szczypta soli 1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym
Apetyczna babeczkamusicie smażyć ich na głębokim tłuszczu - równie dobre, za to o wiele mniej tłuste, można po prostu upiec w piekarniku. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu, ale samo pieczenie zajmuje niecały kwadrans. Jeszcze krócej trwa zrobienie lukru. Składniki: dwie szklanki mąki tortowej (700 ml) 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 50 g masła 125 ml mleka 4 jajka(...)Maczanym w mleku b rzegiem szklanki z ciasta wycinać koła. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady, zamknąć ją jak farsz w pierogu, po czym brzeg zebrać w jednym miejscu. Łączeniem do dołu pączki wykładać na papierze do pieczenia lub wkładać w papierowe foremki. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, uformowane pączki odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by ciasto
W SMAKzamówienia wszystkich potraw dzień przed. Chętnie opisałbym także ich wigilijny kalendarz z uwzględnieniem czasu potrzebnego zaparzenia chińskiej zupki o smaku barszczu z uszkami oraz tajwańskich pierogów z mrożonki, niestety, żadna z tych osób, nie chce podzielić się ze mną swoim sekretem. Ciekawe czemu? 1. Piernik (30 dni przed wigilią(...)przygotowana kapusta posłuży nam za farsz do pierogów i kulebiaka . 8. Kulebiak (1 dzień przed wigilią) Sekret tej potrawy tkwi w jej świeżości, dlatego zacznijmy przygotowywać ją dopiero na dobę przed wigilijną wieczerzą. Gotowy kulebiak wstawiam zawsze do pieca na około 1,5 godziny przed podaniem, aby nieco
kuron.com.plWarszawie, jeszcze za czasów dziecięcych. Osobiście wolę te domowe pierogi, dlatego na nie zapraszam Idealne z barszczem czerwonym, lub jeśli zrobimy krótsze, jako przekąska serwowana do piwa Drukuj Pierogi szwedzkie Składniki Farsz 500 gr pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz 2 łyżki masła Ciasto 300 gr mąki 3 dkg drożdży 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru sól(...)które zlepiamy brzegami w palucha. Paluchy kładziemy na pergaminie. Smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy do napuszenia, na ok 15 min. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 min - do zrumienienia. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/pierogi-szwedzkie/ BosowKuchni Artykuł Pierogi szwedzkie pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkuciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800 g szpinaku 200 g sera feta 3-4 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól(...)przysmażyć czosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe
Gotowanie jest łatwepotrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne bez mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą(...)suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą
Ola la LCHFupakować więcej lub można przygotować jeszcze z nim uszka. Ja przygotowałam od razu porcję z kilograma kapusty i litra grzybów (tak było w przepisie), nakleiłam już 2x po 70 pierogów, a farsz nadal mam... Jutro będziemy z nim robić uszka. Składniki: Ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 30g masła klarowanego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (daję himalajską) - 315g (ml) wrzącej wody(...)wykrawam koła i od razu nakładam po 1 pełnej łyżeczce zimnego farszu i dokładnie zlepiam. Odstawiam na oprószony mąką papier do pieczenia i postępuję w ten sam sposób z pozostałym ciastem. Tak aż do wykorzystania wszystkich składników. Pierogi wrzucam partiami do wrzącej, osolonej wody (dodaję także łyżeczkę oleju) i gotuję od wypłynięcia na powierzchnię ok.2-3 minuty. Podaję prosto
Smaczne ZdrowePierogi smażone to rewelacyjna przekąska. Przepis na ciasto znalazłam w jednej z książek kucharskich, dodałam własną kompozycje na farsz i jestem tym daniem zachwycona. Jedyny minus pierożków to ich kaloryczność, gdyż są smażone na oleju, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie czegoś niezdrowego(...)prawda? Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 12 szt Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g kostki masła ( ¼ kostki) ½ szklanki śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 100 g szynki 125 g sera mozzarelli (1 kulka) 15 oliwek czarnych (50 g) 60 g suszonych pomidorów Sos czosnkowy: 120 ml jogurtu naturalnego (mały kubek) 3 ząbki czosnku ¼ łyżeczki
KuchniaWeDwoje.pljagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć... Składniki na zaczyn (18 sztuk) : 100 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki Z podanych wyżej składników przygotować(...)równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Każdą bułkę posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka, a następnie
Food Squareczekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia. Z pysznym nadzieniem alla margherita, czyli z pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią (choć nadzienie możecie zmieniać wedle życzenia). Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest(...)pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania. Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. przepis własny Składniki (na 4 sztuki, czyli wg mnie dla 2 osób): ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy, 100 ml ciepłej wody sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta soli, szczypta cukru
Chilli Czosnek i OliwaTosia, która jak już pisałam za pierogami nie przepada za bardzo, tych pierogów zjadła trzy sztuki :) Pierogi z jagodami 0,5kg jagód 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jagody dobrze umyć na sitku, pod bieżącą wodą i oczyścić z listków i ewentualnych szypułek, dobrze odsączyć. Mąkę przesiać(...)mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej 1/5 na raz), rozwałkować rękami na grubszy wałek i pokroić go w prostokąty długości ~7cm. Prostokąciki rozgnieść w dłoni
Przepysznik - BLW i nie tylkorozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Gdy wszystkie jagodzianki będą gotowe przykryć je ponownie ściereczką i zostawić na 15 min. do napuszenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ° C . Źródło/ Inspiracja: smacznapyza.blogspot.com --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki najłatwiejsze Najprostszy przepis, z ciastem naprawdę łatwo się pracowało, jagodzianki wyglądają super(...)ciasta uformować w dłoniach kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć ręką, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód z cukrem. Skleić ciasto jak pieroga, mocno dociskając brzegi. Następnie przetoczyć bułeczkę po blacie. Uformowane jagodzianki układać na blachach (wyłożonych papierem do pieczenia) łączeniem do dołu, w sporych odstępach. Przykryć blachy ściereczkami i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 35 minut. Po tym czasie jagodzianki
Domowa Cookierenka Aginieco więcej. Żaden problem, wystarczy rozwałkować ciasto na grubszy placek. ;) http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe(...)prostokąty ciasta; na jednym układam duuuużo farszu, drugim go przykrywam. Całość "zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Oczywiście najlepsze z czerwonym barszczem
Kuchenna KontrrewolucyaWłosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem bywa..Taki pieróg, placek ..pizza..nie wiem sama jak to właściwie nazwać..robiłam pierwszy raz...zaintrygował mnie dodatek surowych ziemniaków..jak dla mnie ..było smacznie...cytuję z książki plus moje małe zmiany(...)cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką] , posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej
Moje domowe kucharzeniemnie). Na każdy krążek nałożyć odpowiadające nam nadzienie (u mnie powidła i kilka było z nutellą) i dokładnie zlepić (jak pierogi), ważne by brzegi były dokładnie sklejone. Gotowe rożki odkładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Ja schładzam jeszcze całą blaszkę z rogalikami w lodówce, w tym czasie zapełniam drugą
Smaczne Zdrowe