Odtłuszczone frytki z batatów 217usłyszałam od strażnika? Dostaliśmy telefon i wolną rękę od Rektora. Miło prawda? Uczelnia to jednak umie zaskoczyć ;) Mi, całe szczęście się upiekło, ale takiego zachowania nie rozumiem. Uwielbiam ziemniaki i wszystko co z nimi związane, a w szczególności frytki. Co więc zrobić, by nie obciekały tłuszczem? Nie smażyć ich w gorącym oleju i upiec w piekarniku. A co zrobić(...)papryka wędzona, tymianek, lubczyk i chili) Bataty obieramy (ale też niekoniecznie), kroimy w cienkie paseczki. Czy mają być długie, czy krótkie - zależy od Was. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Paseczki rozkładamy równomiernie na całej powierzchni blachy. Jeżeli mamy oliwę w spray'u - spryskujemy nią frytki i następnie posypujemy mieszanką przypraw (dobrze wcześniej wymieszać je w miseczce). Jeżeli mamy oliwę
Be Fit Be Strong
Jak przygotować wigilijną kolację 161którą dodaję do sernika. Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość(...)Mamy szansę jakoś wybrnąć z opresji? - Na za słoną zupę istnieje świetne rozwiązanie. Jeżeli po spróbowaniu okaże się, że zupa jest zbyt słona, to wystarczy dodać do niej surowego ziemniaka i gotować przez przynajmniej 10 minut. Ziemniak pochłonie nadmiar soli. Trzeba pamiętać o jego wyjęciu! Jeżeli danie jest za ostre, to zabielamy je śmietaną lub jogurtem, albo dodajemy miód
Cztery Fajery
Tradycyjny obiad. Panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką. 365A co u Was jest na obiad? U mnie dziś prosty i tradycyjny przepis – panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką i ziemniaczkami. Mniam…
Słodkie okruszki
Kurczak w ziołach i czosnku 312Pyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze
Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą 96Wczoraj zrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść(...)zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Podobne przepisy: Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem Sałatka z burakiem i roszponką Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i fetą Artykuł Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Bakłażany faszerowane makaronem 109pozwoził do domu warzywa prosto z pola (kazał mi napisać, że WŁASNORĘCZNIE zbierane – nie kradzione broń boże!), więc może to było powodem. Dostałam masę warzyw do przerobienia – ziemniaki, marchew, cebulę, pięęęękną kapustę, korzeni pietruszek sztuk paręnaście, pęczki natki pietruszki sztuk chyba 764, nawet czosnek. I grzyby! Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby. Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw(...)pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości (potrwa to mniej więcej 25 minut), studzimy. Po tym czasie, z bakłażanów wydrążamy miąższ (można go dodać do farszu). Makaron gotujemy
Kardamonovy
KOPYTKA 179mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju sól Dodatkowo: kawałek wędzonego surowego boczku cebula Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Do ziemniaków dodać jajko,mąkę pszenną,ziemniaczaną,olej i szczyptę soli. Całość wyrobić na gładką masę. Jeśli masa będzie się bardzo kleić można dosypać trochę mąki. Należy jednak uważać - nadmiar mąki spowoduje(...)płaskim półmisku. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni,dodać pokrojoną cebulkę i całość chwilę podsmażyć. Gotową omastą polać kopytka. Kopytka mogą stanowić dodatek do mięs duszonych lub pieczonych, można też podawać je z warzywami. Podsmażone są przepyszne
Niespełnione zdolności kulinarne
KETO OPONKI LUB PĄCZKI SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 521zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne Palce lizać! Składniki: 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 25-30 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek 400 g smalcu do smażenia Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji(...)złociste wyjmować i smażyć kolejne. Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne oponki czy pączki. Aby tłuszcz nie palił się polecam patent z kawałeczkiem surowego ziemniaka wrzuconego do gorącego smalcu. Smacznego! — BTW całości zależy od tego jak oponki chłoną tłuszcz dlatego należy zważyć pozostały po smażeniu tłuszcz by wiedzieć ile zużyto i zliczyć wszystkie składniki
Ola la LCHF
Wege bigos z ciecierzycą 246rozgotowana. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy je na kawałki i wkładamy na nagrzaną patelnię teflonową/tytanową bądź inną na której można piec bez tłuszczu. Ja od ładnych kilku lat używam patelni Primavera z powłoką tytanową marki Granchio. Patelnia jest pokryta powłoką Whitford QuanTanium® , która została wzmocniona unikatową mieszanką cząstek(...)mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy masło i koncentrat, dusimy na małym ogniu około 30 minut. Często mieszając Podajemy z dobrym pieczywem lub purre z ziemniaków. Można polać olejem, np. lnianym
Szkrab Je Sam
SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 182łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Płaty mięsa posypujemy z obydwu stron solą(...)ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym i sosem sojowym. Na koniec wkładamy do sosu mięso. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła
KuchcikoweLove
Miodowo-korzenny schab pieczony 277Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :) SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska(...)mniej więcej półtorej godziny (bez przykrycia) - do zrumienienia. Gotowe mięso przykrywamy na kilka minut folią aluminiową. Gdy "odpocznie" kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to zwyczajne ziemniaki z wody i sałatą :) Świetnie smakuje również na zimno. Smacznego! Źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacje
Dyniowy chlebek na słodko 154łyżek wody i wrzucamy dynię. Dusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce(...)każdej połówki formujemy podłużny chlebek. Najlepiej chlebek wychodzi z foremek, ale można również zrobić zwykły owalny bochenek. Nacinamy po długości dość głęboko, żeby ciasto miało miejsce do rośnięcia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 190’C (termoobieg 1750’C) Gotowe… smacznego
KasiaiKrzysiu.pl
Najprostsza tarta grzybowa 268Przy okazji robienia sosu grzybowego troszkę przesadziłam z jego ilością. Musiałam go jakoś wykorzystać winny sposób, bo klasyka, czyli sos grzybowy plus kremowe pure z ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę, czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco(...)wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut. Do sosu grzybowego dodajemy 2 rozkłócone jajka i masę grzybową wylewamy na podpieczone ciasto. Dekorujemy polówkami pomidorków i pieczemy przez około 20 minut, aż masa grzybowa się zetnie. Podajemy od razu, ale tarta też jest doskonała na zimno
Kulinarne przygody Gatity
Schabowy w cieście naleśnikowym 118pietruszki. Tak przygotowany kotlet schabowy to pyszna propozycja na niedzielny rodzinny obiad. Przecież nie zawsze w niedzielę trzeba jeść klasyczne kotlety schabowe. Schabowego w cieśnie naleśnikowym możemy podać z ziemniakami z wody i na przykład kapustą zasmażaną. Dzięki temu zrobimy taki typowy polski obiad. Składniki (na 6 kotletów) 1 szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej szczypta soli(...)pomocy tłuczka do mięsa rozbijamy dość cienko, a następnie obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na nim plaster ananasa, plaster żółtego sera i wstawiamy na 7-8 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Ser powinien nam się rozpuścić. Tak przygotowane kotlety możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym 121tłuszczu, nam w takiej wersji bardzo smakowały. Podałam je z sosem pieczarkowym, który wyszedł mi niezwykle pyszny i pachnący. I obowiązkowo z posypane zieleniną. Danie można podać dodatkowo z ziemniakami czy ulubioną surówką. Potrzebujemy: Na pulpeciki: 55 dag filetów z mintaja ( u mnie mrożone ) 1 jajko 1 pszenna bułka 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny(...)mięsa. Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Następnie formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. 2. Pieczenie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy pulpeciki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 3. Sos pieczarkowy: Gdy pulpeciki się pieką przygotowujemy sos pieczarkowy:Pieczarki
Izabelawkuchni