jakaś motywacja czy coś podobnego...no i akurat Małgosia zaproponowała pieczenie takich bułek w Wypiekaniu na śniadanie ..Przepis pochodzi z tej strony...tam też możecie poczytać o tradycji pieczenia takich bułeczek.. Bułeczki są pyszne...ja w sumie z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje bułeczek..ale o nich w następnych postach.. 300 ml mleka 200 g masła(...)Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku. Razem ze mną piekły:[ dziękuję] Iza Wiosenka Agata Kinga Łucja Aga Magdalena Kamila Marzena Joasia
Moje domowe kucharzeniedosyp do ciasta. Wymieszaj całość łyżką albo szpatułką. Przełóż masę do tortownicy i piecz około 70 minut (do tzw. suchego patyczka, choć do końca on suchy nie będzie ze względu na roztapiające się w cieście kawałki czekolady). SOS DO NASĄCZENIA CIASTA: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj sos. Przełóż wszystkie składniki do małego garnuszka i na średnim(...)odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki tortu. ZŁOŻENIE TORTU: Ponieważ ciasto bardzo rośnie i pęka podczas pieczenia, zetnij równo jego wierzch. Nie będzie nam potrzebny (możesz go sobie podjadać w wolnej chwili:)). Pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty i ułóż na paterze lub ozdobnym talerzu
Słodko-Słony Świat Ilonyjedno popołudnie dla 4-osobowej rodziny:) Jeśli chcecie możecie podwoić ilość składników, wtedy otrzymacie solidną porcję ciasta lub po prostu użyć mniejszej formy do pieczenia. Na zdjęciu ciasto pieczone z podwójnej ilości składników. Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki (z górką) ciemnego kakao 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżki oleju roślinnego WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno naczynia żaroodpornego lub formy o wymiarach 17 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dna i boków niczym nie smaruj. Wszystkie składniki sypkie wsyp do miski, dodaj do nich ekstrakt, ocet i zimną wodę i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do naczynia lub formy
Słodko-Słony Świat Ilonysezonie skorzystajcie ze świeżych truskawek, przez resztę roku zaś śmiało używajcie tych mrożonych, wtedy wyśmienitymi drożdżówkami z truskawkami będziecie mogli cieszyć się cały rok. Tak naprawdę systematycznie zaczęłam piec drożdżówki kiedy moje Dzieci poszły do szkoły. Te ze sklepiku szkolnego są dla mnie za bardzo sztuczne, a budyń koło budyniu nigdy nawet nie leżał. Tu mam pewność, ze użyję najlepszych(...)przez chwilkę ciasto, uformuj wałek i pokrój na 9 równych części. Uformuj z nich okrągłe bułeczki, turlając je w dłoni. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ ciasto bardzo rośnie (mi się mieści na blasze od razu 9 bułek). Gdy bułeczki się trochę napuszą (około 15 minut) zrób w nich
Słodko-Słony Świat Ilonyłączy ze słodko-kwaśną żurawiną. Użyłam żurawiny świeżej, ale jak najbardziej możecie zamienić ją na mrożoną, dostepną w większych marketach albo po prostu suszoną, wybór należy do Was. Ciasto pieczone z tej porcji jest bardzo duże, potrzebna Wam bedzie więc większa keksówka:) Możecie też na początek upiec je z połowy składników, ale nie radzę, Rodzina Wam nie wybaczy:D Ciasto(...)bardzo dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, wyrównaj wierzch i wsadź do piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę i 20 minut lub krócej do tzw. suchego patyczka. Ze względu na swoją objętość ciasto wymaga dłuższego pieczenia. POLEWA: W garnuszku zagrzej 3 łyżki śmietany kremówki, dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę i dobrze zamieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonydokładnie ciastem. Roztrzepać żółtko ze szczyptą soli i łyżką zimnej wody i posmarować nim całe ciasto, będzie dzięki temu złociste i chrupiące. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć(...)lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 220ºC. W tej temperaturze piec pierwszych 10 minut, żeby ciasto się zarumieniło. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180ºC i piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia należy pamiętać, żeby nie otwierać piekarnika! Źródło: zapiekankasmakow linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniZagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia! - więc masę makową warto zrobić wcześniej. Przygotowanie masy makowej: Wszystkie składniki masy mieszamy. Doprawiamy ściśle wg własnego uznania. Przygotować papier do pieczenia. Arkusz o wymiarach 40 x 30 cm dobrze wysmarować margaryną i zrobić po środku(...)długości 40 cm) zakładkę o szerokości 1 cm. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt - o rozmiarze trochę mniejszym od wielkości arkusza papieru do pieczenia. Ciasto posmarować białkiem i rozłożyć na nim równomiernie po połowie masy (fot.1) . Zwinąć w rulon, taka by złączenie wyszło nam pod spodem (fot.2) . Ciasto przykryć papierem tak aby zakładka była
Świat Ciastaświątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Formę na baranka rozłożyć i obie jej połówki dokładnie(...)przez sitko) mąką (fot.1) . Następnie formę złożyć, odwróć do góry dnem, wlać ciasto do wysokości 2/3 foremki (fot.2) . Wstawić w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 40 minut. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec małe babeczki. Wychodzą pyszne :) Po upieczeniu ostrożnie rozłożyć foremkę. Ostrym nożem ściąć ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie
Świat CiastaSkładniki : 3 jajka 60 g cukru 90 g mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 torebka galaretki malinowej 2 łyżki żelatyny 1,5 tabliczki czekolady mlecznej 3 szklanki śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru Nie mogłam opszeć się pokusie, kiedy zobaczyłam(...)targowisku ostatnie maliny, których sezon pomału przemija. Tym razem zaproponuję lekki torcik malinowy. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać delikatnie do masy jajecznej. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, a następnie przelać do niej masę jajeczną (fot.1) . Wyrównać. Piec około 15 minut
Świat Ciastadnem, dodać cukier i przyprawy i chwilę poddusić, żeby jabłka puściły soki. Odstawić z ognia i wystudzić. Dodać pokruszone biszkopty, wymieszać. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól , posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto. W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek musi być większy niż średnica miski w której będziemy(...)wodą, delikatnie rozciągnąć, przykryć nadzienie, łącząc w środku. Dzięki temu uzyskamy dno naszego ciasta, ponieważ na końcu będziemy je obracać do góry nogami. Miskę przykryć pergaminem lub papierem do pieczenia i folią aluminiową w następujący sposób: na środku każdej z nich stworzyć dwie prostopadłe zakładki o szerokości 3 cm (fot.6) . Po nałożeniu papieru i folii, całość obwiązać sznurkiem, ucinając
Świat CiastaMąki wymieszać ze sobą, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką (fot.1) . Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.2) . Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Przekroić(...)Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Dno tej samej formy o średnicy 28 cm, którą używaliśmy przy jasnym biszkopcie, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.4) . Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut
Świat Ciastaminut) 2.Masa: Twaróg, cukier, śmietanę, oliwę, żółtka zmiksować. Natepnie dodać budyń i mleko , dalej miksując. Masa powinna być bardzo rzadka. 3. Dużą blachę obłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wylać na nie masę. Piec w 200C przez 40 minut. 4.Pianka: Ubić białka ze szczypta soli. Dodać cukier(...)minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite białka z cukrem. Wygładzić i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut . Smacznego ;) Michał
Gotuj Z Muzykąłyżeczka * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * jajko – 3 szt * olej – 1 kubeczek * cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Przekładamy do niedużej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto(...)przykleja się do niego. W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. *Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe
Ostra na Słodkosmak za każdym razem tak samo mnie zachwycał! SKŁADNIKI: – kleik ryżowy bezsmakowy – 100 g - jajko – 2 szt - miękkie masło – 125 g - proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki - cukier – 1/4 szklanki - cukier waniliowy(...)łyżeczka - wiórki kokosowe – 2 czubate łyżki DODATKOWO : - polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki mieszamy razem , wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (trochę urosną). W każdej kulce robimy wgłębienie na polewę. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż do uzyskania złotego koloru ( ja piekłam 15 minut z termoobiegiem ). Po wyciągnięciu dołeczki napełniamy
Ostra na Słodkonasze podniebienia! SKŁADNIKI: CIASTO: - jajko – 4 szt – mąka pszenna – 1,5 szklanki – masło – 180 g – cukier – 1 szklanka – cukier wanilinowy – 1 op – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – kakao – 2 łyżki WARSTWA JABŁKOWA: - jabłka – 5 szt – sok z cytryny – 50 ml – cukier – 2 łyżki WARSTWA BUDYNIOWA : - budyń śmietankowy z cukrem(...)Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu. Jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Jajka ubijamy z cukrami. Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy kolejno warstwy: jasne
Ostra na Słodko