pieczenia - 22046 przepisów (strona:644/1470)

Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 169

papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować. Na końcu najmniejsze serduszka, całość jeszcze raz posmarować wodą. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 220 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam placki ziemniaczane. Wyszły super pyszne, zjedliśmy zastraszającą ilość - ja przypomniałam sobie jeden

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fioletowe serce na talerzu 319

zadbam o deser. Postawił jednak kilka warunków. No dobra... Nie postawił, tylko w końcu wymusiłam na nim, żeby zasugerował mi jakiś kierunek. Miał być więc sernik ( ale taki niepieczony! ), w kształcie serca, bo dzisiaj inaczej to wręcz nie wypada. Koniecznie z jagodami, bo taki najlepszy. I chrupiący spód też ma mieć. Super, wszystko jasne. Przez trzy dni myślałam, jak taki(...)uzyskania dość gęstej konsystencji - 30-40 minut. Często mieszać. Masę wystudzić, zmiksować blenderem na gładko. Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Galaretkę rozpuścić we wrzątku ostudzić. Serek kremowy, mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na gładką masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez drożdży i zakwasu 255

drożdżach jeść nie mogą. Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką i parmezanem Składniki: (na formę 25x25 cm) 75 g mąki kukurydzianej 250 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 40 g parmezanu 5 cebulek dymek 2 jajka 400 ml mleka 55 g masła dodatkowo: 15 g parmezanu Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem(...)mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować.  Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan. Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień wiosny. Czujecie już jej zapach w powietrzu? Ja wczoraj odważyłam się wyjść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 208

przytrzymać ją wtedy dłużej w piekarniku. Babeczki intensywnie kokosowe Składniki: (na 5 sztuk) 250 ml mleka kokosowego 275 g mąki pszennej 120 g cukru 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g budyniu śmietankowego (proszek) 70 g wiórków kokosowych 2 jajka 75 ml oleju dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady (50%) 5 truskawek Jajka dobrze ubić, partiami dodawać cukier(...)ubitych jajek na zmianę dodawać składniki płynne i suche, miksując na najniższych obrotach miksera.  Foremki na mini babeczki posmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę do foremek. Piec w 170 st. C. 30-35 minut. Przestudzić 10-15 minut, wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać nią ostudzone babeczki. Każdą udekorować truskawką. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki szafranowe 162

wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia - bułęczki powinny podwoić objętość. Piec w 220 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto jest mięciutkie i plastyczne, cudownie się z nim pracuje. Myślę, że idealnie nada się do uformowania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenne babeczki jaśminowe 197

uważam, że to ilość jak najbardziej wystarczająca. Babeczki jaśminowe Składniki: (na 12 sztuk) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka wody jaśminowej 250 ml mleka 2 jajka krem: 150 ml śmietany kremówki (38%) 55 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżki(...)wodę jaśminową. Dokładnie wymieszać. Wlać 3/4 mokrych składników do suchych, utrzeć mikserem. Dodać resztę płynu, zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe wianuszki 190

wałeczek. Zawinąć po dwa razem, z każdego warkocza uformować okrąg. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać czarnuszką. Piec w 200 st. C. przez 20 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Jeszcze tylko kilka godzin, i jedziemy. Nie mogę się doczekać! Choć sama podróż to średnia przyjemność, to cel zdecydowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marchewkowa i życzenia 238

miękkiego masła 100 g marcepanu 100 g cukru 1/4 łyżeczki nitek szafranu 1 łyżka wrzątku 4 jajka 75 g mąki ziemniaczanej 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 1 łyżki amaretto dodatkowo: 100 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 15 g płatków migdałowych Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych(...)proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie. Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu spodem do góry. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 207

różowym pieprzem Składniki: (na formę do babki o pojemności 1,5-2 l) 300 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu 160 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 150 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 różowego grejpfruta 2 łyżki soku(...)dodawać śmietanę i mąkę, miksując tylko do połączenia składników. Na końcu dodać sok z skórkę z grejpfruta, wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 55-65 minut. Przestudzić, wyjąć z formy, ostudzić całkowicie. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem. Polać lukrem babkę, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Pogoda - odpukać - nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa po sezonie 176

końcu odkopałam stary przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa . Smakowała jednak wspaniale; pamiętam, bo piekłam ją w domu, i Tata się zachwycił (on pewnie nie pamięta, ale to nie szkodzi. Będzie motywacja, żeby znów ją w domu(...)minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę. Ostudzić w formie, a następnie wyłożyć na talerz. Smacznego! Po głębszych poszukiwaniach okazuje się, że pierwotny przepis pochodzi z bloga Half hour cook

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burza. I bułki z pokrzywą 168

środku umieszczając nieco sera.  Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika. Piec w 250 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Pamiętajcie tylko, żeby dobrze skleić każdą bułeczkę, inaczej mozzarella z nich wypłynie... Mi się to przy kilku przytrafiło. Z drugiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 194

koniecznie. Finansjerki z rabarbarem i białą czekoladą Składniki: (na 6 sztuk) 200 g masła 100 g cukru 135 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 g rabarbaru 60 g białej czekolady 6 białek Cukier, mąkę, migdały, proszek i sól wymieszać. Rabarbar pokroić na plasterki, czekoladę niezbyt drobno posiekać. Masło rozpuścić(...)przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Smacznego! Jestem zajęta. Naprawdę. W piątek pierwszy egzamin, w środę następny. Poza tym dzisiaj idziemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koncert życia. I chałka 226

chałkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Żółtko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier puder, wymieszać. Glazurą posmarować chałkę, posypać makiem. Piec w 200 st. C. przez 30 minut. Jeśli chałka za szybko zbrązowieje, przykryć folią. Ostudzić na kratce. Smacznego! A teraz już będę musiała się w sobie zebrać - zaraz jedziemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią 202

ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Nie mam pojęcia, jak będzie wyglądało dodawanie postów w ciągu wakacji. Nie wiem nawet, czy będę miała stały dostęp

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 196

kremem. Hmm... Chyba jednak nie był taki najgorszy. Minimuffiny czekoladowe z kremem truskawkowym Składniki: (na 22-24 sztuki) 140 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju krem: 85 g miękkiego masła 1 białka 70 g cukru 70 g truskawek(...)cukrem, solą i proszkiem. Jajko roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Przygotować krem maślany: Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania