pieczenia - 22046 przepisów (strona:637/1470)

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 277

całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne!   Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia) Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 125g masła 1 żółtko Ok. 40ml wody Sól Farsz: Ok. 100g boczku 3 jajka 2 pory ½ szklanki śmietany 18% ½ szklanki startego żółtego sera 1 łyżka(...)ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni. Smacznego

Kolizje Smaków
Przekąska z prażonej ciecierzycy 210

lubicie. Przygotowanie: Ugotowaną ciecierzycę odsączyć i osuszyć (tak samo postępować z tą z puszki). Skropić odrobiną oliwy i wymieszać z przyprawami. Ziarna wrzucić do formy do pieczenia i piec przez 30-40 minut w 220 °C, aż staną się chrupiące z zewnątrz. Podawać zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Miłego chrupania

Food Square
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 180

posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i odstawić. Fenkuł umyć i odkroić zielone(...)karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia. W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche. Piec 30-40 minut w 180 ° C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać na ciepło sam lub w towarzystwie ulubionej sałaty. Świetnie smakuje polany odrobiną zredukowanego octu

Food Square
Kotleciki z kaszy jaglanej 220

jest zbyt sypka, można zmiksować 1/5 część masy na gładko i wmieszać do reszty. Uformowane kotleciki obtaczać w nasionach, a następnie umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40-60 minut w temperaturze 180 ° C (aż nasionka się przyrumienią). Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami

Food Square
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 208

klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180 ° C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. * Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę i słonecznik w młynku do kawy lub przystosowanym do tego celu robocie kuchennym. ** Mleko

Food Square
Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą 190

minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180 o C przez 30-40 minut. W czasie pieczenia spryskiwałem je wodą co 5 minut by kasza jaglana zachowała chrupkość, lecz nie była twarda. Po upieczeniu ostudzić i wyłożyć nań krem. Ozdobić

Food Square
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 203

dokładnie wymieszać z 1-2 ząbkami czosnku, oregano i odrobiną soli. Płaty lasagne obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał. Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy(...)płat lasagne -> 6 plastrów cukinii -> 3. płat lasagne -> 3 łyżki szpinaku -> 4. płat lasagne -> sos z mascarpone -> 6 plastrów z cukinii (na wierzch). Piec w 200 st. C przez 20 minut

Food Square
Tort Truskawkowa Delicja 199

kakao przesiać i wymieszać ze sobą. Dodawać je do ubitych jajek partiami, powoli mieszając łyżką w jedną stronę. Biszkopt wylać do formy pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160 ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy równe części. Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki

Food Square
Pavlova z owocami lata 301

papier do pieczenia z uprzednio narysowanym okręgiem o średnicy 25-30 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 ° C i piec 70-80 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.  Składniki na krem: 400 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 200 g świeżych malin 200 g borówek lub jagód

Food Square
Papryki faszerowane chili con carne 225

łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Papryki przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 200 °C. W tym czasie przygotować farsz. Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami

Food Square
Galette z pomidorami i ricottą 230

jajko 50 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: 250 g ricotty 1 jajko 8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone) świeży rozmaryn sól morska świeżo mielony pieprz(...)pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC  i piec przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta stanie się złoty a woda z pomidorów wyparuje. Upieczoną tartę odstawić na 10-15 minut do wystygnięcia i podawać na zimno

Food Square
Eklery z budyniowym kremem 216

jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec w 200 ºC przez 20-30 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Wystudzić na kratce, a następnie poprzekrawać na pół. Waniliowy krem  pâtissière: 800 ml pełnego mleka laska

Food Square
Kruche ciasteczka korzenne 230

lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180 °C. Gotowe ciastka ostudź na kratce, a następnie schowaj do puszki lub słoika. W nocy z 5 na 6 grudnia pamiętaj, by ułożyć je na talerzyku

Food Square
Roladki z udek kurczaka 288

temperaturze 180 st. C. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby roladki ładnie się zapiekły. Gotowe.    Smakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka. Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych. Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka z białej kapusty

Maminek kulinarny
Rolada Mai 182

jajka -2 łyżki oleju -aromat śmietankowy -żelatyna -galaretka cytrynowa i truskawkowa -2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml -jabłka -cukier puder    Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem    Ubijamy na sztywno pianę z białek. Dodajemy 4 łyżki(...)cukru nadal ubijając. Dodajemy 4 żółtka i aromat. Do ubitej masy dodajemy 2 łyżki oleju a na koniec wsypujemy wymieszane mąki. Wszystko łączymy i wykładamy na blaszkę.    Pieczemy ok. 10 minut.    Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę i zdejmujemy papier .    Biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w rulon.    Biszkopt stygnie.    W międzyczasie

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania