pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:80/164)

Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 207

Dzisiaj wraca z książką Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie . I jest to jedna z najlepszych, jaką widziałem! Jeśli lubicie podejmować gości z zagranicy czymś więcej niż pierogami i wódką, koniecznie musicie ją mieć. Chociaż zachodzi wówczas prawdopodobieństwo, że goście zmienią się w domowników. Ja karmiony tak dobrze, zostałbym na zawsze. Zuza zebrała przepisy, które niby pamiętają czasy(...)owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach

GRUBY WAŁEK
Krokiety z pieczarkami i szpinakiem 96

Zorientowałem się, że nie mam na blogu przepisu na krokiety. To o tyle dziwne, że naprawdę lubimy krokiety. W zasadzie wszelakie. Z kapustą i grzybami (albo

Marder&Marder Manufacture
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 226

funkcje, które są bardzo przydatne. Ten pomocnik kuchenny wyrobi za Ciebie każde ciasto, które musiałbyś zagniatać ręcznie. Przygotujesz w nim w chleb, ale także ciasto na pizzę, chałkę czy pierogi. Mój automat ma nawet program do konfitur, dzięki czemu nie muszę ich dusić w garnku. Jeżeli robisz w domu dżemy to wiesz, ile wymaga to wysiłku - owoce w trakcie(...)formie automatu i wybieram odpowiedni program. To urządzenie wykonuje za mnie wszystkie czynności takie jak zagniatanie ciasta czy podgrzewanie mleka lub wody, wyrastanie ciasta oraz jego pieczenie.   Początkowo swoje chleby piekłam w automacie, ale teraz wolę upiec je w piekarniku i nadać pieczywu taki kształt, jaki chcę.   Mimo wszystko wyrabianie ciasta w automacie pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu

Fabryka pomysłów
Drożdżowe bułeczki z jagodami 646

serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Gotuję bo lubi . Jak dla mnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam! Drożdżowe bułeczki z jagodami Temperatura pieczenia: 220 o C | Czas pieczenia : ~25 min | Ilość : ok. 16 szt. Skłaniki ( na podstawie: MW ) 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka(...)środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
„Śledziowa” sałatka z burakami na Święta – wegańska sałatka z boczniakami 132

eBooku? Zupa grzybowa z uszkami Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Pierogi z tofu i pieczarkami Kapuśniaczki z białą fasolą Ryba po grecku z serca palmy Tofu-ryba w galarecie Sałatka a’la śledziowa z buraczkami Rolada z suszonymi śliwkami i orzechami Pasztet pieczony z żurawiną Drożdżowa rolada makowa Korzenny sernik jaglany z nerkowcami Czekoladowe pierniczki nadziewane

Via Gusto
Mazurek z kremem kokosowym i czarną porzeczką 198

ciasto, ja nie piekę, nawet bym nie śmiała cię poczęstować własnym jak ty tak super gotujesz! A ja wtedy bezgłośnie krzyczę NIEEEEEEEE!!!!! I głośno mówię: ja też nie umiem piec super ciast, gotować super potraw, ja tylko mam bloga i to co tam w kuchni namieszam w garach - puszczam w świat, a Ty nie! I tylko tym się różnimy(...)Jestem więc co najwyżej ekspertem od pierogów leniwych. I tak też powiedziałam dziś, udając się na obiad do restauracji na Zamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA!  Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był

bistro mama
Moskole 183

Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są

PatiGotuje
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 264

Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju

Codziennik Kuchenny
Paluchy drożdżowe, czyli gąsienice z dżemem. 223

smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto i zwijamy.  Układamy na blasze i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 163

takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem  - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy). Posmarować

Mania Wypiekania
Co zrobić z dyni - trzy przepisy idealne. 196

Dynia.... osobiście lubię pod każdą postacią. Pieczoną, duszoną, gotowaną, dżemową i Halloweenową (mimo, że nie uznaję tej zabawy). O dyni w korzennej zalewie już pisałam TU (teraz jest sposobność wypróbować przepis) Jednak trzy "dyniowie" dania upodobałam sobie szczególnie :) I Pierogi z dynią i pomidorami To moje ulubione, rzadko je robię bo ogólnie za lepieniem pierogów

Farmażony
Gryczane pierogi z serem 174

się ładnie posklejać brzegów pieroga.  Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką. Tak, to jest redukcja, fit i zdrowe. 😏 Pamiętajcie, że tajemnica tkwi w ilości a nie składnikach (pamiętając, że mają być one zdrowe). Nie bazujmy tylko na oleju kokosowym czy samym gotowanym i pieczonym. Smalec to tłuszcze zwierzęce, które(...)szklanką wykrawamy kółka. Napełniamy dobrze zmielonym serem i sklejamy. Ja wszystko robię ręcznie, bez żadnych sprzętów jak to teraz w modzie, aby były idealne :) 3. W między czasie wyrabiania pierogów gotujemy większy garnek wody z odrobiną soli. 4. Posklejane pierożki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia. 5. Do podania na smalcu podsmażamy cebulkę i polewamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 228

budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (z pozostałości ciasta można upiec ciasteczka), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC(...)powodzeniem można używać ich jako nadzienia do pierogów, knedli, a także jako dodatku do makaronu czy ryżu. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Jagodowo i borówkowo wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Lista zostanie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
Jak przygotować wigilijną kolację 159

którą dodaję do sernika.   Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość(...)nowych, niedostępnych wcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin rzymski perfekcyjnie pasuje do pierogów z kapustą i grzybami . Tradycyjna polska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków, ale dużo w niej potraw tłustych, ciężkostrawnych. Czy masz jakieś sugestię jak ją „odchudzić”. Nie zgodzę się

Cztery Fajery