Bardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może
kgwjanczewoSkładniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną 1 czerwoną
kgwjanczewoNiewiarygodnie proste i smaczne.Odsłona buraków, jakie mało kto zna.Dla dwóch osób potrzebujemy- dwa średnie, ugotowane buraki w lekko osolonej wodzie i z łyżką octu- dwie
Pasje JolkiTa sałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza
Ala piecze i gotujeminut. - Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę zeszklić na oliwie, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory i przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje. Farsz lekko ostudzić(...)jajko i śmietanę, całość wymieszać. Można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem. - Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Do ciasta włożyć farsz, posypać startym serem. - Piec w temperaturze 180 o C przez 45 minut
Mama Gotujezawsze przychodzi łatwiej, niż takie "zwykłe", w ciągu roku. Mam dziś wolny dzień, więc zrobiłam częściowe porządki, ale to dopiero początek. Zdecydowanie bardziej podoba mi się gotowanie potraw i pieczenie ciast. No tak, Święta rządzą się swoimi prawami :) tym bardziej, że nawet najbardziej kaloryczne potrawy można przyrządzić w lżejszej wersji. Oto kilka przepisów na "zdrowszą" Wielkanoc! 1. JAJKA FASZEROWANE(...)zielonej - łyżeczka jogurtu naturalnego - pieprz i sól do smaku Jajka ugotować na twardo (ok. 7 min.). Wykroić miąższ z pomidora, odłożyć i resztę pokroić w kostkę. Cebulkę i paprykę pokroić drobno, zaś szynkę w cienkie, krótkie paseczki. Obrane jajka przekroić na połówki i wydobyć żółtko. Dodać je do miseczki z warzywami, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na koniec
Katsuumipodlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.Dusimy razem do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. ZIEMNIAKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy. Ucieramy na gładkie purre. Napełniamy nimi szprycę. Wyciskamy ” gniazdka ” średniej wielkości na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Delikatnie! smarujemy
Ostra na Słodkowędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa obróbka termiczna wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj(...)czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku sposób przygotowania Do moździerza wkładamy liść laurowy, pieprz , ziarna gorczycy, kolendrę i całość ubijamy tłuczkiem, następnie dodajemy czosnek, lubczyk, paprykę, sól, oraz cukier i dokładnie mieszamy. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie
Miód i pieprzmięsa Składniki: 4 średnie ziemniaki 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2-3 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka ponadto kulka mozzarelli kawałek sera żółtego obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu. Wykonanie: Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe(...)czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne dodatki, formujemy z nich krokiety. Krokiety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 - 15 minut. Smacznego
kgwjanczewośródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach. Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą pewnością jego smak i aromat Was zaskoczy, bo mnie zaskoczył, i to bardzo! A to za sprawą arabskich przypraw(...)natka pietruszki pestki granatu 1 łyżka pasty tahini 3 łyżeczki mieszanki 7 przypraw arabskich* *Mieszanka 7 przypraw arabskich: 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka papryki w proszku 1/2 łyżki kolendry 1/2 łyżki goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: * Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pieprz, kmin, kolendrę, goździki. Prażymy
Smakowity Blog Kulinarnyweekend spędziłam na uczelni, a co za tym idzie musiałam skombinować jakieś jedzonko nadające się do szybkiego spożycia między niewielkim przerwami które było mi dane mieć;p Już piekłam bułki otrębowe, ale tym razem poszłam bardziej w ich pikantną, ziołową wersję, coś na kształt "włoskich" bułek dostępnych w marketach. Dobreee wyszły! ;) po ostygnięciu przełożyłam je domowym pomidorowym twarożkiem, takie proste(...)owsianych wysoko-błonnikowych firmy Kupiec 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania szczypta soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki ostrej papryki 4-5 połówek suszonych pomidorów skworcu.pl 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (pomidory kroimy na mniejsze kawałki) do suchych składników dodajemy jajko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćroślinnego 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki ½ łyżeczki tymianku 2 opakowania ciasta kruchego 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania pasztecików) A teraz czas na przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj mięso mielone, a następnie przyprawy: sól, pieprz, paprykę i tymianek. Smaż mieszankę, mieszając, aż mięso(...)Złóż ciasto na pół, tworząc półksiężyc. Następnie przytnij brzegi pasztecika widelcem, aby je dokładnie zamknąć. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz paszteciki przez około 20-25 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Gotowe paszteciki z mięsem podawaj ciepłe lub letnie. Możesz je również schłodzić i podgrzać przed
Ania i Marcin gotująnabierając soczystości. I to właśnie te pół godzinki okazuje się zabójcze dla moich głodomorów, bo skoro już się nie piecze to znaczy, że można już jeść:-) Składniki na niedzielną pieczeń 1-1,2 kg łopatki wieprzowej (karczku lub innego mięska wieprzowego) 6-8 ząbków czosnku (zależy od upodobań, my lubimy dużo) kilka gałązek świeżego tymianku (gdy nie mamy(...)łyżeczkę suszonego tymianku) Marynata 1/3 szklanki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (lub innej przyprawy do mięs) 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu czosnkowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich lub innej mieszanki ziół 2 liście laurowe 3 ziela angielskie
Rozpustne gotowaniepolędwiczki z indyka Przyprawa do indyka Zioła do drobiu Słodka papryka Sól, pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: Sos żurawinowy Fanex Sposób przygotowania: Polędwiczki z indyka nacieramy przyprawami, skrapiamy olejem i wstawiamy na noc do lodówki. Polędwiczki obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20-30 minut. Upieczone kroimy w plastry i polewamy
Bajeczna Kuchniamoże wyjść suche. Mięso posypać przyprawami: solą, papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masło klarowane. Ułożyć na nim królika w przyprawach. Odstawić królika pod przykryciem na przynajmniej 24 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na drugi bok. Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso. Piec ok. 1,5 - 2 godz. w piekarniku nagrzanym(...)piekarnika ponownie odwrócić mięso. Podawać królika z wybranymi surówkami. U mnie z surówką z radicchio i jabłkiem : oraz na surówce z selera naciowego i jabłka : ---------- Podobne: Pieczony królik Królik z kasztanami Pieczony królik
Weekendy w domu i ogrodziemacerujemy w marynacie (najlepiej przez noc), przygotowujemy sos: marchewkę, pietruszkę, paprykę kroimy w cienkie paski, pomidory, cebulę i ananasa w kostkę, wszystkie składniki smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle,dodajemy wino, ocet winny w razie potrzeby podlewamy syropem z ananasa, mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem i pieczemy około godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia Beatybył już o wiele trudniejszy...Część praktyczna mnie zaskoczyła - przygotować paprykę w zalewie octowej :o Wszystkie zadania jednak wykonałam i pozostaje czekać na wyniki...Ponoć mają być jeszcze w tym tygodniu. PRZEPIS /1 porcja/ ~150g tofu ~50ml mleka sojowego ~10g mąki kokosowej ~30g mąki ryżowej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku opcjonalnie ~100g startej na średnich
breakfast of dreamsdodać startą mozzarellę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz ziołami. Szparagi oczyścić - odłamać stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka. Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone
Codzienne Gotowaniecukinię, pomidora, poszatkowane ogonki pieczarek, lubczyk, majeranek, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego
Smak mojego domuwarzyw a kończąc na wędlinie i mięsa pieczone . Jednak ja preferuje warzywa , bo lubię i trochę zdrowiej ( mam taką nadzieję) Składniki na 2 porcje 2 jajka 1papryka ( lub po 1/2 różnych kolorów) 1 srednia cebula sól ,pieprz, majeranek ,bazylia do smaku 1 łyżka oliwy Wykonanie Umytą paprykę i cebulę kroję w paski .Wrzucam na patelnie
Eli Gotowanieczosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą 2 łyżki domowej przyprawy barcecue, kminek, rozmaryn i olej. Natrzeć mięso. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec po 10 minut z każdej
ClauditteMissCookingSmażymy na łyżeczce oliwy zaczynając od cebuli, po chwili dodajemy paprykę, a na koniec cukinię. Doprawiamy je solą do smaku. Odkładamy do tej samej miski co kurczaka, dodajemy liście kolendry i mieszamy wszystko. Na połówce każdej tortilli układamy warzywa z kurczakiem, posypujemy łyżką startego sera i składamy na pół. Pieczemy na grillu z obu stron, aż się zarumienią i zrobią
Kulinarne Inspiracjewymieszaj. Gdy cebula się zeszkli, dodaj groszek, zielone chili, paprykę słodką. Po kilku minutach dodaj ziemniaki, dopraw solą do smaku, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz. Ciasto filo pokrój na cztery podłużne paski, na każdym ułóż po łyżce farszu. Zawiń w dowolny sposób* i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj kroplą oleju i piecz w 180 stopniach, ok. 20 minut
Corner With Recipesłyżki oliwy listki bazylii Wykonanie: Cebulę, pomidory i paprykę pokroić w duże kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości jajka i rozłożyć na warzywach. Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut
O kuchni z uczuciemkostkę i obsypałam przyprawami, jakie lubię najbardziej, między innymi: papryka słodka, ostra, przyprawa do szaszłyków oraz india bombay masala. Odstawiłam mięso na 10 minut i pokroiłam cebulę. Nadziałam mięso na przemian z cebulą: schab/cebula/pierś z kurczaka/schab/cebula/pierś z kurczaka Wstawiłam do piekarnika na ok 25 minut i piekłam w 200*C Szaszłyki można polać sosem tzatziki - pycha
The Sweet Damselmajeranek) - suszone zioła ( ja użyłam majeranek, czosnek, pieprz, ostrą paprykę) - sos sojowy do smaku - słonecznik do posypania na wierzch (opcjonalnie) Przygotowanie : Fasole ugotować, zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze razem z pieczarkami, cebulą i pomidorami, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, wyłożyć na blaszkę keksówkę i piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni Smacznego
zdrowa vege kuchniadalej. Po około 2 minutach doprawiamy solą, majerankiem, papryką i pieprzem, mieszamy i wyłączamy grzanie, studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy gładką kulę, a następnie każdą z nich wałkujemy na placuszki o grubości około 5 mm. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odkładamy na około 20-30 minut, żeby
Rozpustne gotowaniezmięknie ale nie zacznie brązowieć. Dodać drobno pokrojoną paprykę, podsmażać jeszcze moment. Dodać cieciorkę, szparagi, ziemniaki, przemieszać. Masę jajeczną wylać na warzywa na patelni. Przykryć, smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką
Stare Garykoncentrat, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie na sam koniec dodajemy fasolkę i makaron, przyprawiamy wg. smaku przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wylewamy zblenowany na jednolitą masę serek wiejski, jajko i przyprawy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut co jakiś czas włączając termoobieg, żeby góra
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposiekane ząbki czosnku i cebulkę oraz drobno posiekany por. Dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, kaszę kuskus, serek, przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Większe pieczemy razem, mniejsze osobno (ze względu na różny czas pieczenia). Calzone
Kolorowy Przepisownikpity odrobiną mąki i zostawić na 20 min pod przykryciem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 230 stopniach przez 6-8 minut. Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprz, sok z 1/2 cytryny
Plate of Joybędzie ono pyszne i aromatyczne. Ja podałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 800 g mięsa wieprzowego z łopatki 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 por 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz biały, słodka papryka, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa
Passions hobbies lifezajmie. Efekt za to jest oszałamiający. Pieczone pierożki na góralską nutę (5 osób) Składniki farsz: 200 g serka twarogowego w typie bałkańskim 100 g tartego serka wędzonego a'la oscypek 1 serek wiejski (odcedzony) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, czarnuszka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Ziemniaki oczywiście wcześniej obieramy
vegetaniejajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, słodką paprykę, sól, pieprz i cebulkę podsmażoną. Składniki połączyć. Na stół rozłożyć folię spożywczą, posypać nią bułką tartą i rozłożyć mięso mielone. Na całe mięso wyłożyć pieczarki. Zwinąć roladę. Delikatnie zdjąć folię spożywczą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C około 45min
Amatorka kuchennałyżka pieprzu mielonego 4 łyżki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka majeranku 1 szklanka wody UWAGA !!! Aby żeberka wyszły niesamowicie aromatyczne i soczyste należy je zamarynować na 24 godziny przed pieczeniem. Przygotowanie: Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze
ClauditteMissCookingbochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać przyprawy i olej. Wymieszać, najlepiej ręką. Wsypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C do momentu
Humanistka w kuchniposypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatylubczyk)Umytego i wysuszonego kurczaka nacieramy solą, obsypujemy pieprzem i papryką. Pod skórę wkładamy małe kawałki masła. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie do wnętrza kurczaka wkładamy gałązki ziół i nakładamy "jegomościa" na otwartą butelkę z piwem. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy około godziny, aż kurczak będzie miękki, a skórka rumiana
Smakowity Blog Kulinarnyposiekaną natkę pietruszki, oliwę lub olej, suszoną bazylię, ostrą paprykę, ok. 1 czubatej łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i kaszę manną – mieszamy ponownie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy, lekko ją rozluźniając. Poszerzoną keksówkę lub inną formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy. Na wierzchu możemy ułożyć kilka liści
Poezja smaku