kolejnym dowodem bogactwa polskiej kuchni. To typowe danie rustykalne, zdrowe, zrobione z prostych składników: ziemniaków, mąki i farszu na bazie soczewicy. Do soczewiaków można zużyć ziemniaki z wczorajszego obiadu. Generalnie, ciasto z jakich są ulepione z tego samego ciasta co np. kluski śląskie. Do ziemniaków trzeba dodać mąki i zagnieść szybko ciasto (ja do soczewiaków dodałem ciemnej mąki chlebowej). Farsz(...)głębokim tłuszczu, albo, jak w tym przepisie, upiec. Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką. Przepis wzorowany na soczewiakach Karola Okrasy . Składniki: Ciasto 500 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki chlebowej typ 220 1 jajko + jajko do posmarowania Szczypta soli Farsz 250 g ugotowanej soczewicy (około 3 szklanek) Garść pieczarek (150 g) 1 cebula
Niedzielny kucharzprawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Dieta wegańska może być oparta o najróżniejsze odmiany warzyw i owoców. Produkty te możemy spożywać zarówno w wersji surowej, jak i gotowanej, czy pieczonej – możliwości są nieograniczone. Najlepiej wybierać sezonowe warzywa i owoce od lokalnych sprzedawców. Zimą i jesienią dobrym rozwiązaniem są mrożonki. Dzięki temu zyskamy pewność, że żywność jest w pełni naturalna(...)bardzo silne przeciwutleniacze. Zaliczamy do nich: natkę pietruszki, szpinak, jarmuż, brukselkę, brokuła i sałatę . Oczywiście swój jadłospis możemy wzbogacić o inne, dowolne warzywa, tj. pomidory, marchewka, ziemniaki, cebula i wiele innych. One także zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Co z owocami? Weganie mogą jeść wszystkie odmiany owoców – jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, nektarynki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, kiwi, maliny, truskawki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesztuk, ogórki kiszone, około 700g, 1 czerwona cebulka, mały pęczek szczypiorku, 100g jogurtu naturalnego, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj ziemniaki, a następnie poczekaj, aż wystygną. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, a cebulkę w piórka. Szczypiorek posiekaj. Później wszystkie składniki wrzuć do miski(...)PORCJA SAŁATKI, TO: około 221kcal Białko: 4,6g Węglowodany: 29,0g Tłuszcz: 10,3g Błonnik pokarmowy: 3,7g Ładunek glikemiczny: 18 Spróbuj także: zapiekanka ziemniaczana z patelni, sałatka z pieczonego kalafiora i ogórka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Sałatka ziemniaczana idealna
Natka PietruszkiZupa botwinka pojawia się na naszych stołach wraz z nadejściem wiosny. Przygotowuje się ją z młodych liści i korzeni buraków ćwikłowych. Botwina to warzywo
Kuchnia MagdaLenykaszy, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki Kurczaka pokroić w dużą kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić partiami pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, włoszczyznę i cebulę, smażyć kilka minut do zrumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Mięso i warzywa zalać bulionem, doprawić, dodać koncentrat i musztardę, gotować na małym ogniu do miękkości(...)cups of homemade chicken stock, 1 red bell pepper, 1 onion, 1-2 cloves of garlic, 1 small carrot, 1 small parsnip, 2 stalks of celery or small piece of celeriac, 3 heaping tbsp of tomato paste, 1-2 tsp of mustard, or to taste, few small Polish fermented cucumbers, optional, sesasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, sweet
Lekcje w kuchniJedz prościej i kupuj produkty dobrej jakości Ambitni kucharze czasem wymyślają kilkunastoskładnikowe dania, których przygotowanie zajmuje sporo czasu. Postawcie na prostotę . Proste zupy kremy, kasze z duszonymi warzywa, warzywa pieczone, hummus z kromką domowego chleba i masą warzyw. Wybierajcie produkty dobrej jakości, które same w sobie są smaczne . Coś ekstra zaplanujcie na specjalną okazję. Domowe pesto Oryginalne pesto(...)obiad. Proste i pyszne. Gotowe pesto możesz przechowywać w słoiku w lodówce do 5-7 dni. Warzywa korzeniowe obierz i włóż do lodówki Warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler, ziemniaki, pietruszkę) obierz i włóż do pojemnika w lodówce. Tak przygotowaną np. marchewkę możesz w kryzysowym momencie wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki i zjeść z hummusem. Inne warzywa będą już gotowe
wiecejwarzyw.plumyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć kurczaka. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Można też dzień wcześniej namoczyć w solance będą bardzo kruchutkie i soczyste. Ziemniaki obrać i pokroić na grubsze plastry. Mniejsze pieczarki pokroić na ćwiartki większe na grube plastry. Kapustę i cebulę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przyprawiamy solą(...)nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 do 30 minut.( piekę na drugim poziomie od dołu piekarnika) Po tym czasie zdjąć folię, podudzia obrócić na drugą stronę i pieczemy do momentu aż się przyrumienią. Smacznego :) Polecam równie pyszne➥ Kurczak pieczony na ryżu ⬇ ➥ Kurczak pieczony
Andzia Pichciprzyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień. Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą Stella . Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności. W okresie przedświątecznym zużywamy dużo tego rodzaju rzeczy i aby zapobiec przykrym niespodziankom kupuję już sprawdzone przez siebie folie spożywcze czy foremki do mięs(...)Fajne tez mają ściereczki na rolce. Można je używać wielokrotnie po opłukaniu. Rozpędziłam się troszkę, ale gulasz był smaczny jestem zadowolona bo najedzona. Podałam mój gulasz z ziemniakami tłuczonymi z masłem oraz surówkami. Smacznego! Lidka Artykuł Gulasz z szynki (bardzo prosty) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąprzyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień. Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą Stella . Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności. W okresie przedświątecznym zużywamy dużo tego rodzaju rzeczy i aby zapobiec przykrym niespodziankom kupuję już sprawdzone przez siebie folie spożywcze czy foremki do mięs(...)Fajne tez mają ściereczki na rolce. Można je używać wielokrotnie po opłukaniu. Rozpędziłam się troszkę, ale gulasz był smaczny jestem zadowolona bo najedzona. Podałam mój gulasz z ziemniakami tłuczonymi z masłem oraz surówkami. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąwbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie Ambition
Kuchnia MagdaLenywbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie Ambition
Kuchnia MagdaLenyCzas: 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie(...)jest w niej mnóstwo warzyw. Szczególną rolę odgrywa jedno z nich, mianowicie rzepa, która nadaje bobowi, łagodnemu z natury, ostrości i charakteru. Marchew dodaje słodyczy, seler aromatu, a ziemniak konsystencji. Zupa jest treściwa i aromatyczna, a przy tym delikatna jak wiosenna mgiełka i słodka jak pierwsze pocałunki… Jak widać po konsumpcji łatwo popaść w grafomanię, ale też nie starcza
Niedzielny kucharzCzas: 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie(...)jest w niej mnóstwo warzyw. Szczególną rolę odgrywa jedno z nich, mianowicie rzepa, która nadaje bobowi, łagodnemu z natury, ostrości i charakteru. Marchew dodaje słodyczy, seler aromatu, a ziemniak konsystencji. Zupa jest treściwa i aromatyczna, a przy tym delikatna jak wiosenna mgiełka i słodka jak pierwsze pocałunki… Jak widać po konsumpcji łatwo popaść w grafomanię, ale też nie starcza
Niedzielny kucharzSkładniki 300 g schabu 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, lubczyk, bazylia kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 2
Gaździnka warzyDanie jednogarnkowe, na wypasie <3 Składniki 1 kg karkówki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym 2 łyżki mąki sól pieprz 500 g ziemniaków 500 g marchwi 5 ząbków czosnku 500 g cebuli 3 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy(...)plastry karkówki i liście laurowe. Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki. Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas
R'n'G Kitchenząbkiem czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię alu pieczecie w piekarniku (najlepiej przy okazji pieczenia jakiegoś mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie(...)Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron w przeróżnych wersjach. Jak przystało na rodowitą poznaniankę uwielbiam ziemniaki najlepiej deptane oczywiście z masłem
Szybko Tanio Smacznietypowa potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z tej strony składniki(...)parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku i doprawić pieprzem. Cebulę umieścić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , przełożyć
Stare Garysklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula(...)wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę
Sajkofanka smakuPlacki ziemniaczane można przygotować na kilka różnych sposobów, a każda osoba, która zabiera się za ich przygotowanie wybiera dla siebie ten najdogodniejszy. Wiele osób nie wyobraża
Kuchnia MagdaLenyNa ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskiliściach ? 500 g ziemniaków ? 150 g sera żółtego ? 3 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku ? sok z 1 cytryny ? olej do smarowania foremek ? sałata, koper do dekoracji Wykonanie: ? Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. ? 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. ? Szpinak rozmrozić, odcisnąć(...)foremek wyłożyć plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki. ? Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. ? Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. ? Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut
To co kochamdzisiejsza propozycja będzie niemniejszym hiciorem. Klopsiki z kalafiora są bardzo delikatne, z zewnątrz chrupiące, a w środku wilgotne… Dla mnie rewelacja. Z czym podawać klopsiki z kalafiora? Ugotowałem ziemniaki i zrobiłem z nich puree, ukręciłem prosty wegański sos koperkowy , który połączył wszystko w idealną całość… Takie połączenie śmiało Wam polecam. Klopsiki z kalafiora – KĄCIK PORAD Mój kalafior ważył(...)klei się. Podczas formowania klopsików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią. Upieczone klopsiki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi około 30 średniej wielkości klopsików. Ilość zależy od ich wielkości. Wydaje się
Blendmantarce. Ziemniaki odcedzamy na sicie z nadmiaru wody. Pod sito podkładamy miskę. Następnie z miski zlewamy wodę, a na dnie powinna pozostać skrobia, którą dodajemy z powrotem do ziemniaków. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy marchew, cebulę, jajka, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około(...)wierzchu również polewamy sosem, można również posypać natką pietruszki. [caption id="attachment_7805" align="aligncenter" width="1024"] Placek po cygańsku[/caption] Zobacz inne przepisy na placki ziemniaczane: Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami Dietetyczne Placki Ziemniaczane Z Piekarnika (76 Kcal) Placki Ziemniaczano-Dyniowe Placek Ziemniaczany Z Piekarnika Artykuł Placek po cygańsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneminut. Wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w średnie wielkości kostkę. Ziemniaki ugotować w łupince. Kiedy miękkie, odlać wodę i wystudzić. Zimne ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w bardzo małą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz, majonez, śmietanę i musztardę. Dokładnie wymieszać. Sałatkę przetrzymywać w lodówce. Sałatka(...)ogórków kiszonych i nie sugerowałabym aby je zamieniać na korniszony. Nie będą do tej sałatki w ogóle pasować. Lubisz sałatki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z pieczonej dyni i koziego sera. The post Sałatka z pora appeared first on MeCooks
mecooksObranego selera oraz pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 15 minutach od zagotowania wody dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Solimy i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany czosnek oraz połowę pokrojonej w paski papryczki pepperoni. Gdy cebula(...)ponownie podgrzewamy do momentu zagotowania. Zupę podajemy z pokrojoną drugą połową papryczki,poszatkowaną natką pietruszki oraz grzankami. Grzanki: Bagietkę kroimy na kromki, układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką oraz solą ziołową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 200° C do zarumienienia
Qchnia po prostuKilka cieplejszych dni, powiew wiosny i odrazu zachciało mi się jakiegoś lżejszego, delikatnego ciasta, najlepiej bez pieczenia. Przejrzałam zawartość lodówki ale poza jajkami nie znalazłam tam nic nadającego się na ciacho. Trochę pomyślałam i postanowiłam połączyć ze sobą chrupiący spód z płatków kukurydzianych, białkową piankę, złocisty dżem i dołożyłam do tego wszystkiego orzeźwiającą galaretkę. Wyszło chyba całkiem nieźle(...)kuchenne przydasie znajdziecie w sklepie Tarka i Miarka . Spód: 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych (użyłam czekoladowych) 150 g masła Płatki kruszymy (ja urzyłam do tego tłuczka do ziemniaków) dodajemy rozpuszczone masło i całośc dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy (22cm). Wstawiamy do lodówki by spód zastygł. Pianka 5 białek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki soku
Cynamonowe szczęściemiodu. Gotuję kaszę zazwyczaj kaszę bulgur bądź jaglaną. Dodaję do warzyw i gotowe! Danie możesz podać z kawałkiem smażonego kurczaka, ryby, z krewetkami, z jajkiem sadzonym, z plastrami pieczonego boczku, skrzydełkami indyka, z serem feta, z serem mozarella, możliwości tyle ile masz pomysłów. Ja bardzo lubię takie lekkie i szybkie obiady. Polecam Wam przygotować sobie takie zestawy warzyw(...)marchewki - 2 cukinie - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 cebula WARZYWA NA PATELNIĘ - POLSKIE LATO NÓŻ DO CIĘCIA PLASTRY, FUNKCJA: WARZYWA - 1 cebula - 4 papryki różne kolory - 5 ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku WARZYWA NA PATELNIĘ NR 4 NÓŻ DO CIĘCIA NA FRYTKI, FUNKCJA: WARZYWA - 4 ziemniaki - 2 kabaczki - 1 bakłażan - 1 pietruszka - 1/4 selera dodatkowo mrożę garść
SMYKWKUCHNIdekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu(...)plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki. • Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. • Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut
To co kochamrobię takie nad którymi nie trzeba się dużo głowić, między innymi roladki schabowe. Zawinięte w mięsko ogórek, ser żółty i szynkę wrzucam do piekarnika, w tym czasie gotuję ziemniaki, do tego jakieś warzywka na surówkę i pyszny obiad gotowy :) Składniki na 5 roladek: ok. 400 g schabu sól, pieprz, papryka słodka w proszku 5 plasterków sera żółtego 5 plasterków szynki(...)kawałki schabu położyć plasterek sera żółtego, szynki i kawałek ogórka, zawinąć w roladkę i spiąć na brzegu wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmarować wierzch olejem i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35-40 minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami
Simply Foodkostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę(...)rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco
I tu będę miała takie teskoków z królika, 5 – 6 łyżek masła, 500 g ziemniaków, duży pęczek młodej włoszczyzny, 500 ml bulionu z drobiu lub cielęcego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 500 ml śmietany 18%, Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem(...)warzyw. Zalać bulionem, dodać przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wlać śmietanę rozbełtaną z dwiema łyżkami gorącej wody. Doprawić solą. Piec dalej 20-30 minut pod przykryciem. Podałam ze szpinakiem i karmelizowaną na miodzie marchewką. zastawa
królestwo garówstole. W przygotowaniu poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam buraczków konserwowych co przyspieszyło jej proces wykonania, ale czemu sobie życia nie ułatwiać? W oryginalnym przepisie gotujemy lub pieczemy buraczki doprawiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i cukrem. Efekt równie fajny w obu przypadkach. Inną wariacją tej sałatki jest dodanie zamiast jabłka gruszki, jeszcze nie testowałam ale przy najbliższej(...)możecie również użyć śledzi marynowanych w occie lub z oleju. Pełna dowolność kto co lubi najbardziej. Składniki: 3 średnie płaty śledziowe solone 1 szklanka mleka 3 średnie ziemniaki 1 duże jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 słoiczek buraczków konserwowych sól pieprz do smaku Do dekoracji: natka pietruszki i roszponka Przygotowanie: Śledzie kroję
W kuchennej krainiekażdą okazję. Zapraszam... Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki 3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke lub innego 1/3 szklanki oliwki 4 łyżki(...)Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia-nie przykrywać. Wlać wode, oliwke i posypac ziołami i dość mocno przyprawić sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1 godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumieniły. 30 min. przed końcem zwiększyć temp. do 210st. Można trochę podlewać wodą. Podaję
Kubki smakujajka, płatki kukurydziane, mąka olej do smażenia sos 1 wężowy ogórek 3 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego mały pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo : ziemniaki Sposób wykonania: Sos: Ogórka obrałam starkowałam na tarce o największych oczkach, czosnek przepuściłam przez praskę, a koperek pokroiłam. Wszystko razem wymieszałam dodając majonez i jogurt naturalny. Do smaku doprawiłam solą(...)każdy talerz. Każdy kawałek mięska panierowałam najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami
Darcia w kuchnipłuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą(...)sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się kroi. Smacznego :) inspirowane przepisem
Moje Kuchenne Rewelacjeprzyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w przygotowaniu … bardzo szybkie i niezwykle sycące. Dziś mam dla Was przepis na kotlety szarpane z kurczaka z marchewką. Podane z ziemniakami, frytkami czy też ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone do chrupiącej bułki z dodatkiem sałaty, cebulki i sosu czosnkowego są świetną alternatywą dla burgerów. Polecam! SKŁADNIKI(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki
Ostra na Słodkomuszkatołowa SPOSOB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dokladnie wymieszać. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać(...)pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu. SMACZNEGO
zielonacukinkaDanie smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty, a jednocześnie doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany(...)delikatny krem. Danie główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim” . Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna
Pasja Smaku