pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:658/865)

Klopsiki z kalafiora i ryżu 71

dzisiejsza propozycja będzie niemniejszym hiciorem. Klopsiki z kalafiora są bardzo delikatne, z zewnątrz chrupiące, a w środku wilgotne… Dla mnie rewelacja. Z czym podawać klopsiki z kalafiora? Ugotowałem ziemniaki i zrobiłem z nich puree, ukręciłem prosty wegański sos koperkowy , który połączył wszystko w idealną całość… Takie połączenie śmiało Wam polecam. Klopsiki z kalafiora – KĄCIK PORAD Mój kalafior ważył(...)klei się. Podczas formowania klopsików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią. Upieczone klopsiki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić. Z podanych proporcji wychodzi około 30 średniej wielkości klopsików. Ilość zależy od ich wielkości. Wydaje się

Blendman
Placek po cygańsku 246

tarce. Ziemniaki odcedzamy na sicie z nadmiaru wody. Pod sito podkładamy miskę. Następnie z miski zlewamy wodę, a na dnie powinna pozostać skrobia, którą dodajemy z powrotem do ziemniaków. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy marchew, cebulę, jajka, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około(...)wierzchu również polewamy sosem, można również posypać natką pietruszki. [caption id="attachment_7805" align="aligncenter" width="1024"] Placek po cygańsku[/caption] Zobacz inne przepisy na placki ziemniaczane: Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami Dietetyczne Placki Ziemniaczane Z Piekarnika (76 Kcal) Placki Ziemniaczano-Dyniowe Placek Ziemniaczany Z Piekarnika Artykuł Placek po cygańsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z pora 198

minut. Wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w średnie wielkości kostkę. Ziemniaki ugotować w łupince. Kiedy miękkie, odlać wodę i wystudzić. Zimne ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w bardzo małą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz, majonez, śmietanę i musztardę. Dokładnie wymieszać. Sałatkę przetrzymywać w lodówce. Sałatka(...)ogórków kiszonych i nie sugerowałabym aby je zamieniać na korniszony. Nie będą do tej sałatki w ogóle pasować. Lubisz sałatki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z pieczonej dyni i koziego sera. The post Sałatka z pora appeared first on MeCooks

mecooks
Wegetariańska zupa kukurydziana z mleczkiem kokosowym 145

Obranego selera oraz pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 15 minutach od zagotowania wody dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Solimy i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany czosnek oraz połowę pokrojonej w paski papryczki pepperoni. Gdy cebula(...)ponownie podgrzewamy do momentu zagotowania. Zupę podajemy z pokrojoną drugą połową papryczki,poszatkowaną natką pietruszki oraz grzankami. Grzanki: Bagietkę kroimy na kromki, układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką oraz solą ziołową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 200° C do zarumienienia

Qchnia po prostu
Słoneczna pianka 415

Kilka cieplejszych dni, powiew wiosny i odrazu zachciało mi się jakiegoś lżejszego, delikatnego ciasta, najlepiej bez pieczenia. Przejrzałam zawartość lodówki ale poza jajkami nie znalazłam tam nic nadającego się na ciacho. Trochę pomyślałam i postanowiłam połączyć ze sobą chrupiący spód z płatków kukurydzianych, białkową piankę, złocisty dżem i dołożyłam do tego wszystkiego orzeźwiającą galaretkę. Wyszło chyba całkiem nieźle(...)kuchenne przydasie znajdziecie w sklepie Tarka i Miarka .  Spód: 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych (użyłam czekoladowych) 150 g masła Płatki kruszymy (ja urzyłam do tego tłuczka do ziemniaków) dodajemy rozpuszczone masło i całośc dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy (22cm). Wstawiamy do lodówki by spód zastygł. Pianka 5 białek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki soku

Cynamonowe szczęście
JAK ZROBIĆ DOMOWE WARZYWA NA PATELNIĘ? 182

miodu.  Gotuję kaszę zazwyczaj kaszę bulgur bądź jaglaną. Dodaję do warzyw i gotowe! Danie możesz podać z kawałkiem smażonego kurczaka, ryby, z krewetkami, z jajkiem sadzonym, z plastrami pieczonego boczku, skrzydełkami indyka, z serem feta, z serem mozarella, możliwości tyle ile masz pomysłów. Ja bardzo lubię takie lekkie i szybkie obiady. Polecam Wam przygotować sobie takie zestawy warzyw(...)marchewki - 2 cukinie - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 cebula WARZYWA NA PATELNIĘ - POLSKIE LATO NÓŻ DO CIĘCIA PLASTRY, FUNKCJA: WARZYWA - 1 cebula - 4 papryki różne kolory - 5 ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku WARZYWA NA PATELNIĘ  NR 4 NÓŻ DO CIĘCIA NA FRYTKI, FUNKCJA: WARZYWA - 4 ziemniaki - 2 kabaczki - 1 bakłażan - 1 pietruszka - 1/4 selera dodatkowo mrożę garść

SMYKWKUCHNI
Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 114

dekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami. • Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu(...)plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki. • Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. • Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut

To co kocham
Roladki schabowe z szynką, serem i ogórkiem 19594

robię takie nad którymi nie trzeba się dużo głowić, między innymi roladki schabowe. Zawinięte w mięsko ogórek, ser żółty i szynkę wrzucam do piekarnika, w tym czasie gotuję ziemniaki, do tego jakieś warzywka na surówkę i pyszny obiad gotowy :) Składniki na 5 roladek: ok. 400 g schabu sól, pieprz, papryka słodka w proszku 5 plasterków sera żółtego 5 plasterków szynki(...)kawałki schabu położyć plasterek sera żółtego, szynki i kawałek ogórka, zawinąć w roladkę i spiąć na brzegu wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmarować wierzch olejem i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35-40 minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami

Simply Food
Tata, tata jest frittata!!! 120

kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę(...)rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco

I tu będę miała takie te
Królik w śmietanie 104

skoków z królika, 5 – 6 łyżek masła, 500 g ziemniaków, duży pęczek młodej włoszczyzny, 500 ml bulionu z drobiu lub cielęcego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 500 ml śmietany 18%, Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem(...)warzyw. Zalać bulionem, dodać przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wlać śmietanę rozbełtaną z dwiema łyżkami gorącej wody. Doprawić solą. Piec dalej 20-30 minut pod przykryciem. Podałam ze szpinakiem i karmelizowaną na miodzie marchewką.   zastawa

królestwo garów
Sałatka śledziowa z burakami 263

stole. W przygotowaniu poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam buraczków konserwowych co przyspieszyło jej proces wykonania, ale czemu sobie życia nie ułatwiać? W oryginalnym przepisie  gotujemy lub pieczemy buraczki doprawiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i cukrem. Efekt równie fajny w obu przypadkach. Inną wariacją tej sałatki jest dodanie zamiast jabłka gruszki, jeszcze nie testowałam ale przy najbliższej(...)możecie również użyć śledzi marynowanych w occie lub z oleju. Pełna dowolność kto co lubi najbardziej. Składniki: 3 średnie  płaty śledziowe solone 1 szklanka mleka 3 średnie ziemniaki 1 duże jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 słoiczek buraczków konserwowych sól pieprz do smaku Do dekoracji: natka pietruszki i roszponka Przygotowanie: Śledzie kroję

W kuchennej krainie
Briami-pyszna letnia zapiekanka grecka 168

każdą okazję. Zapraszam...  Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku  pokrojonych na cieniutkie plasterki 3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke lub innego 1/3 szklanki oliwki 4 łyżki(...)Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego   płaskiego naczynia-nie przykrywać. Wlać wode, oliwke i posypac ziołami i dość mocno przyprawić sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1  godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumieniły. 30 min. przed końcem zwiększyć temp. do 210st. Można trochę podlewać wodą. Podaję

Kubki smaku
kurczak panierowany na sałacie 121

jajka, płatki kukurydziane, mąka olej do smażenia sos 1 wężowy ogórek 3 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego mały pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz  dodatkowo : ziemniaki Sposób wykonania: Sos: Ogórka obrałam starkowałam na tarce o największych oczkach, czosnek przepuściłam przez praskę, a koperek pokroiłam. Wszystko razem wymieszałam dodając majonez i jogurt naturalny. Do smaku doprawiłam solą(...)każdy talerz.  Każdy kawałek mięska panierowałam najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami

Darcia w kuchni
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 177

płuczemy pod bieżącą wodą.  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą,  dodajemy  3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą(...)sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy  bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się kroi. Smacznego :)  inspirowane   przepisem

Moje Kuchenne Rewelacje
KOTLETY SZARPANE Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ 1140

przyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w przygotowaniu … bardzo szybkie i niezwykle sycące. Dziś mam dla Was przepis na kotlety szarpane z kurczaka z marchewką. Podane z ziemniakami, frytkami czy też ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone do chrupiącej bułki z dodatkiem sałaty, cebulki i sosu czosnkowego są świetną alternatywą dla burgerów. Polecam! SKŁADNIKI(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 263

muszkatołowa SPOSOB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut.  Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić .  Do pojemnego  naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dokladnie wymieszać. Wysmarować  masłem naczynie żaroodporne,  posypać(...)pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu. SMACZNEGO

zielonacukinka
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 169

Danie smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty, a jednocześnie doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany(...)delikatny krem. Danie główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim” . Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna

Pasja Smaku
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 266

syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem, co to latem powstawał przy upale w małej kuchni. Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty, marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawia przyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego. Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny(...)placek ten zrobił furorę. Mój Tato wmawiał mi ciągle, że to nie mąka pszenna, że znów coś przemycam w składzie. A to po prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku. I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z batatów z masłem orzechowym 65

Przepis wymyślony na potrzeby konkursu, który jest organizowany przez blog Wrząca Kuchnia. Fajnie, że mnie zmobilizowali do wytężenia mózgownicy, bardzo to lubię. Dodatkowo, spodziewam się dziś

Kardamonovy
Klasyczne kotlety mielone 156

Każda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami 163

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym pomysłem na obiad. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami, to danie

Słodkie okruszki
Poradnik: Jak ugotować szparagi 124

grilla lub do pieczenia. Używając zwykłej obieraczki do warzyw można je pokroić we wstążki i podać na surowo, jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonałe jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak ugotować szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki(...)SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można

Niedzielny kucharz
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać 166

grilla lub do pieczenia. Używając zwykłej obieraczki do warzyw można je pokroić we wstążki i podać na surowo jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonale jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak przyrządzać szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki(...)SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można

Niedzielny kucharz
Tofu w sosie pomarańczowym 78

tofu powinno zostać usmażone na głębokim tłuszczu. Ostatnio jednak staram się gotować mniej tłusto, zdrowiej, ale nadal smacznie, tak więc w moim wydaniu obtoczone w mące ziemniaczanej tofu jest pieczone, a nie smażone jak to często bywa. Dzięki temu gotowy posiłek jest o wiele zdrowszy i nadal REWELACYJNY! Tofu pomarańczowe najlepiej smakuje podany z ryżem, sezamem i zieloną(...)jeszcze PYSZNEGO możesz ukręcić z tofu? Zrób koniecznie azjatyckie bułeczki z patelni . Zachwycą Cię wyjątkowym farszem. Polecam Ci również Tofurybę ! Możesz zjeść ją w bułce lub zaserwować z ziemniakami lub ryżem. Bardzo chętnie robię również placki z brokułów , sałatkę z ogórka i sałatkę z brokułem … Wszystkie pozycje nawiązują do kuchni Azjatyckiej. Artykuł Tofu w sosie pomarańczowym pochodzi z serwisu

Blendman
Kurczak cacciatore 84

białego wina. Wszystko to składa się na wyjątkowe danie, bardzo we włoskim stylu, po prostu jest przepysznie. Składniki (na 2 duże porcje): 4 pałki z kurczaka 6 średnich ziemniaków 1 duża cebula pół główki fenkułu 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1/2 szklanki odsączonych czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 100ml białego wina pół łyżeczki suszonego tymianku łyżka siekanej świeżej bazylii(...)ząbek czosnku, sok z cytryny a także doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, wcierając wszystkie przyprawy w kurczaka. Odstawiamy na chwilę do zamacerowania.   Przygotowujemy warzywa – ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Fenkuła myjemy, oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy

Smaczna Strona
Pieczone "frytki" z cukinii 101

Dziś małe conieco z cukinii. Moje dziecko , pewnie jak każde inne , uwielbia frytki. Na szczęście polubił też taki ich substytut . Nie są robione z ziemniaków, nie mają tłuszczu a chrupią i można je jeść z ketchupem. Uwaga!!! szybko znikają .  Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - ok 50 g bułki tartej - ok. 50 g startego sera - 2 małe, kurze jajka - sól(...)naczyniu. W drugim naczyniu mieszam bułkę z serem i natką pietruszki. Najpierw obtaczam kawałek cukinii w jajku , potem w bułce z serem i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha duża, prostokątna do ciastek.  Postępuję tak samo z każdym kawałkiem aż do skończenia warzywa. Piekę w 200C ( piekarnik z termoobiegiem) przez  ok.20 min. Podajemy z ketchupem

Kuchnia Pełna Emocji
Panierowane pałki pieczone 154

Pyszne z chrupiącą skórką pałki z kurczaka to super propozycja na obiad. Do pałek wystarczy dodać jakąś ulubioną surówkę, ryż, kuskus, ziemniaki lub po prostu pieczywo i mamy świetne danie obiadowe. Do marynaty dodałam ciekawy składnik. Z obawy przed przedobrzeniem dałam jedną dość czubatą łyżeczkę ale następnym razem dam więcej, bo ten składnik jest bardzo ciekawy w smaku(...)wszystko zalane naturalnym olejem sojowym. Pasta ma fajny pikantno-słodki smak. Jeśli jest ciekawy smaku tej pasty to udaj się na zakupy do Kuchnie Świata . Panierowane pałki pieczone

Ewa w kuchni
Faszerowane grzyby w sosie koperkowym 124

Bardzo smaczny obiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)śmietanie i wodzie rozmieszać rozdrobnioną kostkę rosołową, mąkę, koperek, odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietaną wlać między grzybki. Nóżki pokroić drobno i wrzucić do naczynia. Przykryć i piec. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, obsypać pozostałym serem i piec jeszcze 15 minut. Na koniec obsypać jeszcze koperkiem. Pysznie pasuje do tego

Kuchnia Pokoleń
Twarogowe trufle z oreo 156

Trufelki to jedne z moich ulubionych małych słodkości. Zawsze wolałam je od tych pieczonych ciasteczek, głównie za sprawą konsystencji ale i szybkości wykonania. Te zachęciły mnie do zrobienia ich niewielką ilością składników. Same trufle to ser twarogowy wymieszany z pokruszonymi ciasteczkami oreo. Co do oreo, nigdy za nimi nie przepadałam, natomiast w wypiekach sprawdzają się znakomicie. W tym połączeniu(...)oreo 200 g mielonego sera twarogowego 100 g mlecznej czekolady Ciasteczka kruszymy na drobny pył (u mnie zadaniem tym zajął się malakser). Ser kilkukrotnie mielimy (ja użyłam praski do ziemniaków). Oba składniki łączymy ze sobą. Po wyrobieniu formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, obtaczamy

Smaki Na Talerzu
Chorizo zapiekane z pomidorami 157

Zapiekane chorizo z pomidorami. Do tego frytki lub ziemniaki, a na dodatek surówka. Obiad gotowy. Mało pracy i smaczne danie. Taka jest moja propozycja na dzisiejszy obiad. Skusicie się? Na blogu znajdziecie również danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo (przepis) , które  jest równie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Składniki 300 g chorizo 1 duży pomidor 200 ml śmietany(...)miałam małe kiełbaski i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidora pokroić w ósemki i ułożyć między kiełbaskami. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym doprawić solą  i wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, a następnie posypać serem i ponownie zapiec do rozpuszczenia się sera. chorizo zapiekane z pomidorami

O kuchni z uczuciem
Ciemne bułki wieloziarniste 142

mąki żytniej typ 2000 - 100 g mąki pszennej typ 750 - 20 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody - 100 ml letniego mleka - 100 g ugotowanych wystudzonych i ugniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 5 g cukru - 1 jajko - 12 g soli - 1 duża łyżka ziaren : słonecznika , dyni i siemienia lnianego Do miski wsypać mąki , drożdże ,cukier i kilka łyżek mleka(...)wyrabiamy na stolnicy ciasto ręcznie przez chwilę i formujemy bułki ,ja przed formowaniem zawsze oliwię dłonie wtedy ciasto lepiej mi się formuje. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,nacinamy i odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut . Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ,przed włożeniem bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, pieczemy przez 15 - 20 minut. Wyciągamy

Wypieki Rene
KLUSKI KŁADZIONE 171

Kluski kładzione są idealne do różnego rodzaju sosów i mięs. Szybkie i proste w wykonaniu. Zamiast czekać aż ugotują nam się ziemniaki, które najpierw trzeba obrać...polecam poniższy przepis na pyszne kluseczki. Składniki: 2 sztuki jajek pół szklanki wody 200g mąki sól do smaku Jajka roztrzepałam w miseczce. Dodałam szczyptę soli i mąkę. Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej(...)wrzątku. Pamiętajcie,że kluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki. Przepis na pieczoną kaczkę Podsmażyłam na nim kluseczki. Kluseczki były pyszne. Smacznego!     Wyśmienicie pasują również do zup krem ZUPA KREM Z GRZYBAMI LEŚNYMI i kluskami kładzionymi Jak lubicie

potrawyregionalne
Bułki pszenne z ziemniakami. 117

inne nasiona      Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy, przekładamy do miski. W ciepłym mleku rozcieramy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy wprost na ziemniaki, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajko, olej(...)ściereczką i odkładamy na około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy bułkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na około 30 minut.       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Bułki smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką lub innymi nasionami, wkładamy do piekarnika

Rozpustne gotowanie
Nadziewane skrzydełka 171

Lubicie nadziewane skrzydełka? oto mój dzisiejszy obiad, podany z ziemniakami i bigosem. Składniki: - 7 skrzydełek - 400g chudego gotowanego mięso, może być z rosołu - natka pietruszki według uznania - sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek - do smaku - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżki bułki tartej - 3 jajka - 1 łyżeczka masła - 1/2 cebula -  garstka suszonych grzybków- niekoniecznie Wykonanie: Ze skrzydełek ostrym nożykiem wycinamy kostki(...)jajka dodajemy zioła, masło i dokładnie mieszamy. Nadziewamy wydrążone skrzydełka i na końcu, albo zszywamy albo zapinamy wykałaczką. Na wierzchu posypałam trochę czerwoną słodką papryką i wkładamy do rękawa. Pieczemy w temp 180 stopni, ja w moim piekarniku piekłam godzinę (nie mam termoobiegu

Tanio szybko zdrowo
Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków 187

dodać cukier puder, waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w mleku ( mleko nie może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek. Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia(...)łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą marmoladę) i zwinąć ku węższej części.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Delikatnie przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 35 minut.Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w 180*C przez około 18 minut

Moje domowe kucharzenie