pieczenia - 22046 przepisów (strona:249/1470)

Ucierane z truskawkami 349

innymi owocami! SKŁADNIKI: ( 30×24 ) * mąka – 1,5 szkl * jajko – 4 szt * olej – 1/4 szkl * ocet – 1 łyżka * woda – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * truskawki(...)cukier – ok. 3/4 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej , ocet i wodę – cały czas miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy na najmniejszych obrotach. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy przekrojone na pól truskawki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut. Posypujemy obficie

Ostra na Słodko
Truskawkowe z kisielową bezą 244

mąka – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki * śmietana gęsta 18% – 1 łyżka * margaryna – 125 g * żółtko – 3 szt * cukier wanilinowy – 1 op * proszek do pieczenia(...)łyżeczki DODATKOWO: * truskawki – ok. 400 g * białko – 3 szt * cukier puder – 1 szkl * kisiel truskawkowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę. Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch

Ostra na Słodko
Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą 264

gębie! SKŁADNIKI: * jajka – 3 szt * margaryna – 200 g * cukier – 1 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * miękkie śliwki – ok. 500 g * kisiel(...)brzoskwiniowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki. Żółtka miksujemy z miękką margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy

Ostra na Słodko
Torcik arbuzowy z galaretką 191

CIASTO: * jajko L – 3 szt * cukier – 0,5 szkl * mąka – 2/3 szkl * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki DODATKOWO: * arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g * galaretka arbuzowa – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy(...)sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczane , olejek do ciast i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników. Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ 438

słodkie , a wręcz orzeźwiające! Z całą pewnością zachwyci gości i domowników. Polecam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: * jabłka – 1,2 kg * galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op * woda – 1/4 szkl BITA ŚMIETANA: * śmietana 36% – 200 ml * galaretka(...)posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Biała oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Wlewamy żółtka , wsypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy do tortownicy 23 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35 minut

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z gruszkami 176

kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: * masło – 100 g * cukier drobny – 10 łyżek * mąka pszenna – 10 łyżek * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * gruszki – 3 duże szt * kakao – 2 łyżki * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 1 szkl * żelatyna(...)łyżka * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy. Gruszki obieramy , kroimy w kostkę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem

Ostra na Słodko
SERNIKOBROWNIE Z BRZOSKWINIAMI 302

serową masą i soczystymi brzoskwiniami. Fantastyczna całość , której smak zabiera nas wprost do 7 nieba! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło – 125 g * cukier – 0,5 szkl * kakao – 2 łyżki * woda – 3 łyżki MASA SEROWA: * ser biały dwukrotnie mielony(...)Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na plastry. CIASTO: Miękkie masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Zmielony

Ostra na Słodko
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 316

dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki ) na ok. 10 minut. Po tym czasie mokrymi rękami formujemy kulki i układamy je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. CIASTO CZEKOLADOWE: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami. Mąkę przesiewamy(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy żółtkowej , cały czas mieszając. Dodajemy ( delikatnie! ) przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na schłodzone serowo – kokosowe kulki wylewamy masę czekoladową , równamy. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35-40 minut. Po tym czasie dokładnie studzimy

Ostra na Słodko
Pierniczki nadziewane 587

wielkość tak, by były nieco większe od kształtu foremki, którą będziemy wycinać finalnie pierniczki (ja wykrawałam kółka wąską szklanką, a pierniczki małym kieliszkiem) - na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę z wykrojonych kółek - na środku każdego kółka ułożyć łyżeczką niewielką ilość powideł śliwkowych - przykryć pozostawionymi kółkami, przyciskając ciasto do siebie wokół ułożonych powideł tak, by powstało widoczne(...)wybrzuszenie znalazło się w środku pierniczka i nie wychodziło poza obręb foremki, wykrawać pierniczki, ścinki odłożyć na bok, rozwałkować je i wykrawać kolejne kółka - pierniczki piec przez 14-17 minut, najlepiej pod koniec pieczenia wyjąć jeden pierniczek i przekroić, sprawdzając, czy jest już upieczony (powinien być lekko miękki z wierzchu, ale w środku upieczony), nie należy piec pierników zbyt

Smakołyki Bereniki
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 188

użyjcie, jeśli nie - zwykłe dadzą radę. Ciasteczka na smaku z pewnością nie stracą. Razem ze mną pierniczki piekły  Mirabelka , Zuzia i Chantel . Speculoos z marcepanem i goździkami Składniki: (na ok. 60 sztuk) 250 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki(...)schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty (można specjalną foremką do speculoos). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 7-8 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! C. poszedł rano do pracy, ja wróciłam do łóżka (ponoć najszybciej wraca się do zdrowia, śpiąc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bardzo kruche ciastka z marmoladą 742

sama staram się do tego przekonać Was... ;-) Niestety ponownie nie pamiętam skąd pochodzi zapisany dawno temu przepis.   (ja piekłam ciastka na blaszkach do ciastek, ale nim je kupiłam, piekłam na blaszce z piekarnika - równie pyszne) 200g margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka marmolada 1. Miękką margarynę ucieramy mikserem wraz(...)Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy. 3. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce w zimnej wodzie. Na środku każdego ciastka robimy palcem wgłębienie, w którym umieszczamy

Szefowa kuchni
Lussebullar - szafranowe bułeczki Świętej Łucji 207

jednak jest to dla Szwedów jeden z ważniejszych dni w roku. W całym kraju odbywają się wtedy procesje dziewczynek ubranych w białe szaty i niosących ze sobą światło oraz piecze się te niezwykłe bułeczki. Tradycja rozświetlania nocy podczas dnia Św. Łucji wzięła się z faktu, że przed zmianą kalendarza juliańskiego na gregoriański, 13 grudnia wypadał w okolicy przesilenia zimowego, kiedy(...)każda). Każdą część uformuj w 30-40 cm wałeczek, ułóż w literę S i zawiń końce na kształt ślimaka. Bułeczki odstaw na blasze, pokrytej papierem do pieczenia, do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie posmaruj je jajkiem ze śmietaną, a w każdy koniec ślimaczka włóż rodzynkę lub żurawinę, wciskając ją do środka. Piecz 15-20 minut w 180ºC. Wystudź

Food Square
Szarlotka na kruchym cieście 663

Kruche ciasto: 450g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia,  200g margaryny Palma z Murzynkiem, 150g cukru,  3 żółtka, szczypta soli. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołeczek,wbić żółtka, wymieszać nożem. Dodać cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Jedną część zamrozić, drugą włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem(...)lodówki wylepić dno natłuszczonej formy. Nakłuć gęsto widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek,  3 łyżki cukru,  2 łyżki przyprawy do jabłecznika, łyżka margaryny Palmy z Murzynkiem. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę rozpuścić, dodać jabłka oraz cukier, dusić około 15 minut na małym ogniu

Z miłości do słodkości
Rolada makowa 219

płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat wanilinowy    Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy mak.    Blaszkę o wymiarach ok. 35 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C z termoobiegiem.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy.    Dodajemy żółtka(...)miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach.    Ciasto wykładamy na przygotowana blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.    Ciasto gotowe.    Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, na nią wykładamy ciasto,  zdejmujemy papier  a ciasto razem ze ściereczka zwijamy w rulon. Odkładamy do wystygnięcia

Maminek kulinarny
Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem 259

szczypta zmielonych goździków szczypta imbiru 2-3 łyżki mleka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony   Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu(...)dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić

Mała Cukierenka