pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:661/865)

Gorąca zimowa sałatka z jarmużem i pieczonymi jabłkami 78

puchem, czy opływająca w deszcze przeplatane śniegowymi płatkami, nasze wnętrza potrzebują troskliwego ciepła, które poprowadzi ku wiośnie. To czas, kiedy na naszych talerzach królują dania wypełniające brzuchy na dłużej. Ziemniaki, kasze, kiszonki, warzywa korzeniowe, mięsa i ryby to główni bohaterowie zimowego menu, które czsami może wydać się nieco monotonne, dlatego przychodzę dziś z pyszną zimową, ciepłą sałatką, która z pewnością(...)czasie. Zblanszowane we wrzątku lub ugotowane na parze grube, zielone liście stają się miękkie i tworzą wygodne, kędzierzawe gniazdko dla reszty dodatków. A tam prawdziwe szaleństwo smaków! Są tu pieczono z tymiankiem jabłka, jest kilka kawałków pieczonego topinambura o orzechowym posmaku dla chętnych i garść słodko-kwaśniej suszonej żurawiny, która pysznie spaja smaki w harmonijną całość. Na koniec jeszcze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jesienna zupa z chipsami z jarmużu 86

Zebraliśmy setki kilogramów dyni tego roku. Nic, tylko kombinować pyszne dania z jej udziałem. Zdecydowanie najlepiej dynia smakuje w zupie. Można dodać do jarzynowej zamiast ziemniaków. Można przyrządzić pyszny, orientalny krem z dyni. Wariacji dyniowych nie ma końca.  Dziś padło na bardzo zrównoważoną, prostą, a niezwykłą w smaku zupę dyniowo-ziemniaczano-cukiniową. Grunt to dobry dobór przypraw. Postawiłam(...)kolorem i smakiem ją odzwierciedlają. Łapcie klimatyczny przepis. Zupa jest pyszna. Nie nudzi się. Jemy codziennie.  Składniki na 6 porcji: 1/2 dyni hokkaido, 1 mała cukinia, 12 bulw ziemniaków, 1 kostka bulionowa warzywna (ekologiczna), Kurkuma, curry, suszony koperek - po 1 łyżeczce, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, Sól, pieprz - do smaku, Olej kokosowy nierafinowany - 2 łyżki.  Chipsy z jarmużu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Muffiny z warzywami 85

push({}); Drukuj Muffiny z warzywami Porcje 12 Składniki 5 niedużych ziemniaków 1 mały brokuł pół czerwonej papryki 1 nieduży por 200 g sera żółtego (np. gouda) 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka masła 3 jajka 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano sól pieprz Instrukcje Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy(...)śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i oregano. Warzywa przekładamy do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25-30 minut, aż się ładnie zrumienią. Artykuł Muffiny z warzywami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Obiad bez gotowania? Jak najbardziej! 91

sałatkę zjadłam z chęcią. Jakie są Wasze sprawdzone przepisy na obiad bez gotowania? Często przyrządzam sałatkę makaronową na zimno. Głównie zużywam resztki makaronu z poprzedniego dnia. Podobnie jest z ziemniakami . Te, które zostają wykorzystuję do sałatki, do tego jakaś porcja wędliny, bagietka i danie na obiad bez gotowania gotowe. Przecież obiad nie oznacza, że musimy dzień w dzień stać przy(...)Sałatka do danie wartościowe i treściwe. Jest w niej wszystko co lubię, wędzony łosoś, awokado, warzywa i pyszny dressing Rhode Island. Sałatka to danie uniwersalne. Zamiast ryby często dodaję pieczonego kurczaka lub zadowalam się tuńczykiem z puszki. Naprawdę niewiele potrzeba aby przygotować obiad bez gotowania, który przypadnie do smaku całej rodzinie. Dorosłym proponuję lampkę białego wina. Jakby nie było

codojedzenia
DUSZONA WOŁOWINA Z PRAŻONĄ CEBULĄ 116

Wołowina - chuda  bo tylko 2% tłuszczu  jest idealna do pieczywa, jako farsz, do naleśników , do ziemniaków , kasz itd.  Robi się ją szybko ale tylko jeżeli na samym początku poddasz ją wstępnej obróbce:) Jak? już piszę:) Smacznego :) SKŁADNIKI : 30 dag wołowiny chudej max 2% tłuszczu 5 łyżek prażonej suszone cebulki 3 łyżki oliwy sól i pieprz 2 łyżki(...)oliwy.   Mieszam pozostawiam w lodówce na ok pół godziny. Następnie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i przekładam mięso. Smażę na rumiano. Następnie przekładam mięso do worka do pieczenia dodaję również suszoną,prażoną cebulkę. Worek zamykam. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez

Gotowanie Patki
Piersi z kurczaka z pomidorami i Serem Korycińskim. 172

kurczaka z suszonymi pomidorami i Serem Korycińskim z Serowaru Podlaskiego. Sery Korycińskie to wieloletnia tradycja rodziny i najlepsza jakość produktów. Piersi zapiekałam w pomidorach. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Wyśmienicie smakują pokrojone na kanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :)  Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju około 200 g  sera Korycińskiego(...)wyciągamy z oleju i kroimy w paseczki, ser również. Zapełniamy kieszonki serem i pomidorami, kieszonki spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne polewamy olejem z pomidorów, układamy nadziewane piersi i zalewamy pomidorami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut lub tak długo aż piersi będą miękkie po włożeni widelca.Naczynie żaroodporne podczas pieczenia można przykryć dzięki temu sos tak szybko nie odparuje. Pyszne

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 156

suszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję do sałatek, z gryczanej zrobiłam kiedyś pyszną sałatką z cytrusami.  Na blogu znajdziecie sporo przepisów z kaszą w roli głównej(...)grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej

Moja smaczna kuchnia
1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" 188

krem czekoladowy i posypałam tylko cukrem pudrem,,ale mimo to i tak były smaczne...[ nie umiem zwijać rogalików i są proste a nie zakręcone].Następnym razem wypróbuję nadzienie [ z ziemniaków, orzechów, rodzynek itd]..jak dla to trochę nietypowe..ale warto kiedy spróbować..A może ktoś już takie robił ?? 75 dkg  mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 jaja(...)godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Ułożyć na blasze i piec około 15 minut – do zarumienienia w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Cukinie z mięsnym farszem z dodatkiem sera wędzonego/ z soczewicą i pomidorowo- paprykowym akcentem 153

Danie to można podać zarówno na obiad, jak i w formie przystawki, jeśli pokroimy cukinię na mniejsze kawałki. Można też oczywiście wykorzystać bakłażan, jeśli ktoś woli

Pyszny Duet
Smørrebrød – przepis na duńskie kanapki w różnych wersjach 47

Całość posypujemy solą i pieprzem.   Smørrebrød z ziemniakami: kromka ciemnego chleba żytniego masło 2 małe ziemniaki (mogą być młode) 2 rzodkiewki 2 liście sałaty kilka plastrów czerwonej cebuli kiełki majonez sól, pieprz Przygotowanie Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, plastry ugotowanych ziemniaków (młode mogą być w skórkach). Na ziemniaki nakładamy majonez, układamy rzodkiewki, posypujemy drobno pokrojoną cebulą(...)cytryny. Takim sosem polewamy śledzie. Układamy na nich plastry cebuli, posypujemy solą i pieprzem i dekorujemy gałązka kopru.   Smørrebrød ze pasztetem: kromka ciemnego chleba żytniego masło kilka plastrów pieczonego pasztetu (np. wieprzowego) pół pomidora 2 liście sałaty 3 brązowe pieczarki sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni i odrobiną oleju. Chleb smarujemy masłem, układamy

e-PrzepisyKulinarne
Truskawkowy sernik na zimno 97

ponad 30 stopni odrazu odechciewa się włączać piekarnik i wtedy to powstają najpyszniejsze desery na zimno, takie jak ten dzisiejszy serniczek, który jest kolejnym ciastem  na blogu bez pieczenia za to z truskawkami. Leciutki, kremowy z wyraźnie wyczuwalnym smakiem truskawek dość prosty w przygotowaniu umili upalne dni.  Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 1 opakowanie okrągłych biszkoptów(...)biszkoptów (możecie zastąpić je herbatnikami jesli wolicie) Umyte i pozbawione szypułek truskawki blendujemy (jeśli nie macie blendera  można je rozgnieść najdrobniej jak się da widelcem, lub tłuczkiem do ziemniaków). W jednej szklance 3 łyżeczki żelatyny zalewamy wodą lub mlekiem tak aby ją przykryła, w drugiej w podobny sposób zalewamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawiamy obie do napęcznienia

Cynamonowe szczęście
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora 77

przypraw do kurczaka, ulubionych ziół lub mieszanki gyros / kebab. Curry fantastycznie łączy się jednak ze słodyczą marchewki. Zapiekany filet z kurczaka pod pierzynką jest delikatny i mięciutki - idealny z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy z kurczakiem :) Polecam również mojego kurczaka pod pierzynką z papryki i beszamelu: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora, przygotowanie: Kurczaka przekroić na 4 części i rozbić tłuczkiem na średniej grubości kotlety. Oprószyć z obu stron przyprawami, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Zetrzeć marchewkę na wiórki, por drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na każdy kotlet. Zapiekać w 180 C około 30 minut - połowę czasu pieczenia pod przykryciem

Lekcje w kuchni
Udka z piekarnika 62

całą noc w marynacie. Wówczas całe mięso przejdzie smakiem marynaty i będzie najsmaczniejsze. Można także je przygotować kilka godzin przed zapiekaniem, będzie równie smaczne. Udka zapiekane można podawać z ziemniakami, frytkami czy ryżem oraz ulubioną surówką. W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. PRZEPIS NA UDKA ZAPIEKANE Składniki 5-6 udek z kurczaka 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)wymieszać. Z mięsa zdjąć skórę. Mięso ponacinać na krzyż. Dzięki temu przyprawy wnikną w mięso. Mięso zamarynować w przyprawach. Odstawić minimum na godzinę, najlepiej na całą noc do lodówki. Piec w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 200° pod przykryciem. Artykuł Udka z piekarnika pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
Mołdawska placinta z serem 105

upiec w piekarniku. Prosta i sycąca placinta pasuje na śniadanie, obiad i na kolację. Jeśli nie lubisz sera, to przygotuj nadzienie z kapusty, z drobno pokrojonego mięsa lub z ziemniaków. W wersji na słodko świetnie smakuje placinta z jabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka" Olii Hercules(...)odrobiną wody pół łyżki białego octu winnego 1 łyżka oleju  1 czubata łyżeczka cukru  pół łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej i dodatkowo około 100-150 g mąki do zagniatania około 150 ml oleju do smażenia  Uwaga: W oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia

Cztery Fajery
Bangladesz - Biryani 97

wody, wyjmujemy przyprawy. Wrzucamy wcześniej namoczony ryż i gotujemy (powinien być 3/4 miękki). Odcedzamy. Do ryżu dodajemy rodzynki, wodę różaną i migdały. 2) Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Kalafior obieramy i dodajemy średniej wielkości kawałki na patelnię. Następnie kroimy marchewkę i pietruszkę w słupki i dodajemy na patelnię. Smażymy kilkanaście minut(...)ognia. Przygotowaną w ten sposób pastę dorzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami. 4) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ryż przenosimy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy warzywa. Pieczemy w piekarniku przez około 10 minut. 5) Posypujemy sowicie natką pietruszki

Roślinożerni urlopowicze
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM Z SERKIEM MASCARPONE 99

serkiem mascarpone to doskonała propozycja na obiad inny niż tradycyjne kotlety z kurczaka. Sos jest aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi. Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 400 g pieczarek * 1 cebula * 250 g serka mascarpone * pół(...)kurczaka, solą i pieprzem. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, obsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Mięso zdjąć z patelni. Do tego samego masła, na którym piekło się mięso dodać jeszcze jedną łyżkę masła i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka.  Do podsmażonych warzyw wlać wodę, doprowadzić do zagotowania. Następnie dodać serek mascarpone

Zrób to smacznie
Zjadłem mięsnego burgera bez mięsa! 121

sprawiło, że udało się stworzyć produkt zawierający żelazoporfirynę roślinną. To właśnie ten związek odpowiada zdaniem wielu za mięsny smak potraw. Firma, o której było głośno dodało ją do białka ziemniaków, pszenicy i soi, a także tłuszczu kokosowego. Całość stworzyła tak zwane Impossible Burgers, a więc „niemożliwe burgery”. Już wtedy roślinne mięso typu Beyond Meat zaczęło podbijać świat. Choć twórcy tego(...)krwinek, hemoglobiny. „W czasie prób zrozumienia co sprawia, że mięso jest tak smaczne, odkryliśmy że jedna cząstka, heme – jest głównie odpowiedzialna za wytwarzanie niepowtarzalnego, godnego polecenia smaku i aromatu pieczonego mięsa” – można było przeczytać na stronie firmy. Krwistość mięsa w bezmięsnych burgerach twórcy osiągnęli biorąc grupę hemową nie ze zwierzęcej hemoglobiny, ale z leghemobloginy. Czyli podobnej chemicznie substancji

Fleksitarianizm.pl
Kanapki z jajecznicą 167

Wielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jambalaya z resztkami z kurczaka 126

Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki. Potrawa pochodzi oryginalnie z okolic Nowego Oleanu, ale do końca nie wiadomo jakie ma korzenie, ani jakie jest pochodzenia słowa dżambalaja. Nam najbardziej podoba się etymologia wywodząca nazwę z powiedzenia(...)cokolwiek do jedzenia i zamiótł wszystko do rondla: „Jean, balayez” – powiedział:) Jambalaya rzeczywiście jest bardzo smaczna, świetnie nadaje się do odgrzania, a także do recyklingu kawałków pieczeni jakie zostały z niedzielnego obiadu: wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka. My w naszej jambalai użyliśmy

Niedzielny kucharz
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 144

pszennej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dokładnie ubij tłuczkiem i odstaw do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól (ok. łyżeczki)- zagnieć ciasto. Farsz: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj przez 1h, a następnie ugotuj do miękkości. 2. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż(...)części uformuj placuszek i nakładaj 1-1,5 łyżeczki farszu na środek. 3. Sklej brzegi ciasta tak, żeby farsz nie wypadał. 4. Soczewiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniami do dołu, i piecz 20min. w 200*C. Sos: 1. Grzyby zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw na 1h. 2. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
"Spaghetti" z dyni makaronowej z klopsami ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 112

Przepyszna propozycja na danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Nie ma tu ziemniaków, makaronu, ryżu, tak więc danie śmiało uznać można za dietetyczne ;-) Mimo braku "typowej" porcji węglowodanów, danie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: "Spaghetti" - 1 dynia makaronowa - olej słonecznikowy - trochę wody Klopsy - 500 gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika(...)dynię: Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg). Piekę ok. 45 minut.  Przygotowuję klopsy: Drobno kroję cebulę i czosnek. Łączę z mielonym mięsem, dodaję jaja, słonecznik, płatki owsiane i przyprawy. Formuję klopsy wielkości piłeczki ping-pongowej. Umieszczam

Wielopokoleniowo
Maminkowe zapiekanki z grzybami 146

olej Jedną cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Drugą cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni z olejem. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, zgniatamy gnieciuchem a kiedy lekko ostygną ugniatamy w misce, dzielimy na 4 części, jedną odkładamy a do wgłębienia wsypujemy mąkę. Dodajemy podsmażona cebulkę, jajko, czosnek niedźwiedzi i wszystko mieszamy(...)wilgotnych dłoniach formujemy placki z masy ziemniaczanej, wypełniamy dno i boki naczynka i wsypujemy po odrobinie  pokrojonej natki pietruszki lub szczypiorku. Uzupełniamy masą grzybową. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 st. C. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Schab ze śliwką i purée z selera 133

mięso folią aluminiową i zostawiamy w piecu na co najmniej 1 godzinę w temperaturze 120 stopni. Ten czas zależy od wielkości waszego schabu. Logicznie im go więcej tym dłużej pieczemy. Czas zająć się purée selerowym, nic prostszego. Seler obieramy, kroimy w kawałeczki i obgotowujemy w wodzie z masłem i odrobiną soli. Przed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której(...)seler, lecz ostrożnie trzeba też uważać żeby nie było zbyt rzadkie.  Tak przygotowane purée może stanowić rolę dopełnienia dania lecz jak wiadomo na obiad potrzeba nam do szczęścia ziemniaków lub kaszy, tu pozostawię wam wolną rękę. Smacznego

Kuba Gotuje
Kapuśniak rozgrzewający 140

można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze(...)tutaj należy to zrobić) oddaje smak wywarowi. Mięso wrzucane do wrzątku „zamyka” smak w środku i zatrzymuje soki. Podobne przepisy Perliczka w pomarańczowej marynacie Jesienny pieczony udziec indyka Krem szparagowy biały Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px

Pociąg Do Kuchni
Schab po staropolsku 106

międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na   "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z  zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin, ale dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam(...)odciąć ewentualne błonki i delikatnie ubić (ja ugniotłam dłonią) 4 łyżki oleju wymieszać z połową przyprawy i obtoczyć w marynacie mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekło. Włożyć do lodówki na ok. 2h Nagrzać piekarnik do 180 st. C, a następnie piec 45 minut Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Briami -casseruola Delicious, 119

SKŁADNIKI 5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki 5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki 2-4 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* 1/3 szklanki oliwki 4 lyzki wody 2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego 1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej 1 lyzka swiezej(...)st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej

w mojej kuchni