pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:669/865)

Duszony boczek w sosie grzybowym 607

Boczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się

kgwjanczewo
Gnocchi w sosie pomidorowym z mascarpone 535

Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi(...)mieszając passatę, parmezan, czosnek oraz mascarpone. Ugotowane gnocchi wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na gnocchi wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na wierzchu układamy podartą mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem 281

Danie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg

kgwjanczewo
Ciastka z serem camembert i gruszką 338

Jak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu

Kuchnia Pełna Pasji
Pasztet warzywny z pastą tahini 91

warto uwzględnić go w swojej diecie Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji): 3 małe cukinie, 2 czerwone cebule, 5 ząbków czosnku, 1/3 selera (dodany, bo akurat był na stanie :)), 4 ziemniaki , 4 średnie jajka od szczęśliwej kurki, 1/4 szklanki bułki tartej (polecam orkiszową), ¼ szklanki kaszy manny razowej, 4 łyżki pasty sezamowej tahini, 1/3 szklanki oliwy z oliwek , 1/2 pęczka natki pietruszki(...)bułkę tartą, kaszę manną oraz przyprawy wraz z posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tarta keksówki. Pieczemy na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 190 stopni funkcja góra-dół przez 90 minut. Kroimy po wystygnięciu. Pasztet przechowujemy w lodówce do kilku dni. Jedna porcja to: około 151 kcal

Natka Pietruszki
Tradycyjna foccacia barese 198

typu 00) 100 g semoliny 130 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 10 g soli łyżka cukru 16 g suszonych drożdży 200 ml ciepłej wody + oliwa + pomidorki koktajlowe + oregano Sposób przygotowania: Do kubka wlej ciepłą wodę, dodaj do niej cukier oraz suszone drożdże, wymieszaj dokładnie i zostaw na 5 minut. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, tak aby nie miały grudek. Dodaj do nich(...)powbijaj w nią pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i posyp suszonym oregano. Na koniec w kubku wymieszaj 3 łyżki wody i łyżkę oliwy. Tą mieszanką polej wierzch foccaci. Foccacię piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, choć świeżość zachowa przez ok. 3 – 4 dni. Smacznego Artykuł Tradycyjna foccacia barese pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Stek z sarny 150

mamy kawałek udźca z sarny, zamiast go piec , może warto zrobić z niego steki :). Pamiętajmy, że nie smażymy mięsa prosto z lodówki, musi ono „złapać” temperaturę pokojową. udziec z sarny, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 3 łyżki masła, gałązka rozmarynu, Na patelni roztopić masło, dodając do niego gałazkę rozmarynu. Chwilę smazyć, uważając aby nie przypalić masła(...)około 2 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przełożyć na patelnię z masłem, aby odpoczęło. Przed podaniem posypać solą i pieprzem. Podałam z sosem ze śliwkami i marszczonymi ziemniakami . zastawa

królestwo garów
Chrupiący chleb z bio mąki 183

Dzisiaj Światowy Dzień Chleba. Polecam każdemu domowy wypiek chleba.  Do 1 kg mąki dosypujemy 1 łyżkę soli, następnie dodajemy dwa ugotowane i rozgniecione  ziemniaki  i razem mieszamy łyżką. W osobnej misce przygotowujemy zaczyn z 2 szklanek  ciepłej wody, 50 g drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki... przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 minutach zaczyn(...)widać trochę na boki, to formujemy jeszcze rękoma pożądany kształt. W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody z czubatą łyżką mąki, na pomadę do  posmarowania chlebów przed pieczeniem, w celu uzyskania grubej chrupiącej skórki. Posmarowane gorącą pomadą chleby posypujemy ziarnami i nacinamy,  żeby pękały w miejscu wybranym przez nas, a nie gdzie popadnie. Pieczemy 60 minut w 200 st.C

chleba naszego
Bezglutenowe fit brownie kojące nerwy 334

jego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka. Aha, co ważne, za miarkę wybierz szklankę/kubek i wszystko nim odmierzaj. Składniki na małą blachę/tortownic(...)czym odsącz i zblenduj. Wszystkie składniki poza czekoladą i ziarnami kakao umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę składników, przemieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Picze około 50 minut w temp. 180 C.   Oczywiście, dla pełnej rozpusty możesz polać roztopioną gorzką czekoladą, bo kto Ci zabroni? Smacznego

greenscarf
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 345

grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie i nieduże, więc ten czas im wystarczył. Grubsze filety mogą potrzebować od 30 do 50 minut (gdy są naprawdę duże(...)mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Można też zapiec z podgotowanymi w osolonej wodzie prawie na miękko ziemniakami w plasterkach. Ułóż je wtedy na spód, dopiero potem układaj resztę składników jak opisane wyżej. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99

Anioszek w kuchni
Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 186

być nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 gałązki pomidorków koktajlowych(...)łyżkę oliwy z oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety obłożyć na wierzchu przygotowanym pesto z pietruszki i orzechów (lekko docisnąć), a obok położyć gałązki

Oryginalny smak
Bułka pszenna 210

jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis Bułka pszenna Składniki: 500 g mąki pszennej 650 125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito 1/3 łyżeczki drożdży instant ok. 300 ml wody pół łyżeczki soli 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski(...)nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Wyrośniętą bułkę delikatnie przełożyć na blachę wysypaną kaszą manną. Naciąć i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Bułka jest upieczona jeśli wydaje głuchy odgłos gdy pukamy w jej spód. Studzimy na kratce. Smacznego Post Bułka pszenna

UgotujmyTo.pl
Zapomniane kaszubskie jadło. 152

Napoleon  czy kuch kaszebski. W kaszubskiej kuchni wielką rolę odgrywał domowy drób, a wśród niego gęś. Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się  okrasa czyli po kaszubsku  obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej  udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar.  Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka. Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski  (nie tylko) chleb

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyki z grilla z rabarbarem 129

przepisie takim nietypowym dodatkiem będzie rabarbar. Rabarbar, choć smakuje jak owoc, to jednak jest warzywem. W dodatku jest to bardzo zdrowe warzywo, które najkorzystniej jest jeść w wersji pieczonej. Jego smak dobrze pasuje do białego mięsa, a papryka nadaje temu duetowi słodyczy. W efekcie mamy proste danie, które smakuje oryginalnie i wykwintnie. Zacznijmy jednak od początku: Jak zrobić szaszłyki(...)przedstawiam poniżej listę zdrowych i smacznych składników, z których można przyrządzić szaszłyki na grilla: mięso drobiowe grzyby: boczniaki, pieczarki warzywa: cukinia, pomidorki koktajlowe, bakłażan, cebula, czosnek, oliwki, szparagi, cykoria, ziemniaki, seler, kukurydza, papryka, rabarbar owoce: banan, ananas, brzoskwinie, śliwki, jabłka, gruszki, arbuz SZASZŁYKI Z GRILLA Z RABARBAREM Składniki: 350-400 g mięsa drobiowego (z piersi kurczaka lub indyka) 2 duże

Wiszniówka
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami 129

Polędwiczki wieprzowe to taki sympatyczny rodzaj mięsa, który praktycznie zawsze wychodzi smaczny. Ja najczęściej jednak gotuję lub piekę je w postaci plastrów. Koniecznie do tego cebula, czosnek i śmietana. To naprawdę zawsze się udaje. Na blogu mam parę wersji tego typu potraw, polecam Wam jeszcze polędwiczki z suszonymi pomidorami . Czasami dostaję pytania jak spowodować, żeby sos wyszedł ciemniejszy. Nic prostszego(...)mnie jest dużo jaśniejszy, bo jest zabielony dużą ilością śmietany. Wcześniej sos miał piękny brązowy kolor. Jeżeli chodzi o dodatki, to polecam oczywiście kluski śląskie . Chociaż dobrze ubite ziemniaki z jogurtem też będą spoko. O, albo kładzione kluski. Taaak, kładzione kluski też będą pasowały. Jeżeli chodzi o dodatki, dziś zjedliśmy polędwiczki z kaszą gryczaną i sałatką z buraków . Buraki zawsze

Kardamonovy