pieczenia - 22046 przepisów (strona:633/1470)

Domowy Cheeseburger 266

czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy

Słodka Strona
Proste Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami 190

ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki.  Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek i wykładamy ciasto(...)wysokości. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na ok. 1h). Po tym czasie formę z muffinkami umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 7-10 minut do zrumienienia i tzw. "suchego patyczka". Ostudzone babeczki oprószamy cukrem pudrem. Moje posty

Słodka Strona
Mini Calzone ze Szpinakiem 239

pieczenia.  Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem (opcjonalnie). Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia.   Moje posty

Słodka Strona
Drożdżowe Warkocze - Paluchy z Ziołami Prowansalskimi 369

następnie z ciasta pleciemy "warkocze". Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Następnie każdego "palucha" smarujemy mlekiem. Paluchy pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-7 minut (w zależności od wielkości) do lekkiego zrumienienia. Moje posty

Słodka Strona
Pierniczki - Mikołaje (miękkie od razu po upieczeniu) 200

razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w przyszłym roku, publikuję więc wpis z efektem końcowym. Rzeczywiście nie stwardniały, można je jeść od razu. Z ciastem pracuje się trudno (jest lepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie(...)miski i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, wkładamy je na 1h do lodówki (ja tak zrobiłam). 2. Ciasto wałkujemy (można podsypywać mąką), wykrawamy za pomocą foremki-serca. 3. Pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i dekorujemy

Szefowa kuchni
Pleśniak 234

tortownicy o średnicy 26 cm. Tak więc i oto przepis, koniec paplania. Składniki: 3 szkl. mąki cała margaryny 4 żółtka  2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Ponadto: łyżeczka kakao 1/3 szkl. cukru 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dżem najlepiej wiśniowy lub jagodowy Wykonanie: Wykonanie: Margarynę posiekać z mąką dodać resztę(...)koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej również wmieszać delikatnie. Ciasto w blaszce posmarować dżemem, na to zetrzeć ciasto kakaowe, wyłożyć pianę, wyrównać. Wierzch posypać startym ciastem jasnym.  Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C. Ostudzić i wyjąć z foremki. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Waniliowe cmentarzysko 221

Składniki: Ciasto 4 jajka szklanka maki + taka porządna łyżka szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru pudru 100 ml wrzątku  Piekarnik nastawić na 175 stopni. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do miseczki. Jajka roztrzepać z cukrem na gładką masę, następnie dodać do mąki i wszystko razem dobrze zamieszać. Na koniec dodać wrzątek, wszystko mieszać do uzyskania(...)moje ciasto była za duża, ale chciałam, aby ciasto za duże nie urosło, a tak można je przełożyć do tortownicy o śr. 20 cm wtedy będzie idealnie). Piec do suchego patyczka jakieś 40 min. Ciasto ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie przekroić. Masa: 3 opakowania serka waniliowego (u mnie większy Rolmlecz) galaretka ananasowa (taką znalazłam :)), można dać oczywiście inną

Moje pyszne gotowanie
Otrębowa babka 190

diecie, ale i nie tylko polecam jak najbardziej. Składniki: 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 4 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka słodzika pół szklanki gęstego jogurtu greckiego Wykonanie: Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać same żółtka, jogurt.  Z białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej(...)Ciasto przelać do formy. U mnie forma do babki. (Można dać do foremki kwadratowej lub okrągłej, lub zrobić babeczki, to zależy już od was). Piekarnik nagrzać do 190 stopni piec ok. 30 -35 minut. *Ciasto wyszło mało słodkie mimo łyżki słodzika, mi to nie przeszkadza, siostra trochę marudziła, więc wystarczy trochę słodzika wymieszać z odrobiną soku z cytryny i odrobiną

Moje pyszne gotowanie
Liryczne babeczki 251

nich cukierki Liryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie. Składniki:  (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka ok. 6 sztuk cukierków Liryków 2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę(...)gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry. Smacznego :) *Ja udekorowałam je dżemem wiśniowym, ale to tak bo akurat miałam go pod ręką

Moje pyszne gotowanie
Milanowskie babeczki 227

wszytko piękne jest dobre, więc to tyle. Oceńcie sami.  Składniki:  (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka szczypta cynamonu łyżeczka kakao ok. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek)) 2 łyżeczki likieru migdałowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy(...)gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Dodajemy cynamon i kakao. Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.   Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Ciasto ucierane z jabłkiem 203

Ciasto marmurkowe, puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryny 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy łyżka kakao Nadzienie: 2 jabłka sok z połowy cytryny  szczypta cynamonu Dodatkowo: puder do posypania migdały w płatkach do posypania półka tarta i trochę masła do wysmarowania blachy(...)wyłożyć na dno foremki (u mnie była to mała tortownica), następnie wyłożyć jabłka. Przykryć ciemną częścią ciasta. Wieszcz posypałam migdałami w płatkach, akurat miałam pod ręką. Do piekarnika i piec ok. 50 - 60 min. Do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w tej akcji

Moje pyszne gotowanie
Eklerki z krówką 194

takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :). Składniki: (na 30 eklerków) Ciasto: 4 jajka 1/2 kostki margaryny łyżeczka cukru pudru szklanka wody szklanka mąki szczypta proszku do pieczenia Krem: 3/4 kostki masła 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek maki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej opakowanie cukru waniliowego 3 jajka Dodatkowo: kilka krówek odrobina mleka płatki migdałów Wykonanie: Ciasto: Wodę(...)ciasto odchodziło od boków garnka. Zdjąć z ognia. Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła. Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią. Krem: 2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować. Mąki rozmieszać w szklance mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka

Moje pyszne gotowanie
Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem) 250

Nasze bułeczki po upieczeniu ładnie się świecą, nie są takie matowe. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mniejsze wypieki ok 25 min, a większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia zakryć go folią aluminiową, święcącą stroną ku górze. *Ciasto drożdżowe można postawić na termoforze, aby nam szybciej

Moje pyszne gotowanie
Pyszne kruche ciasteczka z dżemem 183

szkoda tylko, że wyszło ich tak mało, ale następnym razem powiększę ilość składników. Składniki: 14 łyżek mąki łyżka z górką masła 5 płaskich łyżek cukru jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy trochę dżemu Wykonanie: Mąkę przesiać następnie wymieszać z cukrem i proszkiem dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno mięć gładką jednolitą(...)kroimy je na mniejsze kawałki. Na każdym z nich kładziemy odrobinę dżemu i robimy rulonik. Kładziemy do brytfanki wysmarowanej tłuszczem lub na papier. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok. 15-20 min, aż ładnie nabiorą kolorków. Studzimy, oczywiście jak zdążymy, ja  nie nie zdążyłam. Z przepisu wyszło ich ok. 15 sztuk, a w domu u mnie same

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka midowe z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 152

świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo  smaczne  :) Składniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a  następnie   rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę. Z jabłka(...)odciskamy na durszlaku z nadmiaru wody. Na basze kawałki ciasta nakładamy nadzienie i zlepiamy.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka rozkładamy na brytfankę wyłożoną papierem. Pieczemy ok.20 minut, aż złapią ładny złoty kolorek. Smacznego

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania