pieczenia - 22046 przepisów (strona:626/1470)

Ciasto z jeżynami i kokosową kruszonką 204

rozpuscic budyn i 1 lyzeczke maki ziemniaczanej.Wlac do gotujacych sie jezyn caly czas mieszajac,az masa owocowa zgestnieje.Odstawic do wystudzenia dno foremki o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a rant wysmarowac maslem skladniki na kruszonke odwazyc i rozgniesc miedzy palcami kruche(...)ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami foli spozywczej.Wylozyc ciastem dno foremki i bok dookola.Rozsypac rownomiernie 2 lyzki bulki tartej na ciasto wylozyc mase owocowa,rownomiernie rozprowadzic na owocach rozkruszyc kruszonke piec w 180°C 40-45 minut,do zezlocenia kruszonki .Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RÖSTI - super chrupiące placki 269

uformowany placek ulozyc na patelni z mocno rozgrzanym tluszczem.Brzegi placka uformowac lopatka i lekko docisnac.Piec na srednim ogniu 10-12 minut.do zrumienienia.Poniewaz placek jest gruby piecze sie dluzej i wazne jest ,by do pieczenia nie zalowac tluszczu.Podawac z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galette - rustykalna tarta z jeżynami 159

jajko i  zagniesc do polaczenia skladnikow w zgrabna kule.Odlozyc do lodowki na 30 minut umyc,odszypulkowac i osuszyc na papierowym reczniku jezyny rozwalkowac schlodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubosci 0,5 cm na ksztalt okregu o srednicy okolo 35 cm.Brzegi nie moga byc  rozwalkowane za cienko,bo przy zakladaniu popekaja na ciasto wysypac(...)brzegi ciasta zalozyc na owoce.Jezyny posypac cukrem,a brzeg ciasta posmarowac mlekiem i rowniez posypac cukrem.Pod jezyny mozna rozlozyc warstwe z pokrojonych w polplasterki brzoskwin.Na zdjeciu oba warianty. ciasto piec w 200°C 25-30 minut do zezlocenia brzegow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne 153

mielonych orzechow i cukru zagniesc kruszonke,zawinac w folie i odlozyc do lodowki sliwki umyc przekroic kazda na pol,usunac pestke wyrosniete ciasto podsypujac maka rozwalkowac na papierze do pieczenia na wielkosc blaszki.Z papierem przeniesc na blaszke.przykryc sciereczka kuchenna(...)odstawic na 15-20 minut do napuszenia na ciescie ulozyc dosc gesto przygotowane sliwki,skorkami do dolu na sliwkach rozkruszyc kruszonke wstawic do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 35-40 minut studzic na krace lub zajadac jeszcze cieple

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik dyniowy ze śliwkami 169

waniliowy 40 dkg śliwek  2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę. dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i  podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut ser zmiksować z mąką ziemniaczaną,cukrem waniliowym(...)około pół minuty,tylko do połączenia składników śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki na podpieczony spód wylać masę serową,ułożyć  pokrojone śliwki i posypać posiekanymi orzechami laskowymi piec w 160`C około 75-90 minut studzić na początku w uchylonym piekarniku,następnie na kratce.Podawać schłodzony,najlepiej przez całą noc w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z jabłkami i mango oraz kruszonką 196

masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: ciasteczka amarettini,sucharki i masło umieścić w blenderze i zmiksować  na masę o konsystencji mokrego piasku dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.W dno tortownicy i część boku wklepać masę ciasteczkowa.Foremkę umieścić w lodówce składniki na kruszonkę rozetrzeć z masłem między palcami .Odstawić jabłka i mango obrać(...)kolejno po jednym jajku i za każdym razem mieszać około pół minuty na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową,następnie jabłka z mango i na górze rozkrusztć miedzy palcami kruszonkę piec w 160`C 1.5 godziny.Upieczony sernik ma mocno ścięte boki,podczas gdy środek pozostaje lekko drżący pierwsye 30 minut studzić sernik w uchylonym piekarniku,następnie na kratce. podawać schłodzony,najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 111

zadba nie tylko o dobry smak,ale sprawi również,że ciasto będzie  ładnie  polistkowane strudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masła piec w 200`C przez 15 minut,do zrumienienia lekko ostudzić.Podawać jeszcze ciepły,obficie posypany cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa 199

pieczenia-podwójnie złożonego.Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.Dokładny instruktaż składania bagietki znalazłam tutaj przed włożeniem do piekarnika, bagietkę spryskać delikatnie wodą i naciąć ostrym nożem.Piec w 220`C 20-25 minut do zrumienienia w naparowanym piekarniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik W-Z z kremem serowym 139

delikatnie żółtka z białkami przy pomocy szpatatułki,wmieszać mąkę wymieszaną z kakao.Na końcu dodać masło.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,boku nie smarować masłem.Piec w 180`C 30 minut,do suchego patyczka.Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm,proponowałabym  jednak użyć większej ,przynajmniej 26 cm.Początkowo studzić w foremce,następnie odpiąć obręcz i studzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik z dżemem - pyszny 171

składniki i mleko posiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać posiekane orzechy i żurawinę napełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia,wyrównać górę szpatułką piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka początkowo studzić w foremce,nastepnie na kratce w małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki na polewę.Przy pomocy pędzla rozprowadzić polewę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka Tulipan 116

jest smaczna, puszysta ale jak to często bywa ma jedną wadę czyli zdecydowanie za szybko znika. Ale taką babkę to śmiało można piec często oczywiście gdy nie patrzymy na kalorie. 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szk mąki pszennej typ 500 1,5 szk cukru pudru 16 g cukru waniliowego 250 g margaryny Kasia 1/2 szk oleju

Ewa w kuchni
Puszysty sernik z rodzynkami 154

Gdyby ktoś mi powiedział, że nauczę się piec serniki to chyba wyśmiałabym go. Odkąd jestem mężatką serniki piekł mój mąż. Myślałam, że sernik to wyższa szkoła jazdy, ale pomyślałam, że nie przekonam się jak nie spróbuję. I jest to już kolejny mój sernik a co za tym idzie serniki mi wychodzą i to smaczne. Więc jak to mówią(...)taki wilk straszny ". Trzeba stawiać czoło swoim wątpliwościom i próbować. Jak widać ja jestem tego najlepszym przykładem. Teraz serniki piekę i już się ich nie boję. A do sernika dodałam rodzynki, które dostałam do testów. Rodzynki wzbogaciły smak sernika a ja je uwielbiam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Dostałam nominację do Liebster Blog Award 110

trudne? Oj trudne pytanie i nigdy się nad tym nie zastawiałam. Ale na pewno coś by się znalazło. Jeszcze nie tak dawno myślałam, że nie umiem robić torów i piec sernika. 2. Gdyby słodycze nie zawierały kalorii, jakim smakołykiem zajadałbyś się codziennie? Hm, może byłyby to delicje ? 3. Czy podczas gotowania/pieczenia podjadasz? Nie podjadam ale jak gotuję to muszę spróbować(...)składnika w życiu nie weźmiesz do ust ? 2. Od jak dawna kuchnia i gotowanei jest Twoją pasją a nie koniecznością ? 3. Co bardziej sprawia Ci przyjemność : gotowanie czy pieczenie ? 4. Jeśli smaki w kuchni to ostre czy raczej lagodne ? 5. Jeśli takowe były to wymień swoje kuchenne porażki. 6. Kto jest dla Ciebie wzorem do naśladowania ( chodzi

Ewa w kuchni
Gwiazda drożdżowa z cynamonem - przepis krok po kroku 407

Powinno podwoić objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posmarować go roztopionym masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek(...)lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180C) ok 20 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drobiowe kieszonki z suszonym nadzieniem 205

przestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku odrobiną pieprzu, soli i bazylii.  Masą nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso. Piec około 30 minut w temp. 180st. Powstały podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od duszenia grzybów, oraz pozostały farsz i śmietankę. Zagotować, dodać rozrobioną w trosze wody mąkę, mieszać

Z miłości do słodkości