pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:665/865)

Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej 104

Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej to sprawdzony przepis na rybę z piekarnika. Szybki, prosty i przede wszystkim smaczny przepis na fantastyczny obiad. Rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody, surówką z kapusty kiszonej, czy tak jak w naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej. Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki(...)sojowej – przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie marynujemy pstrąga. Pstrąga pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C. Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie pączki z serka homogenizowanego 154

jest mocno zwarte. Najłatwiej będzie je formować, jeśli ręce oblepimy odrobiną oleju. Tak przygotowanymi dłońmi wyciągać kawałek ciasta i formować kulkę wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, ciasto w trakcie pieczenia odrobinę wyrośnie i pączki będą większe. Przygotowane kulki wrzucać na olej rozgrzany do około 180 stopni C. Pączków nie trzeba obracać, obracają się samodzielnie, jeśli są odpowiednio zarumienione z danej(...)kulinarneprzeboje.pl/paczki-z-serka-homogenizowanego/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybkie pączki z serka homogenizowanego 2020-02-18 Sałatka z brokułem i tortellini 2020-02-14 Frytki z marchewki 2020-02-09 Chipsy z ziemniaków 2020-02-02 Placuszki z jabłkami 2020-02-02 Placuszki z jabłkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie pączki z serka homogenizowanego pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Kajzerki 164

wsypujemy cukier i 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zaczyn wlewamy do przesianej mąki, wymieszanej z solą, jajkami, ziemniakiem. Całość mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta 1-2 minuty, potem wyrabiamy ręcznie żeby ciasto ładnie odchodziło od ręki i od miski. Jak jest za mokre podsypujemy(...)kulki i wyrabiamy ręcznie bułki, które układamy na blachę(możemy jeszcze na 30 min. przykryć) smarujemy rozbitym jajkiem... ...posypujemy nasionami lub nie i nacinamy ostrym nożem. Tak przygotowane pieczemy w 200 st.C / 15-25 minut (zależy od piekarnika) Ja wypiekałem 25 minut, ale mam stary elektryczny piekarnik, .... Smacznego

chleba naszego
Żurawina z miodem i kolendrą 123

poprzedniej z jabłkami i sokiem cytrynowym, bo to zupełnie inny smak. I obie są doskonałe, trudno mi wybrać smaczniejszą. Ta będzie idealna do pieczonego łososia lub dowolnego sera. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • 2 łyżeczki nasion kolendry • 1/2 łyżeczki soli • 5 łyżek płynnego miodu • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)zmielone nasiona kolendy (ja mielę w elektrycznym młynku do kawy), sól i sok z cytryny. • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść połowę owoców. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. Na koniec dodać wódkę i jeszcze chwilę pogotować. • Umieścić gorącą żurawinę

To co kocham
Frytki z dyni piżmowej 125

Kiedyś frytki kojarzyły mi się z ociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszczu i nie muszą być zrobione tylko z ziemniaków. Frytki z buraka, marchewki czy dyni to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Dlatego dziś mam dla Was przepis na frytki z dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia.   Frytki(...)minut. Po tym czasie wyjmij dynię z wody i osusz.  Następnie w misce dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj.  Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaPiecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Smacznego

wegujemy
Kurczak w sezamie + film 188

Pałki kurczaka w chrupiącej sezamowej panierce  to prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Podane z ziemniakami i surówką zaspokoją apetyt na większą część dnia .Są świetnym zamiennikiem tradycyjnej panierki. składniki na 3 porcje 6 pałek z kurczaka 2 jajka 6 łyżek sezamu 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek oleju 2 łyżki mleka przyprawa do kurczaka przepis Pałki(...)panierujemy w sezamie i bułce tartej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pałki z kurczaka z każdej strony na złoty kolor około 5minut. Podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st.C. przez około 20 minut

Smakowite Dania
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 203

Witajcie :) Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również(...)Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami  (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma

vegetanie
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 201

bardzo zdrowe i warto je włączyc do swojego menu. Przykładem jest np. quinoa zwana również komosą ryżową. Jest to pseudozboże, którego możemy używać jako zamiennika ryżu, kaszy czy ziemniaków. Nie zawiera glutenu, posiada za to niezbędne egzogenne aminokwasy, więc jest dobrym produktem dla osób niejedzących mięsa. Ponad to quinoa ma niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika, więc idealnie nadaje(...)przed powstawaniem nowotworów. A od siebie mogę dodać, że quinoa jest pyszna! Znawcy mówią, że ma lekko orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy

Zawsze głodna!
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 211

Składniki: 1 średnia cukinia 2 marchewki 2 ziemniaki 20 dag żółtego tartego sera. 2 garści oliwek zielonych 3 jajka puszka groszku konserwowego 1 duża cebula kilka dużych pieczarek sól, pieprz, suszone zioła oliwa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę(...)cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 do 60 minut. Pasztet bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym. Przepis na sos pieczarkowy: Składniki : kilkanaście pieczarek cebula sól

Bon Appetit Małgorzaty
Żeberka w sosie z kurkami 216

cebule Szklanka kurek Kilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Opruszamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie. W tym czasie robimy(...)rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeberka polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub dowolną kaszą

prawdziwe jedzenie
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 168

sobie kisz zrobiłam. Z Julią Child oczywiście.  Już Wam kiedyś wspominałam, że nie lubię gotować ze znanymi osobami. Przyznaję, skusiłam się razu pewnego na  boulangere z ziemniaków  a'la Gordon czy  kukurydziany kociołek  Magdy G. Szału nie było, dupy nie urwało. W niczym potrawy przyrządzane przez nas, nie ujmują smakowitości tym zrobionym przez kuchennych celebrytów(...)szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli Mąki przesiałam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz wodę. Składniki zagniotłam. Ciasto schłodziłam przez 1h w lodówce. Formę do pieczenia wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem i zapiekłam wstępnie przez 15min. w 150st. Farsz 1 duży por (bez zielonych liści) 200g zielonego groszku (mrożonego) 200g kukurydzy

bastalena
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 194

czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich(...)pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin   Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól

Chilli Czosnek i Oliwa
KREM BROKUŁOWY Z GORGONZOLĄ 159

Kremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku

Kuchnia MagdaLeny
Gofry ziemniaczane 346

PRZEPIS na sos do ziemniaczanych gofrów znajdziecie tutaj: sos tzatziki przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gofry ziemniaczane – Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (mogą być też ziemniaki z resztek z obiadu, np. z dnia poprzedniego). Następnie ugnieść je tłuczkiem do puree lub zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć ją na rozgrzanym na patelni oleju(...)być gęste i lepkie – jeśli jest za rzadkie to należy dać więcej mąki pszennej. Gofrownicę rozgrzać i posmarować cienko olejem. Nałożyć po dużej, czubatej łyżce ciasta, zamknąć i piec gofry dłużej niż standardowe, tradycyjne gofry (+/- 2 minuty od czasu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para a gofry będą odpowiednio zarumienione i chrupiące z zewnątrz). Studzić gofry na kratce

Kulinarne Przeboje
Domowe granola bars 172

Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje

kuchnia doski
Różyczki ziemniaczane z wasabi 132

Wystudzić. Ziemniaki powinny wystygnąć ale nie być zimne. Dobrze jeśli są ciepłe w momencie przegniatania przez praskę. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Nie używać tłuczka dlatego, iż ziemniaki utłuczone będą mieć gumowatą a nie pulchną, jak to jest w przypadku praski, konsystencję. Do masy ziemniaczanej dodać wasabi oraz śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszać widelcem. Masę ziemniaczną przełożyć do rękawa(...)użyjmy tej o dużym otworze. Różyczki zaczynamy wyciskać od środka w kierunku zewnętrznym, nadając im jednocześnie okrągły kształt. Różyczki najlepiej od razu wyciskać bezpośrednio na blachę ułożoną papierem do pieczenia. Gotowe piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego! Różyczki ziemniaczane z wasabi Wskazówki. Chrzan wasabi można zastąpić zwykłym chrzanem. Smak będzie troche inny

mecooks
Placki kartołflane ze pieczarkowōm zōłzōm (Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym) 156

Niy znōm 1 chyba takego czowieka, kery by niy jołd 2 kejś 3 plackōw kartołflanych. Za starego piyrwy 4 nasze ōłmy 5 piykły 6 je na

Chop w kuchni
Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów 186

Mięso ze schabu duszone w syropach jest delikatne, miękkie, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne i uprzedzając pytania, nie jest za słodkie tylko ma lekki posmak słodyczy

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki z ziemniakami – kuchnia regionalna 182

się osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche.   Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle klarowanym z dodatkiem cukru i soli. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, pieprz czarny, sól do smaku, całość dokładnie mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści(...)zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy (między i na wierzch) słoninę pokrojoną

Moniki Smakołyki
Zupa krem z pietruszki i pora 208

kroimy w plasterki. Pora dokładnie płuczemy zimną wodą, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.  Do garnka dajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy pietruszkę, pora i ziemniaki, całość przesmażamy przez kilka minut, po chwili dodajemy wodę i ziele angielskie oraz liście laurowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa już się ugotują, ostrożnie wyciągamy liście(...)razy. Gdy boczek nam się dobrze zrumieni, przekładamy go na papier ręcznikowy i delikatnie osuszamy papierem. Odkładamy.  Ser kroimy w paseczki. Na patelni kładziemy papier do pieczenia na nim nasz ser w paseczkach i na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści, wtedy ściągamy papier kładziemy na desce i czekamy aż wystygnie. Ser po czymś takim staje się plastyczny

Kuchnia na wzgórzu
Udka zapiekane z żółtym serem i pomidorem 288

patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec z żółtym serem oraz plasterkami pomidora.  Danie proste i bardzo smaczne. Takie udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami.   Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skórek) 1-2 pomidory malinowe starty, żółty ser sól, pieprz olej do smażenia(...)pokroić w plasterki. Każdy kawałek mięsa posypać startym, żółtym serem. Na sam koniec ułożyć plasterki pomidora. Ewentualnie plasterki pomidora delikatnie posolić oraz popieprzyć. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia około 15-20 minut w 195°C. Pod sam koniec pieczenia, udka jeszcze raz posypać startym serem. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.  Udka przed pieczeniem

Ugotować
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 380

Pyszniutki kurczak faszerowany mięsem mielonym, możemy podawać jako wędlinka do pieczywa, lub na gorąco z ziemniakami. Kurczaka podałam na ślicznym półmisku z kolekcji   JULIA GOLD 0871  od Porcelana Bogucice Kurczak faszerowany mięsem mielonym Składniki : kurczak - 1,5- 2 kg przyprawa do kurczaka farsz: cebula - 1 szt duża tłuszcz jajka - 2 szt mięso mielone - 650 g sól(...)złoty kolor.  Do mięsa mielonego wybić jajka, dodać cebulę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.  Nafaszerować kurczaka, spiąć otwór wykałaczkami , lub zaszyć.  Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz , następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez ok 25 minut do zrumienienia mięsa. Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi