pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:89/164)

Pieczone pierogi z pieczarkami i szpinakiem 125

Dotarliśmy do końca cyklu Boże Narodzenie 2018. Przez ostatnie dwa miesiące (tak, dość wcześnie zaczęliśmy) przestawialiśmy Wam nasze propozycje na święta. Teraz szczęśliwie dotarliśmy już do

Marder&Marder Manufacture
Tęczowy sernik na zimno. 107

górnej półki. Sernik jest fantastyczny na imprezy lub specjalne okazje, na których chcemy zaimponować gościom. Ten przepis na sernik idealnie nadaje się na ciepłe dni, ponieważ nie wymaga pieczenia . Tęczowy sernik na zimno to kolejny sposób na zrobienie pysznego deseru , który wspaniale będzie prezentował się na stole. Tym sernikiem każdy się będzie zachwycał. Zrobienie tego sernika sprawia tyle radości(...)końcowym jest cudnie gładki, kremowy sernik , który rozweseli każdy dzień! Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród

Zdrowy Styl Joanny
Sernik na zimno z ananasem. 109

soczystego nadzienia, jest to sernik , który obowiązkowo powinien zagości na naszym stole. Ten sernik jest niezwykle orzeźwiający, a co więcej, nie wymaga pieczenia i jest niesamowicie łatwy do zrobienia. Jeśli kochamy łatwe przepisy i serniki bez pieczenia , ten sernik z ananasem okaże się znakomitym wyborem. Przygotowanie tego pysznego sernika na zimno zajmie dosłownie kilka minut, a później wystarczy go schłodzić(...)Chrupiący spód, soczysty ananas , kremowa konsystencja – idealny sernik na lato! Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród

Zdrowy Styl Joanny
Placki z kurczakiem a’la chaczapuri 124

gruzińskim chaczapuri wspólny mają chyba tylko sposób przygotowania, dodatki bowiem nie są typowo tradycyjnym wyborem. Zwał jak zwał, najważniejsze, że są pyszne! Kilka lat temu mieliśmy okazję próbować pysznych pierogów z farszem mięsnym doprawionym curry, a także chaczapuri imeruli z serem typu imeretyńskiego. Obie potrawy pyszne i bardzo inspirujące. Postanowiłam oba nowe smaki połączyć w jedno, tym bardziej(...)powiedzieć, że gdy „po skończonej sesji” spróbowałam obu wariantów szala nieznacznie przechyliła się w stronę tych z patelni – wyszły jakby bardziej miękkie i wilgotne niż te pieczone. W smaku na pewno czuć lekką różnicę, aczkolwiek szczerze polecam Wam obie wersje. Ciasto: 400 g mąki (dałam typ 00 jak do pizzy) 7 g suchych drożdży

Smaki Na Talerzu
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 201

Krokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka kruche z wody – kuchnia podkarpacka 227

Zagniatamy luźne ciasto (konsystencja jak na pierogi). Ciasto wkładamy do czystej lnianej ściereczki, zawiązujemy i wstawiamy do garnka z zimną wodą na 2 godziny. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i kroimy w kwadraty. Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka

Trzeci talerz
Kluski śląskie 124

Domowe, najlepsze, delikatne podane z sosem grzybowym typowo warzywnym, przesmażoną cebulką – samą lub z dodatkiem mięsa, np. talarków kiełbasy, wędliny, z gulaszem i ostrą surówką

Zasmakuj Kuchni
dania z kaczki 177

kaczce   kaczka podwędzana pieczona kaczka faszerowana kaczka faszerowana z orzechami kaczka z mango kaczka z grilla   kaczka po pekińsku kacze nogi w pomarańczach nogi z kaczki w żubrowej trawie   kacze nogi z konfiturą z włoskich orzechów kacze nogi na dziko noga z kaczki z brzoskwiniami udka kacze konfitowane pierogi z kaczką z wiśniami pierś kaczki

królestwo garów
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 122

grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu, a zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe... Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka(...)około 35 x 40 cm. Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia i zwijamy placek w rulon, sklejając oba końce i zawijając pod spód. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 318

pieczeniem. WYKONANIE CIASTA TRADYCYJNEGO i CIASTA BEZGLUTENOWEGO-OWSIANEGO: 1. Drożdże wrzucamy do kubeczka, zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy 2 łyżki podgrzanego mleka - mieszamy. Odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować.  2. Na stolnice wsypujemy niecałą mąkę (zostawiając około 100 g). Na środku robimy dołek. Jeśli drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi(...)przez środek - oddzielamy dwie porcje.  4. Ruloniki tniemy na pożądanej wielkości paszteciki.  5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem/sezamem/pestki - do wyboru. 6. Resztę wyrabiamy identycznie.  PIECZENIE PASZTECIKÓW/KAPUŚNIACZKÓW: 1. Kapuśniaczki układamy na podsypanej mąką blaszce, 2. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy. 3. PIECZEMY w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg) przez 20 minut

Wypisz Wymaluj
Jagodzianki 239

Może narażę się trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik(...)pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe b abeczki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do babeczek z jagodami, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła + jagody, cukier puder i mleko

Ciastkozercy
Chaczapuri adżarskie 252

niedługo zrówna się z ilością zjadanych pierogów ruskich:) Pierożki chinkali smakują pysznie, ale inne gruzińskie potrawy, jak chociażby chaczapuri są niemniej popularne i pyszne. Imerulskie chaczapuri na blogu są obecne od dłuższego czasu, pora więc na ich adżarską wersje. Czym się różnią? przede wszystkim wyglądem - chaczapuri adżaruli mają kształt łódeczki, a podczas pieczenia na środek nadzienia wbija się jajko

Obiad gotowy
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 158

przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog

Codzienna kuchnia niecodzienna
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 297

pomocą szerszej filiżanki, wykrawaczki do pierogów lub wieczka cukiernicy wykrawamy koła o średnicy 10 cm. - z  tej ilości powinniśmy uzyskać 18 kółek. Na środek dziewięciu kółek wykładamy po 1 pełnej łyżce prażonych jabłek, a ich wierzch zalepiamy od góry pozostałymi dziewięcioma. (Należy jak najdokładniej skleić boki, aby wypełnienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Żaroodporną formę wysmarowujemy masłem

Symfonia Smaków
Wegańskie kruche rurki- przepis podstawowy 150

ciasto możecie wykrzystać na wiele sposobów, jako właśnie rurki, spody do tart, kruchych babeczek i co Was jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone, a po upieczeniu zamknięte(...)dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie. Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę. Po wyjęciu z lodówki, dal ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na 4 części

greenscarf