pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:44/133)

Bułeczki z pieczarkami 90

objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części.. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal. Kłaść nadzienie (dużo!) i posypać żółtym serem, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości. Przed

dom-agi.pl
Ukraina - Wareniki z wiśniami (Вареники з вишнями) 103

Poza nazwą, ukraińskie wareniki w zasadzie niczym się nie różnią od polskich pierogów. W Polsce najczęściej jemy pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z serem czy truskawkami. Na Ukrainie mniej popularne są farsze z dodatkiem sera, częściej można spotkać wareniki z ziemniakami, makiem czy właśnie wiśniami. Te ostatnie zupełnie skradły nasze serce podczas wizyty we Lwowie

Roślinożerni urlopowicze
Kotlety Twardowskiego 9589

masło połączyć ze startym na tarce żółtym serem i uformować cztery wałeczki (które będą nadzieniem kotletów). Na każdą porcję mięsa nałożyć po jednym wałku masła z serem. Każdy kotlet złożyć na pół (jak pieróg), a boki zbić tłuczkiem, obrócić i zbić z drugiej strony. Następnie każdy kotlet podwinąć i zbić końcówki, następnie formujemy w dłoniach w podłużne rolady

Kulinarne Przeboje
Cytrynowy krem, Bieszczady 199

pucharków warstwy: herbatniki, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy. Można udekorować plasterkiem cytryny. Fotorelacja z Bieszczad (kwiecień 2017) Gastronomia -> warto spróbować lokalnych przysmaków: pierogów nazywanych  warenyky , z kaszą gryczaną i serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli  łężni  lub fuczków oraz  babki ziemniaczanej  (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierogi z wędzonym łososiem 173

Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia czegoś z wędzonym łososiem, który czekał w zamrażarce. Padło na pierogi. Mięciutkie ciasto, farsz z dodatkiem białego sera, a dopełnieniem jest sos śmietanowo-koperkowy. Bez niego- przyznaję bez bicia smakowałyby mi zdecydowanie mniej.  Zrobiłam małą porcję, jak to zwykle bywa z nowościami, ale jeśli jesteście smakoszami

Kuchnia w czekoladzie
Nadziewane kotlety schabowe (nadziane schaby). 215

masa troszeczkę przestygła. Masę dzielimy na cztery równe porcje. Na desce układamy kotleta, na nim porcję farszu (zostawiamy około centymetrowy rant bez farszu), na nim plaster sera, składamy na pół (ma wyglądać jak pieróg) i dociskamy brzegi, by się skleiły. Tak postępujemy z każdym kotletem. Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy ok 1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego i mieszamy. Każdego kotleta

Rozpustne gotowanie
Botwinka 184

przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki

Smakowity Blog Kulinarny
Wały Chrobrego , Odra od strony wody i Restauracja Ładoga 189

mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po prostu frytki i kawałki kurczaka z grilla -córka zamówiła wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były na 100 % kupne - moje zamówienie to solianka i pielmieni  z mięsem i śmietaną.Solianka pychota. Porcja tak duża

Buniabaje w kuchni
Pierożki z serem i pomarańczami 180

biały rozcieramy z cukrem pudrem – jeśli wolimy bardziej słodki ser możemy dodać więcej cukru pudru. Uważajmy jednak przy tym , by nie przedobrzyć , gdyż sos również będzie słodki! Łyżeczkę sera nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy składając na pół. Brzegi karbujemy za pomocą łyżeczki robiąc delikatny wzorek. Wrzucamy do dużego garnka(...)przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy. SOS POMARAŃCZOWY : Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty. Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli mamy za małą patelnię zróbmy to partiami ) patelni rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Uwaga – robimy

Ostra na Słodko
7 pomysłów na szybki wegański obiad cz. 2 197

ciepło, i na zimno np. na wynos do pracy:) Przepis: Nuggetsy z kaszy jaglanej 3.  Pierogi "ruskie" Jeżeli tęsknicie za tradycyjnymi pierogami "ruskimi", to koniecznie musicie wypróbować te, które zamiast sera mają kaszę jaglaną. Smak identyczny z oryginałem. Do tego skwarki z pietruszki i obiad idealny gwarantowany :) Musimy poświęcić chwilkę na lepienie, ale potem będziemy już tylko

Bananowe Pole
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 206

prostu obłęd! Oczywiście, były SERY GRĄDZKIE , musiałam kupić. Restauracja na Starym Rynku, o wdzięcznej nazwie " Pod koziołkami ", tak jak rok temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy

W kuchni Karmel-itki
Pierogi ruskie 186

Dzień dobry! Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach). Przepis na

Pora coś zjeść
PIEROGI Z ŁOSOSIEM I SEREM RICOTTA 173

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne pierogi, to mam coś fajnego i pysznego :-) Z łososiem, serem ricotta i odrobiną suszonych pomidorów. Od dawna chodziły za mną mączne kalorie ale musiałam poczekać na inspirację i oto jest  - pierogowa fantazja, grzechu warta.  Nieziemski smak. Ciasto zrobiłam trochę inaczej niż zazwyczaj także jak ktoś już pokochał moje poprzednie, to przepis jest(...)Łososia pokroić w kostkę i zemleć w moim przypadku blenderem, dodać ser, pieprz cytrynowy, sól, odsączone i pokrojone na drobno pomidorki - 1/3 zostawić do posypania. Wszystko dokładnie wymieszać.  Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce, złożyć na pół i zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej i wrzącej wodzie, ok 3 min od momentu wypłynięcia

pieprzny smaczek
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 161

Pierogi można przygotować z przeróżnymi farszami ale chyba te najlepsze są z mięsem i cebulką. Dodatkowo podałam je ze świeżym szpinakiem. Pierogi wyszły pyszne, polecam.                                                                 SKŁADNIKI(...)Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około 10 minut aż liście zmiękną, na koniec dodajemy ser gorgonzolę i mieszamy. Na talerz nakładamy porcje szpinaku, na to pierogi i posypujemy podpieczoną cebulka. Danie podajemy ciepłe, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Scarpinòcc de Pra - włoskie pierożki z okolic Bergamo 160

Pierożki Scarpinòcc de Pra to włoskie pierożki kuchni regionalnej z okolic Bergamo. Znalazłam przepis na blogu Italianizzato i zauroczyły mnie wizualnie, potem także smakowo. Jest to

Moje Małe Czarowanie
Calzone 117

Najlepsze Calzone , czyli super przepis na włoski pieróg z ciasta na pizzę. To tradycyjny i sprawdzony sposób na przygotowanie calzone z farszem z sera Ricotta i Mozzarelli z warzywami. Gorąco zachęcam! - oryginalny przepis na Calzone - pyszny pieróg zamiast klasycznej pizzy - bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu

AniaGotuje.pl
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 321

moje menu dzienne - lubię jeść, nie przywiązuję wagi do wartości odżywczych posiłków, wiecznie nie mam czasu: Śniadanie: Kajzerka z żółtym serem i ketchupem Drugie śniadanie: Kolejna kajzerka np. tym razem z szynką i majonezem Obiad: Zupa oraz 5 pierogów ruskich ze sklepu pod pracą Kolacja: Lasagne W związku z tym, że M. kończy pracę późno jemy(...)soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować

Brzuszki Łakomczuszki
Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko 161

jest smaczna (przynajmniej dla mnie i moich bliskich) dlatego właśnie wraca do łask i to nie tylko w moim domu. Składniki: ciasto na pierogi Farsz: 1.5 szklanki kaszy jaglanej 500 gram białego sera sól cukier Do polania: śmietana 18% Wykonanie: Mąkę i sól, olej i  gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując(...)miękkości, odcedzam i odstawiam by wystygła. Zimną łączę z białym serem, który uprzednio rozgniatam widelcem. Można dodać posiekaną miętę do farszu, o ile ktoś lubi  :) Doprawiam do smaku solą i cukrem. Farszem nadziewam krążki, składam na pół i zlepiam brzegi dokładnie dociskając je do siebie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą i lekko osoloną wodę, i gotuję

Bea(u)ty kitchen
Placki z ricottą i bananami 160

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne placuszki z serem ricotta i bananami. Idealne na podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Posmakują szczególnie dzieciom Przepis

Marta Gotuje
Drożdżówki z jagodami i serem 117

nasz kolejny drożdżowy wypiek z sezonowymi owocami. Podczas lipcowego wypadu na jagody zebraliśmy sporo tych owoców, oczywiście w pierwszej kolejności zrobiliśmy (a właściwie Mama) pierogi z jagodami, następnie jagodzianki oraz właśnie bułeczki drożdżowe z serem i jagodami . Dobrze, że tym razem mamy się z kim dzielić naszymi wypiekami, bo byśmy tego wszystkiego sami nie przejedli. 🙂 Udostępnij Drożdżówki z jagodami

niecodziennikpary
Pierogi z botwiną i fetą 208

powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i czeka się na nie z tęsknotą. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej farsz: 1 pęczek botwinki duży 1 cebula czerwona 10 dkg sera feta pieprz olej 10 dkg boczku wędzonego natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam(...)ogniu aż warzywa będą aldente. Na końcu dodaję liście botwiny i przesmażam już tylko chwilę. Doprawiam pieprzem, jak przestygnie dodaję pokruszony ser feta. Soli nie dodaję bo ser jest słony. Z ciasta wykrawam kwadraty i układam farsz. Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy i do wrzącej wkładam pierogi. Gotuję trzy minuty

wesoła kuchnia