pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:655/865)

Schab w migdałowej skorupce 60

Dodać warzywa i lekko podlać marynatą. Całość piec 1 godzinę 3o minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso winną marynatą. Skorupka migdałowa: Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. 15 minut przed końcem pieczenia, wyłożyć na mięso skorupkę migdałową. Mięso należy bardzo(...)Rozpuścić masło i wystudzić 10. Pokroić chleb tostowy 11. Wymieszać wszystkie składniki na skorupkę migdałową 12. Posypać mięso panierką i zapiec Poprzedni 1 z 12 Następny   Schabowy z ziemniakami to tradycyjny niedzielny obiad większości Polaków. Jednak istnieje kilka, a nawet kilkanaście metod i sposobów przygotowywania schabowego. Jaki jest Wasz ulubiony? Artykuł Schab w migdałowej skorupce pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ziemniaczane kieszonki z farszem mięsnym 87

przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mięsa mielonego wołowego 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora 100g sera cheddar 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę(...)ziemniaczanego formujemy placuszki o średnicy 10 centymetrów. Na środek każdego nakładamy farsz oraz starty ser. 4. Zawijamy boki ciasta do góry tworząc placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez 15-20 min. Możemy jeść na gorąco lub zimno:) Smacznego…. Artykuł Ziemniaczane kieszonki z farszem mięsnym pochodzi z serwisu

karolgotuje
Ciasteczka kakaowe 111

Ciasteczka kakaowe wykonane przy użyciu tłuczka do ziemniaków, sitko do krojenia warzyw w kostkę i do krojenia jabłek.Prosto, szybko i smacznie. 50 dkg mąki 25 dkg miękkiego masła 20 dkg cukru pudru 3-4 łyżki kakao szczypta soli 4 żółtka  1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %  1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać(...)sodą, kakao i sól. Całość utrzeć na gładką masę. Dodać  mąkę, zagnieść i uformować ciasto.  Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 12-15 minut

Moje domowe kucharzenie
Kopytka bez jajek 305

Nasiona chia mielimy w młynku do kawy. Dodajemy do nich 6 łyżek wody i dokładnie mieszamy. Chia niemal natychmiast nabiera odpowiedniej konsystencji. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy papkę z nasion chia oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas(...)odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka po ugotowaniu można zamrozić. By się nie posklejały powinno się mrozić je rozłożone na papierze do pieczenia. Po zamarznięciu można je przesypać do woreczka. W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci

Dieta bez mleka
Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny 303

ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu) 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki (ok. 250 g) Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia(...)odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka po ugotowaniu można zamrozić. By się nie posklejały powinno się mrozić je rozłożone na papierze do pieczenia. Po zamarznięciu można je przesypać do woreczka. Kopytka doskonale smakują zarówno na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym ), jak i na słodko posypane cukrem

Dieta bez mleka
Schab w migdałowej skorupce 161

rozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. 15 minut przed końcem pieczenia, wyłożyć na mięso skorupkę migdałową. Mięso należy bardzo delikatnie kroić, ostrym nożem, ponieważ skorupka może odpadać. Krok po kroku: 1. Mięso przełożyć do worka i zalać marynatą(...)masło i wystudzić 10. Pokroić chleb tostowy 11. Wymieszać wszystkie składniki na skorupkę migdałową 12. Posypać mięso panierką i zapiec Poprzedni 1 z 12 Następny   Schabowy z ziemniakami to tradycyjny niedzielny obiad większości Polaków. Jednak istnieje kilka, a nawet kilkanaście metod i sposobów przygotowywania schabowego. Jaki jest Wasz ulubiony? Artykuł Schab w migdałowej skorupce

KuchniaWeDwoje.pl
Świąteczna żurawina z pomarańczami i cynamonem 179

goździkami. Taka żurawina będzie idealna do świątecznych mięs, szczególnie do pieczonego indyka lub pasztetu z kaczki. Co prawda u mnie w tym roku pieczonego indyka nie będzie, ale pasztet z kaczki już upiekłam. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • skórka z 2 pomarańczy • sok z 3 pomarańczy • 1 łyżeczka(...)cukrem, dodać skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 1 godzinę. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. • Dodać cynamon i zmielone lub starte w moździeżu goździki. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Umieścić gorącą

To co kocham
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 242

talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy Następnie nakładamy na placek farsz i za pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i... ... tak przygotowanego wkładamy(...)ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Barszcz czerwony 128

klasyczny, czysty barszcz czerwony. Robię go bardzo często, zwłaszcza wtedy, gdy temperatury za oknem sprawiają, że mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Poza okresem świątecznym, najczęściej jem taki barszcz z ziemniakami ugotowanymi, w kawałkach. Najlepszy oczywiście na drugi dzień, gdy smaki "przegryzą się", idealny także do picia w formie gorącego kubka. Barszcz czerwony Składniki: 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego(...)bulionu dodajemy plasterki buraków, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i plasterki obranego czosnku. Gotujemy, aż buraki będą miękkie. Na koniec dodajemy ocet i doprawiamy do smaku. Podajemy np. z pieczonymi pierożkami z kapustą i pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 146

Przede wszystkim pizza ma być lekkim posiłkiem , który spożywa się po przystawkach i powinna być zamawiana jedna na jedną osobę. Dlatego w Aventino dostaniecie prawdziwie cieniutką pizzę, która w piecu siedzi ok. 4 minuty! Jest lekka, nie ocieka tłuszczem i nie załamuje się od nadmiaru składników! A sos pomidorowy? Bajeczny! I do diaska, zrobiony jest tylko z przetartych pomidorów(...)świetnej jakości. Bo jak potwierdzi niejeden szef kuchni, bardzo dobre produkty w kuchni bronią się same! PS - z życia wzięte W USA widziałem pizzę z plastrami ziemniaków... Ale będąc na Sycylii zobaczyłem rzeczy, które nie śniły się nawet najstarszym filozofom. Otóż lokalni mieszkańcy miasta Ragusa zamówili pizzę (na grubym cieście), a na niej była fura frytek... To jeszcze nic! Inna

Right Behind The Kitchen
Kostka jogurtowo-wiśniowa 170

powstanie lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Masa jogurtowa: Jogurt przelać do dużej miski i dodać cukier. Na najmniejszych(...)Wstawić do lodówki aż masa stężeje. Frużelina wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlać do garnka i gotować, aż nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać

My simple kitchen
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 396

talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy Następnie nakładamy na placek farsz i za pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i... ... tak przygotowanego wkładamy(...)ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pizza ziemniaczana 453

problemu. skladniki: okolo 1 kg ziemniakow 3 jajka 100 ml mleka 8-10 lyzek maki sol, pieprz szczypiorek papryka cebula wedzona mocarella bazylia olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem, jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola. Przygotowane ciasto wykladamy(...)papryka podsmazamy przez chwile na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Warzywa przekladamy na ciasto. Posypujemy bazylia i starta mocarella wedzona lub innym serem, ktory sie dobrze topi. Pizze pieczemy przez okolo 10-15 minut w temperaturze 180°C Smacznego

Przysmaki Karolki
Pierś kurczaka w czosnku 289

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis

kuchnia doski
Młoda kapusta 207

Któż nie lubi pierwszej, młodej kapusty? Jej nie powtarzalny smak, kolor... to danie tak smakuje tylko na początku sezonu, szybko się ją przyrządza i to przemawia

kgwjanczewo
Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty 127

Ruskie pierogi, to prawdziwy przysmak, uchodzą za danie pracochłonne, może to i prawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują

kgwjanczewo
Soczewiaki – pieczone pierogi z soczewicą 77

kolejnym dowodem bogactwa polskiej kuchni. To typowe danie rustykalne, zdrowe, zrobione z prostych składników: ziemniaków, mąki i farszu na bazie soczewicy. Do soczewiaków można zużyć ziemniaki z wczorajszego obiadu. Generalnie, ciasto z jakich są ulepione z tego samego ciasta co np. kluski śląskie. Do ziemniaków trzeba dodać mąki i zagnieść szybko ciasto (ja do soczewiaków dodałem ciemnej mąki chlebowej). Farsz(...)głębokim tłuszczu, albo, jak w tym przepisie, upiec. Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką. Przepis wzorowany na soczewiakach Karola Okrasy . Składniki: Ciasto 500 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki chlebowej typ 220 1 jajko + jajko do posmarowania Szczypta soli Farsz 250 g ugotowanej soczewicy (około 3 szklanek) Garść pieczarek (150 g) 1 cebula

Niedzielny kucharz
Dieta wegańska – zasady, co mogą jeść weganie? 79

prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Dieta wegańska może być oparta o najróżniejsze odmiany warzyw i owoców. Produkty te możemy spożywać zarówno w wersji surowej, jak i gotowanej, czy pieczonej – możliwości są nieograniczone. Najlepiej wybierać sezonowe warzywa i owoce od lokalnych sprzedawców. Zimą i jesienią dobrym rozwiązaniem są mrożonki. Dzięki temu zyskamy pewność, że żywność jest w pełni naturalna(...)bardzo silne przeciwutleniacze. Zaliczamy do nich: natkę pietruszki, szpinak, jarmuż, brukselkę, brokuła i sałatę . Oczywiście swój jadłospis możemy wzbogacić o inne, dowolne warzywa, tj. pomidory, marchewka, ziemniaki, cebula i wiele innych. One także zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Co z owocami? Weganie mogą jeść wszystkie odmiany owoców – jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, nektarynki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, kiwi, maliny, truskawki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka ziemniaczana idealna na grilla 79

sztuk, ogórki kiszone, około 700g, 1 czerwona cebulka, mały pęczek szczypiorku, 100g jogurtu naturalnego, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj ziemniaki, a następnie poczekaj, aż wystygną. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, a cebulkę w piórka. Szczypiorek posiekaj. Później wszystkie składniki wrzuć do miski(...)PORCJA SAŁATKI, TO: około 221kcal Białko: 4,6g Węglowodany: 29,0g Tłuszcz: 10,3g Błonnik pokarmowy: 3,7g Ładunek glikemiczny: 18 Spróbuj także: zapiekanka ziemniaczana z patelni, sałatka z pieczonego kalafiora i ogórka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Sałatka ziemniaczana idealna

Natka Pietruszki
Botwinka 99

Zupa botwinka pojawia się na naszych stołach wraz z nadejściem wiosny. Przygotowuje się ją z młodych liści i korzeni buraków ćwikłowych. Botwina to warzywo

Kuchnia MagdaLeny
Zupa gulaszowa z kurczakiem / Chicken Goulash Soup 83

kaszy, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki Kurczaka pokroić w dużą kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić partiami pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, włoszczyznę i cebulę, smażyć kilka minut do zrumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Mięso i warzywa zalać bulionem, doprawić, dodać koncentrat i musztardę, gotować na małym ogniu do miękkości(...)cups of homemade chicken stock, 1 red bell pepper, 1 onion, 1-2 cloves of garlic, 1 small carrot, 1 small parsnip, 2 stalks of celery or small piece of celeriac, 3 heaping tbsp of tomato paste, 1-2 tsp of mustard, or to taste, few small Polish fermented cucumbers, optional, sesasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, sweet

Lekcje w kuchni
Jak usprawnić przygotowywanie posiłków? 105

Jedz prościej i kupuj produkty dobrej jakości Ambitni kucharze czasem wymyślają kilkunastoskładnikowe dania, których przygotowanie zajmuje sporo czasu. Postawcie na prostotę . Proste zupy kremy, kasze z duszonymi warzywa, warzywa pieczone, hummus z kromką domowego chleba i masą warzyw. Wybierajcie produkty dobrej jakości, które same w sobie są smaczne . Coś ekstra zaplanujcie na specjalną okazję. Domowe pesto Oryginalne pesto(...)obiad. Proste i pyszne. Gotowe pesto możesz przechowywać w słoiku w lodówce do 5-7 dni. Warzywa korzeniowe obierz i włóż do lodówki Warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler, ziemniaki, pietruszkę) obierz i włóż do pojemnika w lodówce. Tak przygotowaną np. marchewkę możesz w kryzysowym momencie wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki i zjeść z hummusem. Inne warzywa będą już gotowe

wiecejwarzyw.pl
Kurczak pieczony na ziemniakach z kapustą i pieczarkami 2244

umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć kurczaka. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Można też dzień wcześniej namoczyć w solance będą bardzo kruchutkie i soczyste. Ziemniaki obrać i pokroić na grubsze plastry. Mniejsze pieczarki pokroić na ćwiartki większe na grube plastry. Kapustę i cebulę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przyprawiamy solą(...)nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 do 30 minut.( piekę na drugim poziomie od dołu piekarnika) Po tym czasie zdjąć folię, podudzia obrócić na drugą stronę i pieczemy do momentu aż się przyrumienią. Smacznego :) Polecam równie pyszne➥  Kurczak pieczony na ryżu ⬇  ➥  Kurczak pieczony

Andzia Pichci
Gulasz z szynki (bardzo prosty) 86

przyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień.  Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą  Stella .  Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności.  W okresie przedświątecznym zużywamy dużo tego rodzaju rzeczy i aby zapobiec przykrym niespodziankom kupuję już sprawdzone przez siebie folie spożywcze czy foremki do mięs(...)Fajne tez mają ściereczki na rolce. Można je używać wielokrotnie po opłukaniu.  Rozpędziłam się troszkę, ale gulasz był smaczny jestem zadowolona bo najedzona.  Podałam mój gulasz z ziemniakami tłuczonymi z masłem oraz surówkami. Smacznego! Lidka Artykuł Gulasz z szynki (bardzo prosty) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z szynki (bardzo prosty) 133

przyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień.  Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą  Stella .  Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności.  W okresie przedświątecznym zużywamy dużo tego rodzaju rzeczy i aby zapobiec przykrym niespodziankom kupuję już sprawdzone przez siebie folie spożywcze czy foremki do mięs(...)Fajne tez mają ściereczki na rolce. Można je używać wielokrotnie po opłukaniu.  Rozpędziłam się troszkę, ale gulasz był smaczny jestem zadowolona bo najedzona.  Podałam mój gulasz z ziemniakami tłuczonymi z masłem oraz surówkami. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 130

wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 142

wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
Czwartek: Marokańska zupa z bobu 117

Czas: 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie(...)jest w niej mnóstwo warzyw. Szczególną rolę odgrywa jedno z nich, mianowicie rzepa, która nadaje bobowi, łagodnemu z natury, ostrości i charakteru. Marchew dodaje słodyczy, seler aromatu, a ziemniak konsystencji. Zupa jest treściwa i aromatyczna, a przy tym delikatna jak wiosenna mgiełka i słodka jak pierwsze pocałunki… Jak widać po konsumpcji łatwo popaść w grafomanię, ale też nie starcza

Niedzielny kucharz
Marokańska zupa z bobu 128

Czas: 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie(...)jest w niej mnóstwo warzyw. Szczególną rolę odgrywa jedno z nich, mianowicie rzepa, która nadaje bobowi, łagodnemu z natury, ostrości i charakteru. Marchew dodaje słodyczy, seler aromatu, a ziemniak konsystencji. Zupa jest treściwa i aromatyczna, a przy tym delikatna jak wiosenna mgiełka i słodka jak pierwsze pocałunki… Jak widać po konsumpcji łatwo popaść w grafomanię, ale też nie starcza

Niedzielny kucharz
Schab z warzywami 136

Składniki 300 g schabu 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, lubczyk, bazylia  kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego  2

Gaździnka warzy
Karkówka pieczona z warzywami 95

Danie jednogarnkowe, na wypasie <3  Składniki 1 kg karkówki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym 2 łyżki mąki sól pieprz 500 g ziemniaków 500 g marchwi 5 ząbków czosnku 500 g cebuli 3 liście laurowe     Przygotowanie   Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy(...)plastry karkówki i liście laurowe. Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki. Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas

R'n'G Kitchen
Tak walczę z przeziębieniem 184

ząbkiem czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię alu pieczecie w piekarniku (najlepiej przy okazji pieczenia jakiegoś mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie(...)Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron w przeróżnych wersjach. Jak przystało na rodowitą poznaniankę uwielbiam ziemniaki najlepiej deptane oczywiście z masłem

Szybko Tanio Smacznie
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 171

typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z  tej  strony składniki(...)parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  i doprawić pieprzem.  Cebulę umieścić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , przełożyć

Stare Gary
Rozgrzewająca zupa-krem 177

sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula(...)wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę

Sajkofanka smaku