Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 516przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy pieroga. Po usmażeniu osączyć
Radość kipiąca uśmiechem.
PIERÓG BIŁGORAJSKI 253jego okolic (woj. lubelskie). A oto przepis na jedyny w swoim rodzaju autentyczny Pieróg Biłgorajski Składniki: 75 dag ziemniaków 1 woreczek kaszy gryczanej 1 / 4 szklanki śmietany 7,4 dag sera białego 6,5 dag margaryny 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieroga sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Surową kaszę gryczaną mieszamy(...)mniej przypieczony. Konsystencja pieroga jest stała. Zbita, mięsista masa, którą z łatwością można przełamać lub rozkruszyć. Zapach pieroga łączy się ze sobą zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta
Ciastka - domowe słodkości
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 252Dziś zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na słodko! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi słodkim twarożkiem i oblane fantastycznym sosem karmelowym – wiem wiem, już
Ostra na Słodko
Ravioli na słodko z dyniowo serowym farszem. 199Sezon dyniowy w pełni. U każdego na blogu królują zupy, sosy z jej dodatkiem, serniki.... Dynia na słodko, wytrawnie... A u mnie przygoda
Malinowe Pocałunki
Osetyńskie pierogi/placki z serem i ziemniakami 162Uwielbiam wszelkiego rodzaju kaukaskie pierogi i placki- ormiańskie, gruzińskie, tatarskie, osetyńskie – wszystkie są przepyszne. Najlepiej smakowałyby z serem suługuni, albo z osetyńskim lub adygejskim serem, ale z mozarellą też smakują wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 400ml ciepłego mleka (o temperaturze 40 stopni) – 7g drożdży instant (lub 20g świeżych) – 1,5 łyżki cukru – około 530g mąki(...)mnie tortowa) – 1 łyżeczka soli – 50g roztopionego masła Dodatkowo: – 300g ugotowanych ziemniaków – 500g twardej mozarelli (można wymieszać mozarellę z ulubionym żółtym serem – 20g masła + masło do posmarowania gotowych pierogów Mleko podgrzać do temperatury 40 stopni, dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, do ruszenia. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać
Smaki Armine
Dania mączne 277śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano Delikatne racuchy Naleśniki amarantusowo-kokosowe Drożdżowe racuchy
Ala piecze i gotuje
Culurgiones czyli sardyńskie ravioli 243regionu Sardynii. Ravioli o nazwie Culurgiones podaje się posypane startym serem lub z prostym sosem pomidorowym z bazylią. Nadzienie to głównie ziemniaki z dodatkiem sera pecorino , cebuli, odrobiny czosnku. Choć uwielbiam pierogi ruskie to muszę się przyznać, ze ostatnio lepię je tylko(...)się za pierwszym razem opanować technikę sklejania i przyznam, że to świetny sposób na trochę inne pierogi ruskie. Składniki / na ok.100 szt/ farsz: 1,5 kg ziemniaków 250 g białego sera / w oryginale pecorino/ mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
Zakamarki mojej kuchni
Pierogi z twarogiem wędzonym 141przepisie mój nowy, ciekawy sposób lepienia pierogów. Bo sam farsz jest prosty, nie trzeba go samemu przygotowywać, to jest wędzony twaróg ze sklepu. Wystarczy wyjąć ser z opakowania Podsmażyłam do pierogów jeszcze cebulkę i nic do szczęścia mi więcej nie potrzeba na obiad. Powinnam robić pierogi na zamówienie bo to mi najbardziej wychodzi . Ciasto jest genialne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki twarogowe 1360dodatkami np. suszonymi pomidorami, szczypiorkiem czy żółtym serem, bo masa twarogowa stanowi idealną bazę. Kotleciki robi się szybko i są naprawdę pyszne. Przypominają nieco farsz do pierogów ruskich 250 g półtłustego sera twarogowego 1 jajko 5 łyżek mąki + do obtoczenia 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Cebulę posiekać w drobną kostkę
Bullio
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 539kształcie pieroga. Do calzone wykorzystuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy . Do środka można włożyć dowolne składniki, u mnie klasycznie pierś z kurczaka i pieczarki. Zrobiłam duże pierogi, z podanych składników wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno(...)dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość posypać startym żółtym serem. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić. W ten sam sposób przygotować pozostałe pierogi. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem
Monia miesza i gotuje
Napój z kaszy jaglanej 202kaszy jaglanej . Co można zrobić z kaszy jaglanej? – deser z kaszy jaglanej – gołąbki z kasza jaglaną – kotlety z kaszy – papryka faszerowana kaszą – pierogi z kasza i serem – jaglany budyń . Zrobiłam ten napój, jest smaczny, orzeźwiający, na upały jest idealny. Buza to lekko sfermentowany, kwaskowaty napój bezalkoholowy na bazie kaszy jaglanej z cukrem , rodzynkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski leniwe 242Kluski leniwe zwane też pierogami. Przepyszne kluseczki z sera twarogowego. Idealne na szybki obiad na słodko chociaż moja córka może je jeść o każdej porze dnia. Do zrobienia w bardzo prosty sposób, potrzebujemy tylko 3 składniki i obiad gotowy w jakieś 15 minut. 2 porcje 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego 1 jajko M 1 szklanka mąki
Andzia Pichci
Trójkąty ze szpinakiem i łososiem z Grecji 191Polecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne
Moje Małe Czarowanie
PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 225Pierogi leniwe to takie kluski z twarogu, jaj i mąki pszennej, podawane na słodko, które raczej z wyglądu tradycyjnych pierogów nie przypominają. Każdy z
Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 198pasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej. Ucieranie kogla mogla
Ugotowane pozamiatane