jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej z sokiem malinowym autorka(...)domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado autorka: życie
Weekendy w domu i ogrodziezaskakujące ze względu na rumianą skórkę, która skrywa ten udany mariaż. Tak przygotowany kalafior podajemy sam lub z gorącym sosem pomidorowym albo grzybowym. Nadaje się również jako dodatek do ziemniaków, kaszy lub ryżu. Przepis pani Jolanty Urbanek z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Kalafior zapiekany z mięsem(...)mięso, jajko, odciśniętą bułkę i zmieloną lub posiekaną cebulę z czosnkiem. Mięso doprawiamy solą oraz czosnkiem i dobrze mieszamy. Farszem nadziewamy wszystkie szczeliny w kalafiorze. Kalafiora smarujemy majonezem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez godzinę. Pod koniec pieczenia wierzch kalafiora posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut. Podajemy na gorąco. Kalafior zapiekany z mięsem
Trzeci talerzCmolasu proponuje przygotowanie duszonej karkówki pod kołderką z podsmażonej cebuli, dzięki czemu danie zyskuje dodatkowy aromat, a mięso jest bardziej miękkie. Tak przygotowana karkówka najlepiej będzie smakowała podana z ziemniakami i ćwikłą. Przepis pochodzi z publikacji pt. „Lasowiacki specjały”, wydanej przez Lokalną Grupę Działania Lasovia. Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 4 duże cebule sól(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy rosołem lub wodą i zapiekamy pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około godzinę. W połowie pieczenia obracamy mięso na drugą stronę. Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Około 15 minut przed końcem pieczenia cebule wykładamy na mięso
Trzeci talerzwersji dla wegetarian). Taka trochę inna kartoflanka przyjmie wszystkie Wasze ulubione jarzyny - ja zawsze korzystam z tego, co mam akurat w lodówce. Tym razem zwykłe ziemniaki wymieszałam ze słodkim ziemniakiem, dodałam fasolkę szparagową i włoszczyznę. Wypróbujcie też wersji z fasolą, papryką, brokułami lub kalafiorem. Jeśli nie spożywacie krowiego mleka, w zupie sprawdzi się również mleko kokosowe, które nada(...)więcej przepisów z ziemniakami:) Na obiad polecam również moją pyszną zapiekankę z ziemniakami i łososiem: Zupa ziemniaczano - jarzynowa, składniki: ok. 2 l wywaru drobiowego lub jarzynowego, ok. 3/4 szklanki mleka (lub do smaku), 2 łyżki masła (u mnie klarowane, jeśli wybierzecie zwykłe masło, dodajcie do niego trochę oleju), 2 łyżki mąki, 3 małe ziemniaki, kawałek słodkiego ziemniaka, opcjonalnie, marchewka, korzeń
Lekcje w kuchniklasyczna brytyjska zapiekanka z mięsa mielonego z warstwą chrupiącego purée ziemniaczanego. Dzisiaj prezentujemy jego zweganizowaną wersję z soczewicą - jest równie niekiepska! Składniki (4 porcje): - 0.5 kg ziemniaków - szczypta gałki muszkatołowej - 50 g tłuszczu (my użyliśmy wegańskiego masła Flora) - 2 łyżki oleju - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - gałązka tymianku - 2 marchewki - 1 pietruszka(...)łyżki sosu HP (oryginalnie jest worcestershire sos, ale on zazwyczaj nie jest wegetariański; opcjonalnie można zastąpić łyżeczką sosu sojowego) - 5 łyżek czerwonego wina - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, dodajemy tłuszcz i gałkę muszkatołową i robimy purée. 2) Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy liść
Roślinożerni urlopowiczeznane i mniej znane zupy na zimno . Plan na ten tydzień jest taki: Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków Lekko słodki dresing na bazie musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna rzodkiewka, kremowa fasolka szparagowa i orzechowa, pieprzna rukola oraz chipsy z ostrego salami. Pycha. Zobacz przepis Wtorek: Domowe sushi Danie dla leniwych, mało wprawnych kucharzy(...)dość pospolity wygląd, kiedy jest nieugotowany. Ugotowany zmienia się nie do poznania: jest pachnący, jędrny, choć elastyczny. Tu stanowi bazę sałatki wyładowanej warzywami. Zobacz przepis Piątek: Sałatka z pieczonego kalafiora, cieciorki i jarmużu W tym miejscu miało być pierwotnie inne danie – sajgonki, ale zachciało nam się zrobić steki z kalafiora. Niestety, młode kalafiory nie mają jeszcze zbyt zwartych
Niedzielny kucharzchrupiące, a w środku mięciutkie. Idealnie pasują do jajecznicy czy jajek sadzonych. Paleo Hashbrowny z selera W krajach anglosaskich Hashbrowny, to nieodzowny element śniadań. Tradycyjnie robi się je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje niskowęglowodanową wersję tego dania zrobioną z selera. Smakują wyśmienicie, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealnie pasują do jajecznicy czy jajek sadzonych. 1 Korzeń selera(...)muffinek (można również usmażyć je na patelni jako jeden duży placek – pomocny może być talerz do przewracania, bądź mniejsze). Na górę każdego kładziemy płatek masła grass-fed. Pieczemy w 200°C przez 25-30 minut. Na ostatnie kilka minut możemy zmniejszyć temperaturę i włączyć termoobieg by się zarumieniły. Hashbrowny możemy podawać z jajkiem sadzonym. Idealnie komponują się z kremowym
Oslov.sezonowymi owocami. Bezglutenową wersję tego przepisu możecie znaleźć tutaj . Polecam oba przepisy! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka batatów (słodkich amerykańskich ziemniaków) Wykonanie: Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze. Gdy jest bardzo ciepły rozgniatamy widelcem, odmierzamy 1 szklankę i dodajemy do przesianej przez sito mąki. Całość najpierw mieszamy widelcem, a później, gdy batat przestygnie, wyrabiamy dłońmi(...)przeciwnym razie chlebek będzie bardzo twardy i wyschnięty. W czasie smażenia mogą pojawić się bąbelki powietrza – patrz zdjęcie poniżej. Jest to dobry znak – oznacza, że rozgrzane powietrze piecze chlebek od środka. Zjadamy solo jako zdrową przekąska albo podajemy z ulubioną pastą lub owocami. Praktyczne rady: Zaraz po usmażeniu, chlebek jest miękki i giętki. Autorka oryginalnego przepisu zaleca przechowywanie
Lamarida.plciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na desce posypanej mąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie z obu stron, tak by z wierzchu były chrupiące, a wewnątrz pozostały lekko wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy(...)pikantną salsą z jabłek Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Kiszone ogórki
WojnaNaSmaki.plmięsa mielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso zetnie(...)mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. 9. I gotowe! Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czynipomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo(...)Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach
O kuchni z uczuciemoliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy(...)pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę z piekarnika przekładam chleb i wstawiam do pieca) Piekarnik zaparować. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę na 210 C i pieczemy jeszcze ok 30- 40 minut. Chlebek upieczony pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce
Delicious Titbitsfilet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 szklanka(...)Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość a nadmiar wody odparuje. Do szpinaku dodać śmietanę, całość wymieszać. Szpinak przełożyć na wcześniej przygotowaną rybę i piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut
Mama GotujeFrankfurterki smażone z warzywami i serem. Dziś polecam Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również syci. Przygotowanie zajmie
Słodkie okruszkiprzesyp na suchą patelnię i podpraż kilka minut do zarumienienia. Każdy kawałek ryby opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej z przyprawami. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Jeśli paluszki rybne zaczną się zbyt szybko rumienić, zmniejsz temperaturę o 10 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi: *możesz(...)u00f3\u017c na blasze do pieczenia wy\u0142o\u017conej papierem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/paluszki-rybne-w-chrupiacej-panierce\/#wpzoom-rcb-direction-step-63067cd76be2d","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Je\u015bli paluszki rybne zaczn\u0105 si\u0119 zbyt szybko rumieni\u0107, zmniejsz temperatur\u0119 o 10 stopni.","text":"Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze
ProstePesto.plusmażonych ziemniaków. Por pokrój na talarki o grubości 0,5 cm i usmaż na złoty kolor. Por powinen być miękki ale trzymać się w całości. Dodaj por do ziemniaków. W naczyniu zmiksuj wszystkie składniki na dressing. Polej sałatkę częścią winegretu, resztę postaw obok sałatki. Wymieszaj sałatkę. Medaliony z polędwicy wołowej na wielkanocny obiad 800 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki czarnego(...)czujesz się nie pewnie użyj termometru. Temperatura Wielkanocne tzatziki z rzodkiewką 300 g greckiego jogurtu, 10% tł. 15 cm świeżego ogórka 10 dużych rzodkiewek sól do smaku 2 ząbki pieczonego czosnku 5 listków świeżej bazylii Zetrzyj rzodkiewkę i ogórek na tarce o dużych oczkach. Upieczony czosnek zgnieć widelcem i wymieszaj z solą i jogurtem. Odciśnij lekko warzywa z wody
codojedzeniawystygnięcia. W tym czasie obrać ziemniaki, umyć je i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zetrzeć w robocie kuchennym, używając tarczy do ścierania. Zetrzeć także obrane ząbki czosnku. Ziemniaki przełożyć do dużej miski, wbić jajka, dodać słoninę z boczkiem i cebulą oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Flaki włożyć do ciepłej wody, bardzo starannie je wypłukać, przelewając kilkukrotnie wodę także(...)zsunąć flak, zawiązać koniec. Napełniać jelito ziemniaczaną masą dość luźno do 2/3 jego długości, związać drugi koniec. Kiszkę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy (wcześniej naczynia wyłożyć papierem do pieczenia). Masę ziemniaczaną rozłożyć równomiernie po całym flaku, ponakłuwać go wykałaczką. W ten sam sposób przygotować pozostałe flaki. Kiszki ziemniaczane wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec
niecodziennikparyKiszoną kapustę dobrze odciskamy i bardzo drobno kroimy. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy. Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć na oleju (nie chili) jak placka ziemniaczanego. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy(...)patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni. Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz
Moniki Smakołyki