ciasto, ja nie piekę, nawet bym nie śmiała cię poczęstować własnym jak ty tak super gotujesz! A ja wtedy bezgłośnie krzyczę NIEEEEEEEE!!!!! I głośno mówię: ja też nie umiem piec super ciast, gotować super potraw, ja tylko mam bloga i to co tam w kuchni namieszam w garach - puszczam w świat, a Ty nie! I tylko tym się różnimy(...)Jestem więc co najwyżej ekspertem od pierogów leniwych. I tak też powiedziałam dziś, udając się na obiad do restauracji na Zamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA! Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był
bistro mamaMoskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są
PatiGotujeWege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju
Codziennik Kuchennysmarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto i zwijamy. Układamy na blasze i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Gotowe
Rozpustne gotowanietakich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy). Posmarować
Mania WypiekaniaDynia.... osobiście lubię pod każdą postacią. Pieczoną, duszoną, gotowaną, dżemową i Halloweenową (mimo, że nie uznaję tej zabawy). O dyni w korzennej zalewie już pisałam TU (teraz jest sposobność wypróbować przepis) Jednak trzy "dyniowie" dania upodobałam sobie szczególnie :) I Pierogi z dynią i pomidorami To moje ulubione, rzadko je robię bo ogólnie za lepieniem pierogów
Farmażonysię ładnie posklejać brzegów pieroga. Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką. Tak, to jest redukcja, fit i zdrowe. 😏 Pamiętajcie, że tajemnica tkwi w ilości a nie składnikach (pamiętając, że mają być one zdrowe). Nie bazujmy tylko na oleju kokosowym czy samym gotowanym i pieczonym. Smalec to tłuszcze zwierzęce, które(...)szklanką wykrawamy kółka. Napełniamy dobrze zmielonym serem i sklejamy. Ja wszystko robię ręcznie, bez żadnych sprzętów jak to teraz w modzie, aby były idealne :) 3. W między czasie wyrabiania pierogów gotujemy większy garnek wody z odrobiną soli. 4. Posklejane pierożki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia. 5. Do podania na smalcu podsmażamy cebulkę i polewamy
Zdrowie i pysznie na talerzubudyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (z pozostałości ciasta można upiec ciasteczka), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC(...)powodzeniem można używać ich jako nadzienia do pierogów, knedli, a także jako dodatku do makaronu czy ryżu. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Jagodowo i borówkowo wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Lista zostanie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post
mojewypiekiinietylkoktórą dodaję do sernika. Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość(...)nowych, niedostępnych wcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin rzymski perfekcyjnie pasuje do pierogów z kapustą i grzybami . Tradycyjna polska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków, ale dużo w niej potraw tłustych, ciężkostrawnych. Czy masz jakieś sugestię jak ją „odchudzić”. Nie zgodzę się
Cztery Fajeryodpowiedniej ilości mięsa i świeżych warzyw, bulion będzie aromatyczny a cała zupa będzie przepyszna. Jeśli nie przepadasz za mięsem z zupy możesz je wyciągnąć i wykorzystać jako farsz na pierogi bądź krokiety. Kasza w trakcie gotowania mocno pęcznieje i znacząco zwiększa swoją objętość. Jeśli wsypiemy jej za dużo wciągnie sporą ilość płynu przez co może przestać być zupą(...)pieczenia! Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki! Jak korzystać ze zmywarki, by była oszczędna a naczynia czyste – 6 ważnych zasad! Używasz mikrofalówki? Sprawdź 10 zastosowań jakich nie znałeś! Podgrzewanie w mikrofalówce – tych produktów nie wolno wkładać! Rozmrażanie mięsa – 5 błędów, które mogą zaszkodzić zdrowiu! Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi
To Musisz Wiedziećdłoni ( możemy delikatnie rozwałkować) , na środek wkładamy łyżkę jagód. Zlepiamy jak pierogi, po czym nadajemy bardziej owalny kształt, układamy na blasze łączeniem do dołu. * Bułeczki zostawiamy na ok 15-20 minut, aby jeszcze podrosły. * Żółtko roztrzepujemy, dodajemy mleko. tak przygotowanym jajkiem smarujemy każdą bułeczkę pędzelkiem. Pieczemy 20 minut w 170 st. *Upieczone jagodzianki studzimy, posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchnikulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem - budyń z jagodami), dokładnie zamykamy. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem z jajka. Umieszczamy na wysmarowanej masłem blaszce obsypanej lekko mąką. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika z opcją góra i dół. Pieczemy 25-30 minut. Smacznego
ClauditteMissCookingblaszkach do pieczenia i ponownie wszystkie wysmaruj jajkiem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do ładnego zarumienienia. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje. Podawaj ciepłe pierogi polane sosem waniliowym. Smacznego! English version Cranberry apple dumplings with vanilla sauce
karmelowy