powietrza, wystarczy je nakłuć widelce. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na paski (ok. 2,5 cm na 9 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem(...)Rozgrzewamy piekarnik do 240°C i pieczemy ok. 5 – 7 min. Rada: jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie paseczki drożdżowe, wystarczy je rozdzielić na dwie części i piec oddzielnie, nie wkładamy do piekarnika dwóch porcji na raz. Smacznego
Moniki Smakołykimąki pszennej 10 dag mielonych migdałów 3-4 łyżeczki cynamonu 6 łyżek miodu płynnego, używałam spadziowego 20 dag masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja Lukier limonkowy: 1 białko cukier puder, ok 10-12 łyżek 2 łyżeczki soku z limonki Dodatkowo: 1/2 opakowania czerwonej galaretki Piękne formy do wykrawania serduszek dostarczył mi www.smak-kuchni.pl(...)pierników. 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok 12-15 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia. 2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce
Apetyczna babeczkaChleb orkiszowo-żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej). Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis(...)chleb, (który już jest na blogu) pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-) Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień
Smaczne Zdrowebazylii kilka czarnych oliwek 1/3 cukinii 2 jajka sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze do pieczenia wraz z załączonym kawałkiem papieru, zawijamy rant, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 8 minut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku, po prostu je zgniatamy :) 2. Mozzarellę(...)śmietanę, mozzarellę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto francuskie, na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki i pokrojoną w plastry cukinię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Przed podaniem odstawiamy na 5 minut do "odetchnięcia". Smacznego
My Culinary ArtPowieje PRL-em :)) Ale jakiż smaczny to będzie powiew. Pamiętacie maślane ciastka przez maszynkę? Piekło się je chyba w każdym domu. Na blogu jest już przepis na Ciastka przez maszynkę mojej Mamy , a dziś zapraszam na ciastka z przepisu znalezionego w Przyjaciółce. Pysznie kruche i cudownie maślane, takie którym nie sposób się oprzeć ... proste w formie(...)podanej porcji wychodzi około 50 ciastek) 3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 125 g masła 125 g smalcu 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia op.cukru wanilinowego Wykonanie: Wszystkie składniki posiekać nożem, albo wyrobić przy użyciu haka w mikserze. Następnie zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce ok 1h. Po schłodzeniu rozwałkować
Walijskie Pichceniełyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag masła 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy i wykładamy nim spody dwóch foremek. Formy wykładamy papierem do pieczenia aby łatwo nam było po upieczeniu wyciągnąć je w całości i nie zniszczyć bezy. Surowe ciasto w formach smarujemy cienką warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany(...)połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, czas pieczenia 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsuwamy ciasta, aby nie pokruszyć bezy. 4. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy
Apetyczna babeczkaPierniki piekę tylko na Święta i co roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Tak naprawdę to nie o piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest przepyszna, delikatna i komponuje się idealnie z piernikiem. Jeden minus jest tylko taki, że idealna wychodzi w makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów. Także(...)masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek. Składniki ciasto 500 g mąki 250 g cukru 250 g miodu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy naturalnej 1 opakowanie przyprawy do piernika masa 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 300 ml jogurtu naturalnego
Niezły Młynekłyżki mąki ziemniaczanej, łyżka proszku do pieczenia, kilka kropel olejku migdałowego. Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa(...)minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Beza: 4 białka, 1/2 szklanki cukru. Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta
Z miłości do słodkościdrożdży instant lub 12 świeżych * 3/4 szklanki ciepłej wody (NIE gorącej) 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki miękkiego masła PRZYGOTOWANIE: 20 MIN WYRASTANIE: 115 MIN PIECZENIE: 16-19 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce łączymy wszystkie składniki, zagniatamy przez chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy na kilka minut, żeby "odetchnęło". Następnie(...)każdego kawałka formujemy placek, następnie zawijamy krawędzie do środka (zdj. poniżej), dokładnie zalepiamy i kładziemy łączeniem do dołu, wierzch nacinamy bardzo ostrym nożem. 3. Blaszkę, na której będziemy piec nasze bułki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Układamy nasze bułki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni. Bułki pieczemy
My Culinary Artpieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :) porcja na ok 160 pierników Składniki: 200 g masła 550 g miodu 250 g cukru 1200 g mąki 1 opakowanie przyprawy di piernika 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe pierniczki układać
Niezły Młynekmocno klejąca. 3. Drugą miskę dokładnie smarujemy olejem. Przekładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 90 minut). 4. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem (najlepsza jest oczywiście blaszka do bagietek, ja niestety takiej nie posiadam). Blat i ręce posypujemy mąką. Bardzo delikatnie wykładamy ciasto (powinno być sprężyste, należy uważać, żeby(...)odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 5. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do kokilki wsypujemy kilka kostek lodu* i wstawiamy na dolną półkę piekarnika. Ciabatki wstawiamy na środkową. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy kolejne 10 minut. Wyciągamy i studzimy. Gotowe! :) *Dzięki kostkom lodu w piekarniku, nasze ciabatki będą miały chrupiącą skórkę
My Culinary Artbyło. Dziś niestety tata musiał iść do pracy.Natomiast mama z bratem poszli do kościoła. Ja byłam wczoraj na pasterce (taaaaak, powiedzmy..), a więc dzisiaj już nie szłam. Tak więc piekę scones dla mnie i dla mamy, bo brat prędzej by już bigos zjadł niż te moje "wynalazki" xd haha, uwielbiam go. Czekam teraz aż, rodzinka wróci z kościoła, Pewnie coś(...)Może, sama jeszcze nie wiem. Zobaczymy :P Przepis: (2-3 bułeczki) 80g mąki pełnoziarnistej 20g mąki pszennej 15g masła sok z 1/2 pomarańczy(ok.30ml) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.30-40ml mleka szczypta soli skórka z pomarańczy cynamon ew. aromat pomarańczowy Suche składniki zagniatamy z masłem, wlewamy sok. Następnie dolewamy mleka do otrzymania odpowiedniej konsystencji, przez chwilę wyrabiamy ciasto
More food, love and dreamsmakowo-jabłkowa pieczona owsianka z ricottą Pączki były, donaty też, były i z nutellą i czekoladą, w cynamonem posypce, z kokosem, w migdałach i bez, były bo teraz już ich nie ma. Zdjęć też zbytnio nie ma, bo przyjaciele przyszli, a potem już co fotografować nie było. Ale udały się, tak samo jak wczorajszy wieczór(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko wyciskamy z soku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.30-35min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. *dałam same białko, bo mi po pieczeniu pączków zostały
More food, love and dreamsjest pracochłonne,trwa do 3 godzin, ale efekt jest naprawdę wart poświęconej pracy. Zapraszam, specjalnie dla Was dziś fotorelacja z pieczenia sękacza w moim domu. WAŻNE!! Do pieczenia sękacza należy użyć świezych i najlepiej swojskich składników, jajka wiejskie, śmietana najlepsza też prawdziwa swojska, własne masełko, wtedy smak jest wyśmienity!Jajka jak najbadziej polecam Farmio! Składniki(...)ponownie kręcąc zapiekamy i tak powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Kiedy ostatnia warstwa sie przyrumieni pomału zdejmujemy wałek, po węższej części zdejmujemy całe ciasto,wystawiamy do ostygnięcia. PIECZENIE KROK PO KROKU
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 120g miękkiego masła kilka kropel ekstraktu waniliowego skórka starta z 1 cytryny 200 g mąki 2 jajka 0,7 szkl.cukru szczypta soli moskiej Kamis 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szkl joguru naturalnego 2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty) lukier:woda i cukier puder 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową(...)ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czas ucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy
Z Majeczką w kuchni