miodowa szynka Pieczona w glazurze z miodu szynka, nie tylko zachwyci wszystkich smakiem i aromatem. Będzie wszystkich wabić również wyglądem, równie apetycznym co zapach i smak. składniki dla sześciu osób 1,5 kg zgrabnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczka imbiru 1 łyżka domowego maggi 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka(...)soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta papryki ostrej składniki glazury szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: W misce mieszamy ze sobą czosnek niedźwiedzi, imbir, paprykę sól i pieprz, dodajemy ocet balsamiczny oraz maggi. Szynkę myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą
Miód i pieprzłyżka oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 300 g ulubionych grzybów, pokrojonych w plasterki 2 łyżki brandy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki śmietanki 36% garść natki pietruszki, drobno posiekanej 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami(...)talerzu i przełóż do lodówki na 10 minut. W większej patelni rozgrzej olej, włóż klopsiki i obsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym ułóż je na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż przestaną być surowe w środku. Wyjmij i odstaw przykryte folią aluminiową. W celu przygotowania sosu, do patelni po klopsikach wlej
karmelowypieczarki są większe przekroić na mniejsze kawałki. lekko obsmażyć i wrzucić wszystko na dno naczynia w którym będziecie zapiekać zapiekankę. Piersi kurze pokroić w grubsze paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i obsypać oregano. Dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki, ale nie jest to konieczne. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie , muszą być prawie miękkie. Śmietanę wymieszać(...)puree z dyni, natką pietruszki i posiekaną suszoną chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na mięso i pieczarki. Na górę rozłożyć ugotowane ziemniaki i przekrojone na pół. Piec zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 35-40 minut. Jeśli nie macie puree z dyni można je bardzo szybko przygotować. Oskrobać dynie ze skóry, usunąć gniazda nasienne
Kuchnia PokoleńWigilię polskie stoły uginają się od pierogów, karpia czy też kapusty z grochem. W Brazylii zaś stoły uginają się pod ciężarem przede wszystkim pieczonego indyka. W brazylijskich domach w ten dzień nie może go zabraknąć. U nas go zabrakło gdyż w tym roku to nie Brasileiro królował w kuchni lecz Ukochana Teściowa. Dlatego też i post spóźniony. Tę piękne(...)blenderem cebulę, paprykę, czosnek, koncentrat, kumin, ocet i sól. Nacieramy wewnątrz i zewnątrz indyka jak na poniższej fotografii. Przykrywamy naczynie i odstawiamy najlepiej nawet na całą noc. Brasileiro tłumaczy to faktem, że mięso indycze powoli przesiąka przyprawami. Niestety nie mieliśmy pokrywki do naszego naczynia żaroodpornego, więc przykryliśmy je folią aluminiową i wystawiliśmy na zimną noc na balkon. Pieczemy w piekarniku
Smaki BrazyliiWiększość osób raczej zna taką panierkę ale kto jeszcze nie robił niech zrobi jak najszybciej. Kurczaczki w płatkach kukurydzianych są pyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko
Ala piecze i gotujecoli z azjatycką nutą. Bardzo aromatyczne, kruche i rozpływają się w ustach. Do tego marchewka z dodatkiem masła orzechowego-zaskakujące ale przepyszne połączenie. Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym Składniki: 1 kg żeberek 3/4 szklanki coca – coli 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego(...)sojowego 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki wody Marynata: 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu oliwa Marchewka: 4-5 średnich marchewek sól, pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki
Mania Gotowaniaświęta... Ale jak wymyślę i się uda - podzielę się tym ze wszystkimi :) Tą szynkę piekłam razem z boczkiem, ale ponieważ pieczone były w woreczkach to (pomimo nacięć) raczej nie przechodziły swoimi zapachami, a również był smaczne :) Piekłam właśnie z tym boczkiem, do którego zapomniałam dodać tak lubianego przez mojego Męża czosnku ;P i tu też nie dałam(...)zmieszanym ze składników glazury sosem. Zawiązujemy w "cukierek" w rękawie do pieczenia, nacinamy rękaw w kilku miejscach. Pieczemy w 170 stopniach przez około 2,5 godziny. Odsączamy z tłuszczu, studzimy. Rady: Na odrobinie sosu z pieczenia dolanego do wody możemy ugotować pyszny i aromatyczny ryż! Koniec pieczonych mięs - ale jeszcze pojawią się u mnie! Kiedy nie wiem
Kolorowy PrzepisownikUpiekłam, ale nie ciasto. No cóż, pieczone mięsko też lubię... Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą(...)zróbcie takie dla rodzinki. Składniki: około 1 kg mięsa z piersi indyka 3-4 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól ) Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać
kolorowotorcikowobatatów. Oba produkty, są nowymi jakie skosztowałam po raz pierwszy. Składniki: Mini kotleciki: (3 sztuki) 25g ciecierzycy (przed namoczeniem) 1 mały ząbek czosnku natka pietruszki zioła prowansalskie mielona ostra papryka pieprz cytrynowy sól olej Frytki: 100g batata 1 łyżka oliwy z oliwy lub oleju zioła prowansalskie pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą na noc. Następnie przepłukujemy(...)czosnkiem i przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Batata obieramy, kroimy w paski, myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Pieczemy w 200 stopniach przez ok.20-25 (w zależności od wielkości frytek). Cały posiłek zjadamy od razu. Smacznego
Truskawkowa Fiestaodsączamy z zalewy i mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i ostudzonym kurczakiem. W misce mieszamy majonez, śmietanę, jajko i starty na tarce żółty ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Formy do tartaletek wykładamy ciastem francuskim , a następnie układamy na nim kurczaka z warzywami i całość polewamy masą śmietanowo- jajeczną. Tartaletki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka wędzona oliwa z oliwek kulka mozzarelli Przygotowanie: Ryż zalej 500 ml wody, lekko osól. Gotuj w garnku kamiennym Stone Legend (Delimano) ok. 10-15 minut, do momentu, kiedy wraz z ryżem pozostanie jeszcze troszkę wody - przyda się ona podczas pieczenia. Prawie ugotowany ryż rozprowadź równomiernie po powierzchni garnka kamiennego
Zdrowie na języku :Pmielonego 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 250 g startego żółtego sera sól pieprz papryka słodka natka pietruszki Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso mielone i usmażyć je doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką . Na drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki pokrojone drobno. Doprawić je solą i pieprzem(...)naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie mięso mielone, pieczarki warstwę sera żółtego i drugą połowę kaszy. Wierzch posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż ser się rozpuści i będzie rumiany Po wyjęciu posypać natką pietruszki. kasza zapiekana z mięsem
O kuchni z uczuciemtamari 3 łyżki quinoi łyżeczka mielonego lnu przyprawy: słodka papryka (2 łyżki), chili, sól himalajska, czarnuszka WYKONANIE: quinoę gotujemy ok 15 min (w niewielkiej ilości wody, do wchłonięcia całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną quinoą zblendowane składniki mieszamy z przyprawami, następnie przekładamy do aluminiowej formy całość pieczemy o 30 min w 180 stopniach gotowy pasztet przechowujemy
healthy dreamssól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Golonki nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie wymieszanymi przyprawami. Odstawiamy je na godzinę lub dwie, aby przeszły przyprawami. Kapustę kiszoną gotujemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płukamy. Następnie przekładamy golonki do rękawa do pieczenia i obkładamy kiszoną kapustą. Pieczemy w 180C ok. 1 godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami
Passion of Cookingłyżeczki pieprz cayenne, • 2 łyżki majeranku, • 1 łyżka papryki słodkiej, • 1 ząbek czosnku duży, • kilka łyżek oleju. 1. • Kurczaka przekroić wzdłuż piersi na połowę natrzeć przyprawami i potartym na małej tarce czosnkiem polać olejem najlepiej zrobić to na noc 2. • Zamarynowanego kurczaka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlać troszkę wody na dno blachy piec w piekarniku
W królestwie smaków Beaty