pieczenia - 22046 przepisów (strona:227/1470)

Ciasteczka owsiano-czekoladowe 151

żółtkiem utartymi z cukrem , olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym.  Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski(...)kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę. Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C     Czas pieczenia zależy indywidualnie od piekarnika i od tego jaki efekt chrupkości chcemy uzyskac :) Moje były mega chrupiące. Smaczengo

Słodkości i nie tylko
Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą 337

oddzielic żółtka od białek. Ubic sztywną pianę z 2 białek.   Wszystkie żółtka utrzec z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier waniliowy. Następnie dodac mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek. Oddzielic 3/4 ciasta i połączyc je z kakao , po czym schłodzic w lodówce. Resztę ciasta zawinąc w folię i włożyc do zamrażalnika na 1 godz(...)Oddzielnie ubic 5 białek z resztą cukru na sztywno i wymieszac z wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , natłuszczamy i sypiemy bułka tartą. Na dno i brzego tortownicy rozsmarujemy ciasto ciemne na to pianę z kokosem i migdałami, jabłka oraz ciasto jasne ( ciasto jest dośc rzadkie więc trzeba cierpliwie urywac kawałek po kawałku i poukładac

Słodkości i nie tylko
Ciasto marchewkowo- truskawkowe z masą budyniową 267

wzrokowe jak i co najważniejsze smakowe :) Składniki: Ciasto marchewkowe: 2/3 szkl. cukru 300 g marchwi 200 g zmielonych migdałów 4 jajka 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka 1 op. budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki masła Ponadto : 500 g truskawek Sposób przygotowania: Marchew obrac(...)zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Białka ubic z solą , wsypując 6 łyżek cukru. Żółtka utrzec z resztą cukru. Dodac marchew i pianę. Migdały wymieszac z mąką , proszkiem do pieczenia. Dodac do ciasta. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem. Ciasto wlac do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C . Masa

Słodkości i nie tylko
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 451

przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut  Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 3 jajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łużeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego(...)miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki. Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części. Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C. Odstawic do wystygnięcia. Krem: Zagotowac mleko , wsypac kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut

Słodkości i nie tylko
Odwrócony włoski deser 398

łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy) Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej olej i wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłusc i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj

Słodkości i nie tylko
Domowe bajaderki 404

szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego(...)temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową ( klik

Słodkości i nie tylko
Szybkie półkruche ciasto ze śliwką 384

Tortownica wymiary: średnica 26 cm Czas pieczenia: ok. 1 godz. Składniki: 20 dag masła 2 jajka, sól 2 szkl. mąki  3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18 % kg śliwek 1 op. cukru waniliowego cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i smietany(...)lodówki. Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście  rozłóż śliwki ( mozna podsypac bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C. Posyp cukrem pudrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasto "Cappuccino" 480

: ok. 40 minut. Składniki : Ciasto: 6 jajek 7 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła(...)łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa cappuccino: Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz je z ostudzonym mlekiem, mlekiem

Słodkości i nie tylko
Kremowy torcik z gruszkami 350

kremowa chmurka pozostawiając niezwykły smak gruszki. Polecam wszystkim smakoszom łakoci :) Sporo pracy i cierpliwości wymaga , ale naprawdę warto :) Tortownica wymiary średnica 22 cm Temp. pieczenia 175 st. Czas pieczenia ok. 20 minut    Składniki : 2/3 szkl. zmielonych migdałów 1 łyżka grubo posiekanych migdałów 1/2 szkl. cukru pudru + 1 łyżka 2 i 1/2 łyżki mąki 3 jajka(...)mąki oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z białek i brązowego cukru. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 C. Pieczemy przez 15-20 minut. Ser podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru i podgrzewamy do powstania gładkiej

Słodkości i nie tylko
Snikers 2152

wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok, 20- 23 min. w temp. 180 C. Na 3 placek rozłożyć masę orzechową i piec nieco dłużej w 180 C. ( długość pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej

Słodkości i nie tylko
Puszyste maślane bułeczki z lukrem 169

pyszne puszyste bułeczki polane lukrem. Lukier nadaję im troszkę słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :) Temp. pieczenia  195 C Czas pieczenia : 40 - 45 minut /źródło : czasopismo dla kobiet/ Składniki: 30 g drożdży ( lub 2 opakowania drożdży instant ) 300 ml mleka 4 szklanki mąki łyżeczka(...)kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać ok. 40 minut żeby bułeczki urosły. Przygotować lukier: składniki na lukier dobrze utrzeć , żeby był jednolity i polać nim bułeczki. Piec w temp. 195 C ok. 40 - 45 minut.  Rada: Aby ułatwić sobie lanie lukru na bułeczki , ucinamy róg torebki foliowej , wkładamy do niej lukier i wyciskamy :) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Migdałowe księżyce 164

propozycja walentynkowych słodkości. Efekt smakowy jest idealny w połączeniu z przyprawą do piernika , która tym bardziej uwydatnia migdałowy smak.  Bardzo polecam wypróbować. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 25 minut źródło : " Gotuj krok po kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta(...)jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Drobny cukier mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Lekko ciepłe księżyce

Słodkości i nie tylko
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 453

smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne.  Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta : Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko   Masa makowa: 500 g maku(...)Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się

Słodkości i nie tylko
Ciastka cynamonowe i czekoladowe 219

pieczenia  1,5 lyzki kakao 1,5 lyzki cynamonu  Przygotowujemy wczesniej produkty do ciasta  Na stolnice przesiewamy make, cukier puder i dodajemy proszek do pieczenia  Mieszamy to razem  Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy  Robimy taki jakby wulkan z masy i wbijamy w srodek jajka dalej ugniata az bedzie gladka konsystecja Teraz(...)wyjeciu ciasta z lodowki nagrzewamy piekarnik do 180C  W tym czasie rozwalkujemy ciasto na placki i wycinamy ciastka  Ukladamy na formie wylozonej papierem do pieczenia  Kazda partie ciastek pieczemy ok 7 min  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Tarta z jeżynami 138

pieczenia - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany na krem: - kostka masła - 1/4 szklanki przegotowanego mleka - 1 szklanka cukru pudru - sok z jednej cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margargaryną, po czym dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy(...)widelcem w wielu miejscach (jeżeli mamy groch to możemy na ciasto wyłożyć papier a na to wysypać groch wtedy na 100 % ciasto nie urośnie) i pieczemy przez 30 minut w 180 C. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego mleka ciągle mieszając oraz sok z cytryny

Zainspirowana w kuchni