pieczenia - 22046 przepisów (strona:257/1470)

Muffinki z musem jabłkowym i brzoskwinią 190

przygotowaniu , ale nie oszukujmy się , że tylko w przygotowaniu...  Czas pieczenia:   20 min - 25 min                     Temperatura pieczenia:   200  °C            Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szybkie ciasto z jabłkami 651

, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy jabłka cynamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim kawałki jabłek wymieszane z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy(...)około 15 minut w 180 stopniach. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto , po wierzchu posypujemy  resztą jabłek. Pieczemy dalej ok. 25 minut. Można posypać cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Puszyste ciastka 154

pieczenia - 2 krople aromatu waniliowego Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na kogel-mogel ze słodzikiem.  Dodaj otręby, skrobię, proszek do pieczenia, 2 krople aromatu i jogurt. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Kładź na niego łyżką ciasto i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika

charlotte gotuje
Słodkie bułeczki 143

marmolada mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Do miski wrzucamy mąkę, 1 szkl mleka, proszek do pieczenia, 3 jajka, olej, cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny jeżeli go używamy. Dokładnie zagniatamy ciasto - ma być gładkie i powinno odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, delikatnie oprószamy mąką(...)rozplaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy łyżeczkę powideł. Zlepiamy boki i  układamy je zlepieniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawiamy aby ciasto ponownie się napuszyło. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15min (sprawdzajcie czy nie są już gotowe,  bo to zależy od piekarnika). Po wyjęciu

charlotte gotuje
Kruche ciasto z pianką i owocami 223

ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy(...)olej po ściance naczynia w którym przygotowujemy piankę. Dokładnie mieszamy i gotowe rozprowadzamy na podpieczonym spodzie. Na piankę wykładamy owoce, lekko je wciskamy i ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy ok 35-40 min w 180st. C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego

charlotte gotuje
Biszkopt, który zawsze się udaje 473

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki wody WYKONANIE Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Po trochę  mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie(...)piekłam w formie  30 cm. na 20 cm.  dość duża. Piec w temperaturze 180  ok 40 min. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pizza z Łososiem i Warzywami 266

naprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował w pyszne danie! Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody(...)odsączonego z sosu, a na koniec wyłożyłam ser starty na tarce o grubych oczkach. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 - 240 stopni i piekłam około 20 minut. Nigdy nie trzymam się wyłącznie czasy pieczenia, piekę na oko, sprawdzając poziom upieczenia pizzy, patrzę na boki i podglądam spód. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pianka z truskawkami na biszkoptowym cieście 206

cukru 4 łyżki cukru 3/4 szklanki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 200 g truskawek WYKONANIE: CIASTO: Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - wszystko razem dokładnie mieszamy.  Wylewamy wszystko na blaszkę.  Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Oczyszczamy truskawki i kroimy je na ćwiartki. Na gorące ciasto układamy(...)pokrojone truskawki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 4 łyżki cukru. Następnie dajemy na truskawki i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami 214

dodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek) WYKONANIE: CIASTO:  Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia, octem i dokładnie mieszamy. Żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łopatką (nie mikserem). Przygotowujemy blaszkę (smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy(...)papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, gdy będzie zimna możemy włożyć do lodówki tak, aby stężała. PONCZ: Łączymy wszystkie składniki i odkładamy do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie już gotowe i poncz będzie zimny, możemy nasączyć biszkopt. BITA ŚMIETANA: Rozpuszczamy żelatynę

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 237

cudowny :)  Typowy smak ciepłego lata. Wszystkim życzę smacznego! :) SKŁADNIKI: CIASTO: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka  1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli MUS: 850 g wiśni 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 1/4 szklanki wody PONCZ: 1/4 szklanki gorącej wody łyżeczka cukru łyżka soku(...)dokładnie wymieszać. Następnie mus wiśniowy połączyć z galaretką i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Piekarnik należy nastawić na 170 stopni. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Przesiać obie mąki. Oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić dodając sól, cukier (nie naraz). Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort czekoladowo - malinowy 301

wykorzystałam czekoladowe ażurki)     kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy 21 cm. Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Obie mąki i kakao przesiewamy i odkładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka dajemy do większej miski(...)żółtka do mniejszej. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek). Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i wszystko mieszamy, masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 256

czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą)    kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm. Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.  Obie mąki i kakao przesiewamy i odkładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka dajemy do większej(...)miski, a żółtka do mniejszej. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek). Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, wszystko razem mieszamy. Masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy

Serce zamknięte w formie pyszności
Ptasie mleczko na biszkopcie 404

zrobienia, a przy tym cudowne w smaku. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej WYKONANIE: Piekarnik nagrzać(...)temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i włożyć do piekarnika

Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczki z granatem 228

jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 świeży granat Składniki na kruszonkę: 50 g masła 0,25 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki szczypta proszku do pieczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Obieramy granat, wyłuskane pesteczki powinny być "w całości", tak, żeby nie wyciekał z nich sok. Część zostawiamy(...)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Posypujemy pestkami granatu i kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien

Ciastkozercy
Pierniki świąteczne 211

kiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie okrutne. Jak można wyciągnąć z pieca blachę świeżo upieczonych ciastek i nie spróbować od razu jak wyszły? Przepis, który mam dziś dla Was jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i całe szczęście nie należy(...)margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki. Jeśli korzystamy z foremek z elementami, które mogą łatwo odpaść przy przenoszeniu na blaszkę (np. rogi renifera), możemy odwrócić kolejność. Papier

Ciastkozercy