pieczenia - 22046 przepisów (strona:642/1470)

Ciasteczka. Na razie ostatnie, obiecuję... 149

masy uformować 20 kulek, każdą lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciasteczka sporo rosną). Piec 15 minut w 180 st. C. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dziś ostatni dzień wolności przed powrotem do pracy - trzeba go dobrze spożytkować, jak myślicie, co by tu upiec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kilka słów o przezroczystym lodzie. I bułeczki na śniadanie 215

się ciasto. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki. Obtaczać je w mące, nieco spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C. 10-12 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Jutro jednak - słowo harcerza! - będzie słodko. I kakaowo. I owocowo też. Mniam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mission impossible, czyli tort podróżny 178

miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.  Masę wylać do formy. Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding, czyli budyń w wersji luksusowej 222

idealny - przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, składniki niemal zawsze są w domu (ja nie miałam kremówki, więc mi się przygotowanie deseru przeciągnęło w czasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany(...)cukrem i kakao na puszystą masę. Powoli wlewać gorącą śmietanę, energicznie mieszając łyżką, nie dopuszczając jednak do powstania piany. Do masy dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Masę przelać do kokilek. Piec w 120 st. C. 60-75 minut, aż masa zgęstnieje.  Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 217

równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A jakie Prima Aprillisowe żarty spłataliście wczoraj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Level up w kwestii domowego pieczywa 223

każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 190 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Nie chcę pisać o nadchodzącej wiośnie, bo jutro znów obudzi mnie śnieg... Napiszę więc tylko, że Ptysia w parku biegała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe pomarańcze 165

papier do pieczenia, zostawić na noc do wysuszenia. Przechowywać szczelnie zamknięte w słoiku w lodówce. Syrop zachować, przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce. Smacznego! Nadal nie mogę piec (C. ma wolne i mnie pilnuje), ale mam jeszcze parę pyszności w zapasie, więc będę się nimi z Wami dzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
We włoskich klimatach 198

kleiło. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Po tym czasie zrobić palcem wgłenienia w cieście, posmarować oliwą, posypać solą i listkami tymianku.  Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż się zezłoci. Przestudzić na kratce. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Pogoda w Danii coraz ładniejsza, niedługo chyba naprawdę będę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 198

już niedługo! Pomarańczowo-rozmarynowe babeczki z kremem z białej czekolady Składniki: (na 14 babeczek) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 2 pomarańczy igiełki z 2 gałązek rozmarynu 2 jajka 250 ml mleka krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki(...)misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 190 st. C. przez 18-20 minut. Ostudzić. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wsypać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, wymieszać na gładką masę. Masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 210

rabarbarowym curdem i kremem na bazie bezy szwajcarskiej Składniki: (na 13 sztuk) babeczki: 80 g miękkiego masła 100 g cukru 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka krem na bazie bezy szwajcarskiej: 2 białka 110 g cukru 155 g miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli(...)otrzymania masy o konsystencji kruszonki. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem i ekstraktem, powoli wlewać do masy maślanej, cały czas miksując.  Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 190 st. C. przez 18-20 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Białka z cukrem i solą podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Zdjąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 285

spod rzęs.  Uwielbiam różnorodność. Czasem jednak, dla dobra sprawy, trzeba ujednolicić opinie. W związku z tym zgodnie stwierdziliśmy, że robimy deser, czyli cudo, które podzielimy na porcje przed pieczeniem czy inną ostateczną obróbką. Myślę, że wśród wszystkich innych ta brzmi całkiem sensownie.  Najpierw chciałam zrobić muffiny, ale później na blogu  O! kuchnia  zobaczyłam rabarbarowy suflet(...)rozgotuje. Białko ubić na sztywną pianę z solą, w dwóch partiach dodać cukier. Dodać ciepły rabarbar, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masę przełożyć do foremek do 4/5 wysokości, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, aż suflet wyrośnie i się zezłoci. Podawać natychmiast. Smacznego! A teraz zdradzę Wam tajemnicę - w Danii świeci słońce . Codziennie, już przez ponad

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pavlova w ciemnej wersji 198

przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 18-20 cm. Wyłożyć masę. Piec w 120 st. C. przez 75 minut. Ostudzić. Na bezie położyć talerz, odwrócić całość, delikatnie odkleić papier. Wyłożyć na wierzch ubitą na sztywno z cukrem pudrem i wanilią kremówkę, udekorować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułeczki z makiem 230

boku na trzy (jak przy składaniu ciasta francuskiego). Przełożyć tak, żeby złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ciasto na trójkąty ze ściętym czubkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić(...)minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać makiem. Piekarnik nagrzać do 250 st. C. Włożyć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec bułeczki przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A póki co, zajadam się truskawkami ze śmietaną. Choć wiem, że powinnam już sięgać po inne owoce sezonowe, nie mogę nacieszyć się tymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 240

Jakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż(...)Marcepan, serek i białku utrzeć na gładki krem. Na każdy kwadrat ciasta wykładać porcję nadzienia, sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi, formując ciasteczka. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z kremówką. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Zagotować w małym garnku z sokiem z pomarańczy i cukrem. Kiedy zmięknie, zdjąć z ognia, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania