ciasta na spore krążki, w które mieści się czubata łyżka farszu. Składniki (na 50 sporych pierogów): Ciasto 500 g mąki jajko 20 g oleju ciepła woda (tyle, ile ciasto zabierze; wychodzi ok. 220 ml) Farsz 500 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 500 g zmielonego twarogu cebula(...)odchodzące od rąk ciasto. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na kwadrans, by odpoczęło. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Nie podsmażać! Ziemniaki, ser i cebulę wymieszać dokładnie. Farsz doprawić do smaku pieprzem, kminkiem i solą. Ciasto podzielić na części, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać krążki szklanką. Resztki ciasta ponownie wyrobić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi ruskie 145

oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu. Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą. Wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy boki. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia. Podajemy

Camilla w kuchni
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 197

przeciwieństwie do mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru(...)jajka -3 łyżki oleju -60 dag mrożonego szpinaku -łyżka masła -30 dag sera feta -zmiażdżony ząbek czosnku -sól, pieprz Przygotowanie Z drożdży, cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn, olej, 2 jajka, resztę mleka i szczyptę soli wymieszać z mąką, odstawić. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić

Zielona Kuchnia
PIEROGI RUSKIE 163

lubiła by pierogów :)  Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną  Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :)  ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)zeszklić na maśle , dodać do ziemniaków wymieszanych z serem i serkiem topionym  . Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak. Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać. Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając. Podawać z roztopionym masłem

Sama słodycz i szczypta chili
Słodki ser do klusek i naleśników 259

Jeśli lubicie naleśniki na słodko czy szukacie sosu tylko gęstszego do pierogów czy klusek śląskich to polecam taki prosty serowy ;)  Można też mikserem rozbić dokładnie grudki sera chociaż mi nie przeszkadzają ;) Do jego wykonania potrzebujemy: ser biały twarogowy śmietanę cukier cukier waniliowy mleko W zależności jaką chcemy uzyskać konsystencję dodajemy więcej mleka. I cukier także wedle upodobań ;) Uważajcie

W kuchni bez szafek
Kalendarz przygotowań Świątecznych 676

choć nie takie trudne w wykonaniu, zależy przede wszystkim od drobnych dodatków, o których musimy pamiętać, by pierogi wyszły wyśmienicie – dużo świeżego pieprzu, odpowiednio gotowane ziemniaki i ser pleśniowy – to decydujące szczegóły, które nadają im smak. Ruskie, które znam z rodzinnego domu zawsze musiały być „charakterne”, mieć wyrazisty i dobrze(...)odrobinę gałki muszkatołowej. Jeśli nie mamy pod ręką francuskiego roquefort€™a możemy użyć naszego rodzimego rokpola lub innego sera z niebieską pleśnią o wyrazisty i ostrym smaku. Ziemniaki do pierogów gotować będziemy w mundurkach, tak by skrobia pozostała w warzywach. To ułatwi nam przygotowanie farszu.   Pierogi

kuron.com.pl
Pierogi po lwowsku 118

Pierogi po lwowsku to pyszne pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera. Przypominają ruskie, choć dzięki dodatkowi kaszy gryczanej są wg mnie bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Są też wyjątkowo sycące i bardzo smaczne. Jeśli przygotujecie ich zbyt dużo, można je zamrozić na surowo, a potem tylko ugotować w wrzącej wodzie i obiad mamy(...)gustu przepis, który prezentuję poniżej. Zapraszam na wyjątkową ucztę! [embed]https://youtu.be/DCgaPdAhRAs[/embed] Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki pszennej 2 łyżki masła 400 ml mleka płaska łyżeczka soli Farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków sól, pieprz Przygotowanie Mleko zagotowujemy z dodatkiem masła. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól

e-PrzepisyKulinarne
Restaurant Week 154

Festiwalu #szanujjedzenie. Tarta, choć z serem kozim, za którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus za domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie(...)działo, że nie pojawiliśmy się na czas. Fedde już znamy i cenimy za oryginalne potrawy i połączenia smaków. Teraz też nie było inaczej. Kozi ser w połączeniu z porami smakuje zdecydowanie lepiej, niż bez. Pierogi były bardzo smaczne, ale zdecydowanie było ich zbyt mało. Zupa waniliowa smakowałaby i bez pianek, a ptyś to deserowe mistrzostwo smaku. Ciastka krabowe podawane

Kucharzyca
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 215

pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Czerwony

To co kocham
Makaron z serem na słodko 307

Makaron z serem na słodko z cukrem to jedno z dań z dzieciństwa, obok leniwych pierogów , pyrów z gzikiem , placków ziemniaczanych , czy naleśników z serem i dżemem , które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z białym serem miał największe wzięcie, lubiłam go też w wersji wytrawnej ze skwarkami z boczku. Nieważne jakiego kształtu jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 209

wypadało pstrykać komuś zdjęcia pod nosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery, owoce a nawet naleśniki. I choć w tym miejscu nie o jedzenie nam chodziło, miło było rozpocząć tak smacznie dzień. Po kilkudziesięciu minutach zwiedzania, pożegnaliśmy się z Zamkiem i udaliśmy(...)owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.    Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety

Słodkie Przyjemności
Pierogi drożdżowe z bobem i serem typu rokpol 169

drożdży - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - 1 kg bobu - 200 g sera pleśniowego typu rokpol - 0,5 pęczka natki - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 białko do posmarowania pierogów(...)dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. ugotowany i obrany bób miksujemy z pokruszonym serem, natką , solą i pieprze. ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. pierogi układamy na papierze, smarujemy białkiem i przyklejamy listek natki. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut

Gocha gotuje!
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 153

Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy(...)maśle. Do miski wrzucamy ser biały, przestudzoną cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie się gotować porcjami wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy łyżką by się

Zainspirowana w kuchni
Gryczaki 91

złoto brązowy kolor.  Wlała ! Obiad gotowy! Kiszony ogórek w rękę albo porządny kleks śmietany na talerzu obok gryczaka i brzuch pełny. Ktoś kto lubi pierogi z kaszą gryczaną i białym serem z pewnością zasmakuje w tym daniu. Ja już mam przykaz od dziecka, żeby dwa razy w tygodniu je robić. Smacznego! Lidka Artykuł Gryczaki pochodzi z serwisu Pieprzyć

Pieprzyć z Fantazją
gryczaki 174

złoto brązowy kolor.  Wlała ! Obiad gotowy! Kiszony ogórek w rękę albo porządny kleks śmietany na talerzu obok gryczaka i brzuch pełny :D Ktoś kto lubi pierogi z kaszą gryczaną i białym serem z pewnością zasmakuje w tym daniu. Ja już mam przykaz od dziecka, żeby dwa razy w tygodniu je robić :D Smacznego :D P.S. Jutro najpiękniejszy dzień

Pieprzyć z Fantazją