pieczenia - 22046 przepisów (strona:618/1470)

Ciasto chałwowo -miodowe! Jak baton! Obłędne! 369

niego bardzo dumna ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 ml miodu płynnego - 250 g chałwy z bakaliami - 350 g mąki pełnoziarnistej -350 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka przyprawy korzennej - 3 jajka - 250 masła Wykonanie: - masło roztapiamy w rondelku - do masła dodaj chałwę, cukier i miód - rozpuść(...)składniki - do dużej miski dodaj mąkę, i pozostałe składniki, wymieszaj następnie wszystko razem - ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce - ciasto wałkujemy na dwa cienkie blaty (2 szt blaszek) - pieczemy po 25 minut w temp. 190 stopni C z termoobiegiem Karmel  miodowo- chałwowy: - 3/4 margaryny - 150 ml miodu - 250 g chałwy - 100 g cukru Doprowadź składniki do wrzenia w rondelku

SMYKWKUCHNI
Domek z piernika 282

schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Lukier:   2 białka,  ok. 300g cukru pudru,  kilka kropel soku z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier

Z miłości do słodkości
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 432

wykładamy farsz i zwijamy zlepiając brzegi ciasta tworząc "ruloniki". Za pomocą ostrego noża kroimy ukośne paszteciki o szerokości ok. 3 cm.  Paszteciki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.  Odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia(...)Każdy paszteciki smarujemy jajkiem rozbełtanym z ok. 2 łyżkami mleka, a następnie od razu posypujemy kminkiem lub czarnuszką. Paszteciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut do zrumienienia. Podajemy z ciepłym, czerwonym barszczem. Moje posty

Słodka Strona
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 400

połączenie truskawek z warstwą cappuccino Biszkopt : 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I  warstwa truskawkowa; 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe 2-3 łyżki cukru II warstwa serowa ; 1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smaku(...)chwilę do połączenia się płynów. Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana  wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor. I warstwa : Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne. Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki

Garnkowe fanaberie
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 148

stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około pół cm. Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.  Po upieczeniu wystudzić i udekorować.  W tym roku pieczenie tych ciastek przypadło na czas odwiedzin mojej przyjaciółki. Dzielnie pomagała dekorować ;) zabawy i śmiechu było co niemiara.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Orzechowe 248

tortownice) - 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów  - 1 szklanka cukru  - 6 jajek  -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej -  1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 1 łyżka kakao  -  1 opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki bułki tartej  - 2 łyżki wody  Sposób przygotowania:  1.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)delikatnie połączyć z ubitą pianą.  2.  Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ?   UWAGA

Gotuj Z Muzyką
Strucla pełna bakalii 187

kwadrat o wymiarach 28x28. Na cieście równo rozłożyć bakalie. Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut, aż rolada dobrze się za brązowi. przed podaniem dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Świąteczna strucla makowa 356

były moją specjalnością. Chyba trochę się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty(...)spodem, a brzegi dokładnie zlepiamy i podwijamy. Rulon przecinamy wzdłuż (nie docinając jednak z jednego brzegu do końca). Powstałe pasy przeplatamy ze sobą, a końce łączymy i formujemy wieniec. Pieczemy go na blasze wyłożonej pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy. Z cukru pudru

Ratunku obiad
Calzone 473

cienko. Na jednej połowie ciasta posmarowanej sosem, ułożyć ulubione dodatki, posypać serem. Złożyć i skleić ze sobą boki ciasta. Zrobić zakładkę by nic nam nie wyciekło podczas pieczenia. Piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Chałka 425

długości około 20 cm, Zlepiamy wszystkie wałki z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Końce zlepiamy. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 - 180 stopni C. Pieczemy około 20 -25 minut. Gotowa chałka jeśli w nią zapukamy wyda "pusty - głuchy" odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego

Miksturownik
Ciasto Orzechowe 239

tortownice) - 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów  - 1 szklanka cukru  - 6 jajek  -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej -  1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 1 łyżka kakao  -  1 opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki bułki tartej  - 2 łyżki wody  Sposób przygotowania:  1.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)delikatnie połączyć z ubitą pianą.  2.  Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ?   UWAGA

Gotuj Z Muzyką
829. Pomarańczowe scones z czekoladą. 110

Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :) Przepis: 40g mąki pełnoziarnistej 20g maki pszennej 15g zimnego masła 20ml soku pomarańczowego 10ml mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, przeprawa korzenna skórka starta(...)pomarańczy aromaat pomarańczowy coś do posłodzenia gorzka czekolada Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. Dodać resztą składników i dokładnie zagnieść ciasto. Dodać pokrojoną czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok25min

More food, love and dreams
Chleb z automatu 185

chlebek piekłam [ w automacie] już jakiś czas temu...pięknie wyrósł...a potem opadł...ale mimo to był pyszny.. 360 g wody 2 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 340 g mąki pszennej  80 g mąki żytniej  20 g amarantusa 100 g mąki orkiszowej  7 g suchych drożdży  W formie automatu umieścić(...)składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, mąki, amarantus, suszone drożdże. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba  i średni kolor zarumienienia. Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Strucla jabłkowa z cynamonem 152

Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej ciasto, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok 60 minut

Apetyczna babeczka
Ciasto kawowe z orzechami, czekoladą i gruszkami 163

kremu :) Składniki: 100 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 2 gruszki 200 g masła 150 g brązowego cukru 3 jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki ciepłej wody Przygotowanie ; Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu ze skórki pokroić w niedużą kostkę - odłożyć Miękkie masło(...)ciasta i dokładnie połączyć z masą Przygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całości Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste ) Piec w w 175 *C przez około 55 min., upieczone ciasto zostawić w piekarniku z uchylonym drzwiami przez około 10 min, a następnie wyjąć z formy i ostudzić. Udekorować :) przepis stąd

Proste Potrawy