Proste ciasto na pierogi dzisiaj bo zaczął się truskawkowy sezon i oczywiście pierogi z truskawkami to obowiązkowe danie latem! Lubicie pierogi? A lubicie
Dorota Smakujejesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej. Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami i Kwaśnicę na gęsinie i Chutney z czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam
Codziennik KuchennyDelikatny gulasz z pieczonych bakłażanów. Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym. Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Delikatny gulasz z bakłażanów lub jak kto woli bakłażany w sosie pomidorowym idealnie się sprawdzą jako typowe antipasto bądź dodatek do kopytek, gnocchi, czy pierogów. Zapewniam, że smakują wybornie również z chrupiącą skórką chleba, tak na ciepło(...)postanowiłam je nieco odchudzić. Zamiast smażenia naszego bakłażana, będziemy go piekli w piekarniku, co nie ujmuje mu niczego. Możecie go przygotować w większej ilości i posłuży Wam jako baza pod pasta alla norma. Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów Jak zrobić bakłażany w sosie? Składniki: - długie bakłażany (ilość
Z Kuchni Do Kuchniserio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger , D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej chrupiąca bułka, zdecydowanie(...)czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował
More food, love and dreamsforemce do pieczenia na boku. Jeżeli korzystacie z foremki, pod gęś warto podłożyć jakąś kratkę, żeby nie leżała w wytapianym tłuszczu a na dno piekarnika inną foremkę, na wypadek gdyby tłuszcz się wylewał. Pieczecie (cały czas bez przykrycia!) około godziny, potem zmieniacie bok, pieczecie kolejną godzinę. Potem odlewacie tłuszcz (nie poparzcie się!), układacie ją na grzbiecie i pieczecie kolejne(...)chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą i pieprzem, jeśli
GRUBY WAŁEKforemce do pieczenia na boku. Jeżeli korzystacie z foremki, pod gęś warto podłożyć jakąś kratkę, żeby nie leżała w wytapianym tłuszczu a na dno piekarnika inną foremkę, na wypadek gdyby tłuszcz się wylewał. Pieczecie (cały czas bez przykrycia!) około godziny, potem zmieniacie bok, pieczecie kolejną godzinę. Potem odlewacie tłuszcz (nie poparzcie się!), układacie ją na grzbiecie i pieczecie kolejne(...)chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą i pieprzem, jeśli
GRUBY WAŁEKsię sklejała. Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram serka krówki ------------------------------ 1 żółtko 2 łyżki mleka - roztrzepać z żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wlać olej, mleko, do tego wsypać cukier, cukier waniliowy, dorzucić krówkę - zmiksować(...)średnicy ok. 8-10 cm. Jedno półkole "pomalujcie" mlekiem. Na środek wyłóżcie letnie nadzienie. Sklejcie brzegi ciasta, tak jak się skleja pierogi. Wierzch naszych pierożków pomalujcie roztworem z mleka i żółtka. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozłóżcie na niej nasze pierożki:) Całość należy piec w nagrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia: ok. 20 -25 minut. Temperatura: 180 stopni. Gotowe pierożki
Kuchnia smakówOwoce sprawdzają się świetnie w ciastach, sałatkach, sokach, gotowane, smażone oraz pieczone. Często są bazą sosów do mięs, nadzień do naleśników czy pierogów . Gruszki w winie Mam całą gamę moich ulubionych owoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać
mecooksklops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet z selera- wegetariański Pierogi: wigilijne pierogi z soczewicą pierogi z pieczarkami krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami
Proste Potrawypaszteciki z bobem i suszonymi pomidorami . Staram się nie być monotonny i za każdym razem pokazywać Wam bób w innej odsłonie. Był bób pieczony na modłę azjatycką, jak i klasyczny, delikatny z miętą w pierogach z bobem . Teraz pracuję nad pasztetem bobowym, ale ciągle nie wiem co do niego dodać… Korcą mnie już sprawdzone smaki, ale okaże
Blendmanprzygotowałam ciasto na pączki smażone, choć tak prawdę mówiąc zrobiłam jedną porcję ciasta i z każdej połowy przygotowałam inne pączki, jedne smażone z czrna porzeczką, z drugiej pieczone z jagodami i syropem klonowym. Pączki z dżemem z czarnej porzeczki ok 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka 4 dag drożdży 3 żółtka(...)temp. 30 st.C Rozwałkuj lekko ciasto,pokrój je w kwadraty. Na środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika. W rondlu przygotuj gorący tłuszcz do smażenia. Gdy pączki podrosną wyjmij je z piekarnika i smaż pączki z dwóch
Gotuj Sam!Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości, drobno szarpiemy i łączymy z warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem lub przetartymi pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty ser halloumi i pieczonego ziemniaka
MarcinChefgładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować cieniutko i szklanką powycinać kółka. Na każdym położyć zrolowaną karteczkę z wróżbą, i zlepić tak, jak się lepi pierogi. Następnie uformować w rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia się ciasteczek. Po tym czasie wyją ć i wystudzić. Ciasteczka zapakować każde
Kolorowa kuchnia Elkizajadać się nimi codziennie; nawet z tym samym farszem;D Są pyszne zarówno prosto z wody, jak i te pieczone, czy odsmażone, rumiane i chrupiące z cieplutkim farszem w środku. Pierogi to dobre zajęcie, by nie myśleć o niczym innym jak o kształtnym lepieniu ciasta, pomysłach na farsz, wyobrażaniu sobie ich pięknych i smacznych
Zasmakuj Kuchni