pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:72/164)

Kruche nakrapiane ciasteczka 242

szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 2 pełne łyżki czekoladowych płatków (posypka, która nadaje się również do pieczenia)* Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy jeszcze: blaszki papieru do pieczenia – u mnie Stella foremki do wycinania ciasteczek *zamiennie można użyć drobno posiekanej czekolady, kropel czekolady (warto je lekko posiekać) itd. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, wbijamy(...)ciasta wycinamy dowolne kształty. Ja wykorzystałam do tego celu foremki do pierogów. Ciasteczka dzięki temu nabrały ciekawego i dość oryginalnego kształtu. Pięknie prezentowały się na stole, bynajmniej przez chwilkę, bo znikły bardzo szybko Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy niewielkie odstępy (ciasteczka nie rosną). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół

Słodkie okruszki
Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka 171

Grzebienie krucho-drożdżowe - kuchnia podkarpacka Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się do pieczenia małych ciasteczek nadziewanych marmoladą. Kruche z wierzchu i lekko puszyste w środku są uwielbiane przez małych i dużych. Nie wymagają wiele pracy, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie (wręcz przeciwnie, ciasto trzyma się w lodówce, by rosło dopiero w piekarniku), a w efekcie otrzymujemy ciasteczka(...)mniej) i wycinamy szklanką kółka. Na środek nakładamy marmoladę lub ulubioną konfiturę. Składamy jak pierogi mocno dociskając brzegi. Następnie brzegi nacinamy nożem, aby powstały widoczne ząbki (użyłam ostrych nożyczek). Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160-170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około

Trzeci talerz
Strucle z jabłkami. 171

Również kształt strucli, czyli duży pieróg, wskazywał by na ten trop. Skąd by się jednak nie wywodziły są pyszne i jeśli już ktoś je u mnie spróbuje to prosi o przepis. Dziś zapraszam wszystkich na strucle z jabłkami. Składniki na strucle z jabłkami 2 szklanki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 125 g masła(...)żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 3-4  duże jabłka (najlepsze są miękkie np. lobo) cukier olej do smażenia      Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy za pomocą noża (kroimy tak długo, aż uzyskamy coś na kształt kruszonki), a następnie szybko wyrabiamy dłońmi

Rozpustne gotowanie
Jakie produkty warto zamrażać? 86

mrożenia nadają się przede wszystkim mięsa pod różną postacią. Można śmiało mrozić gotowe wędliny, oraz mięsa pieczone i gotowane. Kolejną grupą gotowych produktów są wszelkiego rodzaju kluski takie jak kopytka czy pyzy. W zimnie świetnie przechowuje się również pierogi a nawet makarony z dodatkami. Kolejną grupą produktów do mrożenia są ciasta, choć nie wszystkie. Nie zamraża się

codojedzenia
Drożdżowe bułeczki z karmelem inspirowane książką - Zula i porwanie Kropka. 128

ciasta odrywamy po kawałku, formujemy mały placuszek, na środku kładziemy łyżeczkę masy kajmakowej i zlepiamy jak pieroga, tworząc okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy bakaliami. Możemy też użyć pestek dyni lub słonecznika.  Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 35 min w 170- 180C na rumiano. Tytuł; Zula i porwanie Kropka Autor; Natasza Socha Ilość stron

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczone pierożki ze szpinakiem. 101

odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy pierożki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C. * Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi. Smacznego! :) Dziś dotarła do mnie nagroda, wygrana w konkursie "Dobrze Wypieczone Święta". Wyróżnienie zdobył przepis na "Lawendowe pierniczki

DominikaDolci
Styczeń... nowości i zaległości 176

były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka z leśnymi grzybami oraz cebulką, pierogi z sandaczem i koperkiem, śledzie w pomidorach oraz sałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona przygotowałam pulled porka , pieczone ziemniaki z rozmarynem, czosnkiem i cytryną, a także surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z soczewicy 241

wykorzystać do: - na ciepło z dowolnym sosem - na zimno na kanapkach  - jako farsz do pierogów - jako samodzielne danie z chrzanem, musztardą czy domową ćwikłą Z bezmięsnych pasztetów polecam spróbować również wersji gryczanej do smarowania.  W wersji pieczonej cudowny jest również pasztet jaglany z warzywami

AniaGotuje.pl
PLACUSZKI NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI 1102

Idealne danie na upalne, gorące, letnie dni, kiedy sezon truskawkowy nadal trwa. Puszyste i wilgotne placuszki, których nie odmówi chyba nikt! Placuszki smakują idealnie zarówno na

Calzonella.com
Jagodzianki 316

duży placuszek - na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga - każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie w owalną bułeczkę - bułeczki ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie - przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia - piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni - białko

Smakołyki Bereniki
Małe drożdżowe co nie co… 192

powinny mieć formę kulek wielkości - u mnie piłki do tenisa ale moja Babcia robi na przykład bardzo duże pierogi - jak kto lubi a ja lubię takie na 3 gryzy układamy na blasze blisko siebie i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi

sierotka maRysia w kuchni
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 166

Festiwalu Pierogów... od razu obiecaliśmy je sobie na naszą Wigilię I oto są: Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich  1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych

MarciochaKucharzy
Kapuśniaczki 69

Święta zbliżają się, a co za tym idzie - pieczenie, gotowanie, smażenie. Święta - czyli domowy czerwony barszcz, a do niego uszka, albo.. kapuśniaczki. Ja uwielbiam i jedno i drugie.  Składniki: 350 ml letniego mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka pół kilo mąki 20 g drożdzy Przygotowanie: Drożdze rozpuścić w połowie mleka(...)25x45 cm. Przekroić na pół.  Na każdej połowie ciasta nakładac nadzienie (takie jak na pierogi), tak jak pokazano na zdjęciu. Każdą połowę ciasta zawinąć w rulonik. Tak samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Ruloniki pokroić w lekkim skosie. Przełożyć na blachę i piec  18- 20 minut

My World by Dagmara Rek
Pierogi z mięsem i marchewką 169

Hej! Dzisiaj na tapecie mamy pierogi. I sama zarządziłam jakie. Ano nafaszerowałam je mięsem żeberkowym i marchwią. Mniam. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie