muffinek, z góry uprzedzam :) Można użyć większych foremek, albo próbować piec partiami. No, chyba że ktoś ma większą formę do babeczek, wtedy kłopotu nie ma. Pozostaje też upieczenie w zwyczajnej keksówce ;) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej , pół szklanki cukru , 1 łyżeczka sody , pół łyżeczki proszku do pieczenia , 1/4 szklanki oleju , 3/4 szklanki mleka , 1 jajko , 1 duży banan(...)mocno dojrzały , 1 łyżeczka cynamonu . Do dekoracji: słoiczek Czeko'la Blond , kolorowe groszki. Suche składniki wymieszać w jednej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. Do drugiej roztrzepać: jajko, olej, mleko i rozgnieciony widelcem na papkę banan. Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać. Nie ubijać, nie roztrzepywać, lecz tylko
Codzienna kuchnia niecodziennablaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Odstawić do lodówki na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na niego obciążenie, żeby nie wyrosło: specjalne ceramiczne kulki, suchą(...)fasolę, suchy groch, etc. Ciasto podpiec przez około 10 minut, usunąć papier z obciążeniem i dopiec ciasto przez kolejny kwadrans. Można zrezygnować z dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać. Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu. Krem: 300 ml śmietany kremówki , 2 tabliczki białej czekolady
Codzienna kuchnia niecodziennapachnące woda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest(...)jest żółta, lecz cynamonowa :) Składniki na dwie średnie formy keksowe: pół kg mąki , 50 g drożdży , 2 jajka + 1 żółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed pieczeniem), 100 g stopionego masła , 100 g cukru , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżki dyniowego puree , 1 łyżka cynamonu , płaska łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki soli . Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru
Codzienna kuchnia niecodziennawykładamy łyżką pianę. Wstawiamy do piekarnika na najwyższą półkę (z termoobiegiem jest mniej problemów...) i po 10 minutach w 150 stopniach zmniejszamy do minimalnej temperatury 120- 100 stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka dni i nic jej nie będzie. Najlepiej wykonać ją dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła(...)cukru ubijamy mikserem, następnie wlewamy mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowo ok. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny) płatki ciemnej
Symfonia Smakówzastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D. Brownie robi się bardzo szybko i jest naprawdę pyszne :) Jeśli nie jedliście, koniecznie spróbujcie, a rozsmakujecie się w nim :) Składniki: /* Style(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} łyżeczka proszku do pieczenia /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
WeAreCrazynastępnie doda łam cukier i ubi łam na sztywną bezę. D o ubitych białek doda łam żółtka i delikatnie wymiesza łam . Mąkę przesia łam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączy łam z jajkami, gotowe ciasto wyla ł am do tortownicy (moja ma 2 3 cm średnicy - wysz ły dwa blaty im mniejsza tortownica(...)blatów ciasta ). Pie kłam w temp 180 st około 40min, sprawdz ałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na krążki i nasączyć kawą. W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowa łam budyń i wystudz iłam . Masło ut arłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając. Spód ciasta posmarowa
NA MOIM TALERZUserii piekę w weekend. Idealne połączenie gorzkiej czekolady i kokosu. Kilka razy koleżanka wracając z pracy w kawiarence przynosiła ze sobą muffinki, a raczej ze względu na wielkość powinnam napisać muffiny. Były tak czekoladowe i rozpływające się w ustach, że postanowiłam je odtworzyć, a ten przepis to wynik moich poszukiwań, które dalej trwają :). Na blogu jest już przepis na najprostsze(...)mleczko kokosowe nie zawsze mamy pod ręką, ale smak, wygląd, zapach no i czekolada... Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 gorzka czekolada (ja miałam dropsy czekoladowe) 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 jajka 1/3 szklanki oleju Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
NA MOIM TALERZUbakalii) patyczki do lizaków lub szaszłyków pianki w dwóch rozmiarach: duże i mini białe cukrowe cukiereczki lub kokos papier do pieczenia woda cukier puder Z papieru do pieczenia zwijamy małe stożki, brzegi sklejamy taśmą klejącą. Czekoladę rozpuszczamy i nakładamy do stożków. Można ustawić je sobie do tego w małych kieliszkach. Do ciepłej czekolady wkładamy cukierki lub bakalie(...)czekolada zrobi się nieco twardsza wkładamy do niej patyczki do lizaków i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (można wstawić na kilka minut do zamrażarki). Po całkowitym zastygnięciu ściągamy papier do pieczenia. Z większych pianek odcinamy czystymi kuchennymi nożyczkami kawałki o grubości około 1 cm. W malutkiej miseczce przygotowujemy gęsty lukier z wody i cukru pudru. Brzegi pianek smarujemy lukrem
Ciastkozercyszybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego(...)lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy. 4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy
My Culinary Artswój czas na świeżym powietrzu, bo przecież o to właśnie chodziło. Oj czeka nas dłuuuga droga nauki chodzenia na luźnej smyczy. Książki Pana Gałuszko mam... Sałatka Nie bo piekło is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoDzisiaj trochę później niż obiecałam przepis z gatunku piekło, dla zdecydowanej mniejszości, czyli dla tych którzy mają problemy z przybraniem na wadze. Ja oczywiście do takich nie należę, ale stykam się z takimi osobami, którzy mają problem z przytyciem, taki sam, jak niektórzy ze schudnięciem. Nie ukrywam, że danie to... Makaron z czosnkiem niedźwiedzim w sosie trzy sery na ostro(...)Propozycja dla tych co robią na masę. is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoWielkanocą zwierzęta, czy charakterystyczne zawijasy z ugotowanym uprzednio jajkiem. Na zdjęciach przedstawiam trzy tradycyjne kształty Mony ale niech poniesie Was fantazja :). Teraz istnieją dwa sposoby przygotowywania Mony do pieczenia: 1. Uformowane Mony przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepły miejscy na około 4h, aż ciasto wyrośnie, a skórka stanie się twarda. 2. Uformowane Mony wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50ºC(...)przygotowane, to nastawiamy piekarnik na 200ºC, a następnie ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem i dekorujemy kolorowymi posypkami. Wkładamy je do piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 180ºC. Monę należy piec przez około 30 minut, aż do momentu, kiedy skórka stanie się złota. Po upieczeniu studzimy poza piekarnikiem. Można je teraz udekorować roztopioną czekoladą lub czekoladowymi jajkami. Monę można piec
Food Squareproszku do pieczenia Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedna powinna być trochę większa. Zawinąć w folię i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Piec 20 minut w 180 °C . Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru(...)jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki) 1 łyżka cukru pudru Jeżyny wyłożyć równomiernie na piankę, a następnie zetrzeć na nie równomiernie pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30-40 minut w 180 °C, wystudzić, a następnie posypać cukrem pudrem
Food Squarewykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek). Na ciasto: -niepełne dwie szklanki mąki -szklanka cukru pudru -6 jajek -6 łyżek oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao -aromat śmietankowy Surowe jabłka wydrążamy(...)wykorzystujemy jabłka z syropu. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy. Dodajemy żółtka. Następnie wlewamy olej i aromat a na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao. Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję. Układamy
Maminek kulinarnystolnicę, dzielimy na 5 lub 6 porcji. Z każdej formujemy kulkę, robimy uchwyt (w dziurkę wkładamy zwinięty rulonik z papieru do pieczenia). Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 st. C z termoobiegiem i podnosimy temperaturę do 180 st. C Pieczemy 45 minut. Wyjmujemy(...)smarujemy gęstym krochmalem ( płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w 2 łyżkach zimnej wody i zalana wrzątkiem do wysokości 3/4 szklanki). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy z pieca i studzimy. Odkrawamy "pokrywkę", wyskubujemy środek i możemy już nalewać zupkę. Smacznego
Maminek kulinarny