pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:53/164)

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą 134

zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem

peggiwkuchni
Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów 176

zawiera przepisy z kuchni staropolskiej, i właśnie tam znalazłam przepis na kulebiaka, ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej

greenscarf
Warsztaty z Inką – relacja 171

wartościach odżywczych, po czym zostaliśmy podzieleni na grupy i zabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie

karmelowy
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 197

grubość 5 mm. Najlepiej na kształt prostokąta. Na środek każdego placka cista nakładamy farsz. Brzegi zbieramy i sklejamy ze sobą jak ciasto na pierogi. Środek pozostawiamy otwarty. Najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Gotowe sakiewki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa

Pyza i Surówka
Rożki bananowe 572

placek, podsypując mąką - placek podzielić nożem na dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia - po tym czasie rożki posmarować z wierzchu roztrzepanym

Smakołyki Bereniki
Jagodzianki z kruszonką 133

części. Każdą część rozpłaszczyć ( ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę:  Połączyć mąkę z cukrem oraz masłem lub margaryną a następnie rozkruszyć palcami

Na słodko lub wytrawnie
Calzone z warzywami 363

Calzone to pyszna pizza w kształcie pieroga. Jeśli jeszcze nie podawaliście jej w ten sposób to koniecznie musicie to zmienić :) Gwarantuję, że smakuje wspaniale! Uwielbiam wersję z dużą ilością warzyw. Tym razem dodałam też odrobinę chorizo dla zaostrzenia smaku ale wersja wegetariańska także jest świetna. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy(...)Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami. Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki. Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Zdjęcie z etapu przygotowań możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie klikając w strzałkę :) —> function

Mienta blog
Calzone ze szparagami 129

wody. Na środek placka układamy po 3 szparagi, pokrojone na paseczki suszone pomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga. Wierzch calzone posypujemy suszonym tymiankiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo blachę do pizzy. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierogomania Tupperware 261

tylko do robienia pierogów czy ravioli..a także do ciastek..Ja już wypróbowałam ten przyrząd do różnego rodzaju ciast... były pierogi- ravioli z grzybami  były ciasteczka francuskie z makiem  i przed chwilą pieczone .. ciasteczka kruche z jagodami W planach mam jeszcze inne pomysły z wykorzystaniem pierogomanii..a jakoś czasu brak..ale wszystko pomalutku

Moje domowe kucharzenie
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 186

mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu.  Ciągle nie lubię i nie lubię... za to lubię piec!  W czwartkowy wieczór postanowiłam przekreślić moje NIE LUBIĘ jednym włączeniem miksera. Czemu by nie wziąć w podróż drożdżówki z wiśniami skoro mamy sezon na wiśnie właśnie??? Ziemniaki w przepisie(...)mąką. Dzielimy je na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni. Do środka wkładamy po 3-4 wiśnie. Ciasto zlepiamy niczym pieroga a sklejenie zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut by podrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułeczki możemy posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orzechowiec II 268

margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Składniki na karmel zagotowujemy w rondlu dokładnie mieszając. Drugą część ciasta wykładamy do blaszki

kgwjanczewo
Koktajl z pieczonymi truskawkami i lodami waniliowymi 170

Koktajl jest dosyć gęsty, łatwiej go zjadać łyżeczką niż popijać. Świetny dodatek do owoców i np do pierogów z truskawkami. Jeżeli wolicie rzadszy - dodajcie więcej mleka. Nieco zmieniony przepis z  tej  strony Składniki (3 - 4 porcje) pieczone  truskawki: 500 g truskawek 3 do 4 łyżki cukru lub 2 -3 łyżki syropu klonowego Szczypta soli

Stare Gary
Liebster Blog Award 125

gotowania i pieczenia. Mnie nie miał nikt tego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam i publikuję zdjęcia. 10. Jaki jest Twój ulubiony cytat(...)swiatkowska , +Moje Wypieki Passions, hobbies, life – +Ejszetka Domowe wypieki – +Domowe Wypieki Z cukrem pudrem +Ewa Capri Matka jest tylko jedna +Matka jest tylko jedna +Joanna Jaskółka Ala piecze i gotuje – +Alina Waliczek Agata gotuje – +Agata gotuje, czyli kobieta wszechjedząca Apetycznie – +Agnieszka Szulc Krakowskie smaki Ani – +Anna T Bayaderka – +Aga Guszpit Na miotle

moj przepis na
Calzone 275

Dzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych(...)tylko na jego połowie. Dodałem również kilka zielonych oliwek i plasterki sera mozzarella. Placki ciasta złożyłem na pół, tworząc duże pierogi. Dokładnie zlepiłem ich brzegi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do maksymalnej temperatury i umieściłem w nim calzone. Piekłem przez 15 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym pomidorowym sosem

Wyprawy kulinarne
CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 123

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam

Kuchnia MagdaLeny