Przy pieczeniu ciasteczek i pierniczków zawsze zostają mi białka. Ja się tym za bardzo nie martwię bo zawsze jest okazja. żeby upiec kokosanki. A, że kokos uwielbiam to kokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru(...)Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać porcjami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać masę łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem układać łyżeczką kopczyki. Piec w 170 st około 12-15 min do lekkiego zrumienienia
Ala piecze i gotujedłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około
Ala piecze i gotujeżółtego sera lub szynki. Zwinąć ruloniki, przekroić na pół. Posmarować z góry roztopionym masłem i posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w 200 st około 15-20 min. 2-3 minuty przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla wtedy paluszki się ładnie zrumienią z góry
Ala piecze i gotujezalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest
Ala piecze i gotujeciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę(...)schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha
Ala piecze i gotujeNaczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu obok siebie w odstępach i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut
Ala piecze i gotujeciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta(...)posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić. Krem grysikowy: mleko z cukrem zagotować. Dosypywać stopniowo kaszę mannę cały czas
Ala piecze i gotujeschabu z marynaty osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Schab włożyć do rękawa do pieczenie, szczelnie zawiązać. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 70 minut. Piekarnik wyłączyć pozostawić schab na 15 minut wyjąć i po kolejnych 15 minutach rozciąć rękaw i pozostawić schab do ostudzenia
Ala piecze i gotujeszynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia
Ala piecze i gotujecheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W rondelu rozpuszczamy masło z miodem, studzimy. Do misy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia(...)ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie. Babeczki są najlepsze kiedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięformy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia). Podpiekamy na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Odłożone okruszki rozsypujemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy masę serowo - dyniową. Składniki(...)cynamonu • 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skorki pomarańczowej • 1 łyżka mąki ryżowej Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy około 20/25 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić. Na wierzch: • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany • 2 łyżki cukru • kilka kropel ekstraktu z wanilii
Mia Cucina Sofietaostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę i mleko. Na końcu(...)wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę. Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem. Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego
Mia Cucina Sofietacukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 3 żółtka Składniki na nadzienie jab łkowe: 1,5 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia) sok z 1 niedużej cytryny 70 g szuszonej żurawiny 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( u mnie mączka ryżowa) Dodatkowo(...)patelni, mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy na końcu do jabłek, aby je zagęścić. Studzimy. Formę prostokątną o wymiarach 23 x 23 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy jabłka i wyrównujemy
Mia Cucina Sofietaprawdziwa wanilia cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej(...)być doskonale ubite( aż błyszczące). Ubite białka porcjami i delikatnie mieszamy z masą zółtkowo-marchewkową. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki. Formę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 minut studzimy w formie, następnie
Mia Cucina Sofietaproszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta) sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru bułka tarta do podsypania Dodatkowo: cukier puder do posypania(...)rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka
Mia Cucina Sofieta