pieczenia - 22046 przepisów (strona:231/1470)

Babcina babka 252

cukier waniliowy umieścić w garnuszku i całość gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuści, przestudzić. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i na sam koniec delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę wyłożyć do foremki na babkę  (jeżeli używamy innej niż silikonowa należy ją dokładnie wysmarować masłem(...)obsypać bułką tartą), piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Chlebek bez wyrabiania 208

obsypany mąką i odstawić na około 30 minut do podwojenia objętości. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzewamy do 240 stopni. Gdy ciasto już wyrośnie wraz z papierem do pieczenia przekładamy je do naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby chleb się zarumienił. Gotowy będzie wydawał

Krakowskie smaki Ani
Snickers 212

szklanki mleka 50g cukru 3/4 kostki masła Sposób przygotowania:  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części i rozłożyć na prostokątnych formach wyścielonych papierem do pieczenia. 2. Pierwszą część upiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C. (ok.25 min.) 3. Przygotować masę orzechową. Masło roztopić w garnku z cukrem oraz miodem. Dodać podzielone na mniejsze(...)rozpuszczenia masła ). Gotową masę wylać na drugą część ciasta i upiec w tej samej temperaturze co pierwszą część. ( Masa nie musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują" i rozmieszczają się na całą powierzchnię ciasta) 4. Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia. Na blachę położyć pierwszą część bez orzechów. 5. Przygotować masę budyniową. Mleko

A Ty Smakuj Mnie
Pieczeń chwała południa 197

posmarowania pieczeni 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku  pieprz, papryka słodka, chilli - do smaku 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. 2. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. 3. Czosnek zmiażdżyć/przecisnąć przez praskę. 4. Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso(...)wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki aby dobrze stężała. Mojemu mężowi najbardziej smakuje pokrojona w grube plastry i podsmażona. Inspiracja: Smaczny kąsek

Kto ugości moich gości?
Beza z kremem czekoladowym 400

piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie wylewamy na nią trzy mniejsze nie stykające się ze sobą blaty tworząc równe koła ( jeżeli wolicie mieć jedno koło, czas pieczenia się wydłuży) Tak przygotowane bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut najlepiej

Słodkie Przyjemności
CZTERY PRZYJEMNOŚCI W JEDNYM PAPILOCIE:) 304

tylu ile wariacji na temat ich przygotowania. Odkąd przed laty zobaczyłam  pieczony w kąpieli wodnej sernik limonkowy Nigelli, zakochałam się w sernikach na kruchym ciasteczkowym spodzie . Później zainspirował mnie pomysł Dorotus , by przeprowadzić się z sernikiem do formy muffinkowej. Ta wersja ma pełno zalet - czas pieczenia jest znacznie skrócony, każdy serniczek to już gotową porcją, nie musimy zajmować(...)gładką masę. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Aby uzyskać dołeczki konieczne do nałożenia nadzienia, serniczki wyciągnąć z piekarnika zaraz po upieczeniu. Chodź to wbrew sztuce pieczenia serników, tym razem zapadnięcie się serniczków jest konieczne, tylko dzięki temu znajdziemy miejsce na kolejne pyszności

KUCHARNIA
Bezowo mi. I kawowo. Słodycz na upały. I kolejne powroty. 172

takim, jakim był przed wielu laty.  Przepis na lody kawowe wypatrzyłam u Cudowianki , która opublikowała go w Dniu Taty. A mój Tato uwielbia bezy. Kiedy tylko mogę, piekę dla niego stosy bezików i wiem, że sprawiam mu tym wielką przyjemność. Dlaczego? Bo jedno z jego najsłodszych wspomnień z dzieciństwa to jego Mama,  moja Babcia, częstująca go domowymi bezikami(...)trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier się rozpuści. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą masę białkową przełożyć do szprycy z grubą końcówką i wyciskać nią okrągłe spody o średnicy ok. 4 cm. Grubość masy bezowej na spody nie powinna być zbyt

KUCHARNIA
7 powodów, dla których uwielbiam ... 481

głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć empanadillas z obu stron na złoty kolor. Osuszać na papierowym ręczniku i podawać.  "Na patio kazałam postawić gliniany piec i obie z Cataliną wzięłyśmy się za pieczenie empanad. Mąka pszenna była kosztowna, ale nauczyłyśmy się je przyrządzać z kukurydzianej. Kiedy wyjmowałyśmy je z pieca, jeszcze nie zdążyły ostygnąć, a ich zapach rozchodził(...)się po całej dzielnicy, przyciągając tłumy. Zawsze zostawiałyśmy kilka dla dziadków i innych nieboraków żyjących tylko dzięki ludzkiej dobroczynności. Ów intensywny aromat mięsa, smażonej cebuli, kminku i pieczonego ciasta tak wniknął mi w skórę, że nadal się za mną snuje.  Umrę, pachnąc empanadą".  (Isabel Allende INES, PANI MEJ DUSZY, wyd. Muza, tłumaczenie M. Jordan) * korzystałam z informacji

KUCHARNIA
I zostanie figa z makiem... 170

włożyć odrobiną masła oraz troszkę posiekanych orzechów. Polać syropem klonowym i sosem winnym zmieszanym z pozostałymi orzechami.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec figi przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch kłaść kawałki gorgonzoli, polać sosem i piec przez kolejne 5 minut. Podawać na ciepło. Jeśli zostanie sos, można użyć go jako dressing

KUCHARNIA
Przełamując fale. Schiacciatta con L'uva. W odcieniu różowego tygodnia. 199

coś wyjątkowego. Słodko-słony mariaż rozmarynu z winogronami to moim zdaniem jedno z lepszych kulinarnych połączeń. Schiacciatta oznacza "spłaszczony, płaski" i tak nazywana jest w Toskanii ta wersja focacci. Pieczona jest tradycyjnie w okresie winobrań. Idealnie nadają się do niej winogrona odmiany Concord. Mają niestety pestki, ale kiedy ciasto wyrasta można ten czas odpowiednio spożytkować i je usunąć(...)razy szybszym niż ten jaki jest potrzebny, by ciasto odpowiednio wyrosło, więc jeśli chcecie zostawić sobie kilka porcji na później, upieczcie od razu z podwójnej ilości.  W trakcie pieczenia z winogron wypływa sok o cudownym różowym odcieniu - tak pięknym, że chyba naprawdę polubię róż:) I to właśnie ten róż nieśmiało zgłaszam do wspaniałej akcji jaką prowadzi Szarlotek . Wprawdzie

KUCHARNIA
Uroda i eliksir. Sernik mandarynkowy. 173

cytryny folia aluminiowa Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera - tak, aby zostały bardzo drobno zmielone. Masło stopić w rondelku i połączyć ze zmielonymi ciastkami. Wymieszać i lekko(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut, do momentu aż wierzch będzie lekko ścięty, ale pod skórką nadal będzie wyczuwalne "delikatne, seksowne drżenie:)" ** Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.  Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy

KUCHARNIA
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 201

inspirujących potraw z tamtego okresu, deser wydaje się być jak "promień słońca" rozjaśniający pochmurny horyzont kulinarnych propozycji. Jak podaje Amanda Hesser  Grapefruit Fluff jest owocem miłości grapefruita z pieczoną Alaską ( Baked Alaska - deser z lodów, biszkoptu i bezy, po przygotowaniu trzyma się go zwykle w zamrażalniku i dopiero przed podaniem zapieka krótko, aby białkowa czapka bezy się zarumieniła ). Pierwotnie(...)talerzyków (ale o tym cicho sza!;) Basiu! Choć mówiłam Ci już kilkakrotnie, powtórzę, by wszyscy słyszeli: ogromnie dziękuję za wyszperanie tego przepisu i cudowną, wspólną sobotę. Choć w kwestii pieczenia bezy nie obyło się bez emocji, białka dla Ciebie nieustannie mrożę, by obiecane bezy kawowe w końcu wspólnie pochrupać:) Zapraszam na Grapefruit Fluff w wersji 2011! Oto moja wersja

KUCHARNIA
TU I TAM nr 9. Śniadanie dla Ciebie. Po mojej stronie nieba. 196

jeśli w ogóle, takie zjem. Jest rzeczywiście  dla prawdziwych "myśliwych" - zresztą poczytajcie sami z czego się składa! Bigos po myśliwsku, pieczeń z sarny, jelenia lub dzika, kiełbaski pieczone, pasztet z zająca, dodatki: pieczywo, pomidory, ogórki, masło, ketchup, do tego napoje: kawa, herbata, soki, wody mineralne oraz napoje alkoholowe: wódki, krupnik... Mam nadzieję, że Amber nie liczy dziś(...)siekanego szczypiorku garść listków bazylii 6 (lub więcej) jajek przepiórczych 5-6 pomidorków koktajlowych  1 łyżka śmietany sól morska, pieprz do smaku Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenie i zagiąć wszystkie krawędzie, tak by powstały wyższe boki o szerokości ok. 1 cm. Środek nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, żeby ciasto podpiekło się

KUCHARNIA
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 201

Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana 300 g ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao 3 jajka 200 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  od siebie dodałam skórkę(...)miąższem.  Pozostałe składnik połączyć i ubić w oddzielnej misce. Dodać masę bakłażanowo-czekoladową i ponownie dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut.  Polecam! * przepis pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
Wzloty i upadki. Suflet rabarbarowy z imbirem. 174

przełożyć do naczynek na suflety. Można piec w klasycznych ramekinach, ja jednak wybrałam tym razem mniejsze miseczki o pojemości 150 ml. Naczynia na suflety należy wysmarować masłem, a następnie obsypać cukrem. Masa białkowa powinna wypełnić całe naczynie - wierzch masy można wyrównać nożem, uważając by brzegi naczynia pozostały czyste - dzięki temu w czasie pieczenia suflet będzie się równomiernie unosił. Włożyć(...)piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec ok. 8-10 minut. Suflety rosną jak szalone, wierzch lekko się przyrumienia i co najważniejsze - po wyjęciu z piekarnika nie spieszy im się z opadaniem! * przepis na suflet z moimi zmianami cytuję z tej strony - klik

KUCHARNIA