kawałki, ułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską. Robiłam już focaccię z oliwkami i z pieczoną dynią i rozmarynem . Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z suszonymi pomidorami. Oliwę z pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta. Focaccia z suszonymi pomidorami Proporcje na blachę(...)kroimy w cienkie paski. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy, dodajemy suszone pomidory i wrabiamy je w ciasto. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Po tym czasie kciukiem robimy
Kulinarne przygody Gatitywody (do żelatyny) Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady na polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak – mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy porcjami (cały czas ubijając) cukier. Następnie dodajemy(...)jednym żółtku (po kolei wrabiamy) i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy partiami mąkę z makiem i delikatnie mieszamy łyżką. Dużą, prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku, następnie kroimy w kostkę. Do pozostałego syropu dodajemy sok z cytryny
mojewypiekiinietylkocały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany z żółtkami. Dodać olej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Piec około 30 minut w 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder, na końcu dodając mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać(...)Gęstą, lśniącą pianę wyłożyć na blachę o szerokości tej w której przełożymy ciasto, tak by beza zakryła cały wierzch.Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 110*C z termoobiegiem. Pieczemy ok 1 godziny 30 minut - czas skracamy w miarę potrzeb. Najlepiej przygotować bezę dzień wcześniej- musi być wystudzona. Galaretki rozpuścić w 1,5l gorącej wody. pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić
Garnkowe fanaberieCiasteczka kudłacze kojarzą mi się bardzo z dzieciństwem. Mam wrażenie, że zawsze na jakieś imprezy szkolne w podstawówce typu Dzień Babci, Mamy, Bal karnawałowy zawsze któraś z mam dzieciaków piekła właśnie te słodkości. Co więcej, gdy byłam mała uwielbiałam wszystko co kokosowe. Zawsze, gdy tata szedł do sklepu i pytał co chcę słodkiego, mówiłam żeby kupił mi Bounty(...)miodowe kojarzy się ze Świętami! KUDŁACZE Składniki (na ok. 40-50 ciasteczek, blacha 32×20): Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g margaryny 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki miodu Polewa: 3/4 szklanki mleka 150 g margaryny 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Przygotowanie Ciasto
Sagneska - gotowanie i lifestylepołączenia się składników. Następnie dodajemy czekoladę, sok z małej mandarynki i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do pieczenia smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 200 ° C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy(...)śmietanową. Masa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję. Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka. Tartę pieczemy w 190 ° C ok. 30-35 min. na złoty kolor. Migdały prażymy na patelni i dodajemy na wierzch gorącej tarty. Przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem. Rada: Ciasto podczas wałkowania
Moniki Smakołykipieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 250g anansów z puszki (pokrojonych na kawałki) 3 łyżki wiórek kokosowych 1. W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, ziarna, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wiórki kokosowe). 2. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajko, jogurt, sok ananasowy, olej. 3. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy do połączenia składników(...)Dodajemy pokrojone w kostkę kawałki ananasa i ponownie mieszamy. 5. Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez około 20 minut. I słów kilka o Ziarenkowo... Firma z Piotrkowa Trybunalskiego, która zajmuje się sprzedażą unikatowych kompozycji prażonych ziaren, którymi ja osobiście, po pierwszym teście w postaci powyższych muffinek jestem zachwycona. :-) Nie mogę doczekać się kiedy spróbuję kolejnych
Szefowa kuchnijajko dodatkowo do smarowania Dodatkowo: - marmolada twarda Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i proszek do pieczenia, mieszamy (jeżeli używamy drożdży świeżych rozkruszamy je do śmietany – jedno i drugie w temp. pokojoweji – i od razu dodajemy do mąki). Masło i margarynę ścieramy na tarce, dokładnie rozkruszamy(...)grubości ok. 3-4 mm. Nakładamy marmoladę, delikatnie ją rozsmarowujemy, zwijamy ciasto, kroimy na porcje (dla ozdoby możemy ponacinać ukośnie kratkę). Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Ciastka krucho drożdżowe
mojewypiekiinietylkocynamonu po 3/4 łyżeczki sody i proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru spora garść całych orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiej czekolady, u mnie w postaci małych drażetek do pieczenia 3 spore marchewki starte na drobnych oczkach Wszystkie sypkie składniki ciasta mieszamy. Dodajemy do nich olej, jajka, marchewkę, czekoladę i orzechy. Wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej(...)wysypanej bułką tartą (ja piekłam w silikonowej więc tego nie zrobiłam). Ciasto pieczemy ok. godziny w 180 st.C. Studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewiórymiodu i przykryć ściętą górą z jabłka. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać wody na wysokość 1 cm. Zapiekać w 200 stopniach około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć z jabłek ściętą część. Po wyjęciu oprószyć przyprawą do deserów i podać na gorąco
Ala piecze i gotujeZnalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są też miękkie, delikatne i smaczne. No i niezbyt typowy, jak dla nas, kształt - podłużne i dość cienkie. Niewielka liczba składników, które zawsze są w kuchni każdego chlebowypiekacza, pozwala je zrobić praktycznie bez większego przygotowania(...)zrób na każdej bułce 10 niezbyt głębokich nacięć, pod skosem i w rówych odstępach. Wstaw blachę z wiedenkami do nagrzanego piekarnika, piecz około 18-20 minut, aż ciasto uzyska złotobrązowy kolor. Jeśli na 3 - 4 minuty przed końcem pieczenia bułki są zbyt blade, włącz termoobieg. Po upieczeniu wyjmij wiedenki z piekarnika i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia
Grahamka, weka i kajzerkainni (tacy, jak ja :-), znajdują dla pulpy przeróżne zastosowania. Robię surówki, dodaję do zup, gulaszu, czy sosów oraz piekę ciasteczka. Poniżej przepis na ciastka jabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu(...)łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy i formujemy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 180 stopniach. A Wy co robicie z miąższu z sokowirówki
Zofianaziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru 1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 400 ml wody. 2. Pieczemy biszkopt. Najpierw ubijamy białka, następnie pozostałe składniki i łączymy je razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopniach ok. 25 minut. Po upieczeniu leciutko uchylamy drzwiczki od piekarnika i pozostawiamy
Zdrowie na języku :Pmagnez, żelazo, chrom, antyoksydanty. 4. Są owoce - pyszne i świeże malinki i jagódki prosto z krzaczka Tylko piec i zajadać :D Składniki (na standardową tortownicę): - 2,5 szklanki mąki - 2 jajka - 3 średnie dojrzałe banany - płaska łyżeczka sody - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 czubate łyżki kakao - 0,5 szklanki ksylitolu - 300 ml mleka - pół szklanki oleju rzepakowego - owoce(...)konsystencji. Tortownicę wyłożyć papierem, wylać ciasto i na wierzchu ułożyć owoce. Piec w nagrzanym piekarniku w 180* 1h 15 minut. I gotowe. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto faktycznie się już upiekło i nie jest w środku płynne. Używając innej formy (większej bądź mniejszej) czas pieczenia może ulec zmianie
Zdrowie na języku :Psię, że bakalie oprószone mąką nie opadają na dno ciasta! :) Keks Składniki: 25 dag mąki 25 dag margaryny 25 dag cukru pudru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka spirytusu skórka z cytryny mieszanka keksowa - ciasto będzie bardziej kolorowe wszelkie bakalie w ilości dowolnej :) Przygotowanie: Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać po jednym, całym(...)całość będzie utarta na jednolitą masę dodać spirytus, skórkę z cytryny i oprószone mąką bakalie. Wymieszać całość łyżką. Masę przełożyć do mocno natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia - keksówki. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Nie zaglądać! Niech się spokojnie piecze:) Po wystudzeniu można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, ale wtedy jest baaaardzo słodki :) Smacznego
Lawendowe Niebonadal ubijać. Stopniowo po jednym dodawać żółtka i całość utrzeć na gładką masę. Łyżką wmieszać przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Przelać na formę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach. Składniki placek kokosowy: 4 białka 20 dag kokosu 20 dag cukru Przygotowanie: Z 4 białek ubić pianę, dodać do niej cukier i nadal ubijać(...)będzie czuć grudek cukru. Kokos wmieszać łyżką. Piec w150 stopniach, aż się 'ususzy' ;) Składniki masa ananasowa: 4 żółtka 1 łyżka cukru 1 duży budyń śmietankowy (bez cukru) 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła puszka ananasów Przygotowanie: Wykonanie tej masy nie należy do najprostszych, ale w smaku jest pyszna!! Odlać sok z ananasów i dolać do niego
Lawendowe Niebo