pieczenia - 22046 przepisów (strona:643/1470)

Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 161

koniec partiami dodając cukier. Dodać ocet i mąkę, połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy 18 cm. Wyłożyć pianę z białek, formując kopiec. Piec w 120 st. C. przez 75-90 minut, aż beza bęzie z wierzchu chrupiąca. Ostudzić w uchylonym piekarniku, a następnie ostrożnie przełożyć na talerz. Cukier wsypać do garnka, dodać wodę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezowe maleństwa 195

rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiadzki nałożyć białą masę przy jednej ściance, a różową z drugiej. Wyciskać małe beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPiec w 120 st. C. przez 1,5-2 godziny, aż beziki całkowicie się wysuszą. Wystudzić. Smacznego! Za dokładnie cztery tygodnie o tej porze będę już w Niemczech, w drodze do Włoch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostsza Pavlova 20507

śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g malin listki mięty Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Na blasze położyć arkusz papieru do pieczenia, narysować(...)koło o średnicy 23-25 cm. Masę bezową wyłożyć na papier, formując kopiec. Podpiec w 160 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C. i piec jeszcze przez 90-105 minut.  Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć na całkowicie ostudzoną bezę, udekorować malinami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Tak, wiem, monotematyczna jestem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa na jeden kęs 207

końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną). Schłodzić 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie piec w 180 st. C. przez 10 minut. Zdjąć z blachy, wystudzić. Białko ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier puder, cały czas ubijając. Na końcu dodać galaretkę, miksować, aż nie będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 167

ciasta uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować mlekiem, naciąć ostrym nożem.  Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! U mnie w sklepach nastąpił już wysyp dyń - wielkie i malutkie, pomarańczowe, zielone i żółte, o najróżniejszych, fantastycznych kształtach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słoneczne bułeczki 149

zagnieść, podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A co u Was? Deszcz płacze w ciemnościach za oknem, czy może raczej złote i czerwone liście szeleszczą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztuka kuchenna: makaroniki 204

wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Posypać kawałkami orzechów, które zostały na sitku. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka.  Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Mascarpone ubić z kremówką na sztywną masę, pod koniec dodając nutellę. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego, wycisnąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawe gniazdka bezowe 234

takie zrobić. Mam znów spory zapas białek, a w szafce czekają wiśnie od Mamuni. Miałam więc wszystko co potrzebne w domu, i szybciutko zabrałam się do pracy. Pierwszy raz piekłam bezę w tak niskiej temperaturze, i muszę powiedzieć, że wyszła idealna - bielusieńka, chrupiąca z wierzchu, odrobinkę ciągnąca w środku (właściwie to spód jest troszkę ciągnący, ścianki wysuszyły się zupełnie(...)sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na balchę wyłożoną papierem do pieczenia gniazdka: najpierw okrągły spód, a później brzegi.  Suszyć w piekarniku w 80 st. C. przez 4 godziny. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 212

formy na muffiny wyłożonej papilotkami.  Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Cukier i wodę na szkło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż zacznie się karmelizować przy brzegach. Natychmiast zdjąć z palnika, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najsmaczniejszy chleb dyniowy 209

drodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów...  Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki(...)godzinę. Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut. Formę wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Posmarować wierzch ciasta wodą. Piec w 225 st. C. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. piec jeszcze 35 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 161

wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie skropić wierzch ciasta wodą. Piec w 240 st. C. przez 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Uwielbiam tegoroczny listopad. W końcu mam czas(...)wszystko: czytam, gotuję, piekę, spaceruję mimo niesprzyjającej pogody. I tak mi dobrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 213

gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste  nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal całkowicie zatopione w masie(...)duże. Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami. Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy. Schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Czytałam niedawno, że u kogoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 225

gładko. Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę: Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Zupę podawać gorącą, z prażoną ciecierzycą. Smacznego! Na przekór szalonemu zimnu za oknami, na parapecie kwitną mi storczyki. Oba. Białe i biało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb przedświąteczny 224

dokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Odsatwić do wyrośnięcia na 40-60 minut. Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Kiedy wstałam dzisiaj rano, świeciło bajeczne słonko i aż sobie pomyślałam, że takie Święta bez śniegu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mandarynkowy tort na Walentynki 218

dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 50 cm. Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika, wystudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania