Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy. Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy(...)kisielem a na końcu ciasto z makiem. Powstała ciekawa, kolorowa mozaika. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Gdy jest suchy ciasto jest gotowe. Wyjmujemy z formy, studzimy
Maminek kulinarnybiałka do bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy(...)brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze. Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy
Maminek kulinarnymiksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa lub rulonu, wykonanego z papieru do pieczenia. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka. Posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 7-10 minut. Kolejną porcję ciasteczek wyciskamy na blaszkę dopiero(...)tuż przed pieczeniem. Przygotowujemy dżem. Miksujemy go blenderem. Ciasteczka odwracamy i układamy parami. Na jedno wyciskamy dżem a drugim przykrywamy, delikatnie dociskając. To już wszystko. Zaparzamy kawę lub herbatę i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyszybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego(...)lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy. 4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy
My Culinary Artkwadrat o szerokości blaszki do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masy makowej. Struclę zwijamy, a boki podwijamy pod spód ciasta. Gotowe rolady makowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a wierzch smarujemy rozmąconym białkiem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut, ale najlepiej zrobić próbę ,,suchego patyczka
Apetyczna babeczkadokładnie wymieszać. Partiami wsypywać wiórki kokosowe, wymieszać. Masa powinna być gęsta i lepka. Uformować kwadrat lub prostokąt o wysokości 1,5 cm. Ułożyć na płaskim talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Ostrym nożem pokroić na niewielkie prostokąty. Ciemną czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Zanurzać końce trufli w czekoladzie, odłożyć(...)papier do pieczenia do zastygnięcia (można wstawić do lodówki). Przechowywać w lodówce. Smacznego! Dzisiaj, w ramach nicnierobienia , ubrałam choinkę - jest cudna! Ale chyba każdy tak właśnie myśli o swojej choince... Panowie wczoraj wieczorem przytargali ją do domu, ustawili we względnym pionie, a ja dziś dokończyłam. W tym roku nawet ma czubek! Jak tylko uda mi się znaleźć przedłużacz, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMasa jest dość słodka, ale ze świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki. Przepis jest zmiksowaniem dwóch propozycji - z gazet Pieczenie jest proste , nr 1/2011 oraz Pieczenie jest proste , nr 4/2011. Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła masa(...)cytryny 6 płatków żelatyny 300 g borówek amerykańskich dodatkowo: 100 g borówek amerykańskich Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Mascarpone zmiksować na gładką masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidealne na śniadanie w biegu, nawet o piątej rano. Proste i szybkie w przygotowaniu, nie nastręczają problemów i nie robią psikusów. Ideał jak nic. W poszukiwaniu jakiegoś nowego (bo piekłam już ich całkiem sporo) przeglądałam internet i książki, aż zupełnie przypadkiem natrafiłam na odwracane ciasto z bananami. Hmm... Tego jeszcze u mnie nie było! Chlebek chlebkiem, ale horyzonty trzeba poszerzać(...)łyżeczka sody oczyszczonej 60 g masła 55 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżczeka kardamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 banana dodatkowo: 2 banany Cukier na karmel umieścić w garnku z wodą i goździkami. Podgrzewać na średnim ogniu, aż się skarmelizuje. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRewelacyjna zabawa! Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca(...)dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy. Piec w 170 st. C. 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości
Pożeraczka, czyli raz adobrzerana wysłałam biedaka do sklepu po potrzebny składnik. Jak tylko kakao wylądowało w moich rękach, domieszałam do mąki potrzebną resztę, jeszcze raz rozpuściłam masło i zagniotłam ciasto. Godzinę później piekłam ciasteczka, a ich zapach sprawił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Pierwsze zjadłam jeszcze ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące(...)intensywnym kolorze. Ale zróbcie je koniecznie, bo są wyjątkowo pyszne! Kakaowe ciasteczka ze świeżą miętą Składniki: (na 15-20 sztuk) 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 65 g kakao 1/4 łyżeczki soli 10 g listków świeżej mięty 2 jajka 90 g masła Mąkę przesiać do miski z kakao, wymieszać z cukrem, solą
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoczysty, kwaskowy rabarbar, który sprawia, że ciasto staje się naprawdę ciekawe. Jestem pewna, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa. Niestety, ale nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia środka - piekłam je wieczorem, więc zanim wystygło, było już zupełnie ciemno, a później nie miała już szansy... Niech to będzie dowodem na jego naprawdę fantastyczny smak. Maggie - dziękuję Ci ogromnie(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 300 g rabarbaru 150 g cukru 225 g miękkiego masła 1 pomarańcza 3 jajka 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów dodatkowo: 20 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na 1centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski, wsypać 50 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego, połączonego z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne(...)sztuk) 150 g mrożonego, siekanego szpinaku 2 jajka 65 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml oleju 170 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 1 cytryny krem: 120 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego Szpinak rozmrozić na sitku, dobrze odcisnąć, zmiksować z połową
Pożeraczka, czyli raz adobrzewaniliowego 3 żółtka 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki Cointreau 30 ml mleka 200 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rabarbaru dodatkowo: 3 białka 100 g cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu(...)masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm, dodać do masy, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Wyjąć muffiny z piekarnika, wyłożyć na nie masę bezową łyżką lub za pomocą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis gdzieś zapodziała, wspomagaliśmy więc internetem. C. znalazł przepis na Alletiders kogebog , i sprawdził się on znakomicie. Polecam serdecznie, nie tylko wtedy, kiedy nie będzie się Wam chciało piec nic innego. Duńskie bułeczki babuni Składniki: (na 24 sztuki) 150 g masła 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 40 g cukru 700 g mąki pszennej 2 jajka dodatkowo(...)wsypywać mąkę. Zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować małe, okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Jutro rodzinna impreza - pięćdziesiąte urodziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolady. Hmm... Dlaczego ja ich właściwie nie piekę...? Na blogu jest jedna, zrobiłam może ze dwie więcej w czasie, kiedy nie miałam nastroju na zdjęcia i pisanie. Jakoś nie jest nam po drodze... Oglądam ostatnio Kagekampen . Duński program o pieczeniu. Od poniedziałku do czwartku uczestnicy stają przed zadaniami postawionymi przez zawodowych cukierników. Tort, ciasteczka, beza, rolada... I kiedy(...)puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier, cały czas miksując, następnie po jednym dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiane mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrze