pieczenia - 22046 przepisów (strona:253/1470)

Sernik dyniowy z Anią 208

dopóki dynia zupełnie nam się nie znudzi, albo po prostu nie skończy. Na pierwszy ogień poszło coś, czego jeszcze nie próbowałam, a co intrygowało mnie od dawna. Sernik dyniowy piekłam, i był pyszny. Cudownie wilgotny, kremowy, w ogóle bajeczny. I teraz padło pytanie: czy da się zrobić sernik z dynią na zimno...? Hmm... Długo szukałam jakiejś inspiracji. Chciałam, żeby był(...)budyniowy proszek o smaku sernika bez cukru , prawda? Pomijając fakt, że w Danii takich cudów nie ma, to się zastanawiam, czy jakbym dała coś takiego do sernika bez pieczenia, to nie smakowałby mąką? Czy może amerykańskie puddingi nie mają w składzie mąki? Nie wiem. I pewnie przez jakiś czas jeszcze się nie dowiem. Stwierdziłam zatem, że najprościej będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki od Tatter 165

Pisałam już o tym, że piekę ostatnio zawrotne wręcz ilości pieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb(...)dobrze. Domowy jest stokroć smaczniejszy, można sobie nawymyślać, co się chce, powkładać różne ciekawe składniki, i delektować się tymi smakołykami. Poza tym zapach wydobywający się z piekarnika w trakcie pieczenia - nie do zastąpienia... Nie narzekam więc, tylko szukam coraz to nowych to przepisów. Ostatnio zawędrowałam na bloga  Tatter  - jednego z najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czy to jeszcze sezon na jabłka...? 190

tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej nie pozwoliłam. Spróbujcie, u Was też zniknie błyskawicznie. Jabłecznik z budyniem cynamonowym Składniki: (na formę 24x24 cm) 4 jajka 270 g mąki pszennej 180 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)przestudzić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem. Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 200

sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)głęboko śpią... Ja jednak, wyłamując się z szeregu, chcę Wam zaproponować pyszne babeczki, które będą pasować nie tylko na Święta. Połączenie słynnego red velvet z twarożkowym kremem jeszcze przed pieczeniem - czyż nie brzmi intrygująco...? Efekt jest bajeczny - ślicznie wyglądają czerowono-białej zawijasy, szczególnie jeśli opakujemy je w soczyście zielone papilotki. Moje powędrowały ze mną kilka dni temu z wizytą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 207

sobie takie cudo zjeść. Latem ochota na owsianki mi przechodzi, za to jesienią znów wraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam! Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z chlebem z ziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera(...)posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch spryskać wodą. Piec w 240 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Flapjacks po raz pierwszy 185

się flapjacki, wiedziałam, że to będzie idealna okazja do przygotowania czegoś na bazie płatków.  Nigdy nie robiłam flapjacks. Musiałam więc sobie troszkę poczytać - okazuje się, że to krajanka - pieczemy całość w formie, a potem kroimy w kwadraty lub prostokąty. Słodka, lepka, bardzo sycąca. Oj tak, to musiało być coś pysznego... Okazało się też, że flapjcki są błyskawiczne w przygotowaniu(...)nagle okazało się, że w domu jest tylko sto osiemdziesiąt siedem gram płatków owsianych. Ale nawet wliczając ten mały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy. Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy: chlebek bananowy 182

Pisałam już o książce, którą ostatnio kupił mi C.: Brød: 100 lækre opskrifter . Stwierdził ostatnio, że to wyjątkowo udany zakup, nie mogę się bowiem powstrzymać, żeby nie piec kolejnych i kolejnych bułek i ciast. Zdjęcia są wyjątkowo apetyczne, a przepisy wręcz wołają o jak najszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć... Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam(...)keskówkę 27x8 cm) 2 jajka 100 g cukru 150 ml oleju z orzechów włoskich 3 dojrzałe banany 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g orzechów włoskich Jajka ubić, pod koniec partiami wsypując cukier. Wlać olej, zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 150

pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie. Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz , są bowiem wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane(...)godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, zawinąć w ślimaka, podwijając końcówkę pod spód. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać makiem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A dzisiaj już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 197

kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się idealnie. Ja nigdzie nie mogłam ich dostać, więc składniki podzieliłam na cztery, przygotowywałam po jednym cieście, i wszystkie po kolei piekłam w jednej tortownicy. Czasochłonne zajęcie, ale wykonalne. Ciasto było gotowe, dwa najjaśniejsze blaty średnio mnie zadowalały ze względu na niezbyt wyraźną różnicę w kolorze, ale trudno. Później okazało się zresztą(...)średnicy 24 cm) ciasto: 4 białka 180 g miękkiego masła 175 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki proszku do pieczenia 285 ml mleka czerwony barwnik spożywczy w paście poncz: sok z 1/2 cytryny 2 łyżki zimnej wody krem: 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort - nie tylko na urodziny 418

jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Biszkopt ciemny: Mąki(...)koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak straciłam szacunek do samej siebie. I boskie brownie z powidłami, na pocieszenie 227

Moich wypiekach , oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać łyżką, przełożyć do formy i upiec. Ach, jak przyjemnie! Dorocie wyszedł murzynek, mi raczej brownie - być może za krótko je piekłam, ale nie wiem, jak przy tak małej ilości mąki można otrzymać puszystsze ciasto. Nie narzekam jednak, wręcz przeciwnie - smakuje bowiem obłędnie! Niesamowicie wilgotne, czekoladowo-śliwkowe, z delikatną nutą cynamonu. Sycące(...)keksówkę 8x22 cm) 125 g masła 100 g ciemnej czekolady (74%) 300 g powideł śliwkowych 100 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu Masło rozpuścić. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski, wymieszać z powidłami i cukrem. Wbić jajka, połączyć. Mąkę przesiać, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe pierniczki. Moje pierwsze z nadzieniem! 268

tylko spadnie, pójdziemy z Ptysią na spacer do ośnieżonego, białego, cichego parku, i będzie wdychać jego atmosferę. Aż się rozmarzyłam... Grudzień najlepiej, moim zdaniem, przywitać pierniczkami. Co roku piekę sporo świątecznych ciasteczek, w tym jednak postanowiłam skupić się właśnie na różnych rodzajach pierniczków. A jest ich całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania. Na pierwszy ogień poszły nadziewane pierniczki(...)sztuk) 1 kg mąki pszennej 2 jajka 150 g masła 300 g cukru 250 g miodu 4 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 250 g powideł śliwkowych dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady (70%) cukrowe perełki Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i miód, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość połączy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 194

ciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej(...)jajko 100 g melasy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Mąkę z kakao przesiać, wymieszać z przyprawami, sodą i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny truskawkowe 194

mleka (u mnie 0,5%); Kilka kropel aromatu śmietankowego; 250 g truskawek + mąka do ich oprószenia. Sposób wykonania: W miseczce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Masło rozpuścić i ostudzić. W drugiej miseczce połączyć ze sobą mokre składniki: rozpuszczone masło, mleko, jaja i aromat śmietankowy. Truskawki umyć, osuszyć, drobno pokroić i oprószyć mąką(...)Połączyć ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodać oprószone mąką truskawki i wymieszać, aż do połączenia składników. Muffiny piec w formie do muffinek wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20 - 25 minut (grzałka górna i dolna, 3 półka). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Dzięki wypełnianiu

Gospodyni Miejska
Zapiekane ziemniaki 315

pieczenia wysmarować margaryną. Na wysmarowanej formie ułożyć plastry ziemniaków i zalać płynem śmietanowo-mlecznym. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.  Zapieczone ziemniaki posypać posiekanym koprekiem i podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Czas pieczenia może ulec zmianie z uwagi na użyty gatunek ziemniaków czy właściwości piekarnika i wahać się(...)minut. Ja piekłam 65 minut. Śmietanę wymieszaną z mlekiem można dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim czy gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu:   To co kocham

Gospodyni Miejska