Jedni lubią ziemniaki gotowane, inni frytki, smażone, pieczone, czy puree. Oprócz tego, mamy swoje ulubione odmiany ziemniaków. Tym razem, moje ulubione będą… czerwone ziemniaczki pieczone inaczej. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Początkowo miałam zamiar użyć masła, ale uznałam je za zbędne. Nie dałam również sera – danie jest lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę. Składniki: - po 2-3 ziemniaki(...)chwili zagotowania wody). Odlewamy wodę i gorące przekładamy na ręcznik papierowy. Przykrywamy drugim ręcznikiem i delikatnie naciskamy ręką, uważając, aby całkiem ich nie rozpłaszczyć. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, zraszamy oliwą i przekładamy rozpłaszczone ziemniaczki. Każdy kolejno skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 205°C na 15 minut. W międzyczasie przesmażamy boczek na skwarki
mojewypiekiinietylkocytryny Dodatkowo: - 1,5 kg jabłek - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 4 łyżki cukru do budyniu - 750 ml mleka Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części(...)wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C na ok. 15 minut – podpiekamy spód ciasta. W międzyczasie z 750ml mleka, 2 opakowań budyniu i 4 łyżek cukru gotujemy budyń. Następnie obieramy jabłka, wydrążamy
mojewypiekiinietylkopieczenia (upieczemy je potem). Powycinane kawałki kładziemy na drugi – cały płat ciasta i docinamy go równo do tych nałożonych. Przekładamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i na każde nakładamy po łyżeczce marmolady. Posypujemy brązowym cukrem (opcjonalnie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce, a następnie(...)polewamy lukrem (zamiast lukru można posypać cukrem pudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście u mnie, tym razem, ciastka
mojewypiekiinietylkolimonkowy (cukier puder + sok wyciśnięty z limonki) Masło rozpuszczamy (w mikrofali) i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy(...)połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem). Kto lubi
mojewypiekiinietylkoobtaczania ciasteczek Dodatkowo: - konfitura jabłkowa - herbata Masło ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodajemy żółtko i esencję migdałową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z mielonymi migdałami. Do suchych składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu(...)formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie, ale szybko, obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy do przestygnięcia tak, aby się nie stykały ze sobą. Po 15 minutach ponownie obtaczamy
mojewypiekiinietylkoNajlepsze kasztany są na placu Pigalle . Ponoć Zuzanna lubi je tylko jesienią. Mowa oczywiście o kasztanach jadalnych, nie tych zbieranych w parku, z których dzieci robią „ludziki”. Przepisu na pieczone kasztany nawet nie musiałam szukać. Był na opakowaniu. Składniki: - 500g kasztanów jadalnych (u mnie włoskie) Kasztany myjemy w ciepłej wodzie i dokładnie osuszamy. Ostrym, cienkim nożem (najlepiej(...)Należy pamiętać o tym – w przeciwnym wypadku wybuchną w piekarniku. Im dłuższe będą nacięcia, tym łatwiej będzie je obierać. Gotowe, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230° C i pieczemy ok. 15 minut. Gdy skorupki się rozchylą, kasztany są upieczone. Wyjmujemy je, a gdy lekko przestygną
mojewypiekiinietylkosię nadadzą, bo i dlaczego nie...? Po drodze do domu rozważałam różne możliwości; gdy weszłam do kuchni, plan już był gotowy. Bardzo podobają mi się ciasta z całymi gruszkami, piekłam już raz takie. Są dość proste w wykonaniu, a wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Te równo wystające z ciasta ogonki robią duże wrażenie, nie umiem oprzeć się ich urokowi. Chciałam jednak, żeby(...)miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżki melasy 180 g mąki pszennej 20 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 ml mleka Gruszki obrać, nie odrywając ogonków. Wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę do garnuszka, wycisnąć i dodać sok. Wodę, cukier i przyprawy dodać do garnuszka, zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzestoi na przeszkodzie by przywitać nim Nowy Rok! Na pewno stanie na wysokości zadania! Baaardzo polecam! SNIKERS Blacha: 25x35 cm | Temperatura pieczenia: 200 o C | Czas pieczenia : 15-20 min | Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody Dodatkowo 1 puszka masy kajmakowej (400 g) puszka(...)Wszystko składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki (min. 1h, można na całą noc). Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec dwa placki (200 st C, przez ok. 15-20 min ). 2. Krem. Krem karpatkowy przygotować wg opisu na opakowaniu lub przygotować własny krem budyniowy. 3. Złożenie
coolinarnastrefa.blogspot.comcałe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie) Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1) . Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć rzadka. Teraz czas na masę serową. Ubić(...)bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać. Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez teroobiegu). Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru. Wyłożyć na upieczony gorący sernik (fot.3) i piec jeszcze 10-15 minut
Świat Ciastaolejku migdałowego Wykonanie : Mąkę i resztę składników podanych na ciasto włożyć do miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na spód blaszki jedną obok drugiej. Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć(...)budynie i jeszcze raz wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i wymieszać delikatnie łyżką. Ser wyłożyć na kulki z ciasta. Na ser zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy ) Smacznego :) Biorę udział w konkursie Ciasta
Sama słodycz i szczypta chiliPozostając w świątecznym klimacie pragnę podzielić się z Wami przepisem na piernik. Przyznaje, że to mój piernikowy debiut. O ile małe pierniczki piekę co roku już od 11 lat, to z takimi dużymi piernikami mam małe doświadczenie. Pamiętam jak upiekłam kiedyś piernik z wiśniami. Niestety okazał się zupełną porażka i na długi czas zniechęcił do takich wypieków. Kiedyś jednak trzeba(...)cukru 100 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 10 g cynamonu szczypta mielonego pieprzu czarnego ciasto 5 białek 150 g cukru 70 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zaprawa do piernika 50 g gorzkie czekolady 100 g powideł 100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie) Wykonanie: Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym
Przysmaki KarolkiJedno z nich to Bounty. Polecam SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy(...)wiórków kokosowych budyń śmietankowy 250 g masła WYKONANIE Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimy Robimy
W kuchennym oknie Ewywięcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli(...)będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce. Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli
Kulinarne przygody Gatitymigdały całe 5-7 dag rodzynki 5-7 dag skórka pomarańczowa 5-7 dag 2 buteleczki olejku migdałowego Wykonanie: Najpierw zajmujemy się makiem: Dnia wcześniejszego kiedy chcesz piec ciasto namocz w wodzie mak wieczorem. Rano na drugi dzień przecedź go na sitku i dwa razy zmiel maszynką na najdrobniejszych oczkach. Cukier, miód i masło rozpuść w dużym garnku. Jak się(...)minut pod ścierką. Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę. Z drugą częścią ciasta i maku robię to samo. Na jednej blaszce układam na osobnych kawałkach papierów do pieczenia ciasto. Odstawiam jeszcze do wyrośnięcia
Anielska Kuchnia Anipomarańczy Rodzynki zalać rumem i moczyć przez przynajmniej 3-5 godzin. Rodzynki Thompson Jumbo są dość duże, więc powinny być wcześniej pokrojone przynajmniej na połowę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę(...)Wmieszać ręcznie posiekane bakalie, namoczone rodzynki i oraz pozostały rum z miseczki. Ciasto przełożyć do formy (użyłam keksówki o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 35-40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka. Można oczywiście użyć dowolnej kompozycji
Delicious Titbits