tortowej), 1 czubata łyżeczka cynamonu , 1/4 - 1/3 łyżeczki ostrej papryki , szczypta soli , 1,5 łyżeczki sody , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia . Całe jajka ubić z cukrem i solą, dodać olej i śmietanę - dokładnie połączyć, najwygodniej przy(...)użyciu ręcznego miksera. Dołożyć wytłoki, cynamon i paprykę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta. Przed pokrojeniem
Codzienna kuchnia niecodziennapolecałam ten lokal znajomym. To jest chyba najlepsza reklama - z ust do ust. Antyreklama też mi się zdarzała - ponoć bywam upierdliwa, ale... Kiedy otrzymuję na wpół surową pieczeń, a kelner usiłuje wmówić mi, że to naturalny kolor mięsa - wymiękam. Kiedy podane sztućce są niedomyte, obrusy poplamione, a na szklankach widzę resztki śladów karminowej szminki (tak, tak....) - wychodzę(...)tradycji – tu, w klimatycznym wnętrzu, w otoczeniu starych zdjęć i zabytkowych przedmiotów codziennego użytku, znajdziesz doskonałą kuchnię polską – aromatyczną golonkę w piwie, delikatne polędwiczki w sosie kurkowym, staropolską kaczkę pieczoną w majeranku z jabłkami, czy pyszne, domowe pierogi. Zapraszamy na podróż w czasie i smaku... Wnętrza są naprawdę piękne. Bardzo klimatyczne, przytulne i oddające charakter pomieszczeń - tam naprawdę kiedyś była
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzeglądając ulubione blogi trafiłam na przepis u Madame Edith i postanowiłam, że własnie z jej przepisu upiekę swoje pierwsze cebularze. Wiem, że będę je piec częściej, bo są naprawdę smaczne. Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Kiedyś dość często gościłam w tamtych rejonach, ale (niestety) nie natknęłam się na cebularze(...)szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe zagościłyby w mojej kuchni. Cebularze są pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :) Składniki ciasta: 30 dkg mąki pszennej , pół szklanki ciepłego mleka
Codzienna kuchnia niecodziennamniej więcej równe plastry o szerokości 4-5 cm. Poszczególne kawałki układać na sztorc w tortownicy (lub innej okrągłej formie) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można podawać lekko ciepłe. Ciasto jest niezwykle wilgotne i smaczne. Migdały przed
Codzienna kuchnia niecodziennałasuchów ;) Gotowi na ucztę? :) Składniki: 1, 5 szklanki mleka , 3 jajka , 1,5 szklanki mąki , 2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM< , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli . Dodatek: słoiczek Czeko(...)Orzechowej z Anielskich Przysmaków Składniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek
Codzienna kuchnia niecodziennakilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto dzielimy na 4 porcje. Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta. Krem grysikowy: 500 ml mleka 12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna
Made By Mom And SonZapraszam :) Składniki : 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mielonych Migdałów Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka Cukru marcepanowego Skworcu 1 szklanka cukru 5 jajek Wykonanie ; Jajka ubić z cukrem i cukrem marcepanowym, dodać(...)migdały , mąkę i proszek , wszystkie składniki wymieszać . Foremki wysmarować margaryną , nakładać po łyżce do każdej przegródki , ( jeśli macie duże foremki to po 1,5 lu 2 łyżki ) . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Do przełożenia biszkopcików użyłam kremu Toffi Dr. Oetkera. Jeśli wolicie same biszkopciki to posypcie tylko cukrem pudrem. Pyszne i proste
Sama słodycz i szczypta chilikakaową mieszaninę, ciągle miksując. Na koniec dodajemy powidła i delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni. Pieczmy 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- jeśli jest suchy, możemy wyjmować ciasto, jeśli jest jeszcze oblepiony ciastem, powinniśmy je trochę dopiec. Piernik możemy udekorować roztopioną czekoladą, cukrem pudrem lub dowolną
Czerwona PorzeczkaCiasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formujemy wieniec. Nacinamy ostrym nożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego! :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Moje Ciacho . Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary Artmikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej(...)olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm) Odstawić w ciepłe miejsce ( około 30 stopni) na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 1 godziny (do suchego patyczka
głodny alergikmisce, dodajemy wystudzony miód z masłem i zagniatamy na gładkie ciasto. 3. Za pomocą szklanek/kieliszków o 3 różnych wielkościach wykrawamy kółka. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki należy obserwować, czas pieczenia zależy od grubości ciasta - możliwe, że upieką się szybciej. 4. Gotowe kółka lukrujemy, nakładamy na siebie (największy na dole, najmniejszy na górze, średni
Szefowa kuchnirozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek powycinać dziurki i układać je na blaszce do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 3. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut, aż ładnie się przyrumienią. 4. Ostygięte ciasteczka przekładać dżemem. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała Cukierenkasię na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli(...)masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i zajadamy ;) Smacznego! *Ja użyłam 50 g rodzynek, 25 g posiekanych moreli, 25 g posiekanych śliwek Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary ArtWierzcie, sernik był wyśmienity ! Składniki na ciasto : 2 żółtka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Składniki na masę serową : 1 kg sera białego półtłustego 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 żółtka + 3 całe jajka 2 szklanki(...)mikserem około 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 *C Dużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz. Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy ją na podpieczony sernik, posypujemy wiórkami Dopiekamy około 15 min., wiórki muszą przybrać złoty kolor
Proste Potrawy