pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:65/164)

Kruche ciasteczka 135

Oczywiście czeska firma Tescoma to nie tylko foremki do ciasteczek. Oferta to m.in. świetne patelnie, noże, garnki, formy do pieczenia, gadżety do dekoracji ciast, i wiele innych produktów, które przypadną do gustu każdemu. Ja bardzo lubię np. poręczny wykrawacz do pierogów Tescoma. Zdecydowanie usprawnia pracę Kruche ciasteczka – przygotuj je z dziećmi Robiąc kruche ciasteczka nie zapomnijcie zawołać swoich(...)ulubione kształty. Foremki można zanurzyć przed wycinaniem w mące, wówczas ciasto nie przylepia się do foremek. U mnie wszystkie ciasteczka wycinały moje dzieci. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Z podanej porcji wyszła nam 1 duża blaszka (z wyposażenia piekarnika) i 1 mniejsza. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika

Słodkie okruszki
Gofry twarogowe 101

przesmarowałam kremem Cherry on top od @Legalcakes i przyozdobiłam borówkami. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie(...)buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy świąteczne Pierniczki – szybki przepis Kulebiak z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Kapusta

WegePrzepis
Pierożki z makiem 136

trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego     Artykuł Pierożki z makiem pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Małe drożdżówki z nasionami chia i sezamem; domowe drożdżówki z dżemem 151

ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką dżem, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Pozostawiam je  kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekę ok. 20 minut w temp

Wielopokoleniowo
Naleśniki z pieczarkami i cebulą 204

Zazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie.  Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami

Kuchnia Viki
Drożdżówki z jabłkami i wanilią 169

Zastanawiałam się, którym przepisem rozpocząć swoją przygodę z blogowaniem... Padło na te drożdżówki :) Piekłam je kilka dni temu. Rozeszły się - dosłownie i w przenośni - jak świeże bułeczki ;) Puszyste drożdżowe ciasto z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem... Połączenie idealne! Jeżeli jednak Waszym zdaniem jabłka koniecznie MUSZĄ iść w parze z cynamonem i nie ma innej opcji ;) to oczywiście absolutnie nic nie stoi(...)napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ). Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około

Opowieści z piekarnika
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 174

tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi - zamiast smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie(...)zlepiając brzegi tak uzyskanego pieroga. Możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek.  6. Natnij wierzch calzone w trzech miejscach i posmaruj go oliwą. Powtórz czynności z punktu 4 i 5 dla pozostałego ciasta i farszu, uzyskując w sumie 4 calzone.  7. Calzone ułóż na blasze i piecz przez 20-30 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka francuskie z nadzieniem czereśniowo-czekoladowym 148

która w połączeniu z tym owocem tworzy smak nie do opisania. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego zmniejsza nam czas przygotowania do minimum. Trzeba się jedynie wykazać cierpliwością i odczekać czas pieczenia i stygnięcia, mimo, że ciasteczka pachną i zachęcają od razu do zjedzenia. Składniki (na 8 ciastek): duże opakowanie ciasta francuskiego – 300g szklanka wydrylowanych czereśni 8 kostek mlecznej czekolady(...)środek każdego ciastka wykładamy po łyżce farszu, brzeg smarujemy żółtkiem i zaklejamy – sklejałam jak pierogi w rękach, było mi tak najwygodniej aby farsz się zmieścił. Sklejony brzeg dodatkowo przyciskamy widelcem.   Ciasta układamy na papierze, wierzch smakujemy żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, aż będą upieczone i złociste. W tym czasie możemy przygotować polewę – serek

Smaczna Strona
Czekoladowe ciasteczka Chewy Cookies z nadzieniem tofu-truskawkowym 198

łyżki zimnego mleka Nadzienie tofu - truskawkowe - 100g tofu naturalnego - 2 łyżki dżemu truskawkowego - 1 szklanka cukry pudru W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąka, cukier biały, soda, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy, kakao. Dodajemy masełko i mleko, wyrabiamy ciasto rękami. Masa powinna być jednolita, trochę lepka, w formie brązowej kuli. Zawijamy ciacho w folię i chłodzimy w lodówce(...)spłaszczamy kulkę na dłoni, palcami formujemy lekki dołek i umieszczamy trochę nadzienia. Bardzo podobnie do lepienia pierogów zamykamy nadzienie w cieście i spłaszczamy w dłoni. Nadzienie będzie nam wypływać, nic nie szkodzi. Kładziemy gotowego placuszka na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest aby zachować duże odstępy na blaszce do pieczenia, ponieważ ciasteczka bardzo się rozrastają. Zapiekamy ciastka

upichcona
PIERNICZKI 258

Kiedy podawałam Wam przepis na pyszne Lebkuchen , obiecałam, że dodam również recepturę na tradycyjne, najpyszniejsze pierniczki, które piekę od lat na Święta. Za ich produkcję biorę się przeważnie na początku grudnia, ponieważ wychodzi ich mnóstwo, a ja robię je z podwójnej lub nawet potrójnej porcji :) W tym roku jednak, jakby to ładnie ująć, lekko zagięła mi się czasoprzestrzeń(...)wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej przestudzoną masę miodowo-maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie i jednolite.  Ciasto wałkuj na plecaki grubości około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty foremkami. Piecz pierniczki w temperaturze 180 stopni C przez około 8-10 minut , aż ładnie się zrumienią, uważaj tylko

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernikowe uszka z żurawiną 154

służy... A w ogóle to niestety talentu do dekorowania nie mam, więc mogłabym tylko wszystko popsuć, a i tak dobrze, że po wieczornym pieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu(...)bokach +/- 5cm. Na każdy kwadrat nakładamy 2-3 szt. suszonej żurawiny, składamy w trójkąt i zlepiamy jak pieroga (pozbywając się powietrza ze środka) i owijamy na palcu formując "uszko" - zlepiamy rogi. Piernikowe uszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (robimy niewielkie odstępy) i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja do każdej "dziurki" uszka

Kolorowy Przepisownik
Pieczone naleśniki z serem 151

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki z serem w wersji pieczonej z sosem śmietanowym!! Jak dla mnie smakują o wiele lepiej od

Marta Gotuje
Pierogi z bryndzą i dynią oraz "Zakochaj się Julio" 156

dość ostry i słony smak, więc pomyślałam o jego złagodzeniu dynią. Reszta składników jakoś sama się napatoczyła. Pierogi są bardzo smaczne zaraz po ugotowaniu, ale również następnego dnia po odsmażeniu. Składniki (na 4 porcje: Farsz 140 g bryndzy 200 g pieczonej dyni (bez skóry) cebula natka pietruszki młody liść selera naciowego sól odrobina oleju do smażenia Ciasto(...)przykryciem wilgotną ściereczką, by ciasto odpoczęło. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pączki z ziemniakami 91

jest kilka argumentów za pieczonymi: Robi się je szybciej ponieważ na raz piecze się np. 16 pączków, a nie 4. Nie ma nieprzyjemnych zapachów w kuchni smażonego oleju, po którym przez resztę dnia muszę wietrzyć chałupę. Mają odrobinkę mniej cholesterolu ponieważ nie są pieczone na głębokim tłuszczu a pieczone, piszę odrobinkę, ponieważ dodałam do ciasta(...)suche). Kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w rękach nałożyć, jedną płaską łyżeczkę dżemu (najlepiej żeby był gęsty). Zlepić jak pierogi, następnie końce ściągnąć do siebie i uformować jakby sakiewkę, w rękach delikatnie ukulać (zrobić kulkę) odstawić na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, złączeniem do dołu, układać w 2-3 cm odstępach bo bardzo rosną (u mnie zmieściło się

moj przepis na