pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:208/417)

Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i kolendrą 175

bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 kg marchwi 0,7 l bulionu wołowego 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 duży ząbek czosnku ok. 1/2 łyżeczki curry Do doprawienia: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kolendra Do ozdoby: u mnie podprażone chipsy kokosowe i kolendra

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Parówki zapiekane w cieście francuskim 166

wiedeńskie) 6 plasterków żółtego sera kilka listków świeżej bazylii słodka papryka w proszku Sposób przygotowania: Ciasto rozwinąć, podzielić na 6 części o długości parówki.Na wierzchu każdego kawałka ułożyć po plasterku sera i parówkę, posypać drobno pokrojoną bazylią. Zwinąć w rulon i postępować zgodnie z instrukcją na zdjęciu. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku  z termoobiegiem

Gosia gotuje
Mielona karkówka z pieca 184

solą, pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim szpinak. Wyłączyć ogień, doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem  czosnku, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić jedną część mięsa

Gaździnka warzy
Calzone 28722

mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do ładnego

kulinarnyswiatdomi
Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek 335

żemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI:– filet z kurczaka – 2 szt- jabłka – 3 szt- miód – 2 łyżki- czerwone wino – 2 łyżki- mąka – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- papryka – 1 szczypta- masło

Ostra na Słodko
Calzone z mięsem i warzywami 188

Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.     CAŁOŚC: Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności

Ostra na Słodko
Kurczak peklowany pieczony 249

Najprostszy w przygotowaniu i chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości.Jego smak jest nie do opisania.Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę.Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych.Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny.Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.    Po wyjęciu z solanki ponownie(...)dokładnie myjemy i osuszamy.Nacieramy niewielką ilością oleju i słodką papryką.Związujemy nóżki i obwiązujemy kurczaka na wysokości skrzydełek a następnie układamy gona blaszce z rusztem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i kurczaka pozostawiamy w piekarnikuprzez kolejne 30 minut przy włączonym termoobiegu.     Tak przygotowany jest smaczny

Maminek kulinarny
Kurczak zapiekany z dynią 207

grubą kostkę. Kurczaka podsmażamy ze szczyptą przyprawy do kurczaka, jedną łyżką papryki słodkiej oraz szczyptą pieprzu i granulowanego czosnku. Wszystkie składniki na sos łączymy i dokładnie mieszamy.W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, dynię oraz kurczaka. Składniki mieszamy i polewamy sosem. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego i gałązki rozmarynu. Pieczemy w 180 C przez 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 256

oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz podczas pieczenia). Z lodówki wyciągamy ciasto kruche, wałkujemy i układamy na formie do tarty

Mango Papaja
Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert 338

sosu sojowego jasnego papryka czerwona sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: Kotlety schabowe dość cienko rozbić, przyprawić i odstawić na 30 minut do lodówki. Nadziać żurawiną i serem. Zrolować ściśle. Naczynie żaroodporne posmarować na dnie oliwą, ułożyć w nim przygotowane rolady.  Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około(...)minut.  Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną marchewką

Mania Gotowania
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 225

musztardy 1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie) sól, pieprz, ewentualnie curry Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchew brać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podłużną blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Po przestudzeniu kroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka z kurczakiem 6748

patelni z olejem. Gotujemy makaron tak jak na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, a kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy połowę startego sera, majonez i ketchup. Całość przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą startego sera.  Pieczemy w piekarniku, aż ser roztopi się i nabierze chrupkości, czyli około

cookpl
Szynka faszerowana morelami i śliwkami 202

Szynkę  piekłyśmy z Mamą na niedzielny obiad, ale jak to u mnie bywa, mam mały poślizg  na blogu:)  Wrzucam jednak ten przepis dzisiaj zamiast innych, bo do Wielkanocy zostało parę dni, a to mięsko się idealnie nadaje na świąteczny obiad...polecam. Składniki : 1,2 kg  szynki b/k   5 dkg suszonych śliwek 5 dkg suszonych moreli(...)Marynata : 1/2   główki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz majeranek czerwona papryka w proszku Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika ( z pokrywką). W miseczce połączyć oliwę, miód, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i papryki oraz łyżeczkę majeranku. Mięso przedziurawić na wylot długim nożem

Gosia gotuje
Sałatka w tortilli – pyszny pomysł ! 251

przygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść.  Składniki sałatki   mieszanka sałat  2 pomidory  1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody  sól, pieprz, cukier,  cytryna do smaku(...)miskę ( lub inną którą możemy włożyć do piekarnika ).  Na misce, układamy tortille pierwszą posmarowałam olejem odrobinę żeby się na pewno nie przykleiła do miski i wstawiamy do piekarnika pieczemy ok. 10-15 minut, pierwszą tortillę sprawdź zdejmując ją z miski delikatnie ( odwracasz miskę tortilla spada w postaci foremki czyli gotowej miski ). Składniki na sos  ( oprócz wody ) wkładamy

Kuchnia na wzgórzu
Ketchup z cukinii i pomidorów 309

cukinii,około 1 kg pomidorów,2 średnie cebule,4 większe ząbki czosnku,sól - do smaku,pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku,1 łyżka słodkiej papryki,2-3 łyżki oleju.Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka i ma drobne nasiona. Wtedy można je zostawić. Jeśli skóra jest twarda, obrać. Pokroić w mniejsze kawałki, ugotować(...)przykrytym naczyniu. Nadmiar wody odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito.Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec (bez przykrycia) w piekarniku.Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna