pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:80/164)

pizzerinki-kwiatki ze szpinakiem 161

Podobne drożdżowe kwiatuszki piekłam już kiedyś z pieczarkami . Wyglądają bardzo efektownie a ich przygotowanie jest proste. Dlatego postanowiłam zrobić je znowu, tym razem z nadzieniem serowo-szpinkowym. Ponieważ szpinak uwielbiam, w każdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje. W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super! Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło(...)nich nałożyć po łyżce nadzienia, przykryć "pustym" kółkiem. Sklejać brzegi naokoło (jak pierogi). Każdy krążek naciąć w 6 miejscach uważając, by nie przeciąć do końca. Każdy rozcięty kawałek wywinąć na bok formując płatki. (zdjęcia istruktażowe tutaj ). Gotowe pizzerinki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać, za pomocą pędzelka posmarować nim wszystkie kwiatki. Posypać czarnuszką. Piec

6niebo
Pieczona gęś 180

nóżkę, pierś, szyje czy podroby! I dziś właśnie proponujemy Wam pieczoną gęś, która jest idealną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Gęś zamarynowana w aromacie ziół i pomarańczy u nas była podana z ziemniakami i buraczkami, a pozostałe resztki śmiało możemy wykorzystać np. do farszu na pierogi, a z kości możemy ugotować aromatyczną zupę. Składniki: 1 gęś(...)dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć gęś i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, gęś wyłożyć na kratkę umieszczoną w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut bez przykrycia, a następnie gęś przykryć dość luźno folią aluminiową i piec przez około 3 godziny, co jakiś czas polewając wytapiającym się tłuszczem. Po tym czasie odsłonić

Plate of Joy
Proziaki. Pieczywo na sodzie 176

Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego pieczywa? Proza to inaczej soda! Czyli można takie mączne placki nazwać sodziakami 😉 Powinno się je piec na blacie kuchni, ale obecnie smaży się je na suchej patelni. Dzisiaj mam dla Was przepis na te zgrabne bieszczadzkie bułeczki. Proziaki, podobnie jak podpłomyki przygotowuje się gdy w domu zabraknie(...)pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm. Z ciasta wycinamy kółka albo kwadraty i odkładamy je na oprószone mąką blat, zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Smażymy proziaki na suchej, średnio rozgrzanej patelni z obu stron lub pieczemy na gorącym blacie kuchni z obu stron. Inspiracja tutaj. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Które restauracje w Karpaczu warto odwiedzić ? 41

częścią większego kompleksu noclegowego. Co można zjeść w ogólnodostępnym lokalu? Oscypki z grilla, kwaśnica z pieczonym żeberkiem oraz placki po góralski – oto wybrane propozycji. Bliskość Czech sprawiła, że w menu na dobre zagościł smażony ser, a zamiłowanie do domowych obiadów zaowocowało sporym wyborem pierogów. Dania z pstrągiem i kotletem schabowym, świeże sałatki i domowe ciasta – oto kolejne przysmaki

Słodkie okruszki
Bułeczki z pieczarkami 63

koło/owal. Kłaść nadzienie (dużo!) i posypać żółtym serem, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące. Przygotować nadzienie

dom-agi.pl
SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO 143

pieczonego czosnku, który podczas tego procesu obróbki cudownie się karmelizuje polany odrobiną miodu. Czosnek po upieczeniu nie jest już taki mocny w smaku i nie zabijamy nim naszych rozmówców ;-). Polecam Wam ten sposób obróbki z tym warzywem. W tej formie nada się do wielu dań, wszelakich past, dodatek do dań z makaronem, pizzy, do nadzienia do pierogów, sałatek(...)bazylii. Całość wyszła pyszna! SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO  SKŁADNIKI: - dwie garście mieszanki sałat "baby leaf" - 1 jajko - 2 łyżki ziaren dyni - 1/2 grillowanej lub pieczonej papryki - kilka ząbków pieczonego czosnku - liście ziół: pachnotka, bazylia - 1/2 dojrzałego awokado - oliwa z oliwek - odrobina świeżego chilli wedle uznania - sól, pieprz - syrop z agawy lub miód Paprykę

SMYKWKUCHNI
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 135

Zupy zimne * Mąka   * Makarony   * Kluski   * Knedle   * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso   * Wołowina   * Wieprzowina   * Cielęcina   * Dziczyzna   * Drób   * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta   * Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe   * Ciasta bez pieczenia   * Ciasta i ciastka biszkoptowe   * Ciasta i ciastka czekoladowe

Zrób to smacznie
Wesołych Świąt! 162

Wigilii dłużyły się niemiłosiernie; czekałyśmy z Młodą na kolacje u Babć, zabawy z Kuzynką, najlepsze pierogi na świecie i, oczywiście, prezenty. Dzisiaj mam wrażenie, że dwudziesty czwarty grudnia pojawia się jakby znienacka; zdecydowanie zbyt szybko. Uwielbiam bowiem czas oczekiwania, te wszystkie mozolne przygotowania, pieczenie pierniczków, pakowanie prezentów, ubieranie choinki... I kiedy wiem, że to już , czuję w sercu lekkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianki 269

każdą delikatnie rozpłaszczam w dłoniach i nakładam 2-3 łyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki białkiem. Wkładam do piekarnika i piekę 15-18 minut na złoty kolor. Przed podaniem polewam lukrem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
.866. gdy została tylko gruszka... 132

cynamonem świetnie się łączy :) Ach, najważniejsze - w końcu mam weekend...A rozpoczęłam go wczoraj pieczeniem pierwszego w moim życiu bezglutenowego chleba. Wygląda i pachnie nieziemsko, dzisiaj jeszcze ocenię smak i mam nadzieję, że będzie OK! :) Na chili&sugar zapraszam na (jeszcze świąteczne) pierogi  z kapustą i grzybami. Będzie mi także miło, jeśli zagłosujecie w ankiecie,  więcej

breakfast of dreams
Uszka z grzybami i uszka z buraczkami 173

konkurencyjnej pieczarkowej SKŁADNIKI:   2-3 pieczone buraki  1 cebula szczypiorek  sól, pieprz, lubczyk,suszony czosnek,  masło 2 garści suszonych grzybów  1 cebula  pietruszka  sól, pieprz, lubczyk, masło, liść laurowy, ziele angielskie Farsz z buraków: Umyte i oczyszczone buraki zawinąć w sreberko i piec przez ok 1 h w piekarniku nastawionym(...)pozostawić przez kilka godzin w lodówce. ciasto wg znanego już przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Najlepszym rozmiarem do wycinania uszek jest kieliszek do szampana. Ciasto trzeba cienko rozwałkować. Ulepionego mini pieroga zawijamy na palcu. Pięknie uformowane uszka gotować maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia . Wesołych Świąt

MarciochaKucharzy
Świąteczny likier z pieczonych jabłek. 76

Świąteczny likier z pieczonych jabłek likier rumowy z korzennymi przyprawami. Świąteczny likier z pieczonych jabłek najlepiej smakuje, gdy za oknem śnieg i mróz, a

Cztery Fajery
Jagodowy sernik na zimno 152

To już dosłownie ostatnia chwila na ciasto ze świeżymi jagodami, nam udało się ich jeszcze trochę uzbierać na pierogi i ten oto pyszny sernik na

Cynamonowe szczęście
Kopytka z pieczoną dynią i kiełbasą 109

Sezon dyniowy w Krainie trwa w najlepsze 😜 Tym razem zapraszam na kopytka podane z ulubioną kiełbasą oraz pieczoną dynią. I być może, na pierwszy rzut

Kraina Miodem Płynąca
Mace z warzywami i kurczakiem 110

staropolską kuchnią, zwłaszcza te pieczone na blasze kuchni kaflowej, ale u mnie równie dużym zainteresowaniem cieszą się te pieczone w domu na patelni. Choć z kuchni kaflowej też korzystamy, to nieraz jak się nie chce nikomu iść napalić robię właśnie na patelni. Tym bardziej jak zabraknie mi farszu, a ciasta od pierogów zostanie. Nie dodaję(...)dokładnie mieszając. Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki- przekładamy do marynaty i pozostawiamy na godzinę w lodówce. Po tym czasie kawałki kurczaka układamy na wilgotnym arkuszu papieru do pieczenia, który zawijamy w kopertę i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron po ok 4 minuty. Tak przygotowany kurczak będzie soczysty i bardzo aromatyczny. Sos: Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy

Kuchnia w czekoladzie